(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 60)

• 22 056
  • 738
  •   1
Отговори
# 720
  • София, в момента в любимото ми село Железница
Aila онзи ден хвърлих някакво количество марули в кутия. Имам къде да ги сложа в оранжерията и да имам по-рано към края на октомври готови за хапване. Останалото количество го сея средата на октомври.

Последна редакция: пн, 01 сеп 2025, 14:09 от ninanb

# 721
Лютеница правим от 6кг пипер, 3 кг домати, 1 кг моркови, 1 кг патладжан. Олио и сол слагаме на око. Като подправки магданоз, кимион, също на око.
Правя заготовки. Сгъстявам доматите, понеже първи стават, а пипера по-късно се зачервява. После печем пипера, белим, смиламе и смесваме. Нататък продължаваме по стандартната технология.

# 722
  • София
Фортуна, а като си сгъстила доматите, после колко кг слагаш от тях?
И чушките тези 6 кг, преди да се изчистят или след като си ги изчистила или след като си ги опекла?

# 723
Като ви чета, само аз слагам повече домати сравнено с чушки. Около мен познати също така или равни количества. Живея в югозападна България.

# 724
Тъй като не мога да се включа в обсъждането на лютеница, да покажа моя алисум между доматите. Направих разсад и го насадих между редовете след като доматите дръпнаха малко. На първата снимка е както изглеждаше в началото, на втората - както е сега. Той е едногодишен, в началото на зимата ще измръзне и ще образува естествен мулч. Не зная дали ще успее да се самонасее. Може би ще успее, ако не се наложи да прекопавам.
Скрит текст:

# 725
Това много готино.

# 726
  • Deutschland/HE
При мен също са повече доматите  - 8кг домати - 5кг пипер - 3кг патладжан. Направих половин доза със собствени домати. Основно Сан Марцано. Пипер и патладжан купени и на жар.
Аз много не обичам пипер и тази лютеница ми е точно по вкуса.
На смекърва ми рецептата е 8кг пипер - 5кг патаджан -3 кг домати. Обещала съм да направя половин доза и от нея.

П.С. Моята градинка е съвсем малка, имаме около 20-25 корена домати.

# 727
Мжят мъж пътува служебно из областта. Виждал е хубав пипер и на изключителна цена от 3лв на пазара в с. Дъбница, до Гоце Делчев. Там е нямало слани пролетта и предлагат и плодове.

# 728
Аз правя лютеницата на око откакто се помня според зеленчука, които имам. Тази година е с повече доматена според мен. Доматите изварих през лятото и прибрах да чакат червен пипер. Имах няколко миналогодишни буркана, но бяха малко. Така случайно се сдобих с буркан от пюрето, което постнах и направих лютеница с него, изварените домати, 4-5печени патладжана и две големи глави кромид, също печени. Морковите забравих. Зехтин 200-300мл. Сол, чер пипер, чубрица и кимион на вкус. Стана много хубава за нашия вкус. Всеки път лютеницата ми е с различен вкус.

# 729
Aila , тегля доматите преди обработка. След това сгъстявам, слагам малко сол, сипвам в буркани, запечатвам и записвам кои са за една доза лютеница.
Пиперът тегля след като съм махнала дръжките, после пека.
И нашата лютеница е с различен вкус всяка година. Понякога не слагам патладжан, понякога слагам по-малко от килограм. Понякога слагам повече моркови. Експериментирам с подправките (слагала съм смлян черен пипер, малко сушен риган).

# 730
morskibriz, зехтина минава ли топлинна обработка?

# 731
morskibriz, зехтина минава ли топлинна обработка?
Минава. Зехтина ми е за готвене, не екстра вържин.

# 732

Пообрахме събота каквото имаше готово. Патладжана дава достатъчно количество за поредна година. Доволна съм. Домата има още много зелени, имам и поражение от нощенка Sad Ще се наложи да пръскам, ама дали има смисъл вече...
Краставиците и тиквичките бяха с брашнеста мана и ги напръсках. Имат още живот в тях и дано тиквичките започнат да плододават вече🫣
Ще направя още заготовки за кьопоолу,  а от доматите не съм решила още... Трябва да е бързо и лесно, приложимо в апартамент. С разход на малко сили от мен. Ще мисля още 1-2ч и ще ги мятам. Няма за кога да ги бавя

# 733
Аз в апартамента на котлона сгъстявам доматите. Правя соса за паста и пица на Пепчо. Имам тенджера, която побира 3кг смлени домати.

Днес ходих до село и най-накрая набрах боб Сакса, достатъчен за една манджа(досега берях по една-две шепи). Като се замисля и миналата година по това време беше пика на зреенето му, но го отдавах на това, че не беше на капковото.
Скрит текст:

Сложих го да се готви с моркови, лук, пипер и картофи
А това е реколтата от неделя
Скрит текст:

# 734
  • там където има винаги вятър
Добра реколта Hands Plus1
При нас равносметката:
* пипер - берем зелен и печен, пълнен във еъфрайъра. Почти на всяка чушка има лошо, подсилвахме го с калций, но късно. За маринования в буркани, купих от пазар. Тая седмица ще купя и за печен, замразен в торбички. Така е всяка година, ядем и за зимнина - на пазара. Печен в чушкопека, че по-лесно се бели.
* чорбаджийски чушки - нищо, нищо тая година. Едва направих пукани 4 бурканчета от бебешките, а миналата година се чудихме какво да ги правим Thinking
*корнишони/късно които сяхме/ - не можем да изядем, давам и на дъщерята.
*доматите - оставени са на самоотглеждане, едно поливане само. И тях не можем двамата да изядем. Сега ММ има възможност да си ходи по-често/и ние сме на 20км от града/, бере и прибира в хладилника. В събота ги правя на нещо - в буркани вече не ми трябват, та една седмица - настъргани ги изварих и после сгъстих като за сос за патладжан, чушки/с брашно, чесън/ и подварих бурканчетата. Тази седмица пък ги правих на "манджа" - домати и печен пипер
*камбите - колкото смокиня са големи, малки, обли...Rolling Eyes 5 корена, ама и те трябва нещо да се правят. Моркови има, но цветното зеле още не е станало, та ги пекох в тава с олио, захар, оцет и горещи обръщах в бурканчета. Като са горещи - буркана е пълен, после вече половин Smile
*праскови - едно дърво е, към 20-тина бройки успяха да останат, но пък ги  откъсвахме от седмица на седмица. Имаше 5-6 малки, оставихме ги за най-накрая...ами нищо общо с първите откъснати...не знам защо, никакъв вкус Rage
*круши - едно дърво, към толкова бройки пак. Но пък падат, та под дървото бяхме сложили "червен килим" да падат на меко.
*грозде - черното ранно  с 3-4 чепки изядохме миналия месец още, тая седмица - бялото без семе и то с толкова чепки/млади са асмите/ Останалото - различни сортове още е зелено, отива за ракия.
*зелето - прекопахме 2 пъти, сега поливане само. Дано стане, че е доста Thinking

*труда - той е за развлечение, че луд умора нямал Smile и тока - не ги смятам
Като споменах тока, да ви питам тия с капковото напояване - маркучите ви издържат ли на кълването от врабчетата? При дъщеря ми лозето така е направено, но от време се налагало да лепят дупки.
Скрит текст:
И при нас  се появяват ята с врабчета и кос?/в нашия край по друг начин ги наричаме/ та са напаст на гроздето. Fortuna освен стари дискове, свекърва ти може да завърже стари капачки от буркани и с тях от време на време да прави шум, поне е там жената

Общи условия

Активация на акаунт