(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 60)

• 22 508
  • 738
  •   1
Отговори
# 45
  • In transit
Момичета, като се вдигат жегите, увеличате ли поливането на доматите? В момента се поливат х 1 час през ден. Но ми изглеждат малко посърнали. Идеята ми е да ги направим да се поливат всеки ден, но примерно по 30-40 минути, вместо х 1 час? Имат доста завръзи, но върховете на растенията са оклюмали, а още е 10 часа сутринта.

И още нещо, тези жълтите листа от някако заболяване ли са според вас или липса на нещо? Последните 2 седмици не съм ги торила с нищо. Преди 6 дни само ги пръсках с фунгицидите за 2ри път.

Скрит текст:

# 46
Изглеждат сякаш малко посърнали. Но не е ли по-добре да се увеличи времето, вместо всеки ден? Не знам, сякаш така съм чела.  Всъщност нямам опит с капково напояване. При другия метод, юни месец поливахме 1 път седмично, едва юли, когато имаше повече плодове 2 пъти седмично, обилно. На нашето капково, налягането е слабо и миналата седмица отне 7 часа да полеем, да стигнем момент мокрите кръгчета да се слеят.

# 47
Ние поливаме когато сме там. Т.е. 2-3 вечери една след друга, третия път определено е много, но до следващият път е ок. Поливаме по час, като през това време се изливат два кубитейнера вода. Това е вода за цялата градина, не само за доматите. Всичко почти е мулчирано.

Последна редакция: пт, 20 юни 2025, 12:29 от morskibriz

# 48
  • In transit
Благодаря ви. Според изчисленията на мм, на поливане всеки корен получава х 2 литра приблизително вода или 8 литра на седмица.

Морски бриз, 2 кубика вода ли си искала да кажеш?

# 49
Да Мики. Ние пълним кубитейнер за да се топли, защото водата от кладенеца е много студена.
Опс. Много поливаме, почвата е песъчлива.

# 50
  • София
За поливките с капково - добре е различните култури да са на различен режим. Домати, тиквички и патладжани - два пъти седмично, по около 5-6 л/корен, разбира се вече за по-големи растения. Краставици - ако е възможност през ден, при много високи Т и оранжерия -  всеки ден. Пипер - докато се прихване добре и натрупа листна маса - през ден, после - два пъти в седмицата, а при богати и тежки почви - един път. Но 2 л/корен на поливка са малко.

Много зависи и от самият маркуч. Всички ги дават по 2 л/час при налягане минимум 1 бар, но реалността не е точно такава. Най-лесна ориентация дали растението е получило достатъчно вода са мокрите кръгове да се слеят.
Вчера полях всички зеленчуци, около 450 корена/гнезда с 2 м3 вода, т.е с около 4.5 л. За цветя не стигна, поливах днес в 6.30 ч. Довечера - плодни дървета и храсти, и живия плет.

Тези дни ми попавна инфо от хидроинженер с голям опит, който е казал, че общото ниво на подпочвените води в БГ е паднало с около 5 м. Много притеснително. Май предсказанията на Ванга се сбъдват.

Последна редакция: пт, 20 юни 2025, 15:02 от sofyia

# 51
  • In transit
Добих някаква представа, благодаря ви. Утре, като идем ще видим колко вода е останала в бидоните и ще изчислим приблизително, колко вода е отишла за седмица. Може би ще увеличим времетраенето на поливането, не честотата.
Основно поливам домати 65 корена + 10-тина корена краставици. Последния път мм сложи маркуч на магданоза и манголда, но то е съвсем малко.

София, поливното ни е много елементарно, с ръчен таймер и няма как да разделям отделните зеленчуци. Sad

# 52
  • София
Mikkey, моето е по-елементарно - ръчно пускане и спиране на кранчетата на всеки маркуч. Simple Smile

# 53
  • София
Аз не съм смятала колко поливам, общо взето поливам постоянно като Морскибриз докато съм там, за да издържат до следващото ходене.
За съжаление засега всичко е на едно и няма как да поливам краставиците повече, ще се опитам догодина да коригирам това.
Иначе поне два пъти пълня контейнерите, когато поливам, ако съм стояла достатъчно време за да изтекат, тоест поне 4 кубика вода. Минимума ако друг полива или съм отскочила аз е два кубика, но аз имам много капки. Бях ги смятала че са около 1500 - 2000 капки мисля.

Последна редакция: пт, 20 юни 2025, 15:13 от Aila

# 54
Тъкмо сметнах колко корена поливаме. Не бях го правила до сега. Та поливаме около 700 корена  като в това не влиза лука, подправките, ягодите, цветята, дърветата, храстите. Те и нямат капково. Иначе сме с ръчно, защото е сложно с кладенеца. Водата тази година е много непостоянна. Имаше дни, в които никаква я нямаше. Сега мм каза било добре. Всъщност поляхме една вечер в началото на месеца и на сутринта имаше само тиня в кладенеца. Бяхме изумени. Предишни години сме поливали по цяла нощ без да помръдне нивото, и то през ден. Сега пак има достатъчно вода.... Първата ни работа като отидем е да проверим водата в кладенеца.
Не знам много ли е малко ли е, но докато сме там и поливаме има краставици, тиквички, зеления фасул расте с часове, дините и пъпешите също. Няма ли ни всичко се забавя  дори стопира.
Пипера стой напъпил от десетина дни и не цъфти.

Последна редакция: пт, 20 юни 2025, 15:29 от morskibriz

# 55
С капково съм.
Доматите в момента се поливат на 4дена х 1ч = 2л
Пипер, тиквички, патладжани- по същия начин, но на отделен кръг капково.
Краставици- всеки ден по 30мин.
Утре ще видя положението и ще коригирам при нужда компютрите.
Миналата година в голямата жега доматите бяха на 3 дни по 1.5ч, пипера през ден х 1.5л

# 56

Здравейте момичета! Имам и аз доста пожълтели листа на домати. Мъжа ми, вчера е минал пак през село за да пръска, защото продължаваме да имаме много черни мушици върху доматите. Изскубал е няколко корена, които са били покафененели и изсъхнали.
Ние поливоме само през почивните дни, но доста напоително. Ако ММ успее да прескочи през седмицата,  пуска по малко вода във вадите.

# 57
На първата снимка ми прилича на жилкова некроза Sad
Не е от поливането Sad

# 58
  • София
Да не изглежда добре домата на първата снимка, но не мога аз лично да кажа какво е.
Да се оплача, че се опитах да включа помпата, излязоха искри и това е което е останало от захранването и.

Ще се опитам поне пипера, който е без капково и не е поливан от събота от чешмата да го полея, на другите им бях пуснала в сряда капково и спешно ще търсим варианти.

# 59
Ужас , дано бързо намерите решение 🤗

Общи условия

Активация на акаунт