Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 28

• 10 095
  • 303
  •   1
Отговори
# 180
Здравейте, след раждане през юни месец, получих тромбофлебит, назначиха ми изследвания.

Бях на Клексан 0,6 37 дни.

Бихте ли споделили мнения.

Благодаря❤

# 181
Здравейте!
Бременна съм след инсеминация с близнаци. Още преди процедурата си пуснах тромофилия. Репродуктивният специалист ми каза само да приемам метил форма на фолиева киселина. За другата мутация каза, че не е проблем, защото тромбофилия щях да имам ако беше в комбинация с още една. Попитах го дали има нужда да приемам нещо, каза не. Вече съм в 11 седмица, но се записах и в моя град при АГ, който погледна изслдванията и каза, че е така- при една мутация проблем няма, но за всеки случай ми изписа аспирин протект половин таблетка всяка вечер. На 24 години съм.

Моля за мнение.

# 182
  • София
m.ps,
По високорисковите фактори нямаш мутации, коета е чудесно.
Обаче има хомозиготна мутация в PAI, която може да компрометира правилната работа на процеса на фибринолиза.
Ако мутацията ти в PAI беше хетерозигот и нямаш мутация във ACE и Factor 13, докторите щяха да са прави. Обаче твоята мутация е хомозигот, а други фактори изобщо не си изследвала.
Следи показателите Аптт, Д-димер и фибриноген на всеки 3-4 седмици, ако коагулацията се влоши, може да се наложи по-сериозна терапия. Аспирин протект може и да свърши работа на първо време, но се пие макс до 33-34гс. Кръвосъсирването се повишава най-много преди раждането и по време на постпарталния период. Консултирай се с хематолог още отсега, да знаеш какво да следиш и как да действаш. И потърси някой АГ, който да разбира от проследяване на бременни с мутации в гените за тромбофилия.
Аз с твоите мутации бях на нмх през цялата бременност до 2 седмици след раждане.
При теб може и да не се наложи (все пак си на 20+), но трябва да се следиш. Успех 🍀

MinaRu1982,
Проследи Аптт, Д-димер и фибриноген, и консултация с добър ангиолог. От основните фактори нямаш мутации, но явно нещо друго прави проблеми.

# 183
Здравейте, може ли да препоръчате добър кардиолог, работещ с бременни? Става въпрос за по-високо кръвно и пулс, което искам да погледнат. Минах хематолог, все още не съм на клексан (около 34 седмица ще го започна), но ми препоръчаха и кардиолог да посетя (който обаче се оказа, че не работи вече на консултативен принцип).

Понеже АГ изписа Допегит, искам да ми потвърди дозата и лекарството без да се притеснявам дали АГ не бърка.

Последна редакция: чт, 28 авг 2025, 11:41 от scarlett.letter

# 184
В понеделник ще направя консултация с хематолог , според вас добре ли са резултатите пуснах рози път и ApTT в 26 г.с. съм Simple Smile 

Последна редакция: сб, 30 авг 2025, 11:11 от the_true_flower

# 185
  • София
Д-димер и фибриноген са в референтните стойности за 2 триместър, ето
https://www.perinatology.com/Reference/Reference%20Ranges/Fibrinogen.htm
Аптт близо до долна граница, но е в норма.

# 186
Здравейте, момичета,

в момента съм в 16-та гестационна седмица. Имам хомозиготна мутация по фактор V Leiden. През 2020 година преживях дълбока венозна тромбоза, а в началото на 2025 година брат ми също получи ДВТ.

По време на бременността започнах терапия с Фраксипарин 0.6 мл веднъж дневно. След около седмица направих Anti-Xa изследване и резултатът беше 0.24 IU/ml, което е под профилактичния диапазон. След консултация с хематолог дозата ми беше увеличена на Фраксипарин 0.6 мл два пъти дневно. След седем дни отново проверих Anti-Xa и резултатът беше 0.26 IU/ml – отново доста под референтните граници.

Освен това преди две седмици направих и други изследвания – фибриногенът беше 3.65, аРТТ – 30.5, а Д-димерът 943.13.

До сега съм се консултирала с двама хематолога и един съдов /които са на мнение,че гоним норма 0.3-0.6/, АГ и ангиолог /които са на мнение, че гоним норма 0.6-1.0/. Според вас да търся следващ специалист за следващо мнение или да прибягвам към максимална доза клексан 2х0.8 и пак да направя изследване AntiXa. Ще се радвам, ако някой с подобен проблем сподели опита си по време на бременност – какви дози е получавал и какви са били стойностите на Anti-Xa.

# 187
Здравейте,
Това са ми изследванията ми от днес. На терапия съм с Клексан 0,6 с вродена тромбофилия - хетерозигот за фактор V Лайден , хомозигот за PAI -1. Бременна в 34 г.с.  Писах и на д-р  Тончев, но докато отговори ще се побъркам. Преди месец Анти -Х ми беше 0,36, а сега значително е паднал. Терапията не е променяна… притеснявам се Sad

# 188
  • Замък сред облаците
Като цяло е ок, само аптт се е снижило, вероятно заради фибриногена, който нормално се покачва за след 30 седмица.
Не е хубаво аптт да пада под 24. Активността на антиХа за момента е напълно адекватна.
Следете се и не на последно място не забравяйте да се хидратирате, поне 2.5л на ден. Също се отразява, ако сте дехидратирани.

# 189
Като цяло е ок, само аптт се е снижило, вероятно заради фибриногена, който нормално се покачва за след 30 седмица.
Не е хубаво аптт да пада под 24. Активността на антиХа за момента е напълно адекватна.
Следете се и не на последно място не забравяйте да се хидратирате, поне 2.5л на ден. Също се отразява, ако сте дехидратирани.
АА Благодаря ти!

# 190
АА, бих била благодарна ако се включиш с коментар към моето питане.
С ПАИ хомозигот, ACE хетеро и мутациите за неусвояване на Б витамините съм, в 13 г.с, на клексан 0.6

Активността на анти ха на последното ми изследване миналата седмица беше 0.47.
АПТТ е 30 сек, фибриноген 4.05
Въпросът ми се отнася към анти ха.. прекалено високо ли е? Има ли отношение гестационната седмица към нивото, което търсим?

# 191
  • Замък сред облаците
Ирелиа, antiXa измерва активността на лекарството. Също зависи и референтните на лабораторията какви са - както знаем в Токуда са между 0.3-0.6, в Св. Екатерина даже 0.1-0.3 дават, в другите лаборатории 0.2-0.4. Според реактивите. Реално най-важна е коагулацията как е (аптт 30 е супер), антиХа е повече за нагласяне на дозата.

На Фрея понеже никой не отговори - същия отговор за антиХа според референтните на лабораторията плюс в крайна сметка в контекст на коагулацията….

# 192
Стана ми интересен случая на Фрея. Не е ли много кратко времето на изследванията за определяне на дозата? На мен са ми казвали 4 до 6 седмици, а при нея са назначили след седмица. Или това е заради ДВТ?

# 193
  • Замък сред облаците
Няма и пълно инфо, с антиХа винаги е редно да се пускат и всички коаг.показатели и тълкуването да се прави комплексно.

# 194
Пред избор съм в коя лаборатория да продължа да пускам коагулация. До сега пусках в миlab, но те са клон и изпращат д-димера до София, другата лаборатория е към болницата към моя град и казаха, че обработват на място. Последният път лаборанта в милаб беше доста объркан как се прави коагулация и ми докара стрес и затова реших да пусна и на друго място. Ще кача резултатите. Според вас в коя е по-достоверен резултата. Хематолога не каза в коя да продължа да пускам. В момента съм в 26гс.

Втората снимка е от милаб, първата е от другата лаборатория.

Общи условия

Активация на акаунт