(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 60)

• 22 607
  • 738
  •   2
Отговори
# 150
  • София
Съжалявам за болните домати момичета.
За жалост трудно се гледат в днешно време тези така вкусни домати. И аз ги обикалям моите по два/ три пъти на ден. Чак на нервите ми се отразяват.  Гледам да ги подсиля да имат енергията и силата да се борят с болестите. Направи ми впечатление , но все пак е от последните две години , че от старите сортове на тате няма с болест. Този който махнах тази година беше купено семе. Миналата година домата с жилкова некроза беше от купено семе . Може да е съвпадение,.  но за сега това забелязвам.
На тате старият сорт Идеал пък хваща върхово гниене ако го изпусна с поливките и калция.
Първата година след като започнах сама да правя градината насадих само от семките на тате и всички бяха здрави. После взех да купувам или разсъд или като последните две години семе и има по нещо за махане. Тази година имаше повече въшки тях упорито трепех . Предни години не е било така обаче. Най - много ме дразни черешата ни тя въшлясва и всичко след нея. И все е до доматите. Аз ги въртя в квадрати около нея.
Каквото стане здраве да е!

# 151
  • София, в момента в любимото ми село Железница
При мен обикновено доматите узряват края на юли, но за моя изненада един корен ръгби много бърза. Вчера отбрах и изядох първия. Ето в такъв момент наистина разбирам, че целият този труд си заслужава.

# 152
  • София
При мен първи заболяха местен сорт от еленския балкан и местен от съседите, от мой разсад и семена, с които при другите засега растенията са идеални. Трето беше жълтото чери, и след това вече от всички сортове.
Вчера видях доматите на брат ми, т.е снаха ми ги гледа основно. Нямам снимки.  В оранжерията - Биг Бийф, на открито - детерминантен турски сорт розов домат, на мулчиращо фолио. Толкова нереално идеални бяха растенията, че чак ги поразгърнах, за да видя някое пожълтяло листо, но нямаше. Жегите в Пазарджишко са брутални в последните години.

Последна редакция: пн, 30 юни 2025, 10:40 от sofyia

# 153
Нашите домати са здрави за сега. Снощи ги превързах, очепих и отрязах няколко пожълтели листа най- отдолу. Откъснах и първото узряло доматче. Сорт чери. На мулчиращо фолио с капково са. От наблюденията ми през годините най-много се разболява един розов селски и директните сортове без значение дали са от купено семе или съм вадила от мой домати. Снощи успях та обрах и фасула, две големи  кофи от латекс. От едната сложих 9 буркана. Другата чака ред или може би ще я дам на някого. Още не съм решила.  
В зелето открих гадини.
Скрит текст:

Идея какво е?
По обяд в жегата може да отидем до аптеката през две села. В нашата нямам доверие

# 154
И при мен черитата почват да зреят, традиционно те са първи.
Берем тиквички вече. Вчера ги метнахме на грила заедно с месце, така ги обичаме най-много.
Почват да зреят къпините. Има доста завързали краставици, мисля тази седмица ще има и за бране.
Тиквите са полудели, тръгнали са навсякъде, май ще поотрежа някои листуни, ще ни превземат.

# 155
Моите калинки(за първа година и при мен) изобщо не се интересуват от розите, лазят си по зеленото.
От хвърления компост извадих няколко коренчета домати, сложих ги на мястото на граха, да видим ще имаме ли дълга топла есен за късни домати 😀
Другото от компоста се оформи като тикви - вероятно цигулки от магазина - и там ще ми е интересно как ще се развият.
Бера иначе първи домати от пролетния разсад, по домат на корен 😁, краставички също. Ягодите правят втори завръз. Бобът(венецианско чудо) прави първи шушулки, но не знам колко ще продължи в тези жеги.
Горещо, задушно, каквото такова.

# 156
  • София
morskibriz, зелева дървеница. Пирегард успява да ги изтрепе(доказал се е срещу миризливки и колорадски), ако искаш био препарат.
https://determiner.eu/product/%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BA%D0%BD%D0% … ydema-oleracea-l/

# 157
Sofyia, Yasmin17, съжалявам за щетите от вируса. Много е неприятно при целия положен труд, грижи и надежди... Може би, ако това се повтаря всяка година, трябва да се ориентирате към оранжерия - като се изчисти от плевели, силно ще намалее възможността за внасяне на заразата.
И аз премахнах още няколко корена домати, някои са под наблюдение, засега загубите са не по-тежки от очакваното, има и приятни изненади от корени, които в началото изглеждаха съмнителни. Последните три седмици все отлагам пръскането, струва ми се, че е прекалено горещо и вечер не ми остават сили, а сутрин не искам. Но и при мен има тук там калинки, направо им делегирах грижата по въшките.
Надявам се следващата седмица вече да имам салата от градината от домати и краставици - видях най-после на няколко места завръзи по крокодилките, има и зреещи домати, босилекът е наличен, магданозът също. Тиквичките тъкмо започват да цъфтят, а зеления боб още не съм го насадила (дори не съм купила още семената, слагам си бележка да се задействам...)

# 158
Благодаря, София! Тъкмо говорих с агронома на Амитица и поръчах пирегард и нещо си прилептител. Не лимосан, от него имаше само от 500мл.
Имам още едно узряло доматче от черитата и един домат от Ръгбито.

# 159
Охх за Пирегарда щях да ви пиша, че за мое учудване го намерих в черния списък на пчеларите!!!

# 160
Да, днес ми казаха да внимавам кога пръскам, че е опасен за пчелите. Сега превързах няколко пропуснати домата и имаше търтей из тях. Пчели не видях.
Ще  пропусна пръскането с нимАзал днес. Събрах доста дървеници ръчно, снощи пак събрах малко, ще изчакам пирегард, а до тогава ще събирам когато съм тук.

# 161
Минах днес през "Сортови семена" според тях имам картофена мана. Забъркаха ми коктейл за пръскане. Миналата година ми спасиха доматите, дано и тази да успеят!

# 162
  • In transit
DZ, голям коктейл са ти забъркали. Сивантото за какво ще помогне на картофената мана?
Препоръчвам ти да не смесваш първите две, които са торове с продуктите на долния ред.
Изрично си го пише на опаковките на Хидроферт. В магазина на Колхозния ли ходи?

# 163
  • София
Сиванто е за въшки. По скоро е превантивно.
Тези торове ги виждам за пръв път .

# 164
Mikkey, да, на колхозния пазар.
Имам още въшки в градината, затова е Сивантото. Ще помисля за торовете, те винаги дават при лечение, да се ползват. Ще видя оке веднъж състава и може да сложа само единия.

Общи условия

Активация на акаунт