Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 28

• 21 159
  • 647
  •   1
Отговори
# 600
По препоръка на моя хематолог аз също слагам вечер. Приемам само НМХ и ме инструктира преди Анти Ха пропускам вечерта и 5 дни слагам в един и съши час така че да се падне 4 часа преди взимането на кръв. Аз също го правя в 3та градска и това е една от най-препоръчваните лаборатории предполагам имат богат опит и познания за правилната методика.

# 601
Момичета, резултатите от Protein S и Антитромбин са ми под долна граница, Д-Димер е малко завишен. Бебето изостава със 7 дни, кръвотока е леко занижеш. На аспирин акард съм. Двама гинеколози и ангиоложката казаха, че аспирина е достатъчен, но се притеснявам дали е така. Трябваше в 34 гс да спра аспирина и да започна инжекции, но се чудя да настоявам ли за по-ранно започване. От феталната на 17.12 изостава бебето и не наваксва. Тромбофилия иначе нямам. Има ли някоя с подобен резултат на тези изследвания и как процедираха лекарите при вас?

# 602
Момичета, резултатите от Protein S и Антитромбин са ми под долна граница, Д-Димер е малко завишен. Бебето изостава със 7 дни, кръвотока е леко занижеш. На аспирин акард съм. Двама гинеколози и ангиоложката казаха, че аспирина е достатъчен, но се притеснявам дали е така. Трябваше в 34 гс да спра аспирина и да започна инжекции, но се чудя да настоявам ли за по-ранно започване. От феталната на 17.12 изостава бебето и не наваксва. Тромбофилия иначе нямам. Има ли някоя с подобен резултат на тези изследвания и как процедираха лекарите при вас?

Кои мутации за генетична сте изследвали? Изследвали ли сте и т.нар придобити тромбофилии като Анти фосфолипиден синдром, чувала съм че при тях Протеин S може да е нисък. Според мен потърсете мнение от хематолог.

# 603

Кои мутации за генетична сте изследвали? Изследвали ли сте и т.нар придобити тромбофилии като Анти фосфолипиден синдром, чувала съм че при тях Протеин S може да е нисък. Според мен потърсете мнение от хематолог.

Изследвала съм Фактор V (Leiden), Протромбин (II), MTHFR C677T и PAI и мисля АСЕ. Придобити не съм. Изследвала съм антифосфолипидни антитела ако има общо. Посещавам ангиолог.

# 604
  • София
При дефицит на протеин S и Антитромбин III, без значение каква е причината - вродена или придобита, е добре да сте на антикоагулант, има риск и за вас, и за бебето, в следствие на повишено кръвосъсирване. Потърсете второ мнение.

Потърсете информация за protein s deficiency / antithrombin III deficiency

Последна редакция: ср, 07 яну 2026, 09:54 от delisardeli

# 605
Момичета, може ли мнение върху тези резултати?

# 606
  • София
Накратко - нямате мутации във високорисковите фактори, но имате много в нискорисковите, за което е добре да сте на терапия с НМХ при бременност + стриктно следене от специалист рискова бременност и опит при проследяване на бременни с тромбофилия. Следете коагулация на 3-4 седмици - АПТТ, д-димер, фибриноген, консултирайте се с хематолог. Добре е да имате назначена терапия още преди забременяване, за да останат предразположенията в зоната на профилактиката.

Комбинацията PAI-ACE предполага проблем с фибринолизата, т.е. разграждането на тромбчета.

Мутациите в MTHFR и MTRR предполагат проблем с усвояването на синтетични витамини от група Б. Премерете нивата на Б9 и Б12 и хомоцистеин. При ниски нива на витамините ги компенсирайте с метилирани форми на витамините още преди забременяване, защото синтетичните не ги усвоявате. Ако витамините са ниски, може да се повиши хомоцистеина, който е още един фактор за сърдечно-съдови инциденти.

Комбинацията VEGFA-TAFI предполага проблем с плацентата и органогенезата.

# 607
delisardeli, много благодаря! Освен това съм и с НЯР - високо fsh (12) и амх 0,423, така че шансовете са основно с инвитро...

# 608
  • София
Няма общо едното с другото. При инвитро терапията започва от деня на трансфера, за да неутрализира кръвосъсирващия ефект на медикаментите. Може и от началото на цикъла. Успех!

# 609
Здравейте, момичета! Моля за мнение относно моя казус.
След загуба в 30гс си направих тест за тромбофилия. Долу ще прикача резултатите. На хистологията излезе стеснение на кръвоносните съдове на плацентата и асфикция на плода. Д-р Тончев ми предписа Клексан 0,4 при положителен тест. Забременях отново и започнах да си го поставям всеки ден. След фетална морфология и предвид моята история ми предписаха Акард 150мг и да говоря с хематолага ако прецени да ми спре Клексана, защото за плацентата и кръвното помага аспирина и можело да прокървя и 2та препарата са мнаго. Отидох на преглед при д-р Тончев, за да ми пусне кръвни изследвания и да коментираме разговора с АГ, но той си имаше друга работа и ме преглеза докторката, с която работи. Тя каза да не спирам Клексана, заради тромбофилията и да включа и Акард и пак ме предупреди, че може да прокървя. И аз сега се притеснявам да приемам и 2те неща, а трябва да започна Акард, за да разшири кръвоносните съдове на плацентата. Има ли и други момичета, които приемат и 2та препарата? Прокървяват ли? Как се овладява това? Въобще да търся ли друго мнение относно Клксана, предвид, че моите мутации са за високо кръвно и съдообразуване на плацентата и не знам имам ли нужда  от него? Благодаря предварително!

Последна редакция: чт, 08 яну 2026, 14:06 от Анонимен

# 610
Здравейте Simple Smile аз съм хетерозиготна по пай, аце и фактар 13 и още от установяване на бременноста ми предписаха фраксипарин от 0.6. На първата фетална ми изписаха аспирин акард от 150 и ми казаха да спра фраксипарина, че щели да ми станат много и двете.. но хематалога настоя да приемам и двете и да не спирам в никакъв случай фраксито. Следящия АГ също ми обясни че не трябва да спирам, и защо аспирин акард нямало да ми памогне баш за трамбафилията, и ме посъветва да си ги приемам и двете...

Утре влизам в 23та седмица, до сега не съм имала прокъвряване или проблеми. Всеки месец правя кръвни изследвания в 3та градска, единствено ми каза че може да ми дигне дозата, но в никакъв случай че няма да спре инжекциите..

по същия начин се притеснявах и аз, исках да ида на второ мнение... но в крайна сметка реших да приемам и двете и да не рискувам с премахването на инжекциите..

След загуба в 30гс си направих тест за тромбофилия. Долу ще прикача резултатите. На хистологията излезе стеснение на кръвоносните съдове на плацентата и асфикция на плода. Д-р Тончев ми предписа Клексан 0,4 при положителен тест. Забременях отново и започнах да си го поставям всеки ден. След фетална морфология и предвид моята история ми предписаха Акард 150мг и да говоря с хематолага ако прецени да ми спре Клексана, защото за плацентата и кръвното помага аспирина и можело да прокървя и 2та препарата са мнаго. Отидох на преглед при д-р Тончев, за да ми пусне кръвни изследвания и да коментираме разговора с АГ, но той си имаше друга работа и ме преглеза докторката, с която работи. Тя каза да не спирам Клексана, заради тромбофилията и да включа и Акард и пак ме предупреди, че може да прокървя. И аз сега се притеснявам да приемам и 2те неща, а трябва да започна Акард, за да разшири кръвоносните съдове на плацентата. Има ли и други момичета, които приемат и 2та препарата? Прокървяват ли? Как се овладява това? Въобще да търся ли друго мнение относно Клксана, предвид, че моите мутации са за високо кръвно и съдообразуване на плацентата и не знам имам ли нужда  от него? Благодаря предварително!

# 611
  • София
НМХ и аспирин протект имат различно действие, допълват се, в случаи като вашия много помагат да се оправи кръвотока. Когато са изписани и двете, нмх се приема сутрин, а аспирин протект - вечер. Успоредно с това можете да следите коагулация - Аптт, Д-димер и фибриноген на всеки 3-4 седмици. Дозата нмх се следи с изследване на антиХа, като изследването се пуска точно 4ч след поставянето на инжекция, при поставяне поне 4-5 дни в един и същи час. Следете се при фетален АГ или АГ, който може да проследи кръвотока към бебето и маточните артерии с доплер. При редовно проследяване ще може да се види дали има ефект от медикаментите, плюс да се коригира дозата, ако е необходимо. Аспирин протект се приема макс до 33-34гс, след това оставате само на нмх до 2-6 седмици след раждане, за да се нормализира коагулацията.
Успех 🍀

# 612
Здравейте, във вторник бях при доц Игнатов за скрининга и ми прегледа изследванията за тромбофилията и антифосфолипидните тела и каза че не е нужно да си бия фраксипарина, защото телата били ниски а не високи и има риск от кръвоизливи и съответно загуба, каза че предните ми две загуби може да са от това

# 613
  • Sofia
Какви са мутациите?
Какви са били резултатите от коагулацията при предните загуби?

И какви са резултатите от коагулацията и анти Ха сега?

Този доцент има ли опит с бременни с Тромбофилия?

# 614

Общи условия

Активация на акаунт