(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 60)

• 22 573
  • 738
  •   1
Отговори
# 120
Ако е пръскано нещо наоколо и вятърът да е разнесъл препарат върху точно тази тиквички?

# 121
  • София
Не,няма как. Тиквичките ми са в средата на градината, а тази е и среден корен. 😀 От едната страна е празен парцел, от другата - улица. Няма как чужд препарат да попадне.
Аз пръскам всичко наред, лично, с био препарати при това. До два дни ще имам и от другите корени, ще докладвам.

# 122
София, и аз не съм чувала за горчиви тиквички Sad

# 123
Аз имах два корена в оранжерията преди много години и горчеха. Бяха си нормални тиквички, може би изобилна. От тогава не съм садила тиквички в оранжерия. От 5-6 г дори само спанак и листни за салата слагам в нея.
Така и не открих причината защо горчеха.

# 124
Ние сеем доста тиквички, преди години имахме горчиви тиквички и трудно разбрахме кой е точно корена. Но се изпоразболяхме с мъжа ми /разтройство/, натровихме се.

# 125
Причината можела да е кръстосано опрашване. И не трябва да се ядат защото веществото, което е причина за горчивината, кукурбитацин, е токсично. Аз също не съм попадала на горчиви тиквички досега.

# 126
Екстремни горещини настанаха. Четох статия на Метео Балканс, че очакват температурата на почвата са се покачи до 45⁰. Това не само ще забави зреенето и ще капе цвета, но може и да повреди насажденията. Направо ще ги свари милите.
Днес при нас оранжев код с температури до 41⁰.

# 127
Горките растения! Аз поне не си спомням толкова големи горещини през юни.
Пуснали сме тази сутрин капковото от 5ч. Дано е достатъчно.

# 128
Направо е кошмар. Снощи от 8 до 10 го пуснах и сега от 5 до 7 предполагам, че на обяд всичко ще е сухо.
Подстрекателки сте поръчахме от тему сини и зелени листи, уж влязохме жълти да търсим. Покрай животинките се събират много мухи и основно заради тях.

Последна редакция: чт, 26 юни 2025, 08:04 от J_M_M

# 129
Да, аз като копах онзи ден доматите и се пръскаше пръст по краката ми, направо беше гооорещаа, пари. На патладжана навън също му окапали долните цветове. Явно наистина е от жегата. Не знам дали ще берем нещо.
Доматите всичките ги подменихме навън с нови, голямо скубане падна. Догодина ще сеем домати навън по-късно.

# 130
Coconut.water, вгледай се в полето, кога какво засаждат и тогава и вие засаждайте двора.  Не очаквай твоите растения да растат като тези на полето, те просто ще са по назад, защото не ториш на всяко поливане като тях.
Мъжът ми е сложил засенчваща мрежа на пипера, доматите са си с листата, дано не се опечат като миналото лято. Фасул надали ще има повече, каквото такова, ние да сме здрави.
От миналата година ползвам жълти листчета и  добро количество насекоми събираха. Сега се напълниха буквално за два дни, но нямах да ги сменя. Ще питам половинъТ сложил ли е нови или не. И мойте са от тему, поръчах добро количество.

# 131
Съмнявам се на полето да торят всеки ден. Да поливат, да, но за торене...
Според мен проблемът с повечето болести по градините идва от там, че се засяват повече култури на едно място и въшките се пренасят навсякъде, а те носят болести.

# 132
Не съм  казала, че торят всеки ден. Никои не е длъжен и да ми вярва.

# 133
По нивите е по-проветриво, в дворовете плътни огради, големи застроени площи или циментирани, това допълнително качва Т.
А за разкош при нас духа и сух горещ вятър. Още в 10ч поливаните снощи домати си засукаха листата, не от суша, защитна реакция за намаляване на изпарението било.
Някой да се е занимавал с микоризни гъби? Вариант да си вдигнеш плодородието на почвата, като помогнеш на растенията да усвояват по-лесно веществата.. Подариха ми такъв препарат, но се чудя дали сега не е много жега и да няма ефект ...

# 134
По нивите е по-проветриво, в дворовете плътни огради, големи застроени площи или циментирани, това допълнително качва Т.
Така е. Високите температури пък благоприятствот размножаването на насекомите и от там градините ни са пълни с гад.
Някой да се е занимавал с микоризни гъби? Вариант да си вдигнеш плодородието на почвата, като помогнеш на растенията да усвояват по-лесно веществата.. Подариха ми такъв препарат, но се чудя дали сега не е много жега и да няма ефект ...
Нямам представа, скаридка, но ако пише че не се прилага при високи Т не рискувай.
кога горчат тиквичките
как да храним доматите
вредители по доматите
поливане

Последна редакция: пт, 27 юни 2025, 01:00 от morskibriz

Общи условия

Активация на акаунт