Всякакви въпроси за пералнята - тема 21

• 24 452
  • 643
  •   2
Отговори
# 495
  • на Мелмак
Wifi помага вместо гинкото, поне при мен, ако съм забравила, да включа. Joy
Но трябва да е заредена.
Ако има нови програми. Ако не си в къщи ти казва, че е приключила и ти може да задействаш някой в къщи да я отвори/разтовари.
За марките не мога да се изкажа, нямам опит с тях. Но със сантиметрите мога, всичко е компромис под 60см. И 8кг да вземеш, ако има такава, не може да събереш много. Имам 7кг слим, не е ок за постоянно ползване. Ако имаш място не прави компромиси.
Тази година Миле, честват нещо и доста промоции имат, също и черен петък наближава Wink

# 496
Skiotche, защо не пробваш да изпереш въпросните дрехи в някоя друга пералня- на роднина, приятел…, преди да купиш нова пералня?
Пак загледах снимката с потничето. Дупките са разположени между белите/ светлите линии на плата/плетката. Няма как пералнята да избере да са там и да са така еднакви. Единият от символите на етикета означава да не се центрофугира.

Последна редакция: сб, 18 окт 2025, 11:09 от petiaivanov

# 497
Skiorche, сега се сетих, че вълнен пуловер от HM беше станал на доста дупки след пране. Пуловерът беше обличан 2-3 пъти. Нямам спомени да съм го прала с други дрехи с ципове. Не си спомням и дали е пран в Милето или в Боша. Реших, че качеството му е било такова или престоял много в техни складове.  За други щети по дрехи не си спомням. Пера в пералня и други пуловери 100 % кашмир или вълна.
Аз бих пробвала да сложа прането в няколко мрежести пликове за пране, за да видя дали самите пликове ще бъдат скъсани някъде.
АЕГ слим не препоръчвам. Синът ми има такава за 7 кг. Програмите са много дълги.
Изчакай по възможност поне офертите за ноември. Може да има подходящи цени/и 10 г. гаранция/ на Миле.
За 2-3 см. разлиика в размерите, ако не е за полувграждане, по-добре някоя за 9 кг. направо.

Последна редакция: сб, 18 окт 2025, 12:43 от Мари-ана

# 498
  • София
Пак загледах снимката с потничето. Дупките са разположени между белите/ светлите линии на плата/плетката. Няма как пералнята да избере да са там и да са така еднакви. Единият от символите на етикета означава да не се центрофугира.
Да, ама виж на втората снимка къде са дупките на същото потниче. Точно отпред в близост до подгъва, където плетката е съвсем гладка. А този знак (със зачертаното кръгче) мисля, че означава да не се суши в сушилня. Иначе на етикета си пише да се пере на програма за вълна.
Предвидена е да бъде монтирана на ново място под плот в баня. И понеже е доста тесничко се чудя как да намаля дълбочината, но явно с това няма да правя компромис.
Днес бях в Технополис на Околовръстното. Първо не попаднах на читав консултант, второ нямаше избор на АЕГ и Miele за 8 кг. Това, което подчерта е, плюса за иноксовия казан/барабан на Мiele, докато останалите били с пластмасов. Това толкова ли е важно? Нашият Bosch 4 серия е с такъв (специално го избирахме по съвет на пералния техник), но пък къса дрехи:))). Ще се разходя и до Техномикс.
Иначе имам приятелки с “гардероб” подобен на нашия и перални Miele и АЕГ -не са се оплаквали от късане на дрехи. Мога да си дам прането да видим как ще излезе, но не мисля, че вината е в дрехите. Ще купя и големи торби за пране, в които да слагам пуловерите поне временно, ако мога да ги предпазя от тук нататък.

# 499
Знакът означава да не се центрофугира.. Знаците и техните значения ги има в интернет и са лесно откриваеми 😊

# 500
  • София
Знакът означава да не се центрофугира.. Знаците и техните значения ги има в интернет и са лесно откриваеми 😊
Няма как да пише да се пере на програма за вълна и едновременно с това да не се центрофугира, защото програмата за вълна има лека центрофуга все пак. Ето какво открих по въпроса на английски и немски:

Като под” do not thumble dry” се разбира да не се върти в сушилня буквално преведено. “Trockner nicht erlaubt“ - не е позволена сушилня.

Последна редакция: нд, 19 окт 2025, 00:37 от Skiorche

# 501
  • от Луната
Здравейте.
Днес пералнята ми потегли към "Вечните ловни полета" Wink. Тази седмица ще идва майстор, но предвид възрастта ѝ (около 15 г. Горение) започнах да чета темата, за да съм подготвена какво се предлага сега. Проблема е, че момента отново е супер финансово неподходящ и трябва да е нещо бюджетно за съжаление. Напоследък ми се появяват реклами и мнения по разни груби за марката Хайер, че са сравнително качествени, защото сега се налагат на пазара ни, румънски са и като бюджет са прилични. Какво ви е мнението за марката, а и конкретно този модел ако някой го има ще съм благодарна на отзив - https://www.topmall.bg/peralnja-heinner-hwm-h8014inva-17281
Също така бих била благодарна и на друга препоръка за конкретен модел пералня и все пак се надявам майстора да закрепи старата за поне още известно време.

# 502
Къде го прочетохте това, че са румънски? Чисти китайки са Haier., но имат заводи в Италия, Пакистан, Виетнам, ако не се лъжа Индия. Предимно в Азия са.
Haier са средна работа-добре перат, тихи са, но не изкарват повече от 3-4 години без повреда в общия случай.

Моделът от линка, който сте дала е на Heinner-различна марка от горната. Също се произвежда в Китай от Guangdong. Като качество е на близко или по-ниско ниво от Хайер. Някой Ви е излъгал, че сега се налагат (Хайнер) на пазара. Никога не с еналожиха, макар и да ги има от почти 15 години.

Ако майсторът успее да закрепи старата, ще е по-добре.

Здравейте.
Днес пералнята ми потегли към "Вечните ловни полета" Wink. Тази седмица ще идва майстор, но предвид възрастта ѝ (около 15 г. Горение) започнах да чета темата, за да съм подготвена какво се предлага сега. Проблема е, че момента отново е супер финансово неподходящ и трябва да е нещо бюджетно за съжаление. Напоследък ми се появяват реклами и мнения по разни груби за марката Хайер, че са сравнително качествени, защото сега се налагат на пазара ни, румънски са и като бюджет са прилични. Какво ви е мнението за марката, а и конкретно този модел ако някой го има ще съм благодарна на отзив - https://www.topmall.bg/peralnja-heinner-hwm-h8014inva-17281
Също така бих била благодарна и на друга препоръка за конкретен модел пералня и все пак се надявам майстора да закрепи старата за поне още известно време.

# 503
И моя съвет е закрепете старата докато набавите бюджет към 2000лв за утвърдена марка пералня.

# 504
  • от Луната
Много благодаря за отзивите. Аз също искам майстора да успее да закрепи старата, това е най-добрия в момента вариант, но и надали скоро ще събера бюджет към 2000. За марката явно съм събрала Хайнер и Ханса и съм получила това Wink. Казаха ми, че завода е в Румъния, но явно са ме излъгали и понеже аз също съм в сверата на търговията на търговци не вярвам особено и реших сама да си събера мнение, за което отново ви благодаря. Но все пак ако имате препоръка за бюджетен модел пералня ще съм благодарна, за да съм подготвена и за най-лошия вариант.

# 505
Бих обмислила и на изплащане, ако има начин. В такъв случай няма и да се чака да се съберат средства.   

# 506
Бих обмислила и на изплащане, ако има начин. В такъв случай няма и да се чака да се съберат средства.   
И аз съм на същото мнение.
Вземете читава марка на изплащане, за да сте спокойна за следващите поне 10 години.
Не се лъжете по китайски измишльотини.

В днешно време при пералните е доста зле положението — т.нар. бюджетни са перални-еднодневки, с лошо качество на изпиране и голяма вероятност за съсипване на материите.

# 507
Здравейте.
Моя опит с Haier е, че не си струват. До 22.09. тази година използвах тяхна пералня модел: hw70 b12636-s. Купена е на 14.6.2020 г. Пера със сухи препарати, не използвам омекотител, почиствах на всеки 3 месеца (с препарат, а не с разни "илачи"). Абе дето се казва като разчитам на машина, си я поддържам, както си трябва (чета указания винаги, моя мъж дори все ми се смее, че на всичко най-важни са ми указанията). Като я купувахме беше с фабрична гаранция 6 години без да регистрирам, дори и в картата си пише 6 години безусловна гаранция и поддръжка. Та: първи ремонт лагер, усетихме го преди съвсем да се счупи. От сервиза посетиха на 7.12.24 г., констатираха проблема, ама щото били празници "ползвайте я така, с по-малко пране и на ниски обороти, че то сега празници и частта ще дойде чак януари". Около 10 януари 25 я взеха за ремонт. Със 100 зора и всекидневно звънене след първите 10 раб.дни, ни я върнаха на 29.01.25 г. Втори ремонт: на 22-ри мин. месец, без предварителни индикации показа грешка в двигателя. Ядосах се, като се сетих за предния скорошен ремонт и направо взехме нова. Като този път директно се насочих към марки, които се обслужват от друг сервиз, а не този. И добре, че взехме друга. Тази я върнаха след седмица "готова". Подарихме я и о, изненада - хората ми звънят, че не тръгва и дори изписва същата грешка. Все още е в гаранция до юни догодина, щяха да я карат пак в сервиза, но не знам какво се случи нататък. Та в общи линии за Haier не препоръчвам.

# 508
  • Ловеч
Каква пералня си взехте след Haier-a?

# 509
Тази: https://zora.bg/product/wgg242z3by
Признавам, че хич не разбирам от перални и допреди да тествам тази си мислех, че правилото "всички перат еднакво" е вярно, та гледах да се съберем във финансовия лимит, да не се сервизира от БГ сервиз (за този критерии дори увеличих бюджета), да има маркуче за почистване на филтъра (при Хайера се запознах с тази "екстра" и е голямо улеснение), държах и на опция за съкращаване на времето за изпиране, както и кратка програма, която използвам при нови дрехи, дето се казва да извъртят една вода.
Виждам, че точно за тази серия има мнения, че късат и сега се надявам, нашата да е сполучлива, защото ме изненада много приятно с качество на изпиране.
Скрит текст:
Много дрехи са ми се скапвали заради лекета от кетчуп или лютеница, които не се изпират дори третирани, а като врътна и в сушилня и съвсем ги "запечатвам". За късмет, когато взехме тази имах точно такова изпрано и изсушено петно, което си се вихреше на белия фон на една тениска. Реших да повторя третирането, даже тоя път само с обезмаслител Медикс пръснах и метнах в пералнята, сложих същия прах и същата програма. Ами изпра се петното. Не я хваля, просто наистина до тогава мислех, че всички перални перат еднакво и тия обяснения, дето хората описват колко чудно пере дадена пералня, се дължат на това, че така са си внушили или не са се сблъсквали с упорито петно. А при мен има блузи от същата материя, че и марка, с по някое малко петънце, дето 10-ки пъти съм прала и поне първите 2-3 пранета след появата на петното са стабилно третирани и петната си седят, поизсветляло е, но си е там. Та така ще стискам палци да ми е добър избора, въпреки споделения опит на потребители от предишните няколко страници

Общи условия

Активация на акаунт