(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 60)

  • 22 558
  • 738
  •   1
Отговори
# 90
  • София
  • Мнения: 12 885
Да ръгби е само в оранжерията.
Моето Капитанов сега цъфти.
Как правиш бурканите, че нещо замразен не ми допада и съм решила да опитам да затворя и аз буркани?

# 91
  • София
  • Мнения: 2 414
бриз, чудна е градината! Освен Ръгби какъв друг хибрид садиш? Най-много гъсто Пинк се хвали май.
Aila, браво, скоро ще береш Simple Smile Аз слагам зеленият фасул само в буркани. М.г от два пакета Капитани - 50 буркана 🫣 Чистя, мия, насипвам, тъпча и притискам в буркана, по 1 ч.л пълна сила и вадене 2 ч минимум. Освен за манджа зелен фасул го слагам в гювеч, правя мусака, като замествам картофите, също леко запържен с чесън и копър, за гарнитура.

# 92
  • In transit
  • Мнения: 14 206
Aila, тиквичките "Тромбета ди Албенга" ли са? На мен ми харесваха, че нямат семки и са идеални за фурна, но много раждат, нямат изяждане. Преди две години бях донесла семена на свеки, вече не иска да чуе за тях. Grinning
С тях правех и крем супи, перфектни са за целта.
Не обичам консервирани тиквички. Пробвала съм замразени, стават само за супа или с ориз, но им се губи вкуса. Свеки ги правеше с домати, нещо подобно на паприкаш. Не ме впечатли комбинацията. Пробвала съм гриловани със зехтин в буркан, като за салата, брускети, мезе, обаче е голяма хамалогията. Затова готвя и ядем лятото, докато има. Зимата не искам да чуя за тиквички. Всяка година свекитата се заричат, че ще сеят по-малко и накрая пак има количества за 4 големи домакинства на тиквена диета. Joy Да са живи и здрави, ядем, какво да правим. Поне ги научихме да ги берат, докато са по-дребни и малки.
А защо подстригваш доматите?

Aila, Morskibriz, чудесни градини имате!

# 93
  • Мнения: 1 711
София, сея Финал. Доматите на снимката са от него.  Един, два корена ще успея да излъжа, другите се затапиха вече. Един се е затапил на две китки само. Има 24бр домати на него. То нямаше и да изхрани повече.
Аз писах лс на Айла за фасула.
Също го слагам суров. Претривам със сол и го оставям да се отцеди. На дъното на буркана слагам домат, морков, чушка, отгоре фасула. Разпределям солената вода във всички буркани по равно, доливам студена и варя 2ч.
Мики, сподели за грилованиге тиквички със зехтин в буркан.

# 94
  • Мнения: 4 920
"Пържени" тиквички във фурната.

Скрит текст:
последната ми фурна е без вентилатор и стават бавно, но в името на каузата спазване на хранителен режим ги направих.
Как приготвяш тези тиквички и за колко време?

# 95
  • In transit
  • Мнения: 14 206
Морски бриз,
Скрит текст:
Гриловани тиквички в олио
 2 кг тиквички
Лют пипер (по желание)
2-3 скилидки чесън
1-2 връзки магданоз
1 връзка мента
1 връзка пресен риган
Екстра върджин зехтин, колкото поеме.
 Измийте, подушете и нарежете тиквичките по дължина. Изпечете ги от двете страни на сгорещена скара. Оставете ги да изстинат. Нарежете чесъна и лютата чушка. След като стерилизирате бурканите, започнете да ги пълните, като наредите печените тиквички на дъното. Редувайте слоеве чесън, лют червен пипер, риган и мента или магданоз, докато съставките се изразходват. Когато тиквичките стигнат до ръба на буркана, ги напълнете със зехтин. С помощта на дълъг дървен шиш приложете лек натиск, така че въздухът вътре в буркана да се елиминира и зехтина да падне надолу. Завийте бурканите здраво и преминете към фазата на вакуумиране. Бурканите се слагат в голяма тенджера, завити с кухненски кърпи, за да не се удрят при варене. Изчакайте водата да заври и оставете да ври около 20 минути. Оставете бурканите да се охладят в самата тенджера, без да отстранявате водата (по-добре ги оставете за една нощ). Когато изстинат, извадете бурканите от тенджерата и ги подсушете. Съвет: Печените тиквички в олио трябва да се съхраняват поне седмица преди консумация на хладно и сухо място, за да се овкусят. Могат да се съхраняват цяла зима.
Аз ги бях правила без стерилизация, за бърза употреба, като ги държах в хладилника. Месец нищо им нямаше.

С гриловани тиквички става и много хубаво песто.

Лаурентин,
Скрит текст:
Ето ти и моя вариант за тиквичките на фурна. Така са ми любими, защото стават много бързо, не пръскат, а вкуса е идентичен на пържените. Само, че ползвам вентилатор, т.е функция "пица" на фурната и се изпичат за около 30-тина минути, до златисто.

# 96
  • Русе
  • Мнения: 886
Здравейте, аз също правя печени тиквички във фурната, които прибирам в кутии във фризера и са ни любими и през зимата. Тиквичката е срязвам на три, след което всяка част нарязвам на филийки по около 1 см ширина. Ако са тънки бързо изгарят, ако са дебели стават по-водни, въпрос на вкус. Така се оплътнява по-добре тавата, отколкото ако са на кръгчета. Осолявам филийките както патладжана и ги оставям да си пуснат водата за около 1час- това помага по-бързо да се изпекат и да не стават водни. Изцеждам ги и подреждам върху кухненска хартия и ги покривам с хартия за да ги подсуша. Всяка подсушена филийка потапям в брашно и редя върху хартия за печене в тавата една до друга, без да се застъпват. Поливам с тънка струйка олио. Пека по две тави във фурната с вентилатор на 180-200 градуса около час и половина като ги обръщам, когато хванат коричка /обикновенно отдолу по-бързо се запичат/. Пека до зачервена към тъмна коричка. Не се осоляват допълнително, солени са от осоляването, което се прави за да им излезе водата. Така приготвени стават хрупкави, а не меки. Прибирам изстинали в кутии във фризера. След размразяване по нищо не им личи /нито на външен вид, нито на вкус/, че са били замразени. По същия начин прибирам и патладжан, който обаче измивам след осоляването за да не горчи.

Последна редакция: нд, 22 юни 2025, 19:10 от ralnik

# 97
  • Мнения: 383
laurentin нарязвам на тънки филийки и осолявам, както и ralnik е писала. Поне час стоят така и след това в брашно, слагам в торбичка брашно и почвам да слагам една след друга тиквичките като посипвам с брашно, оставам за минута две и след това изтупвам и подреждам на хартия за печене. Така поне половин час оставям поръсвам с малко олио ( направих с игла дупки на не отворена бутилка) и в загрята фурна, около 5-10 минути, от двете страни зависи от фурната. Понеже сме режимни у дома и брашното е пълнозърнесто.

# 98
  • Мнения: 4 920
Благодаря момичета. Аз имам царевично брашно. Утре ще готвя моя зелен боб, но след него ще купя тиквички, много ги обичаме пържени и няма желаещ за котлона, та ще пекна във фурната.

# 99
  • Мнения: 710
Запис и от мен

# 100
  • София
  • Мнения: 2 414
Mikkey, благодаря че ми припомни рецептата с грилованите тиквички. Божествени стават, но наистина голяма играчка.. Аз също правя печени във фурна, оваляни с царевично брашно и във фризера. М.г сложих и мариновани (като кисели краставички), не са лоши, но май няма да повторя.

Сега за доматите с пожълтели листа - моля ви, не скубете! Това ако не е нормално физиологично увяхване и пожълтява е на долната листа, е вероятно алтернария. Абсолютно обратимо, да се третира с медсъдържащ препарат.
Вирусните болести са ясно различими по следните признаци: растенията видимо изостават в развитието си, промяната на листата започва от върха или горните етажи.
Ето разликата в две растения от един сорт, отпред е заболялото:
Скрит текст:

Позакрепиха се доматите. Наистина поддалите се на вируси са жълто чери (не круша), Пловдивска каротина, местен сърце и сорт от еленския балкан. Засега нови имам още 1-2, но ги наблюдавам.

briz, точно от споделеното от таб за Финал сложих и аз т.г няколко семена, идеално се развиват засега.

Последна редакция: пн, 23 юни 2025, 11:55 от sofyia

# 101
  • Мнения: 8 425
Aila, morskibriz , чудесни градини! Браво! 👏
Аз направих следното заключение, не знам колко е вярно.
Вчера бяхме при свекърва ми и гледам градината ѝ. Казвам си, браво, по дърветата няма въшки (тъкмо една тревога и работа по-малко). Застанала съм до люляк и до него е една джанка, която е за отсичане, че почти изсъхна. Поглеждам ги и какво да видя, имат въшки. Отидох да разгледам и другите дървета отблизо. При свекърва има още една жълта афъзка, другите дървета са вишни, круши, кайсии, ябълки. Само по сливите са въшките. В моята градина има основно сливи, две по-големи круши и три ябълки, сливите са 8 (мисля). И основно те бяха с въшки.
Възможно ли е сливите да са предразположени към въшлясване или е случайно?
И още един познат се оплака, че доматите му се развалят.
Като отида в агро аптеката и всеки втори се оплаква от въшки. Явно тази година в нашия район има нашествие от листни въшки.

# 102
  • София
  • Мнения: 12 885
Някой беше питал защо махам долните листа.
Винаги досега съм махала долните, защото така или иначе ми пожълтяват или почват да стават на някакви петна, но тази година малко повече реших да опитам и да махна в оранжерията засега основно.
Чела съм следното за ползите от това.
1. Подобряване на вентилацията и по-малко болести - с махането на долните листа се подобрява въздушният поток около растението, като това намалява риска от гъбични заболявания - сиво гниене, мана и други, които се получават при лоша циркулация. По-предната година ако си спомняте, за няколко дни загубих почти всики домати  в оранжерията и от тогава взимам мерки. Тази година съм доста доволна дотук. Мерките, които съм взела са следните. Зимата махнахме найлона и я валя и замръзва почвата в оранжерията. Като садих, гледах да не набутвам сто неща на едно място, примерно този път няма лук или босилек или нещо друго между доматите. Рано отворихме и двете врати, а като минаха последните студове сме отворили найлона по цялата дължина от едната страна до половина. Така става хубаво проветрение, което помага за намаляване на риска от мана и помага за опрашването.
2. По-добро осветление на плодовете. - Когато се махнат долните листа, до първа или втора китка, които скоро ще зраеят ще може да узреят по-бързо и по-добре доматите. Все пак в оранжерията имам и засенчваща мрежа  и светлината ми е важна, няма риск от слънчев пригор. Навън тъй като разчитам на нагъсто насадените домати и листна маса да пазят от слънчев пригор, ще действам по-леко с махането на листа.
3. Насочване на енергията към плодовете - растението няма да хаби ресурси да поддържа старите ниски листа и се насочва към нарастващите плодове и нови китки. От снимките виждате какви огромни зелени листа са премахнатите. В случая има и достатъчно нагоре листа, които да фотосинтезират и да изхранват растението.
4. Лесен достъп за поливане и плевене - като са почистени по този начин, много по-лесно виждам състоянието отдолу дали се е поляло хубаво и плевя по-лесно, както и засичам навреме нови култуци, за да ги махна.

Важно е да се прави поетапно, аз бях махнала до първа китка предният път, сега продължих нагоре, малко повече махнах от препоръчителното, надявам се да не се стресират растенията, но нямах време да е по 1-2 листа през няколко дни този път.

Последна редакция: пн, 23 юни 2025, 08:37 от Aila

# 103
  • Мнения: 1 711
Благодаря момичета,  трудим се здраво.
Фортуна има нещо вярно в извода ти за въшките. Ние имаме, череши, слива, кайсия, праскови, круши и ябълки. Черешите въшлясват с черни въшки, но не съм ги срещала в зеленчука. Сливата е перманентно въшлясала  в края на двора е до нея е кайсията и тя милата е все въшлива. Сега калинките са я изчистили и са се преместили на сливата. Всъщтост от тези въшки иваше и по фасула, но и там само с калинки минахме. Черните мушици по доматите са се гътнали след нисорана, по розите също няма въшка. Това е за първи път тази година. Затова отчитам справяне с въшката. Лошото е че при нас  прогнозата е за невероятни жеги. От утре 36⁰-39⁰. Фасула ще трябва да го дондуркам до есента, а долните листа са започнали да жълтеят. Може би ще го обера следващия уикенд колкото е вързал и ще го оскубя, според състоянието му.

# 104
  • София
  • Мнения: 2 414
Фортуна, така е, някой растения са особено предпочитани от въшките. От дърветата - сливи и джанки, от цветята - основно рози, а при мен установих и Калина и Майски сняг. От плевелите - Лобода. Но най-големият магнит за въшките са сливи/джанки и рози, могат да служат като радар.
Ние също отсякохме две големи джанки, но те бяха далеч, просто на входа правеха много боклук, падаха въшки, на границата със съседите и т.н. Оставихме една, която е пак на границата, но на улицата. Вкусна е много, дружно зрее и се дели от костилката, определям я като Карловска афъска. Пръсках я два пъти с помощта на водоструйката. Simple Smile

briz, ето два корена Финал F1, от тези  под тунелчето. Затапил се е на трета китка.
Скрит текст:
Сутринта станах в 6, за да поливам цветята. Снощи пуснах капковото на всичко 2 1/2 часа.
Днес ще откъснем първите тиквички.
Скрит текст:



Пиперът- продължава да се къдри и да се разхождат мравки по него, но въшки не виждам, само тук там от черните мушици.


И доматите


Поправих си предния пост - алтернария имах предвид.

Последна редакция: пн, 23 юни 2025, 09:54 от sofyia

Общи условия

Активация на акаунт