(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 60)

• 22 555
  • 738
  •   1
Отговори
# 75
Аз остана да сложа броколи и праз. Миналата година пропуснах броколите и сега трябва да поправя грешката.
Доматите още не са се избистрили, но краставички берем  и за двете къщи. Тиквичките почнаха много добре. Търся идеи за съхранение, да не са мариновани и да не са пържени. Ще започна да експериментирам как да замразявам. Мъжът ми е на режим и отсега мисля как да запазя. Обмислям и два корена да сложа в парника да видим колко до късно ще мога да имам пресни.

# 76
Момичета, днес почивах до обяд от градината ( моето дете все мрънка , че много градинарствам пък племенницата все е с мен и сади и нещо копка)
Та почивах, бяхме на разходка. Прибрахме се и се загледах в клиповете на Тихомир Трайков, ех как му се получава само с това каменно брашно. Няма неприятели,  няма ядове ,нито нещо се маносва.  Пробвали ли сте?
Аз като новобранец загледах това с каменното брашно миналата година.То било кариера някаква на баща му.Сега пропагандира,поливайте доматите сутрин и вечер,всеки ден.
Видях и удушени домати с каменно брашно.
Бизнес.

# 77
Здравейте и от мен! Аз след като минах на принципа да се съсредоточавам върху това, което е успешно, си обръщам хубаво внимание на цветната градина, розите ми са окопани, обрижени и даже ги наторявам, че нали не са за ядене. И хоп - една чисто бяла роза вече с розов оттенък, ще падна Simple Smile. Тиквите ми Матилда имат завръз, обслужих ги за награда. И камбите имат малки камбички симпатични. Най-накрая обрахме първите тиквички, да видим ще се отпушат ли вече и те. Айля май ги замразяваше обработени, имаше някакъв трик. Ние си ги ядем текущо, като изтървем ги даваме за кокошките на съседите.

# 78
И аз днес цял ден градинарствам. Връзвах и колтучих домати. Добре са засега откъм здраве, сякаш с наторяването съм изостанала, бавно вървят.  Брах зелен боб, има вече и краставици и малини. И за снимки не стигна време. Най-дребен ми е пиперът. В градината се е появила къртица, не съм сигурна, но има доста купчинки надигната пръст.

# 79
Аз пия кафе под смокинята, блажено забравила всичката работа по градината.
laurentin, да не вземеш да прогониш сега къртичето, то е полезна животинка. Прави купчинки, но не поврежда корените на растенията.

# 80
Няма, няма. Прочетох, че било полезно и му се радвам.

# 81
О, и ние имаме къртица, не знаех, че е полезна, не че сме тръгнали да я гоним, но благодаря за информацията!

Следя темата с интерес, но тази година градината е до никъде - доматите само цъфтят, не връзват, листни въшки навсякъде... само репички има бол Grinning

# 82
Здравейте!
Бихте ли ми казали с какво третирате почвата след като отскубнете болен домат? Колко време след това може да се засади друг корен?
Благодаря предварително!

# 83
Аз с нищо.Blush отскубнах болен и веднага засадих нов. За сега е ок.

# 84
  • София
Аз да се оплача, на моите патладжани в парника са им окапали цветовете. Явно не са се опрашили. Някой да знае каква може да е причината?
Според мен е комбинация висока температура и липса на опрашване.
Писала съм, че една година садих, огромни растения и само цъфтят и не връзват. Не разбрах със сигурност защо, но оттогава навън садя.
София четох и аз за нийма, че уж не вреди на калинки те, защото не ядат растението, но ако полепне по тях може да ги прецаках и отдел и унищожава манджата им. Така или иначе пак не стигнах да напръскам, следващият път заради черните мухички, ще видя вечерта да пръсна доматите.
Новата помпа работи, изсипахме едни 10 кубика и се надявам да издържи до сряда.
Реших, че за момента по-добре да им помогна сами да се справят растенията.
Оплевени са, вързани, листата до първа китка засега са махнати за да се проветряват.
На последните два кубика вода сложих 2 литра течна биотор.
Някой беше писал за жълти листа на култук, ако става въпрос за листото от чиято пазва е поникнал култука, това не е болест или проблем за мен, аз и преди да пожълтеят ги махам, ако съм оставила култука.
За тиквичките опитвах да ги съхранявам някак за зимата, но засега удачен вариант не съм намерила.
И аз набрах една торба босилек, имам песто от преди, ще видя какво ще го правя.

Последна редакция: нд, 22 юни 2025, 15:19 от Aila

# 85
Аз слагах тиквички и патладжан печени на скара във фризера за мусака. Не бяха лоши, но в началото, тези, които останаха след Н.Г. вече не бяха много добри.
Едно време затварях в малки бурканчета за крем супа на децата, но нямам никакъв спомен как. Опитах само със сол и изхвърлих всички развалени.  Ако някой е намерил решение нека сподели.
Ето и малко снимки.
Скрит текст:

# 86
Тиквички съм сушила на резенчета, но само за добавка в ястия/супи.

# 87
  • София
Морски бриз, супер са при теб нещата.
Тук сме по-назад в софийско с растенията навън.
Аз пък си играя да подстригвам доматите, тоест да им махам листата
Скрит текст:

Печен патладжан намазан с олио и замразен ми е супер, но не и тиквички.

Последна редакция: нд, 22 юни 2025, 15:18 от Aila

# 88
"Пържени" тиквички във фурната.

Скрит текст:
последната ми фурна е без вентилатор и стават бавно, но в името на каузата спазване на хранителен режим ги направих.

# 89
Aila, това ръгби ли е. Аз преброих завидните тринайсе китки на един корен. Седем са с доматчета на тях, остаталиге цъфтят, едновременно.
И тази година се очертава да има много домати от двата хибрида и от черитата.За другите още нищо не мога да кажа. Органичния холандски има по две хубави китки на голямо разстояние една от друга, но доматчета не се виждат за сега.  Само на един корен има. Сърцата и те така.
Хибридите  
Скрит текст:

И органичния
Скрит текст:

Лютите чушки
Скрит текст:
И фасула
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт