(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 60)

• 22 569
  • 738
  •   1
Отговори
# 105
Уау, шапка ти свалям, като знам колко ти е неблагоприятен климата, че и почвата в сравнение с нашето село. Макар, че ето сега моите зеленчуци ще изпукат от горещина, а на твоите ще им е екстра, та навсякъде си има предимства и недостатъци. И да ти кажа най-вкусните домати съм яла от съседното ти село. Сях ги и в Тракия, ми не не е това, може и да си въобразявам. Пак съм ги засяла.

# 106
Момичета, много хубави градини!
При мен започват да се избистрят три сорта домати, и трите са от цветните: Оаксаканско бижу - розово-жълт, Евъргрийн - зелен, както си личи и от името, и едно от двете ми жълти черита. Ще ги покажа като узреят, дотогава никакви снимки - да се стараят повече Wink
И аз премахнах един корен с жилкова некроза, първият в един от редовете, съседният до него е добре, засегнатият имаше доматчета на първа китка - и те целите в кафяви петна. Изрязах и върховете на два от същия сорт, защото нещо ми лилавеят прекалено, ще ги наблюдавам. Отделно имам една двойка, която се вджуджави (знам, няма такава дума) и също съм ги махнала.
Аз, за разлика от Aila, спрях да махам долните листа, когато са здрави. При моето рядко поливане - един път седмично - по-добре да има сянка на корените. Което ме подсеща, че предстои една много гореща седмица, дано да оцелеят милите, напоих ги добре преди да тръгна, напълних и тръбите, дано устискат до петък без поражения.

ПП. Поправям се - не е един път седмично, защото като отида в петък и ги поливам поне 2 пъти до неделя.

Последна редакция: пн, 23 юни 2025, 11:21 от Кити Кет

# 107
  • София
Кити Кет, има си го термина - вджуджевяване Simple Smile
morskibriz, благодаря ти! И при нас тази пролет беше суха. Температурните разлики са много големи, днес сутринта беше 11 градуса, поливах с полареното яке Simple Smile Но иначе почвата ми е много хубава, аз съм в ниското на селото, близо до реката, която едно време се е разливала там. В горната част на селото е камък и пясък, насипват с почва, за да отгледат нещо.  Хумусният слой ни е даже по-дебел от нормите. Като копаеха за основите, се наложи да слязат с още 15 см надолу и да разширят стъпката, защото дори на 1,10 м беше хумус. Есента на 2023 изсипахме 8 м3 оборска тор на 200 м2, за да облагородим преди това разпръснатата изопна пръст и сега градината е "като захар" Simple Smile Явно само с вирусите ще водя борба.

Слагате ли в градините на открито от лепящите листчета за насекоми? Видях май такива в градината на dz.
Да кажа това, което са ни учили - на открито се използват обикновено в големи масиви с овощни дървета, за мониторинг. В орнжерии - за мониторинг и борба. В малки градини въпросът е спорен, има и мнения, че допълнително привличат неприятели.
Ето различните:
    - Жълти листи - черешова муха, лукова, домашна и оборна, белокрилка, листни въшки, листни молци, плодови мушици, оси, паяци, мравки, калинки, комари и д.р.
   -  Бели листи - ябълков плодов червей
   -  Сини листи - трипс
   -  Зелени листи - скакалци, листозавивачки, миризливки

# 108
  • София
И аз да се оплача сутринта махнах един корен който не ми хареса. Не беше жилкова некроза по скоро на върха имаше петънца като бронзавост. Моята майка ми се скара че съм го махнала . Смяташе ,че трябва да го наблюдавам , да махна само определените листа. Е да ама мен ме достраша.
Децата ме чакаха да тръгваме за разходка днес сме до Банкя. И махнах го. Дано другите са добре и да има за салатки.
Успешна седмица ви желая!

# 109
sofyia , аз миналата и по-миналата година слагах жълти лепящи листи. Пишеше, че са за био борба с насекомите и, че полезните не лови. И аз нали съм био, ги наслагах по дърветата, край градината.
Според ММ били за мониторинг, но нямаше въшки, мушици по растенията. Не се хвана нито една пчела или калинка.
Не знам дали е било от годината или действително помогнаха.
Тази година месец април беше много лош, валеше, дори в началото на месеца сняг, който се задържа, беше студено. Март беше приятен, започна да се затопля, имаше нормално валежи.
И много хора се оплакват от листни въшки.
А почвата не е лоша, точно като захар е. При свекърва ми е по-тежка почвата. Но и при нея сме имали богати реколти. Последните 5-6 години са тегави.
Аз от 2022 градинарствам самостоятелно, но първите две години имах добра реколта. Миналата година градушката направи поразии, но и градината ми беше по-малка. Тази, всичко се нареди добре, откъде дойде тази жилкова некроза, не знам.

# 110
Довечера и аз ще махна едно растение, прилича ми на жилкова, но не съвсем, имам разсад и ще се възаползвам. Имах общо 4ри в окаян вид, но 3те живнаха след пръскането със Скуби Л - мед и сяра. Само този се куми и няма да рискувам.
Чудесни градини имате момичета.
Имам 12 тиквички в хладилника и тази вечер пак няма да мога да ги сготвя, с откъснатите днес ще станат 15. Обмислям да ги "изпържа" на фурната и да прибера във фризера за проба. Миналата година така напържих финалния патладжан и го гложих в буркани, след това зимата си изблизахме пръстите. 

# 111
  • In transit
София, благодаря за обяснението за лепенките. Онзи ден видях сини в Амазон, точно за трипси пишеше, че са. Не бях виждала досега други, освен жълтите.
За жълтите, ползвам ги от 4 -5 години някъде. Мога да споделя, че са ефективни за черните мушички (тези от почвата, които излизат), белокрилки, мухи и някои други екземпляри, които не разпознавам. Не съм забелязала въшки да залепват по тях, а е имало доста около растенията, където са били лепенките.
Ще взема от сините да пробвам от сините, че трипсите ми изяждат всичко на балкона. Confused
Някъде в България продават ли се?

Да покажа пожълтелите и гъбичните листа по доматите, които махнах оня ден.

Скрит текст:

Само по най-долните листа са. Нагоре по растенията няма засегнато. Вчера прочетох, че трябвало от долната страна да се пръскат, там били спорите...кой да знае. Grinning
Лошото е, че следващите дни ще е много топло, а сутринта няма да мога да ида, че съм на физиотерапия. Надвечер дали ще стане да ги напръскам с фунгицид? Или да изчакам другата седмица?

# 112
Мики, аз пръскам вечер след 20ч, защото тепърва настъпва хлад и шансът за фототоксичност е малък, а и изпаренията дълго време не са фактор. Понякога още в 7 е страшно топло и изпаренията са силни..

# 113
Mikkey, дори било по-добре да се пръска вечер след 19 - 20ч.,защото става по-хладно. Аз пръскам сутрин в 7ч, но до 10ч в моята градина е сянка и хладно.
Винаги пръскам и отдолу листата, че тази част е по-мъхеста и там разните гадинки снасят яйцата си.
И аз само жълти листи съм виждала в България.

# 114
София, моите са от Тему.  Бях ги взела още зимата и забравих за тях. Преди 10дни ги закачих. Ще ти снимам "улова" тази седмица като ходим. Дълеч съм от мисълта, че ще ги хване всички.  Но има доста и различни буболечки.

# 115
  • София
Честит Еньовден! 🍀🌸🌼
Скрит текст:
Момичета, днес откъснах първите две тиквички от два корена. Явно е само едната, но е адски горчива! Изпържих ги на фраера, първата доза беше нормална, а послеееее... Никога не съм попадала на такова чудо! Сорт черна красавица. От како може да е?!?

# 116
  • София
Много странно.
Не ми се е случвало с тиквичка, освен причината да е като при краставиците.
Аз също днес откъснат първата зелена, но беше доста малка и сега тъкмо я готвя. Като те прочетох и я опитах, но е ок освен нея има и една нормална зелена и една от дългите. Отряза 80 см, останаха 50.
Една идея за тиквичките, тъкмо сега правя гарнитура за малката.
Ползвам плоча за палачинки, че скарите съм ги занеса на село. Опекох на нея пъстърва, след това съм на зеленчуци. Гъби, нарязани моркови на ленти и тиквички на кръгчета. Овкусявам само със зехтин и сол и също смятам на плочата. На децата им харесва.

# 117
Честит Еньовден!
Родителите ми са отглеждали такива тиквички, много ни харесваха. Защо е горчива, не знам. Ходихме днес следобед до градината. Полях си боба, краставиците и малините. От тях вече бера. Мъж ми настрои капковото на доматите и пипера да полива през ден. Много е топло при нас тези дни.

# 118
  • In transit
Честит Еньовден!

София, много странно. За първи път чувам. Оня ден свекърите ми пратиха тиквички, точно черни бяха, изпекох ги на тигана днес, но нищо им нямаше. Сладки са.

# 119
  • София
Аз също ги отглеждам трета година и не ми се е случвало. Тези първите шест корена, които започнаха да раждат, ги купих от дамата, която е консултант на Амитица.
Имам и мои, пак такива, но са по-малки. Споделих с бабата комшийка, понеже и тя сее такива, също каза, че никога не е чувала даже тиквичка да горчи! А тя не просто горчи, а много! Представете си поне два пъти повече от течен аналгин. 🤮

Общи условия

Активация на акаунт