(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 60)

• 22 983
  • 738
  •   1
Отговори
# 660
При мен пиперът също плододава малко. Имам 4 вида + камби. Торено е мястото, вода им пуснах достатъчно в жегата... От 400 корена ако не успея да си направя лютеница и да затворя някой друг буркан, догодина ще купувам на готово.

# 661
Пиперът не бързайте да отписвате, миналата година след захлаждането започна да цъфти и връзва като луд. Октомври набрахме май-голямата реколта и се започна едно консервиране

Последна редакция: сб, 23 авг 2025, 14:48 от скаридка

# 662
Права си скаридка, на пипера му трябва хладина. Аз насадих прекрасен разсад в началото на май и заваля и застудя. Прехвана се, но започна да жълтее, стопли се времето изведнъж, тръгна и пак застина , че много горещо, хайде пак жълти и падащи листа. Мъга ми сложи засенчваща мрежа и той живна, но почти никакъв навръз нямаше до края на юли. Не съм идвала от тогава. Днес го гледам и не мога да повярвам колко много завръз има. Минало е буря, веднъж ли, дваж ли, не знам, поваляло е, температурите вече не са 40+ и пипера е за чудо и приказ. Появила се е миризливка, та ще трябва да се пръска. Аз сега пека пиперките от почупениге корени. Много е висок, разклонен не всичкия и със завръз на върха. По-късно ще снимам. Патладжан нямам вече. Сега цъфти,  имах доволно количество, сложих си зимнина, не се оплаквам. Оставила съм и 4-5 в мазето за прясна консумация. Докато ги привършим и ще стане следващия. Аз за поредна година се уверявам, че само черен става в моята градина. Та така докато тостувах на най-милото, градината разцъфнала, щото дядо Боже я поливал. Дори домати още бера. Вярно, че сях и разсаждах на етапи, но друга година пак така и август сме на пазара.

# 663
  • София
Момичета, при мен домати има за салата ( както беше планувано) сложила съм само два буркана. Люто и сладки  чушки за салата има. Обаче прекрасните ми краставички след дъждовете имат въшки и брашнеста мана. Сега дилемата е или пръскам и чакам или дообирам и умират . Още нищо не съм подхванала.
Сега вниманието ми беше към гроздето  асмите зреят и ги нападнаха оси. Слагам капани,напръсках с лайка и сода обаче врабчетата и осите нищо не признават. Вали дъжд напука го и времето е срещу мен.  И да се оплача докато го чистя и залагам капани като паднах от един стол дето се качвам за да достигна асмата и изкарах акъла на детето. Още си ходя с посинени крака и лява ръка , но се разминах можеше и беля да направя с това падане .

# 664
puffeto , добре че с малко си се разминала, пази се и бързо възстановяване. 🤗
Чудесен пипер, Aila , браво. 👏

Аз започнах да бера патладжан. Тсаконики и тази година не изглежда като на снимката на пакетчето семена, но е вкусен.
Краставиците ги бях отписала по едно време, че бяха започнали да им жълтеят листата, но те ме изненадаха приятно. Тази година си отядохме на краставици.
Японските тиквички тръгнаха добре, сега раждат едни странни тумбести тиквички. Има цветове, дано след дъжда да живнат.
Пиперът тази година е слаба работа.
Домати имах за две-три салати, добре че при свекърва ми оцеляха.

Скрит текст:
Тсаконики

Другия сорт патладжан

Пипер

Скрит текст:

# 665
Ние плажуваме. Градинката се оправя сама, едно приятелче си бере каквото си хареса и дотам. Каквото заварим - заварим.

# 666
  • София
laurentin, чудна лютеничка, още да направиш!
DZ, толкова усилия полагаш, вярвам, че градината ще ти се отблагодари! ❤️
Aila и Fortuna, чудесни реколти!
При нас вчера мина буря, двора беше пълен с изчупени клони от един голям бряст на улицата.
Поражения в градината няма, само конструкцияра на краставиците много беше полегнала, та днес в оправяхме.
Обрах пак зелен фасул и го нанизах, по съвет на съседка. Много вкусен бил, като зимата се готви така, изсушен.
Краставици и тиквички продължавам да имам много. Пиперът тук-там се е зачервил, но е далеч от узряване.
Днес пекох патладжан, една голяма тава, и го прибрах във фризера. От 10-12 корена - предоволно ражда.
Мъжът ми купи 20 кг консервни домати и днес ги смелих и затворих. Беше взел и една щайга праскови, уникално вкусни, гръцки. Направих малко сладко, девет буркана компот (и двете без захар, с малко малтитол) и си отядохме. За пореден път съм възмутена от цените в магазините. Прасковите на борсата са 3.50, това е цена на дребно все пак, а в магазини и по пазари - 7-8 лв!!
Днес идва човек с ГЕОРАДАР за проучване за вода. Ако може да му се вярва, след близките подпочвени води, които са до около 5-6 м, стабилната подземна река е на 30, т е трябва да се сондира на 40. Което е около 7000 лв, пълно безумие... Sad В голяма чуденка сме какво да правим, но май ще проучване и ще копаем кладенец. Знам, че копаят и с багери до около 6 м.
Скрит текст:

Последна редакция: сб, 23 авг 2025, 21:50 от sofyia

# 667
Някой дали може да разгадае сорта на този домат- червен е, хем е сочен, хем е месест и е сладък на вкус. Познат беше взел от някъде разсад, но не е питал какъв е. Много ни харесват доматите и за догодина пак ще искам да сея.
Скрит текст:

# 668
Невъзможно е да се разпознае по тази снимка, защото има много сортове, които биха могли да изглеждат така. Но щом като ви е харесал, може да се надявате, че е директен сорт, да си съберете семена за следващата година и да ги насеете напролет.

# 669
  • София
Дай снимка и отстрани. Може да е Меделина или друг подобен.
Уикенда го давахме по-лежерно ние. Опекохме 11 кг патладжан. Отделно аз набрах 4 кг зелен боб първо бране от последно саденият и ги затворих. Сготвих и 45 кг месо за котките и затворих и за тях буркани, но това е извън зеленчуковата градинка.
Мъжът ми набра 12 кг чери домати, но от първите три тави, полуизсушени излязоха само две бурканчета. Доста намалява обема и кг след сушене, явно бях забравила.
Извадихме и картофите, те бяха 7 малки реда, а и сляпото куче беше помогнало, но все пак има поне малко за хапване.
Замислих се че имам почти всичко вече за буркани гювеч, затова уикенда сигурно ще затворя, а и ще направим доматено пюре, пак има много назрели домати за бедеща лютеница.

Скрит текст:

Последна редакция: вт, 26 авг 2025, 11:04 от Aila

# 670
Aila,  с риск да ме изгонят от темата за зеленчука, ще питам какво месо и как го приготвяш за котките ?

Докладвам какво свърших аз през уикенда :
1) неочаквано след като раздадох поне 1/2 кофа черита на приятелски деца, пак се озовах с половин 10л кофа черита и малинов ожировски. Смлях и сварих само със сол и малко олио на доматен сос.
2) след дъждовете пиперът тръгна да се разваля, та се наложи да го обера и изпека  за фризера за зимата.
3) малините зазряха и бера всеки ден, да си отядем първо, а после сладка и компоти (ама хич не ми се правят по 3-4 компота)
4) съседката ми донесе малко зелен боб от нейния, обрах и моя и добавих в колекцията нови 5 буркана...
В кратце - вече взимам буркани с винт - големи и малки от познати, защото моите свършиха..

Втората ми реколта краставици са до никъде, само 2 от 6 корена са се качили на мрежата. Добре че Тейсти Кинга ражда.
Ожировски повече няма да сея, защото през лятото много бързо омеква. Явно си е за студено време, или за оранжерии като първа реколта, в която ще се слага и втора

Последна редакция: вт, 26 авг 2025, 11:14 от скаридка

# 671
Благодаря, момичета. Намерих снимки в нета на Меделина. Май е точно това сортът. Пише и че е директен.

# 672
  • София
Като сме на вълна черита, едно забавно чери и от мен

Скрит текст:

Меделина и на мен ми е един от любимите домати. Задължително го садя вече трета година, догодина също е в списъка. Освен това като засичах набрани кг е и един от първенците спрямо среден брой кг на корен, мисля само Ръгбито го води.

# 673
Меделината за оранжерия ли е? Милото след като отгръща и загръща тунели 2 седмици през пролетта, сега е включил в плана оранжерия. Корпусът е готов, трябва да се остъкли само

# 674
  • София
Миналата година имах и в оранжерията Меделина, тази е  само навън и на двете места става и съм доволна.
За догодина само се чудя дали да не пробвам половината корени Меделина да ги садя по два, да видя как ще са нещата така. Досега винаги садя по един корен само.

Общи условия

Активация на акаунт