(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 60)

• 22 609
  • 738
  •   1
Отговори
# 165
Освен Пирегард и Лимоцид е в черния списък на пчеларите .. мислех да купувам заради въшката, но се отказах.
Dz, в Сортови семена има една агрономка, обикновено е на най-лявата каса,  та тази жена е много добра. Ядосана само, че ми пробута техните разфасовки на Биона , серия италиански биопрапарати, по-евтини са, но са разредени о се слагат повече мл на 10 л. Иначе тя ми даде Био Хийл и вече 4-5г  правим хубав и закален разсад, стига да покълне семето Simple Smile. Виждам, че два от препаратите са на същата фирма като БиоХийл

# 166
Скаридка, на най лявата каса беше жената. Ще й се доверя и ще пръскам довечера. И без това тази сутрин към 5ч пак е валяло.🤗

# 167
  • In transit
DZ, торовете са хубави и аз ги ползвам, но ги ползвай отделно от фунгицидите и инсектицидите. Това ми беше идеята. Първо с тях, а след ден -два примерно напръскай с другото. Така ме учи моя агроном.

Скаридка, в същия магазин има една много неадекватна жена, затова попитах. Радвам се, че има и разбиращи, но не съм случвала на тях и почнах да ходя директно в склада им в ЗПЗ. Там си разбират хората.

# 168
Mikkey , може ли по-конкретно да кажеш къде се намира този склад? Предполагам, че продават на дребно. Благодаря!
DZ, аз бих напръскала първо с препаратите от долния ред, щом има проблем, трябва да се реши първо той, а след това с тези на горния, за да се подхранят растенията.

Сутринта като станах беше валяло (това в града), асфалтът беше мокър, имаше локви. Отидох на село, капка дъжд не беше паднала. Пуснах капковото, обрах краставиците, имаше една тиквичка, извадих чесъна (бива, но още като поникна и малко се закрепи и на част от него нещо се случи - дали нещо го отмъкна или прегриза, не знам, добре, че беше малко).

# 169
  • София
DZ , дано помогнат препаратите.
Принципно и аз деля торове от други препарати. И фунгициди от инсектициди също.
Само за лозето жената в аграрния магазин ми даде няколко неща заедно и както ми обясни и написа така съм пръскала.
Аз се ядосвам с това върхово гниене. Днес намерих най- едрото доматче в градината потъмняло.
Пръскала съм с калций и калии , при засаждане слагах смлени черупки от яйца , внимавам кога поливам и сега след дъжда взеха да тъмнеят. До тук са три само , но явно ще има и други.

# 170
За върхово гниене, Ка Бор.
Ето едно мнение на Недоволна, лека ѝ пръст
Скрит текст:
Скрит текст:

# 171
За усвояването на калция фактори, които влияят:
почва - кисели, леки, песъкливи; напояване - недостатъчна или прекомерна влажност пречи; хранителен баланс - прекомерно торене с азот или калий може да намали усвояването на калций.

# 172
Най успешно за мен е с листенце, стръкче или плод, според това какво му е на растението и в агроаптеката. Разговор с агронома и правилната химия било то тор, фунгицид или инсектицид. Най-близката ми е в село от тази година, но не вярвам на жената. Ходя през две села при един млад човек и съм много доволна. Правя консултация и с агрономите на Амитица и ползвам и техни продукти, но не през зелия етап на развитие. За сега този модел дава добри резултати при мен. Саво дето изпуснахме лозето. Миналата година го торихме по схемата на агронома и беше ок. Тази не започнахме рано пролетта, мислехме, че няма нужда заради миналогодишното интензивно торене и сега сме в изходна позиция. Освен тора за лозя на лактофол ни препоръча и цинк и мед +манган+аминокиселини. Окаса се, че има недостиг на цинк.

Последна редакция: вт, 01 юли 2025, 15:23 от morskibriz

# 173

Някакви идеи за тези тиквички защо изглеждат така? Чудя се да ги готвя ли или да ги дам на кокошките.

# 174
Никога не съм виждала такива тиквички, но ми приличат на тикви. Да не са се опрашили кръстосано, ако има и тикви наоколо? Или други сортове тиквички?

# 175
Не, точно около тях тикви няма. В началото първите тиквички от този храст бяха нормални и сега тези са последните две, които откъснах.

# 176
  • София
Тези тиквички са от корен с вирус. Нямаш ли такъв, с издребняли и леко прошарени леста, но който продължава да си расте, цъфти и връзва?  Нищо им няма на вкусовите качества.

# 177
  • In transit

Някакви идеи за тези тиквички защо изглеждат така? Чудя се да ги готвя ли или да ги дам на кокошките.
Пръскала ли си с моспилан? Първите тиквички на свекъра изглеждаха подобно на тези. Наблюденията ми са, че моспилан видоизменя листата/ плода на това, което съм пръскала. Нямам идея на какво се дължи.

Фортуна, на ул. Перла, ако идваш откъм центъра се пада малко след склада на Еконт. Фирмата е "Аграра". Тук на локацията, като влезеш в двора, карате до края и после вляво има няколко склада. Мисля, че 2-рия се падаше. След него има борса за книжарски стоки. https://maps.app.goo.gl/QDZKUsBAFAxAULY68?g_st=ac
Продават на дребно.

# 178
Здравейте. Не съм писала от няколко години, но не съм спирала да ви чета.
2 години с градината ни се занимаваше само мъжът ми, но сега се включвам и аз. С какво мога да пръскам за премахване на въшки? Имаме пчели и трябва да е нещо, което няма да им навреди.

# 179
  • София
С каквото избереш, вечер, след 20 ч. Аз ползвам Нимазал, от не-био препаратите - Моспилан, Тепеки.

Общи условия

Активация на акаунт