(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 60)

• 22 987
  • 738
  •   1
Отговори
# 645
Aila, благодаря ти за отговора.
Има интересни неща в старите теми, аз реших да ги подхвана от 2020 и постепенно да изчета какво са писали хората. Има полезни съвети, а и малко или повече, може да се обобщи кои са най-честите унищожители на доматите  - акари, тута, вирусите, картофената мана - като последната като че ли вече не е много често срещана.

# 646
  • София
Този уикенд по план беше за мляни домати.
Около 40 кг домати набрах, ръгбито води, както и Меделина или другите директни съседски подобни на нея сортове като средно количество от един корен.
На приятелка дадох касетка патладжан.
Пипера е добре, скоро ще почне да зрее и ще видя как ще са количествата.
Надявам се да има достатъчно за да замразя за пълнен, да опека и ако нещо и за лютеница да има.
Ще направя и заготовки за миш-маш.
Праза е още малък, но расте, има време още, той късно се вади.
Капитаното последната реколта скоро ще е за първо бране.
Съседката, която има огромен опит в градинарството се оплака, че тази година от както обикновено много за зрял боб насаден буквално има за две манджи. А е копан, поливан, храстите са големи. Според мен освен жегата, не знам каква може да е друга причината.
Скрит текст:

# 647
Моят боб чак сега се размърда, последните 10 дни, в които времето се пообърна.  В Русе жегите още са значими, но вечер излиза вятър, денят  се скъсява и веднага си пролича - бобът върза доста шушулки едновременно,  черитата също най-сетне вързаха.
Открих огромна богомолка точно в боба - крие се между зелените шушулки.  Вече ще ходя с ръкавици там. Миналото лято имаше две гнезда в боба.

# 648
Aila и у дома беше консервна фабрика три буркана корнишони, двайсет изварени домати и три за салата. Тази година реших да не си играя с машинки за семкни люспи. Установих, че Албенга се белят много лесно и така си обелих за три буркана, после подкарах и останалите , та едните в робота за два три оборота, другите , които не са много добре обелени в Нутрибулет. За няколко часа четири кофи бяха  обработени. В голямата тава на огъня за час бяха готови. От миналата година са ми останали шишета със сок та сега за миш маш, спагети и салата само ще правя.
тити и при мен боба  сега връзва. Само салатния зрее и почвам да прибирам.

# 649
  • София
Aila, от 40 кг домати колко сок излиза? Че се чудя дали да си купувам консервни, по около 2 лв/кг са, или директно италиански в 10 кг pack-in-box и да си ги разфасован.
И при мен консервна фабрика. Миналата седмица преди морето прибрах най-едрите чушки, макар и зелени, за да се освободят корените и да успеят да наедреят и другите.
Брах пак зелен фасул, който подарих. Много рожба, много чудо! Като се върнахме, пак брах, затворих още 10 буркана, с които общо стават 60 броя. Ще раздавам останалия. Една съседка ме посъветва да го нанижа и изсуша, и после зимата така се готви, много вкусно ставало - ястие от Якоруда и района.
Определено се вижда положителен резултат от експеримента с култученето на пипера - плодовете са повече и по-едри.
Тази седмица пак набрах чушки и патладжани и направих малко кьопоолу, излезе 8 големи буркана.
Правих и песто, както и чорбаджийски чушлета - пържени и в марината, по рецепта на пеп4о, много ми харесаха! Малко ме е страх така без стерилизиране, ще видим.
Скрит текст:

Много краставици при мен

Единствената вързала ябълка в изпуснах напролет, има струпясване. Не напръсках със системен препарат (обикновено след зимното с бордолезов 2 % се правят минимум две напролет, ползвам Скоро), третирах с био препаратите цял сезон. Хем е болна, хем червива.

И аз, и градината сме изморени от суша и жега. В дренажния кладенец вече не се събира никаква вода. Пълня бидоните от чешмата, което хем не е добре, хем е скъпо. Два месеца търся хора за сондаж, едва вчера се появи някаква надежда, кмета на селото ми даде контакт на уж сериозен човек.

Доматки за салата берем от един корен Ръгби и два-три черита.
Новонасадените сега цъфтят, ще станат само за зелена трушия, каквато не ядем. Wink Не ги връзвам, не ги култуча, ако искат, да стават.
Скрит текст:

Един саморасъл, в картофите, много близо до болните домати. Неполиван и необгрижван!

Всичко друго е много добре предвид условията. Краставиците ги поизпуснахме с поливките, но и без това ни омръзнаха.

Последна редакция: пн, 18 авг 2025, 08:34 от sofyia

# 650
При мен реколтата е от домати и краставици, магданоз и босилек, малко тиквички, ягодки, малини, къпини. Зеленият ми боб започва да цъфти. Краставици имам все още и за раздаване, доматите вече са горе-долу колкото ни трябват за седмицата и съвсем малко давам на съседката - засега все още имам възможност.
Искам да покажа един овирусен домат, който няма следи от чернилка, голямо и високо растение с дебело стъбло, но всичките му домати са брак. При този сорт от 6 остана 1, но вероятно и неговите домати ще са подобни, въпреки че докато са малки изглеждат нормално. Има и при другите сортове такива доматчета, но в по-малък процент. Това с преживяемостта на сортовете и дефектите по доматите им ми се повтаря за втора година, ев. в края на сезона ще пиша какво показва моята статистика за сортовете, които отглеждам.
Овирусен домат и неговите плодове:
Скрит текст:

А това е Златното чери, което твърдо отказва да узрее. Пак опитах едно доматче - не. Има прекрасен аромат, но вкусът му не е на зрял домат. Мисля да го обера и да го нарежа за готвене и разбира се, повече няма да го сея.
Скрит текст:

# 651
Привет и от мен! Ние преди седмица се завърнахме след двуседмична ваканция. Много я мислих градинката, в последния момент вечерта преди да тръгнем пръсках доматите с бордолезов.
С малки изключения всичко е оцеляло, защото първата седмица е било хладно и дъждовно, а втората съседката 2 пъти е поляла Hands Pray Heart

Така че сега и ние можем да си хапнем истински зеленчуци, а не пластмасови магазински. Като се сетя каква борба с мушички и пръскане с нийм падна в началото, почти не се надявах на реколта. Откъснах и за нея доматки, краставици и малко пипер.

От доматите тази година най-добре се представят Розовите домашни, отрупани и едри, Меделина, Френският червен домат който си събрах семе миналата година. Той най-много ми напомня на селските вкусни червени домати от детството и пак ще го сея.
Чакам да узрее и жълтият френски да го пробвам на вкус.
Сан Марцано не ми допадат и няма да си сея повече, нямам място и предпочитам едри сортове.
Биволското на открито вързаха прилично и ще имам, но покритите вързаха късно, 2 корена се разболяха и ги махнах, но в общи линии за по-късни са ми добре.

На снимката едър розов (бабините домати), след него Меделина + разрез
Скрит текст:
Повечето тепърва започват да зреят при нас. Преброих поне 180 едри домата от 30ина корена и сигурно ще направя някои и друг буркан и аз в пика на зреене.

А това го набрах като влязох в градината след ваканцията. Пуках и затворих няколко буркана с рибки, както и направих 2-3 с песто, старите корнишони отидоха на туршия със ферментация. Цялата седмица се храним само от наше производство - зелен боб, тиквички, патладжани пълнени правих, доволна съм.
Скрит текст:

И крокодилките.
Скрит текст:

Чудни краставици, оставих две да си събера семе, но нямам представа колко да ги оставя да стоят. Вече са напълно жълти.

Последна редакция: пн, 18 авг 2025, 14:59 от ~Биб~

# 652
  • София
Биб, и моите крокодилки са точно такива. Щом е напълно пожълтяла, ако е и наедряла и изтумбена, семената са узрели. Можеш да я откъснеш и да я оставиш на сянка още известно време и тогава да извадиш семената.

# 653
  • In transit
София, тъкмо навреме ми идва отговорът ти за крокодилката. Синът ми изтървал една, не я видял и като отидохме оня ден беше дебела и жълто-оранжева на цвят. Откъснах я и стои на сянка в коридора.
Да попитам, като лаик, срязвам я и вадя семената, така ли? После ги измивам и суша, предполагам? Освен семе от тиква не съм събирала и съхранявала други, затова така разпитвам.

# 654
  • София
Мики, да, точно така се вадят всички семена. Сушене на сянка.

# 655
Дами, много хубава продукция, поздравления!
И аз днес бях на градината. Предните 4 дни забегнах по планина и басейн. Домати има много, пипер също, вече и червен, утре ще правя лютеница във фурната, а половинката си приготвя люти чушки, печени и овкусени в бурканчета, там не се бъркам, люто не ям. Тази вечер затворих белени домати, в момента изварям. Все още има и краставици. Въобще, може тази години доматите да са  ми по-късно, но засега има, има и още много зелени и цвят. Доволна съм. И с капково е супер.

# 656
Скрит текст:
Последно аз съм писала, но да ви покажа първата лютеница за това лято. Ще правя още, че дъщерята само лютеница яде, пресни домати и чушки  не вкусва.

# 657
  • София
laurentin , ох изглежда божествено !

# 658
  • София
Страхотна е лютеница браво, как ми се дояде и на мен...
Нещо има затишие градинарики, никой не пише.
Да споделя какво е положението при мен.
Много ви се радвам на лютеница та, но при мен пипера е още съвсем зелен, тук там има някой да се зачервява.
Има корени с по една чушка, което хич не ми допада. Догодина ще видя да пробвам като София на половината пипер нещо да го подбутна. След като разпита нея и рових в Интернет уж имам някакъв план. Тя е култучела, но при мен май няма много смисъл, защото точно че нямам разклонения а едно дълго стъбло с един плод ми е проблема. Препоръчва се ако е слаб пипера в началото да се култучи, за да заякне, а после да се пензира. Прещипване на върха, за да се разклони и да роди повече. Края на август може пак да се пензира и да се махнат цветовете за да се стопира растежа на нови и да има време зелените да узреят.
Доматите след последните дъждове навън са почнали да съхнат.. Половинката не иска още оранжерии, но аз сериозно се замислям за още една голяма за догодина..
След касетата патладжан подарък миналият уикенд на приятелка сега пак имах една. Но от единият ред с тънкия патладжан буквално нямам продукция и е пълна загуба на време и усилие. От шареният едър съм доволна, черният става. Догодина планирам само зелен и едър Шарен.
Тиквички и краставици все още има предоволно.
Качвам и снимки на пипера и лютите чушки.
Скрит текст:

Патладжана

Червено хабанеро

Кафяво хабанеро

Пенис чили

Някаква люта, един корен много висок и разклонен.

Слонова нога, по една чушка често на един или два корена

Слоново ухо

Бяло ухо

Zeko

Пипер гигант/Капка

Май Калифорния уондър

Някакви камби

Последна редакция: сб, 23 авг 2025, 09:13 от Aila

# 659
Ние тази сутрин се успяхме, сега пия кафето и отиваме на градината.
За лютеницата, засадих 85 корена пипер по различно време, последните 35 на 27.05. Първите 30 стояха дори 1 седмица след скубане от леха, заровени, че жената, която ми го даде , го донесе следобяд и си тръгвах. Той е най- добър. От тези 85 корена миналата седмица набрах 2 кг червени чушки и с тях направих лютеницата. Ще видя после, дано ива още. За да станат червени си мисля (не съм сигурна) помогна фактът, че ги оставих на поливане 1 седмично. Иначе са криви и не особено едри. Сорт не знам, всичко ми е давано, има и по-весести, има и тънки като за пържене. Лютият се развива много добре, като камбички са на вид. Мъж ми вече си е направил 10 бурканчета, някакви печени в марината.

Общи условия

Активация на акаунт