(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 60)

  • 22 988
  • 738
  •   1
Отговори
# 630
  • Мнения: 5 000
Черпя ви:
Скрит текст:
Направих любимо лятно ястие, пържени цели чушки с доматен сос от собствената градина.
Доматите добре вървят. При мен първите завръзи изсъхнаха, сега има някакво количество, затворих буркани. Има много цвят по растенията. Сигурно трябва да махна някаква част, че кога ще е доматчета да станат?
Капковото добре върви, с един допълнителен сифон за 5 лв решихме проблемът със запушването.

# 631
  • Мнения: 4 502
Втора касетки с домати берем вече за консервиране. Направих две дози сос за спагети. Следващото съпружието иска да е сок.
Как правите сок?
Обмислям с мелачката да махна семена и люспа. Слагам сол и заварявам за капачка.
Дали ще стане така. Не съм правила до сега🫣

Патладжана го сях за обикновен, той някакъв тумбест ще излезе. Докато го чакам да стане, май го изтървах.
Краставиците дадоха доволно тази седмица, а миналата една крокодилка се е скрила и вече имам оставена за семена🤣
Скрит текст:

[spoiler/]

# 632
  • София
  • Мнения: 12 904
Явно сезона е в разгара си и всички показват страхотна продукция.
Ние най-накрая също открихме доматеният сезон уикенда.
В петък ви показах, че набрах 60 кг от оранжерията. Ръгбита 48 кг и саморасляци 16 кг.
Навън набрах само от първите два двойни реда. От около 24 корена Албенга набрах 14 кг и от пак 24 корена Меделина набрах 27 кг. Има и още, но нямаше как да обработим всичко, надявам се да издържат до следващият уикенд да направим и останалите или ако успея утре.
В събота приключихме с всичко, а в неделя само ги сварихме и към обяд си се прибрахме в Сф.
Общо станаха 100 кг домати набрани. Рано събота сутрин почнахме, опита ми с машинката за махане на люспи и семки приключи още на вторият кг и след това махнахме приставката и продължихме с мелачката за домати само.
След това на 4 пъти с голямата тенджера на огъня приложихме трика с маркуча, от което сме много доволни и получихме гъсти домати. С това се занимаваше половинката, а през това време аз извадих и около 3 кг моркови, които почистих и сварих. В мазнина, около два литра олио задуших около 4 кг лук и близо половин кг чесън. Пасирах ги и накрая ги добавих към доматената смес, заедно с предварително пасиран босилек със зехтин и подправхи риган, черен пипер и сол. Захар нямаше нужда да слагам, защото бяха много добре узрели доматите и изобщо не киселееха, а и морковите и лука също дават леко сладост.
В резултат замразих 7 кг домати сгъстени за лютеница, защото не се събраха в казана и от останалата смес станаха 108 бурканчета сос за спагети. Мисля, че стигат, следващото което ще правя ще е нещо друго Simple Smile

Скрит текст:
Доматите от оранжерията, Ръгби и Саморасляк.


Долните две са Албенга, горните Меделина.


Морковите


Ей така трябва да изглеждат отгоре доматите, преди да се приложи трика с маркуча.
В интерес на истината ,като събрахме накрая всички домати в казана от 4-те тенджери и пак затоплихме, констатирахме, че още течност се е отделила и пак го приложихме , като източихме още едно кофа почти.
По този начин изобщо не се е налагало да бъркам и изварявам, беше си станало достатъчно гъсто.












А на село се появиха, две нови котета бебета Simple Smile


Явно захлаждането леко предната седмица се е отразило добре на краставиците и тиквичките, пак имам по една голяма торба и се чудя какво да ги правя.
Пипера расте добре, тепърва обаче тук -таме почва да се зачервява.
Аз също съм планирала да направя скоро пържен пипер с доматен сос.
Сега се опитвам да направя тиквичките. Замразих кг настъргани за кюфтета и супи.
Омръзнаха ми пържени. Вчера направих тиквички с ориз, довечера съм планирала пиле с тиквички по някаква гръцка рецепта. Приятелка предложи и руло от тиквички да пробвам Simple Smile

Последна редакция: пн, 11 авг 2025, 11:28 от Aila

# 633
  • Мнения: 5 642
Явно нявсякъде е било консервен комбинат Simple Smile Аз се отчитам с готово кьополу и доматен сок и сос
Доматения сок го правим само с фино смлян домат, без люспа и семки, и сол. Наливам сурово в бутилки и 30 мин се вари. Ползваме го за коктейли и като свърши соса.
Като гледам от тук до октомври всеки уикенд ще се консервира по нещо
Чакам смокините и малините,  люти чушки, лютеница, печен пипер, Патладжан ако има втора голяма реколта ще пържа във фраера и в пликове във фризера. Харесаха ни така миналата година, преди това го пържех в олио и в буркани, но ни е мазничко вече
Експериментът втора реколта тиквички е повече от успешен. За седмица от 3 нови корена имам 11 тиквички Simple Smile

# 634
  • Мнения: 5 551
Не знам как пържите вие тиквичките, но преди няколко седмици пробвах рецептата - "Тиквички ветрило" и много ми харесаха.
Стават и бързо и няма нужда да си все на котлона. Ще я пробвам някой път и във фурната тези са пържени. Единственото, което ще променя е да правя парчета по-тънки.
Скрит текст:
Ние нещо тази година нямаме много тиквички, пак берем, но на бройката корени резултатите са нищожни почти.
И при нас има много домати от много седмица вече, но не сме ги брали. Някои даже на корена се скапаха. Тази седмица май ще ги консервират.

# 635
  • Мнения: 444
Aila, истински съм впечатлена от вашето производство на сос - органиацията, технологията и производителността. Изпомпването на водата непременно ще го прилагам когато правя домати за зимнина, въпреки че при мен не се събират такива количества. Аз и умишлено се опитвам да садя сортове, които не зреят едновременно, за да не ми се събира много работа наведнъж. А пък откакто ни нападна вирусът - това е някъде от 2022 г., вече правя на консерви само доматите с дефекти - всички останали изяждаме в прясно състояние, а когато се събере по-голямо от възможностите ни количество от здрави и без дефекти, ги подарявам. Имам чувство че станаха и по-сладки откакто стана това, може и да си въобразявам, но хората, на които раздавам много ги хвалят, и на нас много ни се услаждат. По тази причина, въпреки големите загуби от вируса, и през ум не ми минава да се отказвам, колкото и да е висока себестойността им. Между другото виждам надежди, като си гледам записките от 2023 г.  - сега премахнатите растения към определена дата ще са значително по-малко - дали е заради мои действия, или затихва по естествен път - може би и от двете по малко.

# 636
  • Мнения: 8 511
Кити Кет , за какъв вирус говориш, за жилкова некроза ли? Всяка година ли имаш листни въшки (мисля, че вирусът не остава в почвата или греша?) ?
Или за друг вирус става въпрос?
Ще те помоля за разяснения, че ме стресна, ако трябва всяка година да се боря с жилкова некроза (макар че ще обеззаразя почвата на есен за всеки случай и против други гадинки, догодина мисля да не садя домати, а след това да пръскам още на разсад превантивно).

# 637
  • там където има винаги вятър
  • Мнения: 2 702
Aila, голям труд, но пък и продукцията трябва да се прибира.
Благодаря ви за пожеланията. В събота правихме РД на село, да бягат децата на воля. Откъснахме и 2-те чепки грозде - чудно е, но само толкова тая година.
Но в петък до смрачаване правихме маринованите краставички, купуваме ги.
В неделя - мотика на първите редове зеле,  изпратихме една част от гостите с картофи, домати, чушки - кой каквото иска.
Скрит текст:
Вечерта  с останалите спретнах:





Мога да се похваля че вече ям краставички-корнишони, но са в трева, че нали за първите бях виновна че изсъхнаха след като я изчистих. Rolling Eyes
В оранжерията при доматите имаше трева, та и нея копах. Според думите на ММ, скоро нямало да има домати - жълтеели. Затворихме достатъчно в буркани, но друго си е салата от нашите, дано се задържат още.

Последна редакция: вт, 12 авг 2025, 15:59 от mama iasi

# 638
  • Мнения: 444
Fortuna, жилковата некроза е една от проявите на CMV - вируса на краставичата мозайка. Въпреки това наименование, гостоприемниците му са безброй, един от най-всеобхватните е, доматите са един от тях. По доматите освен жилкова некроза, може да причинява и множество други симптоми - свързани с къде по-големи, къде по-малки дефекти по плодовете, изкривени листа, липса на цвят и завръз. Не се запазва в почвата, но се запазва в презимуващи двугодишни и многогодишни растения, които напролет стават отново източник на заразата. Пренася се и от други насекоми, но черните мушички (крилата форма на листните въшки) са му един от основните разпространители. Те имат и пряк стимул да го разнасят, защото изследвания показват, че при заразените растения, веществата, които се синтезират и излъчват срещу насекоми силно намаляват и така те превземат растението по-лесно. Също така се приема, че инсектицидите помагат само частично, защото обикновено времето за заразяване е по-малко от времето, необходимо за да подейства самият инсектицид.  
Един от начините за спасение, е да се използват оранжерии, или тунели и покривала - поне в началната фаза, за да се ограничи физическият достъп на насекомите. Друга насока е да се работи за по-силен имунитет на растенията.

ПП. Черни мушички си имах по доматите от самото начало на градинарстването, но жилковата некроза и другите сериозни симптоми, ми се появиха преди няколко години. Има различни щамове, по-леки, по-тежки, като изтегли човек късата клечка, после следва голяма борба, за да се отърве.

Последна редакция: вт, 12 авг 2025, 17:00 от Кити Кет

# 639
  • Мнения: 8 511
Благодаря, Кити Кет , за информацията. 🤗
Моите домати в началото бяха покрити, но израстнаха и им махнах бутилките, с които бяха покрити.
В агро аптеката ми казаха, че още на разсад трябва да напръскам с мед съдържащ препарат, за да се заздравят листата и насекомите да не могат да ги пробият. Та мисля и това да пробвам, както и да пръскам превантивно с нещо противовирусно.

# 640
  • София
  • Мнения: 12 904
Със сигурност не е задължително при жилкова некроза следващата година пак да е така. Аз имах година в която загубих над 70 процента от доматите, а тази съм оскубала дотук само 2 корена от над 300 броя и има един наполовина засегнат който трябва да режа.
Днес отидох набързо до село.
Оказа се че босилека пак е за бране, сега го почиствам.
Отделно пак набрах тиквички и краставици и домати за салата. Към края на двора боледуват от нещо доматите, направо се скапват, а до тях останалите са здрави, не знам от какво е. Също така и нещо си ги похапва.
Обрах рибките и бг моркова, а хабанеро то, пенис чилито и още един два други  сорта люти чушки все още не са готови. Мисля част да ги направя кисели, другите пукани в бурканчета.
Скрит текст:








# 641
  • София
  • Мнения: 949
Здравейте, чудесни градини и продукция показвате.
Аз тази година съм доволна само от краставиците . Чудесни са сладки и вкусни и са много. Обаче се спуснаха по земята и влязоха във вадите на чушките и ги удушиха. Успях да пробвам някоя чушка от тези дето трябваше да са гамби вкусни са .  Тиквичките бяха провал да съм откъснала 5 броя до тук и всички неугледни. Сложих за късни , но не мисля че ще станат тепърва.
И накрая доматите от тях Меделина е чудесен и тази година. Като цяло доматите не ми харесват и като растения и като домати тази година . Не знам как да ви го обясня чак не са ми така вкусни.
Едни са с жилки , други явно смрадливка ги е лазила . Листата на едните имат явно болест или е гъбично ( имат петна) или алтернария даже още късам с върхово гниене .  Определено домата е зле. Няма какво повече да направя . Тази година много ги гледах и обгрижвах ,но не се получи.
Да ви питам ползвали ли сте нещо на тази фирма
Скрит текст:

Последна редакция: ср, 13 авг 2025, 11:13 от puffeto

# 642
  • Мнения: 5 642
Aila,  твоето е цяла ферма, не е просто лично ползване Simple Smile  ние трите - мама, аз и сестра ми, нямаме толкова корени домати общо
Моите чакат някой да ги колтучи и ореже повредените стари листа Simple Smile, но този някой ходи по купони, а уикенда му е и горещо. Едва успях с консервирането и прекопаването на ягодите. Клерито започна да приготвя втора реколта- бера по купичка веднъж в седмицата, но тепърва цъфти

# 643
  • Мнения: 444
Aila, би ли написала повече за твоя опит с жилковата некроза и кога те е нападала тази болест?  Правила ли си след това нещо, за да я избегнеш? Ако си писала за това в по-старите теми, мога да го намеря според годината, за да не се затрудняваш да описваш отново.

# 644
  • София
  • Мнения: 12 904
Не помня коя година беше сериозният проблем, но и няма да ти е от полза да се връщаш да четеш. Просто оскубах болните, а и след това нищо специално не съм правила. Единствено съм писала от тогава, не садя доматите тъй като са повече на едно място, а както може да се види от клипчето, което съм качила предният месец мисля, са на лехи разделени от патладжан или пипер. Стремя се да има някакво проветрение, защото част от проблема според мен беше от това. Отделно тази година имаше много калинки и може да са помогнали в хапването на мухичките и защитата на доматите.
По-голям проблем имах по-предната година с оранжерията, където всички домати загинаха от нещо, заради влажната среда според мен и затворената оранжерия. Затова тази зима махнахме найлона и цяла зима замръзва земята и я валя, а сега оставих максимално рано да са отворени вратите и вдигнахме найлона по цялата дължина от едната страна и вече нямам подобен проблем и вътре в оранжерията.
За пръскане с нищо не съм пръскала, та там съвети не мога да дам, единствено торя с течна био тор отвреме на време, която сипвам в контейнерите. Веднъж пръсках и с калций за върхово гниене и веднъж в оранжерията със сода. Успях веднъж по-миналата седмица само праза навън да го напръскам с нийм, но ми дожаля за всякаквите паячета из доматите и не ги напръсках и тях.
Разсада сама си го правя, макар че когато се разболяха пак аз си го бях правила, та няма как да е това. Но тогава наистина имаше много черни мухички, които и тогава неглежирах, но явно са им дошли в повече на доматите.

Общи условия

Активация на акаунт