(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 60)

• 22 586
  • 738
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Добър вечер момичета валя ли дъжд при вас ? Тук в София валя в петък вечерта и разхлади . Сега е чудесно!

# 136
При нас валя, колкото да развали плановете. Нито разхлади, нито напои.
По прогноза вчера трябваше да вали около 11ч. Реших, че ще мога да напръскам в 7ч. Успях да напръскам пъпешите, краставиците, тиквичките и патладжана. После почистих доматите, тъкмо напръсках и тях, и заваля (по-скоро запръска). Не знам дали има полза от пръскането.
Доматите цъфтят, връзват, но има доста повредени. Загубите са приблизително 50%. Догодина няма да гледам домати. Ще наторя с птичия тор през есента, ще засея житна култура за сидерат и догодина само бакла, малко чесън (че не искам да загубя семето), моркови (стават), тиквички и краставици, ако има време и разсад пипер ще купя от пазара.
Много ме е яд за доматите тази година, така хубаво се хванаха, наредиха се... Както и да е, да сме здрави. Но и аз съм си виновна, не искам да пръскам. Преди доста години, когато помагах на свекърва ми да гледа зеленчуци, питах в темата с какво да пръскаме, че да ги предпазим от болести. Един потребител ме скастри, че не се пръскало просто ей така, при поява на проблем, се пръскало.
Японската тиквичка е добре, откъснах вече първата, краставици бера, морковите са хубави (пу-пу).
През седмицата напръсках пипера с листен тор, бобът от Лидл ще започне да цъфти.
Скрит текст:

Реколта

Пъпеши

Тиквички

Боб

Патладжан
Скрит текст:

# 137
При нас около Варна валя напоително 🤗
Имаше нужда от този дъжд. Аз предната вечер полях всичко обилно, но дъжда не беше изобщо излишен. Тъкмо бях прекопала пипер, патладжан и чушки и заваля🤗
Доматите ми са ужасни.  Те в цяло село са така🙄 Има вече и цели отъргани градини. Вечерта от 19ч до 23ч се занимавах с тях. Търгах пет корена (различни сортове, семената са от различни краища на БГ). Другите и те нещо не са ОК. Почистих, превързах и напръсках. Сега дали има ефект, че 12ч след това заваля- идея нямам🙄

# 138
  • София, в момента в любимото ми село Железница
При нас в петък следобед е минала градушка. Малкия каза, че било с размер като малки орехчета. Беше уплашен, защото се прибирал от училище и нямало къде да се скрие. Сложил раницата на главата и много тичал. Комшията, с когото си помагаме, човек на 81, каза че никога не е виждал такава градушка. Хубавото в случая е, че по техни думи, не е било повече от 2 минути. После късно вечерта валя проливен дъжд около 3 часа. Всичко подгизна. Вчера температурите не можаха да достигнат 20 градуса. Повечето рози и цветя са пречупени.  Вчера чистих и изрязвах. Нямам зеленчуци навън. При комшията има доста щети. Ще видим кое ще оцелее. Напръсках с бордолетов разтвор и остава да чакаме.

# 139
При нас няма капка дъжд, суша и вятър, който допълнително изсушава. Не е валяло от 27 май. Краставиците в четвъртък ги полях, вчера бяха увехнали, бобът същата работа. Доматите добре засега, пиперът дребен. Наторих ги. Капковото е настроено през ден, но е малко. Мъж ми беше на работа вчера, а аз не съм работила с програматора и днес ще ходим да пуснем всеки ден да работи.

# 140
  • София
Пфу, роман написах и изчезна.
Поваля добре в петък през нощта, около 20-25 л/м2. Но вчера цял ден духа, пак, и не остана много влага.
Fortuna, разбирам те, аз с пръскане пак не опазих... Погледни си и зеленият фасул, струва ми се, че има акари.
dz, не изглежда да е вирус, но е много напреднала алтернария.
ninanb, дано няма много поражения! Напръскай цветята със системен препарат, ако ти се занимава.
laurentin, през ден капковото е добре, за доматите даже е често, увеличете времето, минимум 2.5 ч.
Заслон къде се изгуби?

Аз вчера оскубах 45 корена домати, вече са наполовина. Съседка ми даде разсад, но не знам дали имам желание да попълвам. Реших утре да напръскам и полея празните места с калиев перманганат, макар че опитен агроном ми каза, че той не убивал вируси.
Всъщност с изключение на доматите (н трудно никнещия магданоз) през тези три години мога да кажа, че съм много доволна от продукцията. Овощните ми се развиват много добре, с изключение на праскови и кайсии, които изобщо не стават при нас. Наесен трябва да намеря вишнап. Ще махна касиса, дори много узрял изобщо не ми харесва, има вкус на лекарство.
Скрит текст:

Картофите станаха чудни, Сорая и Агата.
Вече берем тиквички, само първата беше горчива. Днес откъснах и първата краставичка Крокодилка. Разсада беше много по-малък купени три корена Гергана, но ги настигнаха и изпревариха. Бях се зарекла да им чистя култуци до пето листо, но успях до трето, изпревариха ме.
Пиперът продължава да се къдри, да си расте и цъфти.

Снощи пръсках с Нимазал+ Зинерджи, въпреки прогнозите за дъжд. През нощта прекапа, но днес не мога, утре вечер.
Летните цветя напредват.

Поръчах си три рози, пристигнаха не точните видове, но здраве да е.

Последна редакция: нд, 29 юни 2025, 10:29 от sofyia

# 141
Sofyia, вече не знам с какво да пръскам.
С Ридомил, Куадрис  и Скор съм пръскала... То препарати не останаха вече🫣

# 142
Явно с DZ сме на различни краища на тоз мегаполис Варна, при нас ,както казваше баба ми, "припИка, колкото да направи мана"  Simple Smile
Краставици започнахме да берем, тейсти кинг са отлични, крокодилка остана един корен, защото от цял пакет изникнаха 2 броя растения и едното котките го счупиха. Корнишоните два вида - пет пери има плод, вкусен е, но по кората няма пъпчици и ни е странен, левината е жълта от цвят и още не е дала плод, надявам се следващата седмица да опитаме.
Бях се изплашила, че няма да има смокини, но чак сега започна да образува плодчетата. В града са доста по-едри, при нас са колкото грахчета вече.
Тиквичките им изчистих листата и са в почивка, че и аз да си почина от готвенето им Simple Smile
Домат, пипер и патлаждан са добре. Зеленият боб иска бране, довечера преди да напръскам ще ги обера.
Доматите започват да се зачервяват, дано да ги опазим. За сега в мерата на всички доматите са добре. Аз махнах един, че се изплаших, но явно не е вируса, защото другите след пръскане и поливане са оправиха от същите болежки, но този беше най-дребен и като му бутнах китката доматите изкапаха.
Дълго стана, но да си кажа и за микоризните гъби. Реших да ги приложа, защото при нас не дават Т над 28 градуса следващата седмица, а те се развивали най-добре между 20-30 градуса и висока влажност.. Ще докладвам има ли ефект по-нататък

Относно пръскането - ако искаме с биопрепарати се гони превенция  , рядко от тях лекуват истински. Тази година си скраднах една схема и пръскам на 7-10 дни:
Скрит текст:

А и появиха се стадата калинки и растенията си отдъхнаха от въшките, съседката пръска с тепеки и моспилан, които изтребват всички насекоми, резултатът е, че калинки при нея няма, но въшките продължават да идват на орди

# 143
Дкаридка, зогодина ще пробвам и аз с Аметица, то био-не био, пак не става. Поне да не е химия...
В с.Аврен съм, обикновено дъжда ни заобикаля, но този път се изваля хубаво🤗

# 144
  • София
Дано да няма много жертви от градушката.
На всички останали да се закрепят доматите и да не се налага да се скубят повече.
Ние продължаваме битката с тревата, почти я преборихме.
Ето така изглеждаше пипера :
Скрит текст:
При нас валя петък вечер съвсем леко и дори и тревата не разбра че е валяло.
Само от петък досега съм изляла 18 кубика вода в градината и не стигнах да полея розите.
Има абсолютно нашествие на калинки, толкова калинки в живота си общо досега не съм виждала, но пък са се справили с въшките. Чак се притеснявам ще има ли какво да ядат скоро Simple Smile

Последна редакция: нд, 29 юни 2025, 19:22 от Aila

# 145
  • София, в момента в любимото ми село Железница
И при мен има нашествие на калинки. В парника на всеки корен има поне по 5-6, а по цветята от вън са в стотици. Вчера и днес пренасях още от вън на вътре. В басейна имаше 20-тина. Събрах ги с кепчето и ги занесох и тях. Joy

# 146
И при нас поваля, от една страна добре вчера и днес няма да поливам, от друга е кошмар, селото е разкопано сменят ни водопровода, та в тази кал направо е приключение да излезем и влезем в село.
 Значи не съм сама с разноса на калинки Stuck Out Tongue Winking Eye
Добре че са те. Не съм пръскала с нищо тази година. Днес опънахме засенчваща мрежа на външните домати, всички домати са с пригор. В парниците нищо им няма, вече салата има предоволно.

# 147
Една седмица не бяхме ходили до село и вчера като отидохме заварихме тази картина:
[/spoiler] /
Скрит текст:
Не ми се вярваше, че жилковата невроза, може за 1 седмица да попилее всичко в градината.  Премахнахме поне 60%. Останалите ги напръскахме отново и поляхме,  но вероятно и те ще се разболеят. Стъблата почернели и вдървени, жилките по листата, както и завързалите доматчета са почернели.
Черитата, които са толкова непретенциозни и те бяха почернели и цветчетата им повяхнали.
Първите плодове на смокинята са паднали и изсъхнали. Сега се подават следващите, есенните, но дали ще оцелеят и те...не се знае.

# 148
Тази година е ужасна за доматите Sad

# 149
Yasmin17, съжалявам. Ужасна е тази жилкова некроза.
sofyia , благодаря, че ме подсети. Щях да питам за боба (видях, че долните листа жълтеят и щях да питам от какво е). Благодаря ти, че си написала. Вчера го напръсках с инсектицид и фунгицид. Това достатъчно ли е? След вчерашното пръскане заваля, но не беше сериозен дъжд, по-скоро само припръска. И сега се чудя дали е имало ефект от пръскането или не и след колко време да напръскам (да изчакам ли 7 - 10 дни или може след 4-5дни)?

Гледах дърветата, има много калинки по тях, а преди нямаше, дано си хапнат достатъчно въшки.

Аз си правя схема на градината всяка година и записвам къде какво садя.
Днес гледах кои сортове домати са се разболяли най-много. Това са Идеал и Сан Марцано. Първият сорт тръгна много добре още от поникването, миналата година преживя най - добре след градушката, тази година се изложи. Сан Марцано при мен не вирее добре, Рома е по-добре. Засега най-устойчиви се оказаха доматите на Недоволна и на една приятелка (някакъв селски сорт, тя си събира семена, даде ми още като започнах да градинарствам и го завъдих). Другите сортове са Миляна, Бонония, Сърцето на Албенга и Рома.

Общи условия

Активация на акаунт