(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 60)

• 22 993
  • 738
  •   1
Отговори
# 615
mama iasi, щастливо детство на внучката!
София, прекрасна морска почивка да имате!
Сортове много, кое вирее, кое не. Проба грешка му е майката. Поне при мен. Нацелила съм си 2-3 сорта хибриди и са ми дежурни от по няколко корена до 1/2, според зависи ще ли правя консерви или не. Директните са за салата и да зарадвам младежа, холандските да не каже снахата, че не искам да ги посея. Дори да са вкусни, което рядко се случва, жегата ги изгаря, а плода се напуква. Тази година и черито изгоря. Всъщност само то беше от тях.

# 616
  • София
mama iasi да ти е жива и здрава най-малката внучка!
Аз пък съм на мнение, че не е толкова сложно и природата прощава доста грешки. Не сме и ние постоянни градирани там и редовно изпускам различни срокове и не са оптимални условията след това, но растенията някак си се справят. Поливането е еднакво за всички, просто защото е на един кръг вързано всичко. Няма как да задоволя краставиците да са с повече вода или пък нещо друго с по-малко. Разсада и сеенето на неща са също, когато успея, не задължително в най-подходящият момент. Например с лука закъсняхме много.
Попадна ми някакъв нов за мен поне хибрид на едро Ръгби - Някой има ли опит с него? - https://semenashop.bg/domat-dzhangsi-f1-jangsy-f1

# 617
Честит рожден ден на внучката, mama iasi! Здраве, много усмивки и палави игри!

Присъединявам се към написаното от Aila, макар че изобщо не се причислявам към вашата група от експерт-градинари. Тази година на шега за пръв път реших да "правя" разсад, като експеримент един вид. Бях почти сигурна, че нищо няма да стане, защото беше много късно (21 април). От засятото само доматите дадоха приличен резултат и без особена грижа изглежда, че ще имам възможност да опитам плодовете им.

# 618
Браво IriS! На някои хора им се удава веднага и без усилие. Както казвала на майка ми баба й - който много работи, ще си изработи късмета. Simple Smile

# 619
Благодаря, Кити Кет! Не знам дали е чак за браво или късмет на начинаещия. Интересното е, че от 5 или 6 сорта домати (ще трябва да си проверя надписите на формичките са разсад) само 2 изникнаха напълно.

# 620
  • In transit
Мама Яси, да ти е жива и здрава внучката!

София, приятна почивка.

# 621
Aila, мама iasi, честити да са Ви рожденничките! Здрави и щастливи и с много късмет. 💯🍀
Момичета, прекрасни продукции виждам. Пълнят ми се очите направо. Адмирации на всички за труда и райските кътчета. При нас гроздето започна да се пъстри и е доста сладко. Лошото е, че има доста оси. Тази година, дано гроздето и смокините опазим.
София, приятна почивка!🍀

# 622
Да е здрава и щастлива малката кукла и да има едно безгрижно и изпълнено с много приключения и хубави спомени детство.

Според мен е толкова до сортове, а до личен вкус и предпочитания. Аз затова гледам да бележа сортовете при баба ми, за да реша допадат ли ми и да ги търся ли следващата година. Те пък за мой късмет почти там не стават домати. Ей, сега като не са белязани при нашите в малко ми е трудно и някои си мисля, че са болни или им има нещо. Не знам кои са Меделината и изобщо има ли от тях. Кои са Розамакс и Розалукс, за щастие до тук всички откъснати розови са много вкусни и ще сея остатъка от семената.
Навсякъде хвалят Сърцето на Албенга и вие тук, а мен не ми хареса. Може и семената да не са били точния сорт може и от почвата на баба ми, но изобщо не ми хареса и повече няма да купувам семенца за този сорт. Помня, че имаше много люспи и вътре в домата от гънките, които има. Миналата година гледах, че продават в Била, мога така да си купя от някъде 1-2 за проба и ако са вкусни пак да потърся някоя година семена на друга фирма.

И ние имаме трева просто мястото е обработвано, защото ще се сади и затова е чисто. Зелето беше прекопано скоро и затова е толкова чисто. И на мен много ми хареса как изглеждат редовете затова качих снимки на целите. Трева има и между доматите, но не е много и си стои не я махат нашите.  Бях днес много на бързо и малко при нашите
Скрит текст:
А ето вече красвавичките са налегнати  от тревичка.Като ги прекопат ще изчезне и след време пак ще се появи, но в един момент я оставят.

Тиквата май ще си излезе Мускат де Прованс.

Баба и той е пораснал

Ето и този ред с лилавият е налегнат от трева
Обаче всичко гъмжи от миризливки,  трябва да ходя за някакъв препарат да дам на татко да напръска, че да изчезнат за винаги. Сега като качвах снимките забелязах, че тиквите са с петна и си мисля, че е заради миризливките.
Вчера си купих и аз червени чушки поразени от миризливки. Целите бяха в петна.
Аз не мирясах с моите жълти тиквички и взех, че поръчах семената от Агроградина. Поръчах ги вечерта сайта крашна, помислих си че е направена поръчката и това е знак. На тях пък им я отчело, търси ли ме за потвърждение, а аз все не можех да им вдигна. После забелязах да върна обаждане,  онзи ден се свързаха с мен и ми казаха, че имам поръчка и да ме питат искам ли я, казах им да ми я пратят. Дойде, но чак другата седмица ще мога си я взема. То ще стане средата на август и много се чудя да ги сея ли тия тикви. Ама мира не ми даваше и накрая не се стърпях.

# 623
  • София
Супер тикви си показала.
За тиквичките май е късно, но ако са повече семена не пречи да насееш и сега няколко и да видиш какво ще стане.
Ние днес дойдохме на село след работа.
Аз успях да обера засега само доматите от оранжерията.
Това излезе :

Скрит текст:

Интересното е че аз само Ръгби садих вътре, около 36 корена имам, а предните две касетки домати са от саморасляци, които сами си поникнаха, никога не са връзвани или култучени и си лежат по земята. Иначе яко са се разтлали, защото са си интердетерминантни според мен Simple Smile
Повечето саморасляци навън са някакви смотани твърди черита, но от тези в оранжерията съм доволна Simple Smile
Утре ставаме, аз продължавам с брането, искам да засека от колко корена от даден сорт колко домати ще излязат за да преценя за догодина какво да садя. Половинката започва да ги мие и почиства и ще видим ще се справим ли с машинката за домати за махане на семки и люспи или ще ги смелем. Целта е да направим сос за спагети.
С или без семки със сигурност ще приложим трика с маркуча за махане на течността. Знам че и полезни неща се махат така, но е толкова по-бързо и лесно , че със сигурност ще го приложим Simple Smile

# 624
Тиквите са страхотни! И доматите също.
Аз семки и люспи се отказах да махам с машинка. Имам едно голямо сито ( около 40х30 см) и с него много бързо махам семки, люспи на пипер и домати. Аila, какъв е този трик с маркуч?

# 625
  • София
Слагаш доматите в голям съд, като
Целта е да се загреят доматите достатъчно, за да се отдели водата от пулпата, но без да завират – обикновено това е около 60–80°C.

Когато това стане, ще забележиш, че по-леката гъста част се вдига нагоре, а течната водниста част се събира отдолу.
Вземаш чист маркуч (за храни, за да няма вкус и мирис). Ние май взехме от близката железария, всипкология.

Потапяш единия му край в дъното на съда внимателно, за да не разбъркаш пластовете.
Създаваш си сифонен ефект (като при прехвърляне на вино) – засмукваш леко или ползваш помпичка, и течността започва да изтича.

Пускаш водата да изтича в друг съд или директно навън, докато горната, гъста част не започне да слиза надолу.
Ние следим по цвета на течността в маркуча, кога да го извадим. Като почне да печервенява течността в маркуча спираме.
Този метод ми спестява много време и енергия, защото премахвам голяма част от водата още преди да почне истинското варене. Някъде 30-40 процента сигурно и вече е почти гъсто.
Както правим по повече наведнъж си спестява доста време от извиране на вода. Повечето е вода, със сигурност има и захари, киселини и минерали, но времето ми е по-ценно.

# 626
Повече от 1-2 семки тиквички няма да сея. Колкото да ми мине мерака където си бях наумила да имам и жълт цвят. Аз една година пак късно сях като втора реколта и не се получи, роди се само една тиквичка. Обаче съм забравила кой месец правих разсад.
На сладките тикви и аз много се радвам. Набързо само отидох да ги видя, че ме човъркаше дали не е декоративна. Близките до тях и обикновени кръгли също ги видях и те ми се струват още пораснали.  Наистина много се впечатлих от бързото темпо на растеж на тиквите. Миналата година май не съм им обръщала внимание, че да съм изненадана толкова сега. Те за няма и седмица стават огромни.
Аз хубаво им се радвам, но дано узреят, че ако не успееят пак радостта ще ми е напразно.

# 627
Morkovelka, едва началото на август е. Дано всичко да е наред и да узреят.При нас само боба ражда в момента. Доматите са по 1-2 на корен. И аз се чудих дали да сложа тиквички, но ние сме високо и сигурно ще има само листа до средата на септември.

# 628
Не знам кога узряват тиквите и затова така пиша със съмнения. Миналата година май септември откъснах 4-6 зрели цигулки и повече тикви нямаше. Обаче като захладня не помня кой месец точно тиквите полудяха, възродиха се и станаха страшно много. Октомври месец имаше нови огромни тикви и голямо количество. Разрових се из фейсбук групите за информация. Имаше и други с такъв проблем, хората пишеха, че е рано, има време, ще станат, но нашите не узряха. Повечето хора пишеха, че късно са засадени, но при нас май горещината оказа влияние. Имаше и коментари, че такива били сортовете,  ставали огромни, но не можели след това да узряват.

# 629
Тиквите са узрели, когато им изсъхнат въжетата. Да, понякога късните завръзи не успяват да узреят напълно. Гледам тях да изядем най-бързо, че се развалят.
Много тикви имаме и ние тази година. Дано не загният от дъждовете и успеят да узреят. Ще видим есента.

Общи условия

Активация на акаунт