12 клас - НАБОР 2006 - КСК - Успех!

• 45 222
  • 750
  •   1
Отговори
# 735
Бисе, така  е, трябвале да пише 6К Simple Smile, но пак 2,5К на семестър разлика , 5К на година си е много и то по-високата е в държавен университет..
Така е, Скаридка. Учудващо е, че таксата в частен университет е по- ниска от таксата за платено обучение в държавен университет.

# 736
  • Бургас
Май само ние не сме писали платените. Както и малко специалности по принцип - в СУ само 4, като той искаше 2, аз настоях за повече. В МУ фармацията е 16хил., не можем да си го позволим. В СУ миналата година е била около 10, не намерих инфо сега колко ще е, но и това ни е много.
Не сте само вие и ние писахме само държавна поръчка. Таксите за платено обучение в икономическите специалности не са толкова високи, но няма да има право на общежитие, стипендия, купоните за стол и т.н. та платеното не ни оферта изобщо.
Вчера писах на Комисията по настаняване към СУ, отговориха ми, че платеното обучение имат право на общежитие при "Трайно наличие на свободни места", т.е. след второто класиране и записване за общежития обявяват допълнително прием към края на октомври .

# 737
  • Пловдив
Аз пак да кажа, че нито в УАСГ, нито в ТУ видях до специалностите ДП/Платено като избирахме...

# 738
Аз пак да кажа, че нито в УАСГ, нито в ТУ видях до специалностите ДП/Платено като избирахме...

В ТУ и аз не видях. Интересно ми е как би могло да се кандидатства платено за там, като не са го дали, като опция.

# 739
Аз много се съмнявам, че някой би учил платено за инж, освен ако не му е второ висше и вероятно тях директно си ги таксуват по друга тарифа.

# 740
За УАСГ и аз мога да потвърдя същото, нямаше ДП/Платено къде и как да се избира. В списъка на приетите също няма посочено да има приети Платено обучение.

# 741
  • София
ТУ не могат да си запълнят бройките в доста специалности, няма нужда от платено. Има 2-3 специалности в високи балове, другото и трагедия в много действия. Който не е решил, не е влязал. Пак казвам, изключвайки няколко от най-желаните. Но напън за инженереи няма, тегаво се учи там, много хора не завършват, над 50%.

Последна редакция: ср, 02 юли 2025, 09:19 от Klemy

# 742
  • Пловдив
Да се включа, като майка на завършващ първокурсник Архитектура в УАСГ. Аз дори не знаех, че има възможност за платено обучение. Тези списъци, които виждате сега са ДП. По някое време по спомен искараха едно списъче от 10тина деца , приети платено и прехвърлили се от НБУ. Та като започнаха децата, видяха, че във всяка група има по 1-2 деца платено обучение. Изобщо нямам предства как става това класиране. Та в неговата група е 1 дете, което до сега е било с такса около 5к годишна, но от догодина ставала 11к. Сега дали и за завареното положение важи, не съм се интересувала. Просто синът ми точно онзи ден се възмущаваха точно за разликата в цената с НБУ.
Иначе да кажа малко и за впечатленията от УАСГ-мои и негови.
Първоначално, като изключим потресаващия комунистически вид на сграда, в която се предполага, че учат точно деца, които трябва да създават новости, децата се абстрахират и тръгват с огроооомно желание. Поне моето-отиде с голям респект към институцията и хората вътре, с желание и радост. И още на встъпителната среща ги попариха...с думи от сорта "Архитект къща не храни", сега ще видите какво значи да не спите с дни, ще дадете 6 години от живота си, и непрестанно ще виждате, че не си е струвало и други подобни. Моето през това време преживяваше и доста труден емоционален период, което доведе до това още на третия ден да иска да сменя специалност, посока и т.н. Тогава много ми помогнаха майки от форума, едната е от тук точно, тя си знае, а и той говори с по-големи деца, та го убедихме да остане поне първата година.
През тази една година всичко се промени драстично. От ден едно започнаха с практически неща и проекти. Да, натоварено е много, но е и много удовлетворяващо. Асистентите са си действащи архитекти и много им помагат. Приятелите му в ТУ и ПУ се оплакват, че учат остаряли неща, а те правят проекти за реални къщи. Обучението е поне на 70% практическо, имат акаунти безплатни за доста от програмите за чертане, но до каква степен ги ползват не съм наясно. Имат и доста излишни неща, като философия и други, за които той роптае, че му губят времето, но моят си е математик и например го дразни рисуването, докато има момичета, на които тома им харесва.
Много дълго стана, но идеята е, че накрая на първата година, и той и аз сме впечатлени от иновативността на БГ университет. Акредитирани са от Британски кралски институт, всяко едно листче от проект, както и самите проекти, всяко едно портфолио се сканира и се качва в системата на този инситут, в която всеки има акаунт и се предполага, че ще им се признава после дипломата. Пиша малко лаишки, защото не ме държи в течение точно на всичко, но като цяло това сплашване в началото не знам за какво беше. Почти няма отказали се деца. Имат доста възможности за обмени, и твърде много фирми-партньори, които наистина вземат деца на стаж. Просто има връзка уни-бизнес. Сега моето ако го питате, все още мисли в някаква степен, че е трябвало да избере ССС, тази муха още не е излязла от главата и се върти там...но казва, че за сега ще си стои тук. Успех на всички!

# 743
Не бих казала, че е сплашване. Има периоди, в които наистина се работи без почивни дни, в т.ч. и до 2-3 часа през нощта. В студенството преди заверки ще има такива кратки периоди в горните курсове, но това е нищо. И, уви, заплащането в нашите среди все още е сравнително ниско за отговорностите и вложените знания. Има някои, които изкарват добре, но масовото е сравнително ниско заплащане. Но професията е хубава и дано един ден да бъде по-добре оценена. За ссс да не съжалява, арх е и по-добре платена и с по-малко притеснения откъм отговорности за сигурността на сградата.

# 744
  • Пловдив
ТУ не могат да си запълнят бройките в доста специалности, няма нужда от платено. Има 2-3 специалности в високи балове, другото и трагедия в много действия. Който не е решил, не е влязал. Пак казвам, изключвайки няколко от най-желаните. Но напън за инженереи няма, тегаво се учи там, много хора не завършват, над 50%.
то това последното важи с пълна сила и за УАСГ...още по за спец.ССС.

# 745
А за кое не важи. Аз като съм завършила финанси и здравен мениджмънт, да не съм министър на финансите ?? Познавам чистачки с няколко к доход. Дай да станем всички чистачки
Много плашат и колко е трудно в ТУ и особено УАСГ, че няма завършване. Ми да видим.

# 746
  • София
Ти пък.
Отдавна нискоквалифицирания труд е добре платен.
Чистачки, мникюристки, разни майстори, монтажници, монтьори, сервитьори и прочее печелят чудесно и в много случаи по-добре от лекари, инженери и архитекти.

Въпросът изобщо не е в това.

Даже доста деца, започнали работа по време на следването губят мотивация по подобни причини.

# 747
  • у дома...

Никъде не е лесно. Освен ако не учиш за отбиване на номера и едната хартишка.

Всичко до голяма степен си зависи и от самите деца - до колко са мотивирани и колко силно искат да учат точно това. Приятелка на дъщеря ми е приета ССС. Наясно е колко ще ѝ е трудно, но това беше най-желаното от нея. Ми детето е щастливо и има, за момента, и ясна визия какво точно иска да работи след като завърши.

# 748
Не по темата, но опит…..
Скоро търсихме архитект, относно проект за пристройка към къща.
Оказа се доста трудна дейност с намирането.  Бях запозната с тромавостта на подготовката на документите и издаването на разрешително.
Но не очаквах, че поради факта , че ставаше въпрос за 35-40 кв. повечето  ще ни отказват. В крайна сметка попаднахме на “топли” архитект и строителен инжинер , които се ангажираха с нас.
Младички, сега прохождащи. Те дадоха шанс на нас и ние на тях.

# 749
Аз не се сещам за работно място, където да не се налага понякога извънредна работа, освен непрекъсваемите процеси, където имаш сменник в X часа.
За инженерните специалисти роман мога да напиша, преди 20г имаше много и се подиграваха с тях, сега има специалности с малък прием и с още по-малък брой дипломирани..
В София може да няма глад за инженери, но в другите райони е брутално. Енергетика във Варна годишно завършват под 20 човека, това не стига само да се поддържат НЕК и ЕРП с кадри.
Електроника и комуникации също.
От 600 човека прием в ТУ, 360 са за ИТ специалностите, които се пълнят до дупка, но завършват само около 15%. И добре, че иначе и ИТ секторът отдавна да е свалил заплащането, въпреки че вече тези тенденции са на лице поне в провинцията.

Общи условия

Активация на акаунт