(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 60)

• 22 571
  • 738
  •   1
Отговори
# 15
Благодаря момичета. Надявам се да е сортова особеност, защото каза, че по Финала и някой други няма завити листа.  Черното е само на един корен, иска ми се да го убедя са го отскубне. И все пак го засилих към агроаптеката, като казах да носи листа.

Последна редакция: вт, 17 юни 2025, 17:42 от morskibriz

# 16
Aila , аз обрах листата на самардалата,  но оставих цветове, за да пръснат семена.
Аз я харесвам като подправка и имах голямо желание да я отглеждам.

# 17
  • София
Благодаря за темата!
Sofyia, съжалявам за доматите ти.
Да и при мен и тази година като миналата има много въшки , мушици абе всичко. Пръскам даже повече от миналата година. Но съседа до мен развъжда в края на двора един район с много трева и от неговата градина той не пръска( поне така казва) може би идва и към мен.
Той твърди , че няма въшки и черни мушици  абе нищото нито по домата , нито в дърветата.  А при мен много как  така не знам.
Ядосвам се на себе си, че правя градината после се напрягам и ги изживявам и болестите и капризите на зеленчуците.

# 18
Да докладвам какво каза ММ след аптеката. Сортова особеност на доматите. За черната мушичка и лозето, по което има акари Нисоран, защото е и акарицид и бил по-силен от Валмек. Карантина 7 дни за зеленчука. Лозето отново е гладно, направил му е схема за торене с тор за лозя на лактофол. Общо взето фалшива тревога. Упс казал е тор с калий и калции за доматите по това време, едно две торенета през 10 дни.
Четох за Нисоран и ми се чини не съвсем химия. Пише, че не действа по никакъв начин на полезните насекоми.

Последна редакция: вт, 17 юни 2025, 19:19 от morskibriz

# 19
Благодаря за темата 🙂
Аз както мързелувах тази пролет и само бучнах по няколко корена краставици и биволско сърце купен разсад, така сега се радвам - на мързеливия Господ му помага - защото разхвърлях малко компост и от него наизраснаха домати и краставички, да им се ненадяваш.  Ще изчакам малко да пораснат и внимателно ще ги преместя - място тази година имам(грахът се изложи).  Току-виж наесен вържат.  Най-вероятно са черита, но може и от магазина някой неизвестен сорт да съм хванала.
Последно ми подариха 15тина корена чушки рибки, нямах желание за такива, но се развиват добре.  Засега имам домат биволско сърце(по един вързал домат на растение, абсолютно неизгодно), краставици неизвестен сорт(вече плододават), рибки,  зелен фасул, който чакам чак наесен и много зелении и манголд.
Ягодите приключиха с добра реколта; имаше за ядене, за сладко и за фризера.

# 20
Благодаря за темата!
Пожелавам на всички с проблеми по растенията да нямат повече поражения! Толкова усилия, време изискват и накрая да не можеш да получиш удовлетворение от положения труд! От мъничко семенце го гледаш и го следиш как се развива.
Сякаш доматите най-много боледуват и има проблеми с тях.

# 21
Днес в обедната почивка изтичах да полея парниците. Другото навън си беше влажно, че уикенда валя доволно. Идеални, дебели стебла , тъмно зелени листа. Връзват втора и трета китка, първата вече дебелее. Нищо не съм пръскала, тази година и компост нямахме, затова ръснах гранулирана оборска тор при засаждането. Това е нещото, от което съм супер доволна тази година.  Климатът тази пролет е идеален за зеленчуци, миналата година беше идеален за болести. Природа. Та както си поливах доматките, мернах касиса, френското и цариградското гризде -  всичко узряло, лежи от плод. Обрах една кофа, има поне още толкова. Сега варя сироп.
Скрит текст:

Последна редакция: вт, 17 юни 2025, 22:57 от Mößbauer-Effekt

# 22
Ехе, колко е хубаво френското грозде!
Аз миналата година май пак питах някъде може и тук, но пак ще питам. Как го отглеждате, торите ли, как се подрязва? Нашето и тази година няма плодчета, миналата година ме ядосаха и ги изрязах много ниско с надеждата да родят тази година, но пак нищо. Есента даже мисля да ги изкореня, тези особено в саксиите само място заемат и хващат болести и буби. Само ги пръскам за акари, тази година се и маносаха, още не са се оправили и акара и тях нападна. Направо съм им вдигнала мерника.
Аз не съм доволна от Нисоран,  от миналата година се съсипах да пръскам с него и тези гадинки най нагло си се разхождат необезпокоявани. Направо ми сисипаха цветята и не умират. И Валмек имам чувството, че го развалиха. Преди пръскаш веднъж и забравяш, а миналата година и с него 100 пъти пръсках, накрая се ядосах и отидох в аптеката и поисках друго дадоха ми този Нисоран- той още повече ме измерви и пак ходех за Валмек 😄. Сега пак съм вдигнала ръце от тези акари и ще ходя или пак за Валмек и ще сложа веро за прилепител или ще искам нещо съвсем различно и силно.

# 23
Всички плодни храсти са ми по края на парцела, с мулчиращ текстил и дървесен мулч върху него. Буквално се гледат сами. Не поливам, не торя. Почиствам от плевели, когато се наложи и това е. Когато се разрастне много храста, разреждам и подрязвам наесен. След подрязване плододава малко на следващата година, но на по-следващата (точно сега) полудя от плод. Ще взема да им ръсна малко гранулирана оборска тор, даже не съм се срещала.

# 24
  • София
Момичета, благодаря, ще видим каква ще е работата с доматите и тази година. Да не се заканвам, но догодина - 20 корена градински, още 20 консерва, и другото - боб и картофи.

Кити Кет, втора година не намирам причината. Мястото няма как да е заразено, преди 40 г е било овощна градина, после са вкарали голяма площ в регулация и са направили цял квартал. Нашето място така и не е обработвано, беше поляна с многобройни видове плевели, на която съсед пускаше 4-5 козички и те са поддържали тревата. Simple Smile
Вирусните болести се пренасят от смучещи насекоми, да, но защо само при мен? Тук дворовете са малки, по 700-900-1000 м2, т.е за всички е едно и също.
Погледнах сортовете - от жълто чери и един местен, от съседите. Точно на същото жълто чери вчера открих Жилкова некроза. Пръсках с Грийнмикс и прилепител, утре пак с Нимазал+ Фитосев. Поръчала съм си и една опаковка Зинерджи, с него ще третирам през 7-10 дни. Каквото стане.
Скрит текст:
Хайде пак цветен поздрав, за настроение  Simple Smile
Скрит текст:

Последна редакция: ср, 18 юни 2025, 12:16 от sofyia

# 25
Освен самият сорт да е много нежен, имунонеустойчив на вируси. Както хората, едни повече податливи на болести, други не.

# 26
Имах предвид дали няма наблизо до мястото, откъдето тръгват вирусите, конкретно растение или плевел, чрез което да оцеляват трипси-преносители, не цялата площ да е заразена.

# 27
sofyia, лош късмет му казвам аз. Дано да нямаш повече поразени домати, а уж чери са доста устойчиви Hands Pray

Бриз, радвам се че тревогата в фалшива Heart

Тити , биволско сърце са така, но ти не се тревожи ако не вържат на първа китка. При мен почти винаги започват по-късно и на втора-трета имам по 6-7 домата. И сега са така, все още нямат завръз, а са високи повече от другите и чак ме е яд на тях. Но като цяло едрите сортове малко раждат, аз затова сея едни по-ранни италиански.

Благодаря за новата тема! Hug

Аз вчера пръсках навън с бордо микс, оранжериийните с нийм.

# 28
  • София
Кити Кет, как да се установи това? Неприятелите ми са много малко в сравнение със съседните дворове и площи, и след обстойно търсене трипси не намерих.

# 29
Ако има в конкретна близост растения, които си запазват листата през зимата, аз бих ги заподозряла. Така съм се вторачила в едни кремове на ъгъла точно до доматите и ще ги местя, засега ги пръскам превантивно. И при мен трипси няма, но вируси има. Дежурният наличен е CMV, различно засяга различните сортове, но покрива всички налични симптоми. Свикнах да не се стресирам и да го очаквам, доколкото мога - подготвена. Разчитам на хитозана (КитоГрийн), както и изпробвам и други неща, напр. пръскам с аспирин, поливам с някои тревни и билкови отвари с антивирусни свойства, идеята е най-вече да не се отказвам, а нататък - каквото стане.

Общи условия

Активация на акаунт