Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 28

• 10 251
  • 307
  •   1
Отговори
# 150
Благодаря. Излязоха изследванията ( без протеините).

Фибриноген 3.6 g/l
Аптт 23.7 s
Д димер 3.70 mg/l

Бременна съм във втори триместър, не приемам нищо, имам 1 нискорискова тромбофилия. Кръвотокът към бебето бешв много добър преди две седмици. Виждам че Д димерът е страшно висок. Веднага ли да се консултирам с ангиолога ми или мога да изчакам два дни до излизането и на другите резултати?
Много се притесних, има ли опасност за бебчето?

# 151
  • Замък сред облаците
Има ли текуща терапия за мутацията? Каква беше мутацията? Изследванията се тълкуват в зависимост от тази информация - например д-димер може да е завишен заради тромбоза, но може да е и от лекарството (защото е отпадъчен продукт от фибринолизата). Аптт обаче е притеснително ниско, което значи сгъстена кръв.

# 152
Благодаря!
Мутацията е PAI-1 4G/5G Хетерозиготен носител, генотип 4G/5G
След консултация с хематолог, репродуктивен и ангиолог всички казаха, че няма нужда от терапия.
Не приемам нищо на този етап.
Тоест, мога ли да изчакам до четвъртък да излязат и протеините или препоръчвате бърза консултация?

# 153
  • Замък сред облаците
Категорично бърза консултация щом няма терапия. Аз не бих си позволила да чакам.

# 154
Категорично бърза консултация щом няма терапия. Аз не бих си позволила да чакам.
Много благодаря. Не съм наясно колко зле са изследванията и затова питам тук. Ще се свържа с докторката още днес.

# 155
Здравейте дами, за първи път пиша в темата. Живот и здраве до месец ми предстои трансфер и искам да съм максимално подготвена.
Преди година имам аборт по мед. причини в 10г.с., оказа се синдром на Търнър. Тогава пуснах и изледвания за тромбофилия.

Преди стартиране на инвитро Октомври миналата година се консултирах с д-р Стайкова и тя ми назначи 0.4 Фраксипарин след трансфер.
Преди месец направих консултация с проф. Михайлова и след имунологичните изследванията, към терапията беше изписала и Аспирин 100 мг/ден. Като й споделих за Фраксипарина предписан от д-р Стайкова, тя се съгласи да заменя аспирина с него.
Въпросът ми е нужно ли е да се консултирам допълнително с хематолог или това е достатъчно?
Този път нямам право на грешка, затова се чудя да търся ли още едно мнение.

# 156
  • София
Аспирин 100 ежедневно, особено в ранна бременност, може да е опасно, да разрехави лигавицата. НМХ ежедневно е стандартна профилактика. Стискам палци за успешен трансфер. 🍀

# 157
Здравейте, бия фраксипарин в ръцете от около месец и нещо. Днес при поставянето не сложих веднага памук при изваждането. Възможно ли е да изтече лекарство? Дори не съм сигурна дали е лекарството или спирт, тъй като обилно напоявам тампончето съответно и по ръката нанасям обилно. Просто въпроса ми е дали е проблем че не сложих веднага тампончето.

# 158
Момичета, започнах терапия с фраксипарин, но ангиоложката при която ме е изпратил АГ и вярва на нея, каза че ще е само за 2 седмици и после ще видим. В 23 г.с. съм с ПАИ 4г/5г. Чета, че всички тук сте на терапии до края на бременността, да търся ли друго мнение?

# 159
  • София
Емилия, не е проблем. За да не изтича лекарството, трябва да се хване гънка и буталото да се избута бавно.

Виолетке, не става ясно защо АГ те е изпратил на ангиолог - проблем с кръвотока, изследвания, изоставане на бебето, нито какво ще види след 2 седмици - преглед ли ще има, изследвания ли? На ангиолог се ходи при проблем с кръвоносните съдове.

Иначе да, започната терапия с нмх не се спира до края на бременността и постпарталния период - 2 до 6 седмици след раждане.

Ако имаш проблем с вени или кръвни показатели, той може да се подобри за 2 седмици, докато си на нмх, и след спирането на медикамента да се появи отново. А с напредването на бременността тези проблеми най-често се усилват.

# 160
Привет,
Извинявам се.
Изпрати ме профилактично заради нискорисковата ми тромбофилия, кръвотока ми е чудесен, бебето върви нормално с -1,2 дни. Не съм имала проблем до момента. Още преди забременяване бях говорила с д-р Иванова и Станулов, които бяха на мнение, че за тази тромбофилия не се налага НМХ.
Сега ме изпратиха при Д-р Минкова, Токуда, която се занимава и с тромбофилии при бременни жени.
Тя ме прегледа и каза че всичко е наред, но че иска да следим кръвни изследвания до края на бременността за всеки случай. След като ги пуснах се установи увеличен д димер и нисък аптт и предписа фраксипарин. Това е историята. Просто не съм наясно, а четох тук, че всички бият инжекции до края на бременността, докато нейния съвет беше за 2 седмици и ще проследим с кръвни изследвания.

# 161
  • София
Така вече звучи по-различно. За мен това означава, че ако не се повлияе Д-димера от нмх, може да назначи и нещо допълнително.

# 162
Здравейте, след мисед, биохимична бременност и втори мисед,( от който още се възстановявам) в рамките на 10 месеца стигнах до изследванията за тромбофилия.
Резултатите ми излязоха днес след обяд докато чаках пред кабинета за контролен преглед- дали съм се изчистила напълно. Пускам снимка от резултата долу.
Доктора ми каза, че не мисли, че разковничето е в тромбофилиите и имам да проследя имунологичен, а не хематологичен проблем. В допълнение ми каза, че тромбофилиите застрашават майката, и няма научна обосновка, че са причина за повтарящи се аборти. Фраксипарин нямало да ми износи здраво бебе.
Бързата ми справка и заключенията на генетика обаче казват друго. Някой в състояние ли е да интерпретира резултата и да ми даде насока. Чувствам се объркана, може би защото се надявам да намеря проблем с ясно решение. Благодаря на отзовалите се.

# 163
  • София
Охо, Охо, какъв букет мутации си имаш. Много е вероятно тези мутации да водят до влошен кръвоток.

Мутациите в PAI, ACE и Factor 13 засягат фибринолизата, тоест разграждането на тромбчета.
Мутациите в MTHFR и MTRR засягат усвояването на витамини от група Б. Премери нивата на Б9 и Б12 и при ниски стойности приемай само метилирани форми, защото синтетичните не ги усвояваш. Витамините трябва да са около горна референтна стойност преди забременяване.

Мутациите във Vegfa и Tafi засягат нормалната работа на плацентата.

Консултирай се с хематолог за назначаване на терапия при следваща бременност. И си потърси АГ който да не омаловажава проблемите ти.

БХ може да е поради сто различни причини. Абортите с каква анамнеза и в коя седмица са?

# 164
Охо, Охо, какъв букет мутации си имаш. Много е вероятно тези мутации да водят до влошен кръвоток.

Мутациите в PAI, ACE и Factor 13 засягат фибринолизата, тоест разграждането на тромбчета.
Мутациите в MTHFR и MTRR засягат усвояването на витамини от група Б. Премери нивата на Б9 и Б12 и при ниски стойности приемай само метилирани форми, защото синтетичните не ги усвояваш. Витамините трябва да са около горна референтна стойност преди забременяване.

Мутациите във Vegfa и Tafi засягат нормалната работа на плацентата.

Консултирай се с хематолог за назначаване на терапия при следваща бременност. И си потърси АГ който да не омаловажава проблемите ти.

БХ може да е поради сто различни причини. Абортите с каква анамнеза и в коя седмица са?
Първия мисед го прекъснахме в 9 седмица, отговаряше на 6+1. Попитах за генетично изследване и ми казаха, че при история с доносена непатологична бременност, не се пристъпва към изследване. Биохимичната беше пренебрегната от всички, а последния ми мисед беше прекъснат в 6 седмица, но не тръгна добре от самото начало, чхг растеше с по 300 единици на 48 ч и накрая просто спря. Не успях да събера абортивен материал сега, защото сакът беше малък и се чистих като по-тежък цикъл. На практика нямах никакви видими продукти на концепцията.

Общи условия

Активация на акаунт