(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 60)

• 22 980
  • 738
  •   1
Отговори
# 675
Аз садя по два корена всички домати. Така съм видяла от свекърва ми, тя от майка си.
Аз пък си мислех вече да започна да садя по един корен, че стават като джунгла и трудно се култучи, трудно се обгрижват.

# 676
Аз садя по един корен, но оставям отдолу по две стъбла.
Допълвам се: и на мен трудно ми се колтучи, обаче и с едно стъбло не съм много добра в колтученето, но с едно стъбло, ако нещо се случи с растението ще остане празно място, та действам с две стъбла. Общо взето не успявам с махането на колтуци, все си има листна маса.

Последна редакция: вт, 26 авг 2025, 17:15 от laurentin

# 677
  • София
Както писахте и вие и аз  и с едно стъбло на домата изпускам култуците. В началото докато са малки и няма продукция ги следя и вкарвам в ред, но в даден момент става пълна гора и вдигам ръце от тях.
Набрах пак рибки. Жълтите ми харесват, но оранжевите се оказаха много големи и май не са люти. Догодина няма да ги садя. Жълтите си ги правим на кисели. За целта не трябвало според половинката да са узрели, та затова ги бера още зелени.
Скрит текст:

# 678
Тази година останах без люти чушки. Ще ядем само сладки чорбаджийски.
Вчера валя, толкова хубаво за цялото лято имам три дни в които не съм поливала.

# 679
Оранжевите рибки, ако са от семената на Флориан,  не са люти изобщо. Имат същите жълти и те не са люти. И на мен не ми харесаха. 2023 година станаха няколко корена, но като не ми харесаха повече не сам правила разсад за тях. На външен вид са симпатични и атрактивни, но май не бяха вкусни и стояха някак твърди и много време май минаваше докато се оцветят.
Скрит текст:
За какво мога да ги използвам, ако реша да сея пак от тях, че да се махат? Пълни са пакетите със семена.

# 680
  • София
Май е същият проблем, не узряват, твърди са, не лютят, аз съм решила все пак кисели да ги затворя в буркани, може да пъхна вътре някое хабанеро, което ще подлюти всичко. Но и да е останало нещо в пакетчето, няма повече да садя.
Сега обаче ме замисли тези жълтите рибки, които много ми харесаха, че не знам на кой производител съм сяла и да не се получи догодина да не са същите, а задължително искам от тях... Ще трябва да почна да си записвам явно и на кой точно са семенета.
Миналата година имах много малко корени люти чушки и почти нищо не набрах, но тази година имам много и то всякакви. От три години не бях садила от много лютите и исках да подновя семената, та сега имам доста от червено и кафяво хабанеро, пенис чили и бг морков , освен рибките. Лошото е и че тях не знам какво да ги правя.
Между другото, ако някои иска семена да ми пише, скоро ще вадя и мога да изпратя.

Първият път правих доста нещо като табаско, освен сега пак да направя. Че бг морков бях набрала една кофичка ,в нета вчера гледах че 5 чушки са 5 лв, а аз ги уж опуках, но половинката заяви, че не стават така и са само люспи, а преди това бяха хубави и месести чушки, но явно печенето не е за тях.
Ще набера част от много лютите все пак да ги направим кисели  и останалите на табаско. Имам лют червен пипер от тях от 4 години и още не е свършил, просто защото е много лют, но може и да изсуша някои.

Последна редакция: ср, 27 авг 2025, 08:52 от Aila

# 681
И аз всеки път се каня да направя лютите кисели и изобщо не ми остава време за тях.два пъти брах и раздадох и останалите узряха на корена. Е има и зелени де, но кой знае кога ще стигна до тях. Като гледам работния график едва ли ще отида преди средата на септември. За един почивен ден и то след нощно не си заслужава.
Ето и пипера от последното ми ходене.  
Скрит текст:

Фямилия

Сиврия

Стряма

Хисарска капия, това е единствения оцелял корен от Поповото прасе.
и Слоновото ухо, което трябваше да е тъмно зелена капия. Паднало е на земята, целия ред. Дали е духало, валяло или просто защото е много високо, нямам представа. Опитах да го вдигна и подпра, но стъблата се чупят. Оставих го така.
Скрит текст:
И малко Ваденско море.

Последна редакция: ср, 27 авг 2025, 14:48 от morskibriz

# 682
При мен учудващо тази година пипер стана. Е, не е толкова отрупан и едър като вашия, но аз много му се радвам Blush
Люти имам само рибки, класически зелени, среднолюти. Пукам и затварям в бурканчета със сол, малко захар, олио и винен оцет. Ако са ми малко рибките добавям и чорбаджийски сладки и те съвсем леко налютяват после като престоят с лютите.

Бриз, ти ли сееше златен медал? Така ми е останало по спомен. Взела съм семена да го пробвам за другата година, както и сиврия.

И аз да похваля отново Меделина. Само няколко корена сложих за проба, първа година. И на открито и на закрито се представи чудесно, на открито даже повече му хареса. На всяка китка е отрупан и плодовете са едри. Разрез показах вече, но ето пак.
Скрит текст:

Това са най-едрите, малката ми дъщеря ги държи. С две думи пак ще го сея.

Но до тук най-вкусен за мен лично се оказа червеният френски домат, за който се чудих да не е хибриден като събирах семе миналата година. Това са трите червени къдрави на преден план в ляво, дясно е Меделина, отзад 2 розови.
Скрит текст:

За другата година (където се заричах да не сея домати) Stuck Out Tongue Winking EyeJoy ако все пак не издържа на изкушението съм решила да сея на малко по-голямо разстяние, но по два корена. Там, където ги наблъсках така накрая, че ми беше жал да хвърлям разсад се представиха най-добре!

# 683
Сега съм фен на този лют сос на Пейч. Скоро го открих и правя втори път. Чесънът не го слагам всичкия обаче, че много не обичам. От една доза ми станаха 1малък буркан от лютеница и още един до половината. Онзи ден пак направих 2 дози- станаха 3 бурканчета и четвърти без 2 пръста. Идеята ми е, че става малко количество и може да се направи за проба и ако му допадне на човек да прави още. Единственият недостатък за мен е досадното чистене на семената на чушките, ако зависи от мен директно ще си ги пасирам с тях, но сигурно ще останат.
https://ipeychev9.blogspot.com/2018/08/blog-post_24.html
Бг морков, много люта чушка ли е? Много ми е симпатична на външен вид, тези дни попаднах на видеата на Hot Harma, започнали са да зареждат в Кауфланд с техните чушки. Чудя се дали да не взема от Бг морков, за соса на Пейч. Аз го правя с рибки и количеството захар идва много, защото не са много люти. Мислих си да взема няколко по-люти да сложа към рибките, но и не искам ужас да не може да се яде от люто.

# 684
Биб, сяла съм златен медал и го харесвам, той е много ланен и много близо до сиврията, кожицата му е една идея по-дебела, но не прекалено за да не е ок при сурова консумация. Тази година съм на Фамилия и Стряма, но и двата са по-скоро бяла капия. Стрямата ми я продадоха за сиврия....
Зарибихте ме с тази Меделина и догодина живот и здраве ще я посея. Една година ми дадоха няколко корена розова магия, които засадих в края на юни в оранжерията и се представиха отлично, но  така и не повторих. Може би и него ще включа в списъка за другата година.
Най-вкусен ми е сърцето на Албенга и един розов едър, може би е от съфорумка, но не съм съвсем сигурна.

# 685
Бриз, Розова магия са великолепни също! Моите розови са такива + селски розов. Едри са, а пък раждат много.
Скрит текст:

Сега имам няколко корена от тях, сяти за по-късна реколта и тепърва зреят. Ще ги снимам колко са отрупани. Те, както и Меделина са първенци при мен.

Значи за другата година ще го пробвам този Златен медал, щом е и ранен сорт, мерси Kissing Heart

# 686
Аз правя втора доза лютеница. Ще предложа на половинката да си направи лют сос, ако иска.
У дома сме фенове на червения домат, ядем и розов, но червеният ни е любим. За догодина освен биволското сърце ще пробвам меделина и миляна. Харесаха ми чушките Стряма.

# 687
  • София
Здравейте , момичета!
При мен едри домати няма тази година .
Това е Хасковския розов ще го пробвам пак не е лош. 
Скрит текст:
И задушените  от краставици чушки , но ги пробвах поне.
Скрит текст:

# 688
  • Русе
Да дам и аз своите 5 стотинки за чушлетата- рибки. Ние ги харесваме и сеем по 10 корена от жълтите, оранжевите и червените. Ползваме ги за зимнина- пукани, заедно с люти в буркани. Слагам ги и в  туршиите, заедно с камби или миналата година изпробвах рецепта за Дунавска салата- туршия с кълцано зеле, нарязани чушки / слагах рибки/, моркови, целина, пащърнак, копър, беше страхотно попадение, в момента нямам снимки, но ако има интерес, като започна да правя ще кача. Замразявам в кутии накълцани чушлета, моркови, целина, пащърнак и много дребни цели чери доматчета и от тази смес подправки слагам в супи и яхнии.

За мен основното им предимство е, че дават цвят в супите и трушиите, правят ги пъстри. И дават добра реколта.

# 689
  • София
Аз имам десетина корена рибки, но ги дадох късно и още няма за зимнина.
Имам един ред с около 30-40 корена от някаква сиврия, би трябвало Кози рог да е. Определено не ми харесват, много малко месо, а дебели люспи. Пека ги във фраера с малко мазнина, затворих малко с марината. За директно готвене не стават, не мога да ям люспи.
Скрит текст:
Голям студ настана, два дни сутринта беше 6-7°С при нас. Кога и как ще зрее пипера? Уж го дават затопляне, дано септември е хубав.
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт