(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 60)

• 22 524
  • 738
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Да за жалост черното по стъблото отговаря на жилкова некроза.  По черното по стъблата.
Не съм разбирач на тези модерни болести и вируси , направо не ми се вярва колко е трудно да отгледаш едни домати.
Аз пък цял ден мисля краставиците не стига, че са малко тази година пък и имат от вчера едни странни листа две / три са. Забравих да ги снимам . Утре ще ви направя снимка да питам за съвет. Тази вечер ги полях с мая . Не знам ще помогне ли дано  поне не навреди.
И домата пръсках с прясно мляко и йод и мисля да повторя другата седмица пак.

# 61
Миналата година пръсках до юли с мляко и йод- никакъв ефект не видях от него. Щях да си изтърва доматите в опит да съм био.
Тази година пръскам и също не виждам ефект Sad
Не знаех, че вече е толкова трудно да градинарстваш... Преди татко пръскаше с Бордолезов разтвор и всичко беше наред. Сега 1000 болести Sad

# 62
  • София
Добро утро момичета, ето и снимки на моите краставички. Разсъда е купен и даже нямах време да отида да си взема още та затова и
 едната вада е празна накрая. Слагах на два пъти семки, но не излезе нищо.
Скрит текст:
 това са листенцата    

Според вас тези листенца мана ли е  или прегоряли . Няма други засега.

DZ , за жалост само с мляко или мая в днешно време не става. Но ги добавям в дните в които не знам какво да направя друго.

Последна редакция: сб, 21 юни 2025, 14:53 от puffeto

# 63
  • София
Половинката е съкровище, понякога Simple Smile
Отиде до София, купи нова помпа и я монтира в момента.
Аз култуча и връзвам домати.
Направих снимка на дългите тиквички, но още не съм пробвала да ги отрежа и да видя дали ще засъхнат и дали ще продължат да растат. Както и как са на вкус.

Скрит текст:

# 64
Една година сях, не ми харесаха, не са така "сочни" като нормалните. И да, продължават да растат след като отрежеш.

# 65
  • София
Момичета, днес почивах до обяд от градината ( моето дете все мрънка , че много градинарствам пък племенницата все е с мен и сади и нещо копка)
Та почивах, бяхме на разходка. Прибрахме се и се загледах в клиповете на Тихомир Трайков, ех как му се получава само с това каменно брашно. Няма неприятели,  няма ядове ,нито нещо се маносва.  Пробвали ли сте?

# 66
  • София
Не съм пробвала, но аз и нищо не следя на този човек. В самото начало бях влязла в негова група, опитах се да си поръчам домати и получих токова арогантно и надменно държане и отношение, че вече 4 години още ме държи.
За мен е малко и въпрос на късмет и здрава почва. В момента почти приключих с връзването на доматите навън, които не са никак малко. Един единствен оскубах, всички други цъфтят, връзват и са здрави. С нищо никога не са пръскани, имат някакви мухички, но явно още не са ги разболяли. Така че спокойно бих могла и аз да ръся с каменно брашно и да твърдя че това е панацеята при мен.
Все пак искам да напръскам след като ги вържа и прекопае половинката с нийм. Имам обаче следният проблем, има доста калинки и ларви на калинки, а не ми се иска и тях да уморя. Има ли какво да направя по въпроса?
Между другото в сряда видях доста въшки на розите, но явно калинки те са се справили, сега почти няма.

# 67
  • София
Ох хич не го следя и в групи не съм ама все ми излизат неговите клипчета и на жена му ( ама тя май всичко платено направи) и като заговори той много думи ама смисъла какъв е ...... И се чудя хората колко са възхитени .

# 68
Тя не му е жена вече.  Вана го на калъп с новата и се жална у фейса. Имаше на ти куклите, дай ми парцалките.
Влязох с интерес в групите им и защо не съм излязла, идея нямам.  Може би от мързел🤣
Безпроблемно им познавах разсадите и на двамата по другите групи- хилави, издължени...

# 69
Аз след серия работни дни, все по 12/24ч. най-сетне освободих три почивни дни и цъфнах на село.
Градинката е супер. ММ ходеше да полива и ремонтира по къщата.
Та да кажа дали е от нисорана или от многобройните калинки, но въшките са намалели драстично. Според него калинките са най-добрия инсектицид.Joy Направо съм щастлива, че го проумя. Хубавото,е че сам стигна до този извод наблюдавайки ги върху една млада фиданка.
Днес обрах зеления фасул и затворих пет буркана. Доволна съм. Утре ще връзвам и култуча домати. Откъснах и първите люти чушки на обяд, набрах босилек и направих десетита кутийки песто. Демек отворих консервната фабрика. Надявам се до десетина дни да има и узрели домати.
Пипера не расте, не цъфти, общо взето стои все на едно положение , аха да цъфне ма друг път. Цвета на фасула е започнал да капе, та ще е каквото е вързал, вързал. Вейковия и той кат пипера, аха да цъфне, ама не. Патладжана е добре, цъфти и връзва, зелето е започнало да се свива, а мм разнася калинки. Идилия. Снимки утре...

# 70
Аз да се оплача, на моите патладжани в парника са им окапали цветовете. Явно не са се опрашили. Някой да знае каква може да е причината?

# 71
  • София
Нийм не вреди на калинките, поне така го дават.
Иначе и калинките ядат само зелените въшки, които са по дърветата и розите. Не ходят да хапват черните мушици по доматите, явно са им сухи Simple Smile
Аз днес привързвах домати. След прочетеното от Кити Кет, реших и аз да не скубя цялото растение, а да режа до здраво. Намерих още 3-4 болни и отрязах половината растение. Много духа, но ще пръскам - Зинерджи и Нимазал. Утре или в понеделник - листен тор, препоръчаният от Mikkey.
Пиперът ми отдалече изглежда перфектен, няколко от комшиите вече се изредиха да питат какво съм го правила, че бил такъв дебел. Отблизо си е трагедия, нагърчени листа, явно от въшките.
Вадихме за пръв път картофки, чудни са, много добре са родили. Ще имам и тиквички след 5-6 дни най-късно.
Цял ден не съм седнала, но все градинаро-цветарска работа. И пак не ни остава време да оптимизираме поне поливането.

# 72
Ходихме до село... Със смесени чувства съм. Като влязох в двора, гледам още пожълтели домати. Прирева ми се. Отидох да ги скубя. Но видях, че има и здрава част по някои. Та, оскубах само 8-9 корена, с трите оскубани от преди, стават 11-12. Всички домати са между 110 и 120 корена. Понеже досега нямах време да ги колтуча, днес забелязах, че точно колтуците са добре и дори имат цвят. Оставих ги, дано в тях е спасението. Утре ще ги напръскам.

# 73
Идей какво да сложа на мястото на картофите? Без червено цвекло. Ако намеря семена гулия ще е супер.
Лука и той е полегнал, скоро ще се вади.
Coconut.water топло му е на патладжана в оранжерията затова капе цвета, според мен.

# 74
  • In transit
И аз ходих днес да си видя градината. Вчера младежа пратих да види дали има вода в бидоните. Увеличих поливането на час и половина през ден. Между лехите пръста беше толкова напукана, че можех да пъхна по два пръста в дупките. Полях добре.
Доматите имаха доста жълти листа в основата. Не всички. Така, като гледам, май португалския хибрид, Идеала и Ръгбито са най-добре. Гледах снимките с болестите дадени от София, не можах да определя точно...нещо гъбично е, ама колко пъти да пръскам с фунгицид?
От друга страна около 70% от корените имаха завръзи, къде по-малки, къде по-големи. Ядосах се на тези пожълтели листа и ги оскубах всички. И без това бяха тръгнали колтуци (израстъци) от тези места.
Чудих се какво да правя, а времето беше облачно и хладно, затова реших да си стимулирам здраво.Grinning Листата напръсках с микроелементи + NPK (10-10-30), а в почвата ги полях с алгамикс. През седмицата ще гледам да отида пак да ги напръскам за гъбичките, ще прескоча в понеделник до агроаптеката да видим какво ще каже агронома за тези листа.
И при мен беше пълно с калинки. Между другото и на плажа беше пълно с калинки, имаше и много мънички.
От друга страна краставиците са много добре, пу, пу. Имаше и няколко малини узрели. Обрах ягодите, намаляват вече, но пък са толкова сладки и ароматни, като горски са последните.

Общи условия

Активация на акаунт