(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 60)

  • 22 780
  • 738
  •   1
Отговори
# 705
  • София, в момента в любимото ми село Железница
  • Мнения: 2 213
Вчера минавайки през пазара на Кракно село погледнах цената на смокините - 10лв. но по мое мнение той е един от най-скъпите в София.
Приготвила съм днес към 20 кг. домати, повечето със загинали дупето да ги затворя за зимата. При нас от към плод, тази година има много круши, та и сладко правих.

Последна редакция: сб, 30 авг 2025, 12:14 от ninanb

# 706
  • Мнения: 1 745
Два дни се мотах на село. Нищо не свърших, но добре че отидох. ММ се бе тръшнал с някакъв вирус и не ми беше казал. Тези дни са ни изключително трудни....живота все ни поднася нещо....
Та да съм по темата Гроздето не зреее, изключително бавно и неравномерно. Започнало е в началото на юли, едно, което ражда за пръв път. Узря и го хапнахме, но останалото не иска и това е то. Стой си на ягорида, аха да узрее, ма другият път. Само една асма е узряла, та презряла. Друга година правим виното първата седмица на септември. То гроздето е и единствения плод в двора. Смокинята мина изключително бързо, дори не я видях зряла.

# 707
  • София
  • Мнения: 12 899
Дано и моята смокиня оцелее и някой ден бера. Много обичам.
Тази година има 2-3 ябълки и толкова дюли, това е от овошките след зверският студ докато цъфтяха.
Набрахме близо 90 кг домати и ще ги правя на пюре за лютеница.
Набрах и зелен боб 3 кг и Патладжани половин касета, за гювеч. После ще извадя моркови и ще набера пипер.
Малко се съмнявам днес да свършим, но да видим.
Скрит текст:




Тези две кофички са от орхидейчо. Единият корен домат саморасляк в орхидея та. Огромен корен е, но не ме кефят доматите. Но пък не боледува и набрах 6 кг.



# 708
  • Мнения: 411
Смокините темата на месеца. Преди две седмици като видях цена на брой в Лидл не повярвах. Нашата тази година измръзна, изкара отново  и сега смокините са много малки. Днес пуснахме работнички да прекопаят и наторят. Отдавна искахме кокошките да имат двор на открито, въпреки проблеми които съпътстват това ни решение.
Ябълката има една ябълка, двете дюли нищо.
Салатният боб поетапно е готов, но и там е едно сортиране
Скрит текст:

Тези вдясно са добри, тези в ляво не а горните са празни. Вижда се и по колко бобчета има в шушулка. Та шушулките са от любимите лакомства за зайчетата и майка им. Всичко сортирам .Домашните намират за досадна тази задача.
Пропуснах да кача другия, който в момента полудя.
Скрит текст:

Последна редакция: сб, 30 авг 2025, 14:34 от J_M_M

# 709
  • Мнения: 8 467
Смокините в града и в някои села наоколо измръзнаха. После изкараха, но май няма плодове.
На едното село измръзнаха, на другото имат плодове.
Грозде има, но нашето зрее основно септември, октомври. Вино правим октомври.
При свекърва ми имаме от боба, който е показала J_M_M. Много е родовит. Харесва ни.

# 710
  • Мнения: 4 972
Смокините са започнали да зреят, вече започнахме да ядем. И гроздето е почти узряло. А имам много зелени домати, дано и те узреят.
Скрит текст:

# 711
  • Мнения: 777
Днес събрах и аз доста смокини. Сега съм напълнила дехидратора за сушене.
И грозде има, но има много чепки изядени напълно( така не бях виждала, пропуснах да снимам), които са изядени от косери. Съседа каза, че доста ята косери имало в селото и бързо изкълвават плодовете.

# 712
  • Мнения: 8 467
Косерите са голяма напаст. Закачаме стари дискове , за да се плашат. През деня свекърва ми от време на време върти едно кречетало, за да ги плаши. Пускаме радио с високоговорители в лозето (нашето е в двора).
Тази година няма много плодове и те търсят какво да ядат.

# 713
  • Мнения: 20 019
2/3 от гроздето е изкълвано при нас.

Айла, пробвах метода с маркуча, но нещо не правя както трябва. Нищо не потича.
Не знам дали пък отдолу няма вода, защото стояха в друга тенджера и там се беше насъбрала вода преди да ги смеля.
Редактирам се. Нямало е вода. Явно съм я изцедила, докато се мотая с приготвянето на други неща.

По какви рецепти правите лютеница?

Последна редакция: нд, 31 авг 2025, 18:10 от Дъждец

# 714
  • Мнения: 4 486
Ние правим лютеницата по следната рецепта:
Съотношение на продуктите
Пипер-домати-патладжан-морков
4:2:1:1
Майка добавяше черен пипер.
Олио, сол и захар на вкус.
При готовност се пълни в бурканчета и се заваряват за капачка

# 715
  • Мнения: 4 972
Аз правя лютеница по мои рецепти, такива, че да яде дъщерята. Тя пресни домати и чушки не яде, а лютеница обича. Имам 2 начина
1. Лютеница във фурната. 2,5-3 кг домати, 1,5 кг червени чушки, половин среден патладжан, 2 моркова, 1 гл.лук, 3 ск.чесън, 2с.л.сол, 1/3ч.ч. захар, 3 с.л. оцет, олио 2 пръста от бутилката.
2. Когато имам време и повече продукти, на открит огън - 30кг довати, 18 кг чушки, 2кг патладжан, 1,5 кг моркови, олио 300 мл, сол на вкус, малко захар на око.

# 716
  • София
  • Мнения: 2 457
laurentin, във втората рецепта не са ли обратно домати и чушки?
В нашия край (пазарджишко) не се слага патладжан в лютеницата. Той се прави на кьопоолу, с приблизително равни части с шарен пипер.
Аз я правя приблизително: 20 кг чушки, 15 кг домати (или три-четири големи буркана готово доматено пюре), 3-4 кг моркови, около 700-800 мл олио; подправки - черен пипер, копър снопче стъбла и цветоноси се връзват и варят заедно с материалите, като преди олиото се вади.

Моят пипер върви много добре, но няма да успее да узрее. Следобяд е в сянка, а вече и нощните температури са ниски. Сега се чудя дали тази седмица да купим 20-30 кг и да направя една доза, пък да чакам после и моя.
Скрит текст:






Последна редакция: пн, 01 сеп 2025, 16:17 от sofyia

# 717
  • Мнения: 4 972
Sofyia, не, доматите са повече. Ние харесваме повече с вкус на домати да бъде. Правих една година обратно, не се прие, дъщерята не я яде. А патладжан се е случвало да не сложа, ако съм забравила да купя, че не отглеждам.

# 718
  • Мнения: 1 745
За който няма достатъчно пипер за лютеница, препоръчвам това пиперково пюре. Намира се в Турските магазини, а който има път към съседите може да го вземе и от там. Имат и люто

# 719
  • София
  • Мнения: 12 899
София, аз също съм от Пазарджик, но имам спомени, че слагахме патладжан. Иначе и аз я правя като DZ, ако имам достатъчно материал. Често обаче пипер - домати по-скоро са равно количество, отколкото пипера да е повече и макар да имам патладжан, не винаги имам или ми се занимава да слагам моркови. Съседката на село до нас пък слага само пипер и домати, като превес имат доматите.
В събота успяхме да изварим доматите и затворихме около 40 кг доматено пюре, от около 80 кг домати. Една голяма кофа пъхнах направо във фризера, нея мисля да ползвам за лютеницата, другото го затворихме в буркани. Направих и около 34 буркана гювеч.
Дъждец не схванах съвсем добре какъв е бил проблема с маркуча. Ние отново го ползвахме уикенда, за да сгъстим набързо пюрето. Всъщност течността, която се маха се събира точно отдолу. За целта, когато почти заври се пъха маркуча ниско долу, в началото от преминаването през гъстата част има съвсем малко в маркуча домати и после е тази прозрачна течност. Дърпаш леко и то почва да тече и изчакваш докато спре да тече прозрачната течност. Ако си варила само смлени домати и си затваряла , може да видиш как на дъното се събира тази течност, а горе е гъстата част.
Скрит текст:
Това е резултата от 80 кг смлени домати. Напълнихме първо един казан, източихме течността. После на вторият казан същото, събрахме ги и трети път каквото е останало източихме и бяхме набързо готови с около 50 процента намалено количество.


Отново една голяма торба босилек, която подарих на приятелка за да не се занимавам аз


Ето дотук са моите чушки и то само някои са почнали да се зачервяват. Тези ги набрах за гювеча. И аз като София се чудя дали и кога ще узреят, но ще изчакам.


А това е пащърнака, най-накрая е поотраснал, ще видя като го извадя всичкият колко и какво ще има.

Момичета, имам един въпрос, кога садите семена за салата? Съответно есенна и пролетна?

Последна редакция: пн, 01 сеп 2025, 11:18 от Aila

Общи условия

Активация на акаунт