12 клас - НАБОР 2006 - КСК - Успех!

• 45 213
  • 750
  •   1
Отговори
# 720
При нас бройките при момчетата са с 10 по-малко. Вече съвсем се притесних.

# 721
За психология жени са вдигнати с 10, за логопедия с 2, а за българска филология с 5.

# 722
Първо проекто-прием , после одобрен прием - дет се вика - знаех си ,че бройките ще са по-малко , но като видях отбелязани старите в профила , ми блеснаха очичките - що пък , може да са размисили ! Е , това беше само за минутки .  Вчера  вече се появиха и на сайта .
Ами каквото - и платено ме устройва  !

Последна редакция: вт, 01 юли 2025, 21:06 от oska

# 723
  • гр.София
Обидно е деца с висок бал да не могат да учат там  ,а с доста по- нисък ,но ок да плащат - да са приети. В Държавен ВУЗ ,бакалавър, платените - двойно повече от държавна поръчка. Набрала съм им. ( Писахме и платените).

# 724
А имаме ли някакво обяснение защо таксите в частните университети са два пъти по-ниски от платеното обучение в държавните? Специално УАСГ за архитектура и други специалности искат по 11К, а в НБУ е 4К

# 725
Скаридка, хубаво е, че все пак знаеш какви са таксите. Моят син си е харесал една специалност в УХТ-Пловдив и такси никъде няма изнесени. На едно място има заповед от 2021г. с такси за кандидатстване и обучение ДП, които не са актуални. Колко е платеното обучение /както за 2021, така и за следващата година/ е вселенска загадка! Честно да ви кажа, толкова зле направен сайт, като този на УХТ не съм виждала - кошмарен за навигиране, пълен със стара, грешна и подвеждаща  информация! За кандидат-студентите /и техните родители/ липсват основни неща, електронната поща на т.нар. "студентски информационен център" връща имейлите, а служителите на същия център, които отговарят на телефонните обаждания са некомпетентни по основни въпроси. Не мога да опиша своето разочерование и възмущение!

# 726
Аз съм по същия начин възмутена от СУ. А доскоро така ги защитавах.

# 727
А имаме ли някакво обяснение защо таксите в частните университети са два пъти по-ниски от платеното обучение в държавните? Специално УАСГ за архитектура и други специалности искат по 11К, а в НБУ е 4К
Скаридка, семестриалната такса за архитектура в НБУ е 3150 лв, а в УАГС е 5623 лв.

# 728
violeta1979 ,ако е приета платено в СУ,но не се е записала може да участва в допълнителния прием.
УНСС също обявяват допълнителен прием  за платено обучение-мисля,че август месец.
Успех ви желая!Може и да я приемат дъщеря ви още на първите две класирания.

# 729
  • София
Надявам се медиците да са доволни от изпита си в Пловдив днес, и им желая да са още по-доволни в деня на класирането.

За СУ се загледах в бройките държавна поръчка миналата и тази година, ето малко интересни наблюдения:

Педагогика на обучението по... пада от 277 на 246
- Педагогическите на ИФ са -4 (с 4 бр по-малко)
- ... Математика и информатика скача от 40 на 50, но миналата година са били М/Ж 14/26, а сега са 30/20, т.е. -6Ж,  +16М.
- ... Физика и математика +1Ж, +2М
- Всичко педагогическо с  биология намалява - Биология и химия от 15 на 10, география и биология - от 15 на 10, Биология и АЕ от 28 на 20
- Има нови педагогически специалности БЕЛ и история - общо 27 бр, китайски 10, японски 10

Филология общо скача с малко, има + 10 за българска филология, +5 за славянска, балканистика и френска, -6 испанска, -3 унгарска, останалите са без промяна или с малки движения.

История и археология -4 М, +4 Ж за цялото направление; История +5, Архивистика -5

Психология +10, всичките нови места са за момичета, от М/Ж 27/33 сега са 27/43

Обществени комуникации и информационни науки - 23 (от 213 на 190)
- Журналистика -5, ВО -5, всички останали специалности в направлението също са с -2 до -4 бр

Право - от 300 на 283, -9М, -8Ж

Администрация и управление - не съм сигурна, има някакви звездички в общите бройки за 2025, които не зная какво значат

Икономика -  изглежда има 7 места по-малко за Икономика и финанси на АЕ -3М и -4Ж, но има 10 места в нова специалност Международна търговия и инвестиции на АЕ

Философия, религия, социология, политически науки, социални дейности, туризъм - без съществени промени

Физически науки +14, от 120 на 134, най-много нови места за Инженерна физика +5 и Физика +3, повечето нови бройки са за мъже.

Химически науки - без промяна

Биологически науки -6 (от 136 на 130), като има +14 за Молекулярна биология, а останалите 4 специалности са по -5.

Науки за земята -10 (от 110 на 100), орязани са по 3-4 бр в три от петте специалности.

Математика -3 (от 133 на 130), няма големи промени

Информатика и компютърни науки -25 (от 525 на 500), всичките 25 орязани места са в специалност Информатика, но има доста големи разлики в квотите, в полза на момчетата:
Информатика М/Ж от 75/50 на 65/35
Компютърни науки 115/60 - без промяна
Софтуерно инженерство М/Ж от 75/50 на 80/45
Информационни системи М/Ж от 55/45 на 65/35

Комуникационна и комп техника - без промяна
Биотехнологии - без промяна

Медицина - без промяна
Фармация -5 (-2М, -3Ж)
Медицинска сестра +7 (+2М, +5Ж)

Графичен дизайн +4 (+2М, +2Ж)
Музикално и танцово изкуство - без съществена промяна

# 730
Бисе, така  е, трябвале да пише 6К Simple Smile, но пак 2,5К на семестър разлика , 5К на година си е много и то по-високата е в държавен университет..

# 731
И ние това се питаме.Три пъти гледахме дали не е платено приет, защото таксата е огромна.

# 732
  • София
Май само ние не сме писали платените. Както и малко специалности по принцип - в СУ само 4, като той искаше 2, аз настоях за повече. В МУ фармацията е 16хил., не можем да си го позволим. В СУ миналата година е била около 10, не намерих инфо сега колко ще е, но и това ни е много.

# 733
  • гр.София
В икономиката са от най- ниските, между 1000 и 1200 за семестър. Иначе не бих си и помислила.

Продължавам да получавам съобщения от Школо, отварям си ги с кеф Smile ( класната нанася родителски срещи със задна дата, отчети за благотворителни акции, намерени телефони...)

# 734
Май само ние не сме писали платените. Както и малко специалности по принцип - в СУ само 4, като той искаше 2, аз настоях за повече. В МУ фармацията е 16хил., не можем да си го позволим. В СУ миналата година е била около 10, не намерих инфо сега колко ще е, но и това ни е много.
Не сте само вие и ние писахме само държавна поръчка. Таксите за платено обучение в икономическите специалности не са толкова високи, но няма да има право на общежитие, стипендия, купоните за стол и т.н. та платеното не ни оферта изобщо.

Общи условия

Активация на акаунт