Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 28

• 23 049
  • 716
  •   1
Отговори
# 705
  • София
bb1_, точно на предишната страница обсъждахме къде се изследва АнтиХа на място, върни се и прочети.
https://bg-mam.ma/p/1785790/50745607

Jasmin10, понякога има разлика в лабораториите, когато работят с различни реактиви има различни мерни единици и референтни стойности, понякога има и лабораторни грешки. Ама така, както си го разказала като съчинение, няма как да се видят тези неща. Снимай си резултатите следващия път.

vaflichka, най-добре е да се пускат генетични изследвания в генетична лаборатория. Но обикновените пък имат по-достъпни цени за най-често изследваните фактори. Колкото повече фактори изследваш, толкова по-ясна картина ще имаш. Пълният пакет в Геника включва 15-на фактора: https://www.genica.bg/test/palen-panel-trombofilii

# 706
Здравейте, момичета 🌸
В 19 г.с. съм, с PAI-1 4G/5G (хетерозиготен носител) и съм на Фраксипарин 0.4.
Скрит текст:
На 26.01 си пуснах коагулация и резултатите бяха:
INR – 1.40
Протромбиново време – 58.6 %
aPTT – 34.0 s
Фибриноген – 3.71 g/L
D-dimer – < 0.1
( Кандиларов)
Лекарят ми каза да ги повторя в друга лаборатория и на 28.01 излязоха следните резултати:
INR – 1.03
Протромбиново време – 96 %
aPTT – 24.8 s
Фибриноген – 3.70 g/L
D-dimer – 0.71
( Писанец)
Честно казано се обърках 😕 Не знам на кои резултати да вярвам – струва ми се странно за 2 дни да има такава разлика.
Според вас има ли повод за притеснение и нормално ли е да има толкова голямо разминаване между лабораториите?
Ще съм благодарна, ако някой е имал подобна ситуация и сподели опит.

Jasmin10, само тази мутация ли е причина да ти назначат фраксипарин?  Би ли споделила кой лекар ти назначи терапията?  И прави ли други изследвания, заради които ти назначиха фраксипарина?

Наскоро питах как процедират при 3 хетерозиготни мутации - PAI-1 и MTHFR 677 и 1298 . Не е назначена терапия.
Скрит текст:
Момичета, назначават ли терапия с антикоагуланти по време на бременност при три хетерозиготни мутации - 5G/4G за PAI-1, MTHFR 677 C/T , MTHFR 1298 A/C и фамилна обремененост за тромбози?  Необходимо ли е проследяване на кръвни изследвания, примерно INR, тромбоцити, други?
Приема метилирана фолиева киселина.

-----------------------------
В Кандиларов не се лъжете да пускате генетично изследване за тромбофилия. Там нямат лекар генетик, който да ви консултира.
Това са пакетите тромбофилия в Геника и в НГЛ в Майчин дом

Геника
https://www.genica.bg/test/palen-panel-trombofilii
Изследване на 14 маркера за вродени тромбофилии - 900 лв.

Фактор V Leiden (R506Q), Протромбин (20210G>А), PAI (4G/5G),  MTHFR (677C>T), ACE (I/D), Фактор XIII (Val34Leu), MTHFR (1298A>C),  MTRR (66A>G), FGB (-455G>A), GPIIIa, VEGFA (936C>T), VEGFA  (-1154G>A), TAFI (+505A>G), ANXA5 (М1/М2 хаплотип)/

НГЛ
https://genetika.maichindom.com/%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D1%86% … 0%B5%D0%BD%D0%B8/
chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://genetika.maichindom.com/wp-content/uploads/2025/04/2025_zaiavka_NGL.pdf

FV + FII + PAI + MTHFR гени - мутации FVL, 20210G>A, 4G/5G и C677T   - 130 лв.

Последна редакция: чт, 29 яну 2026, 00:36 от Diorela

# 707
  • София
При хетерозиготна мутация в PAI се назначава изследване на ACE и Factor 13, за да се види дали има генетичен риск при натрупване на няколко мутации.

MTHFR има отношение към усвояване на синтетични витамини от група Б - б9 и Б12, и повишаване на хомоцистеин.

При всички положения е най-добре да се следи коагулация, защото риск за ССИ и ДВТ може да има и по други причини, освен генетични. При бременност е добре да се следи Аптт, Д-димер и фибриноген.

# 708
Здравейте, дами, направих изследване за тромбофилия с 14 показателя и гинекологът ми ме насочи към хематолог, който ми каза, че трябва да изследваме и други и че засега не се вижда нещо обезпокоително. От вашия опит можете ли да погледнете изследването и да споделите какво мислите? Хетерозигот съм по тези които са nl/mt.

Последна редакция: чт, 29 яну 2026, 10:49 от Moon Girl

# 709
  • София
Да, добре е да се консултираш с хематолог и да следиш коагулация при бременност.

Освен хетерозиготите AGT, ATR-1 и бета-фибриноген, имаш и хомозигот по ACE. Мутацията в ACE е свързана с проблеми в процеса на фибринолиза и повишено кръвно, в бета-фибриноген - с повишени нива на фибриноген, ATR-1 и AGT - с повишено кръвно и прееклампсия. Ето, прочети си:
https://www.genica.bg/test/v-fibrinogen-fgb-455g-a
https://www.genica.bg/test/ace-i-d
https://www.genica.bg/test/agt

Последна редакция: чт, 29 яну 2026, 14:18 от delisardeli

# 710
Благодаря, сега се притесних от това, което прочетох.

# 711
  • София
Е, няма защо да се притесняваш. Направила си изследвания - чудесно. Излезнали са предразположения - нормално, всички имаме някакви. Следващата стъпка е да следиш състоянието си и заедно с лекар да вземеш мерки, така че предразположенията да не станат реални проблеми. Затова се назначава профилактика/терапия при бременност. Успех!

# 712
Здравейте Blush
В 34+3г.с съм. Носител на pai 4G/5G хетерозигот, фактор ХII хетерозигот и FGB хетерозигот. На фраксипарин 0.4 и аспирин акард вечер. Следя се при д-р Веселина Иванова. Прикачвам резултатите ми от онзи ден, тя предлага до 36г.с да остана на тази терапия и от 36г.с да спра аспирина и да мина на 0.6 фраксипарин. Аз обаче умирам от притеснение с това анти ХА дали не е твърде далеч 36г.с
Разбира се вслушвам се в нейното мнение, но искам да чуя и вашето. Правени са в лаб. Лина като в нашия град ги изпращат пробите и излизат до края на деня.

# 713
  • София
Аз знам че аспирин протект се пие до 33-34гс. Д-димер и фибриноген са в норма. АГ на какво мнение е?

# 714
Аз знам че аспирин протект се пие до 33-34гс. Д-димер и фибриноген са в норма. АГ на какво мнение е?
АГ на последния преглед ми каза до 36г.с да го пия, аз също знам, че се спира около 34г.с. АГ не е виждал тези изследвания още, прегледа ми е след 9 дни.

Последна редакция: пт, 30 яну 2026, 11:52 от Moni442

# 715
Здравейте! Според вас добре ли е да се пуснат изследвания за генетични мутации още преди забременяване, за да не се стига доколкото е възможно, до неприятна развръзка. Някой пускал ли е, и ако да - кой пакет е най-подходящ? Баща ми приема от много години хапчета за разреждане на кръвта и това ме навежда на мисълта - означава ли, че имам със сигурност някаква мутация или не е задължително? И понеже съм паника - кой показател може да се изследва профилактично и често, за да се следят нещата дали са в норма и какъв е риска от образуване на тромб? И се извинявам, ако са ми малко тъпи въпросите, но материята ми е съвсем непозната все още, а като прочетох, че лекарите неглижират състоянията и след раждане не предприемат никакви мерки, а трябва и как няколко жени едвам са се спасили от тромб и съвсем се наплаших направо защо така лекарите не правят необходимите неща..

Последна редакция: пт, 30 яну 2026, 14:44 от Lilqna23

# 716
  • Sofia
Хубаво е да се изследвате преди забременяване, да.

Аз бих почнала с основния пакет :
- Фактор 5 Лайден (високорискова мутация)
- Фактор 2 Протромбин (високорискова мутация)
- PAI
- MTHFR (667 и 1298).

Това са генетични изследвания и е хубаво да се пускат в генетична лаборатория (Геника или НГЛ). В Геника пазят пробата 5г и във времето можете да изследвате и допълнителни фактори, без да давате кръв. Аз така изследвах 14 фактора.

При някои хора се налага да приемат кръворазреждащи и без да имат мутации, само на база минали ССИ или други здр. проблеми. Ако баща Ви не се е изследвал, няма как да знаете дали е носител.

Профилактично или често нищо не се изследва - тези вени ще Ви трябват цял живот. Иначе основният показател е д-димер. Но той може да се повиши поради много и различни причини. Не е задължително да е заради тромби. Ако е завишен (над горна граница), лекар трябва да прецени какво друго трябва да се изследва.

За да имате адекватна профилактика след раждане, трябва да знаете дали имате или не мутации за Тромбофилия. Ако имате, трябва да се следите при АГ и хематолог, които работят с момичета с Тромбофилия (не всеки АГ или хематолог ще обърне внимание).
Ако не сте се изследвали за Тромбофилия или ако нямате мутации, стандартното е да Ви слагат инжекции само докато сте в родилното (ако изобщо се сетят).

Аз съм с високорискова мутация и моята профилактика след раждане продължи 2 месеца. Всичко е индивидуално и зависи от конкретните мутации и от изследванията Ви.

Общи условия

Активация на акаунт