(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 60)

• 22 510
  • 738
  •   1
Отговори
# 30
  • София
София, дано няма повече загуби! И да задържиш положението.
Цветята са страхотни.
Моите рози както очаквах почват да прецъфтяват, но като не е и валяло това е положението. По-късно ще се опитам и аз да видя да кача снимки.

Аз се добрах до село. Като цяло съм доволна. Апокалиптичната картина, която рисувах изобщо не е истина слава богу. Не забелязах сериозно болни растения.

Граха е почти изцяло изсъхнал, има доста изсъхнали шушулки, но се очакваше, като беше за бране още преди 10 дни.
В обедната оскубах двата реда, остават ми още два да оскубя и ще освободя мястото там.
Доматите изглеждат здрави, да чукна на дърво, нямах време да ги нагледам корен по корен. За култучене и връзване са, но това ще е уикенда, засега само поливане ще получат.
Пипера е жив, трябва да видя да полея този без капково задължително. Около капковото навсякъде има яко трева, но пък полянката вече почва да жълтее. Изобщо не е валяло докато ни няма.
Патладжана има някакви сухи листа или по краищата на листата сухо, което не ми харесва, но като цяло и той е добре и уикенда ще видя пак да го прекопаем.
В оранжерията е джунгла. Девойката уж беше гледала за краставици и тиквички, набрах по една касетка и от двете, като тиквичките едните са станали прекалено големи. Едната тиквичка има 2-3 съвсем бели листа, явно се е маносала, ще видя да пръскам уикенда, засега само ги изрязах листата.
Разсада праз не се виждаше от трева, оскубах я и го подрязах, че яко беше клюмнал.
Има една голяма от висящите тиквички, но като цяло опита го броя неуспешен. Огромни растения, опитват се да завземат цялата оранжерия, а почти няма плод, догодина няма да ги садя определено.
Като цяло предвит нерегулярното поливане и това, че изобщо не съм успяла да стигна да пръскам съм доволна.
Забележки, нещото по листата на патладжана, бели мухички по копъра в оранжерията, ще го скубя уикенда и бели листа на тиквичките. Нищо не е сериозно засега, дано успея да вкарам ред уикенда.

# 31
  • София
Кити, интересни изводи. Имам жив плет от лигустриум, но той е насаден м.г април, не знам дали мога да го заподозра, че ми е донесъл нещо.
Aila, добре дошла! Благодаря ти! Обмислям и тази идея, разсадник да направя двора. Има доста хляб в тази работа. Wink

# 32
Не зная за лигуструма, но детелината напр., е в списъка на растенията, които се заразяват от CMV.
https://office2.jmbfs.org/index.php/JMBFS/article/view/11521/3662 Тук има и други растения (плевели), които има в градината ми. Статията завършва със следното заключение:
"Значението на двугодишните или многогодишните плевели и дивите растения се състои в ролята им на зимуващи гостоприемници, от които може да се инициира нов цикъл на вирусно заболяване през пролетта чрез ефективно предаване чрез листни въшки или предаване на вируса чрез семена (Tomlinson et al., 1970, Hobbs et al., 2000). Следователно, елиминирането на плевелите, чувствителни към CMV, е един от ключовите параметри на контролните мерки, насочени към забавяне на вирусните епидемии, въпреки че е много трудно да се следва на практика."
Т.е., както казва авторката, "въпреки че е много трудно да се следва на практика".

Последна редакция: ср, 18 юни 2025, 15:49 от Кити Кет

# 33
  • София
morskibriz, извинявай може ли да споделиш агронома какво ви е дал да пръскате или за в корените на лозето за да го подхраните ? Подозирам , че и моите асми са гладни. Днес го почиствах и към улицата намерих цяла изсъхнала дължина . Има и един участък от тази асма сякаш и съхнат листата.

Последна редакция: ср, 18 юни 2025, 20:12 от puffeto

# 34
puffeto, казал е да го подхрани с гел тора за лозя на Лактофол. Да направи три пръскания през 14 дни. На нашето лозе му пожълтяват листата и падат сякаш е есен, като първо стават прошарени на ивици. Миналата година го торихме 5-6 пъти със същия тор и запази реколтата. Есента го торихме с троен супер фосфат  и дървесна пепел на пролет, но явно не е било достатъчно.

# 35
  • София
На Лактофол съм ползвала това не знам дали е същото, но сипвах на корен не с пръскане
Скрит текст:
Тази година взех
Скрит текст:

Но ми се струва че ще им е малко.
Преди татко  слагаше оборска тор и от тази на гранули  NPK 15/15/15 ( комбинираната тор) за корен .
Но откакто вече го няма оборска не слагам , а гранули ме е страх децата са малки и да не ги пипат . И явно е гладно.

# 36
Да същия тор на Лактофол използваме втора година.  Не бяхме торили лозето нито веднъж през последните четири години, ако не броим пепелта от печката.
Миналата година имаше изключително много рожба, тази също, но този път винените сортове. Десертното е по-малко.
Миналогодишното.
Скрит текст:

Тор 15-10-30 ползвам за доматите, пипера и патладжана.

# 37
  • София
Много ти Благодаря! Гроздовете са разкошни. Определено такива не съм виждала при мен последните години. Ще трябва да му отделя повече време и да го храня повече. 
Да такава тор на Опал Зи  има и за чушки  15 - 10- 30 ,  аз напръсках всичко с нея и краставиците даже.

# 38
  • София
Страхотно грозде.
Ние имаме само няколко асми, освен и аз да га наторя с нещо. Макар, че едната е зациментирана, та няма къде да сложа тор.

Добавям малко снимки.
Пипера в оранжерията. Този мисля е Бг морков
Скрит текст:

И пипера навън. Този е първият насаден, другият е по-зле, днес трябваше задължително да го полея, но не стигнах до него.
Скрит текст:

А ето и част от патладжана, ако се вгледате ще видите леко изсъхнало по листата и жълтеещи, не изглеждащи в цветущо здраве корени,  а останалите са дори по-зле
Скрит текст:

Това е малкото царевица, която благоволи да поникне.
Скрит текст:

Картофите
Скрит текст:

Оранжерията

Скрит текст:

Пешо

Ръгби

Някакво чери, което трябваше да е уж Ръгби, но пък е първият узрял домат, насят тази година.
Не броя доматите от самопоникналият корев при орхидеята.

Касетка тиквички и краставици
Скрит текст:

Доматите навън.
Едните редове не се виждат от пащърнак и моркови. Морковите почват да цъфтят, което значи че няма да стават за ядене. Ако ги извадя не знам какво да ги правя, замразени не ми харесват.
Скрит текст:

Единият ред асперж и в дясно на него се вижда изтормозеният пипер, който не полях.
Скрит текст:

Някаква ябълка , а райската ябълка най-накрая се е разлистила.
Скрит текст:

Имам и снимки на рози, но за днес толкова.
Не мога да повярвам за десет дни колко трева има навсякъде и колко полегнали домати, а уж ги вързах всичките и окултичих преди да тръгна.

Последна редакция: чт, 19 юни 2025, 01:40 от Aila

# 39
Aila, чудесно е, че градината те посреща с червени доматчета, показва ти, че те обича Wink. Радвам се и че като цяло зеленчуците са добре. За тревата ясно - запретваш ръкави, намираш си един чадър за сянка, да си го местиш из редовете докато плевиш, и действаш Simple Smile. Шегувам се, но аз наистина така правих миналата година, защото имах работа в най-големите жеги и понеже при мен има телове отгоре, за които се връзват доматите, слагам горната част на големия плажен чадър и го местя напред- назад и от ред на ред, докато скубя и прекопавам... За радост и забавление на съседите, но и те възприеха подхода Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 40
Въпросче 🙂
Защо повечето ми краставици са такива завити?  Сортова особеност(не знам сорта)  или нещо съм оплескала?

# 41
тити, студено им е било. При ниските нощни Т се получава завиването на краставицата. От следващата седмица ще са само прави с тия жеги , които се задават

# 42
Според мен, малко вода и големи денонощни амплитуди. Да кажат и другите. При мен корнишона става тумбест, а тести Грийн  беше в този вид. ММ каза че е увеличил времето за поливане и са се оправили, но и нощните не падат под 20⁰ вече.

# 43
В Русе е силна жега, 20 мин -33 макс градуса. За поливането знам, че искат повечко и уж се старая...

# 44
  • София
Да и според мен е свързано с температура и поливане. Понякога се получава и ако се закачат за нещо.
Аз направо се чудя моите как оцеляват поне някои корени в тази жега в оранжерията с малко поливане веднъж най често на 3-4дни.
Хубавото е че съм си харесала сортове, които дори и при подобно поливане по е не горчат.

Общи условия

Активация на акаунт