12 клас - НАБОР 2006 - КСК - Успех!

• 46 720
  • 750
  •   1
Отговори
# 435
  • Sofia
Дами, само да кажа, че има приложения за сканиране с телефон и никак не ви трябва скенер, хеле пък да носите някъде - сканира в pdf, можеш да запазиш като jpeg, да забелваш, коригираш, режеш... Аз ползвам Adobe Scan.

# 436
Да, я-то. А тя изрично беше казала, че все я пишат с "ya", а по л.к. е само с "а" и да го имат предвид.

# 437
  • София
Същия проблем го имам с малката. Пиша си я ia накрая от край време и в задгранични паспорт така я написах, а навсякъде искат да ми я преправят на iya.

# 438
Има закон за транслитерацията, който описва как тя се прави. Обаче софтуерите, с които се правят дипломите не се съобразяват и файлът, който “изплюват” към регистъра на МОН не е на 100% адекватен на закона.

# 439
То правилото е, че "я" е точно "ya", но когато си вадиш документи имаш право да го промениш. Та в нейните лични документи не е *iya, a e *ia. И странното е, че не тя или аз така го записахме, такова си беше от мвр предложението, което изпечатаха и ние просто го приехме. Аз съм си mariya, не съм го променяла.

# 440
Проблем е, че явно няма никаква връзка с други регистри. При сина ми също една буква е написана грешно в името на латиница. Той уведоми класната си, но всъщност се е оказало, че от училище не въвеждат в регистъра нищо на латиница, само сканираната диплома и информацията на български, съответно не могат те да оправят тази грешка.

Последна редакция: пн, 23 юни 2025, 18:22 от ston

# 441
  • Някъде в Европа...
Хайде на отчет за днешния ден Smiley - с попълнена студентска книжка, официално носещ "титлата" редовен студент и направен първи плаж на нашето море. Smiley

Сутринта в 8.30 ч бяхме в ТУ-то (наборът стабилно си покара до Варна Simple Smile ). Посрещнаха ни в специално пригодена зала за попълване на документите. Дадоха му да попълва студентската си книжка и опис на документи. Извадиха му досието, което бяха направили при записването януари месец, да приложи и наличните там документи. Сега носехме оригинал и копие на дипломата. Оставиха си копието, след като сравниха с оригинала. На място попълни и заявление за общежитие. Трябваше да го подадем при Управата на Общежитията, намираща се в единия от двата блока, които се предоставят. Там и домакинката (може би, жената, която отговаря за пропускането) и после жената, която прие документите ни разясниха подробно условията на настаняване и ни посъветваха ако имаме познати вече приети бъдещи първокурстници да заявим, че желае да е с тях в стая (3 човека). Казаха, че днес до момента, 5 момчета от нашия град вече са пуснали документи за настаняване. Наборът проведе няколко разговора ( знаеше кои са) и готово. Трима съученика Smiley, сега бъдещи състуденти в една и съща специалност, заявиха, че желаят да са в една стая в определен блок (и двата се намират на 10 мин пеша от унито, на студентската улица с всичко необходимо за студентски живот Satisfied) Увериха ни да не очакваме проблеми при класирането според желанието им, но за всеки случай  на 10.09 да проверим. Самото настаняване ще бъде обявено за всеки студент, като ще е около 20.09, като вземат ключа и могат да се настанят веднага. Плащането на таксата за общежитие е от октоври. Тук е мястото да подчертая, че съм очарована от отношението, вниманието, отзивчивостта, ангажираността и съветите на всяка инспекторка, домакинка, управителка от ТУ-Варна и Общежитията, с които "се сблъсках" на живо или по телефон от януари месец насам. Към 9.30 ч. ни изпратиха с думите, че го очакват и е добре дошъл на есен. (Чак днес ми сподели, че имал и предложение да е на квартира с приятели от нашия град, по-големи студенти, които си живеят във Варна и затова няма притеснения относно "жилищния" въпрос)
Наборът реши в движение да си направи подарък по случай записването Satisfied, та преди плажа ходихме да си купи съп борд Smile Smile. Освен горите, ще покоряваме и морето SmileSmileSmile
Следваше плажче на морско заведение, чудно си изкарахме с набора, посмяхме се, той се изпозапозна с персонала (севитьорката му се оказва колежка Satisfied, бармънът е поканен на гости в нашия град Simple Smile), хапнахме, аз пийнах Simple Smile, няколко влизания в морето и към 14 ч. хайде на колата да си ме прибере в нашия град, а и той е на работа от 17.30 ч.
Прикючи и този етап, без драми, без нерви, без тревоги. Затваряме тази страница от живота му и отваряме новата, по-хубава, на есен... Здравей, лято!

Успех на всички, чакащи резултати!

Последна редакция: пн, 23 юни 2025, 21:02 от AIR

# 442
То правилото е, че "я" е точно "ya", но когато си вадиш документи имаш право да го промениш. Та в нейните лични документи не е *iya, a e *ia. И странното е, че не тя или аз така го записахме, такова си беше от мвр предложението, което изпечатаха и ние просто го приехме. Аз съм си mariya, не съм го променяла.
Мария, моята Мария си й го предложи с ia и така го и писа - Maria , явно по-късно ги позволиха.

# 443
А оценките от първи гимназиален етап за какво са? Кои са те? Какво трябва да сканираме за тях?

# 444
Удстоверението от първи гимназиален етап. Ако в някое от желанията участват такива оценки като балообразуващи.

# 445
Не може ли да се плати с карта без epay? Нямам регистрация там, питах преди и казахте, че може, но не ни пуска

# 446
Може без e-pay, просто тъпо е направен интерфейсът. Цъкате на е-pay пишете номер на карта, дата и cvv остават неактивни, отдолу маркирате отметката и излиза нов прозорец за карта и така става. Тъпо е, но туй то

# 447
Сега пък дата на валидност не ни пуска, ужасно е просто, върнах се, успяхме, без вас обаче абсурд

# 448
  • София
AIR - много интересен и позитивен пост. Честито и на студента, и на теб Simple Smile

# 449
Air, много се радвам! Все така с лекота да покорява света!

Общи условия

Активация на акаунт