(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 60)

• 22 111
  • 738
  •   1
Отговори
# 690
Какви са тези червени рибки?
София и ти като моята сестра, но тя чорбаджийските чушки не ги иска 😄. Казва какво да им ям само люспи и семки стига си ми ги давала. Какво мога да ги правя тези чорбаджийски чушки? Ние имаме само такива май са 20 корена, но са изключително родовити. Майка ми направи някакви бурканчета, аз два пъти взимам по една чанта излизат към 2 килограма. Направих и аз пукани в бурканчета и май повече няма да правя. Обаче стават и още. Много непретенциозни чушки и родовити са тези чорбаджийски.
Козирог, хубави ли са? Следващата година мисля да купя семена за тях, че видях едни цветни при Деси Владовска, а във фейсбук имаше дискусия за тях и всички хора пишеха, че са Козирог и тя си ги е прекръстила на рогачки.
А чорбаджийските ще ги взема люти, че сега се чудя как да ги подлютя и ги смесвам с рибки, но май пак не ставаха.

# 691
Някой има ли проблем със зреенето на смокините,  дърветата са отрупани, но не зреят, стоят си на едно положение от 2 седмици..

# 692
  • In transit
Моите зреят, но много бавно. По върховете имаше няколко узрели. Като цяло по-бавно се движат в сравнение с минали лета.

# 693
Нашата узря на веднъж. Когато тръгнах за странство тъкмо започваше. Уикенда като ходих всичко беше под нея.

# 694
  • София
И моят мъж същото казва за чорбаджийските, затова не ги садя и аз. Иначе наистина са много родовите.
Смокиня тази година насадих фиданка, та ще почакам за плодове.
Но на децата купувах на два пъти от Лидл, един брой смокиня 80-90 стотинки....
София и моят пипер продължава да е зелен, а от десети септември ни няма до двайсти септември. Явно няма да успея преди това нищо да направя с него, като се приберем ще видя какво е положението.

# 695
Някой има ли проблем със зреенето на смокините,  дърветата са отрупани, но не зреят, стоят си на едно положение от 2 седмици..

И при нас е така. Миналата събота махнахме някакво количество от най-дребните, за да дадем възможност на другите да узреят. Смокинята и гроздето тази година са решили да компенсират другите плодове, които не ги видяхме.

# 696
Ходих днес за желязо до аптеката, пак ги видях тези чушки и не се сдържах и ги купих 😄. Имаше и червени, чудих се дали да не взема и тях, но се отказах.
Скрит текст:

Това са ми консервите на мен - чери домати с последните събрани, този път малко ги пекох както беше по рецептата и имат сос
Лютият сос на Пейч от тези дни
А това излезе от 1 доза миналият път, но много съм го варих и го превърнах в сладко

И пуканите чушки чорбаджийски и рибки

Последна редакция: чт, 28 авг 2025, 21:09 от Morkovelka99

# 697
Аз много харесвам "Златен медал", свекърва ми им казва "бяла капия ".
Една година купих семена на Опал Зи забравих от кой сайт. Не успях да произведа разсад.
Тази година си купих разсад, не се хвана всичкия, но имам няколко корена.
Сиврия също харесвам. Купих няколко корена тази година. Почти всички се хванаха. Но чак сега започнаха да цъфтят. Не знам какво ще ги правя. Мисля след две-три седмици да започна да скубя растенията, да почистя градината и ММ да фрезова, да наторим. Сиврията е в средата на градината, половин ред, трябва да я заобикаляме.

# 698
  • София
Fortuna,  явно от много високите Т цветовете са капали не са връзвали, нямам друго обяснение.
Много хора се оплакват, че смокините са вързали, но не се развиват и не зреят. Странно държание на растенията. Когато преживяват голям стрес, по правило се стремят да дадат плод и да приключат развитието си.
Морковелка, ето това сях, мой разсад. А какво излезе, не знам. Не е Кози рог, защото него го описват като оо-едър и месест. Но не са и чорбаджийски точно, защото са по-едри и не са набръчкани.
Скрит текст:

Но пък станаха много рано, в средата на юли, което за нашия район и то на открито в голямо постижение

Последна редакция: пт, 29 авг 2025, 18:13 от sofyia

# 699
Смокините на пазара 20 лв. И аз очаквам след захлаждането някой растения да ми тръгнат, поливах ги преди и стояха като икебани малки.

# 700
Ще правим сладко от зелени смокини, май, май. Преди години като ученичка, беше станало модерно и било аристократично. Примолих се на майка ми и направихме. От зрели повече ми харесва на мен, но тази година изглежда ще ставам аристократка, стига с това село.

# 701
На кой пазар са 20лв смокините, гледам по варненските групи се търгуват вече по 4-6лв..
Тези дни съм "градска отпуска" и за пореден път видях разликата във времето  в града и платото над града. В града смокините вече цапат тротоарите, явно ще трябва да почакаме малко

От пиперите при нас става златен медал и слоново ухо. Местният сорт тънкостенна чушка също ражда доволно. В момента патладжан и пипер са обрани и са се отдали на цъфтеж, дано да имат време до края на октомври да пораснат.

Вчера обрахме "голямата" реколта плодове - 2 сливи, 1 праскова и 1 круша (това са броя плодове, а не дървета Simple Smile )

# 702
Вие сте по-добре от нас. Ние имахме 1 ябълка, която и пилетата нахапаха.
А за градските смокини, онзи ден по тв даваха, че в центровете на градовете температурата била с 6° градуса по-висока. Ще чакаме за покрайнините и селата.

# 703
  • In transit
Днес ходих до градината, смокинята е почнала да зрее. Напълних една тарелка. Доста са дребни, но всякак им се радвам. Моите смокини са на 20км от Варна.
Вчера на пазар Чаталджа цените на смокините варираха от 8-12 лв, имаше и доста баби подредени покрай кръстовището, но нямаше цени.

Иначе, малко живнаха доматите. Има растения с много плод има и такива без никакъв. Странна работа ама с това време. Дано да се задържи по-топло, че да узреят всички.
Магданозът и девисила и те тръгнаха добре. Досега бяха в застой.

# 704
  • Пловдив
В Пловдив смокините са 3лв/кг, преди два дни ги загледах в зеленчука.
Аз направих сладко вече, съседите ни на село имат огромна смокиня и ни дадоха да си наберем.

Общи условия

Активация на акаунт