Термин Ноември 2025 - Тема 3

• 31 309
  • 741
  •   1
Отговори
# 180
Здравейтеее бъдещи мамчета. Аз движения не усещам вече съм 21 г.с но с предна плацента. Почнах да се притеснявам и се надявам всичко да е наред. До 16ти при редовния ми преглед ще има да се чудя.

Запитване ако има мамчета от бургас- вие къде ходите на фетална? Аз първата при Мануелян я правих ама тя излиза 2 седмици в отпуска и няма как да ме вземе.

Благодаря предварително

# 181
шуши123, сина ми беше с установен МКД в 21г.с. На феталната ехокардиография доктора каза, че е много малка дупчицата и най-вероятно ще се затвори до раждането или малко след това. Месец след като се роди го заведохме на кардиолог и всичко беше наред вече. Стискам палци да се похвалиш със същото!

# 182
Момичета, напомням ви че имате право на платен отпуск по чл.157 ал.2 по време на медицински прегледи

# 183
Здравейте, момичета:) И аз да се включа с мърданията на бебо - започнах да ги усещам и аз преди 2-3 седмици, едни леки подбутвания и малки ритничета. Втора бременност ми е и ги усетих доста по - рано от предната. Почти всеки ден ги усещам, но ако не ги усетя, започвам да пия по-студена вода, качват, че така се буди бебо и се мърда, може и да е вярно. Иначе за съня - аз още си спя добре и даже през деня си поспивам, когато не съм в офиса. Мога ли да ви попитам - някоя от вас има ли ЧПВ - аз съм с позитивен тест от септември 2024 и след като забременях ми казаха тук докторите да не се притеснявам, но мен си ме гложди понякога отвътре и за това ще настоявам пак за секцио, за да не му стане нещо на бебо. Моля да споделите мнение и опит? Мерси Simple Smile
Здравей, аз съм с ЧПВ - от високорисковите щамове, преди 3 години пусках типизиране в Геника и тогава ми ги откриха. Преди 2 години ми правиха лазерна конизация на шийката заради това. Миналата седмица бях на преглед при лекуващия ме и той ми даде зелена светлина и за естествено раждане, ако проследяващия лекар позволи. Попитах може ли да изчезвне ЧПВ - каза,че е възможно, но ще правим типизиране 6 месеца след раждането и щом в моменте шийката е ок, нямало опасност за бебчето за премине през родовия канал. Ще попитам и лекаря, при когото реша да раждам., макар че съм една идея по-настроена за секцио.

# 184
Foxy9, много ти благодаря за отговора:)) надявам се при теб всичко да е преминало безопасно и да се чувстваш добре и щом докторът е казал, че нещата са добре и за естествено раждане, това е също много обнадеждаващо. При мен лошото е, че не зная дори кой щам съм, тук в Англия ти казват само дали го имаш или нямаш и в изследванията пише дали има или няма изменения в клетките, при мен нямаше такива изменения, но знам ли, все пак го имам вируса и съм си малко в неведение. Пък дали това, че ми казват да не се притеснявам да го приемам и да се успокоявам, или да опитам да направя изследвания и в БГ като отидем, и аз не знам. Засега ще си натискам за секцио до последно... мерси:)

# 185
Foxy9, много ти благодаря за отговора:)) надявам се при теб всичко да е преминало безопасно и да се чувстваш добре и щом докторът е казал, че нещата са добре и за естествено раждане, това е също много обнадеждаващо. При мен лошото е, че не зная дори кой щам съм, тук в Англия ти казват само дали го имаш или нямаш и в изследванията пише дали има или няма изменения в клетките, при мен нямаше такива изменения, но знам ли, все пак го имам вируса и съм си малко в неведение. Пък дали това, че ми казват да не се притеснявам да го приемам и да се успокоявам, или да опитам да направя изследвания и в БГ като отидем, и аз не знам. Засега ще си натискам за секцио до последно... мерси:)
Като цяло и да знаеш кои щамове имаш, и да не знаеш - нищо не можеш да промениш, може в България да си пуснеш,за да не го мислиш. На мен ми даваха имуностимулант Кориолус - вид гъба, пих поне 3 месеца, не знам да е имало ефект, минах си LETZZ (лазерната конизация). Единственото, което можеш да правиш, е да ходиш на редовни профилактични прегледи - цитонамазка и колпоскоп (това го повтарям на всички дами около мен) , и както ме посъветва моя лекар - да държиш локалния имунитет висок - добра интимна хигиена, памучно бельо, балансирана и силна храна, без излишен стрес Simple Smile Всичко ще е наред!

# 186
Пред 4 годни имах положителен HPV тест без да има раничка, беше някой от 12 високорискови като не беше 16ти или 18ти. Пих Изопринозин и Кориолус, от тогава съм си правила общо 3 пъти HPV тест и е бил отрицателен. Обсъждала съм го с различни но един АГ ми обясни, че вируса си го носиш цял живот и имунитета ти го подтиска, а друг каза, че почти всеки се заразява през живота си, но при някой хора организма го изчиства напълно. За това е добре да си правиш цитонамазка поне веднъж годишно, за да се следи за изменение на клетките на шийката на матката. Понякога показва и изменения при други инфекции и бактерии.

Аз искам да попитам дамите в темата дали тренирате нещо, аз бях спряла и сега продължих да ходя на фитнес и да тренирам с тежести, но не като преди, а с доста леки. Говорих с АГ и фитнес треньорката и казаха, че няма проблем стига да не прегрявам, вдигам висок пулс, не се напрягам и т.н.

За храненето все още няма много голям апетит и не съм качила особено (18 седмица). Обаче всички ми казват, че е рано и ще ме удари апетита скоро и ще почвам да качвам рязко. 😄 Храните ли се е определени неща? За сега си ям всичко, като новият ми craving са все манджи, най-вече с зеленчуци и картофи/ориз като почти не ям месо и най-вече обработено месо.

# 187
Vertex, аз също тренирам с тежести и доста съм намалила килограмите. Това е единственото нещо, за което не слушам проследяващия АГ и го правя само, защото бременността ми протича нормално, дори бих казала леко и нямам усложнения, тоест няма причина той да не ми препоръчва да продължавам да спортувам. Тренирам от над шест години и съм свикнала на натоварването. Но много внимателно слушам тялото си и какви сигнали ми дава и модифицирам упражненията спрямо тях. С предната бременност тренирах до 38г.с. (родих 38г.с.+4) и накрая много бях разредила тренировките, защото усещах, че взе да ми идва в повече натоварването. По-често се разтягах и правих дихателни упражнения. За щастие израждащия АГ много ме подкрепяше и всеки път ми повтаряше да продължавам да спортувам щом се чувствам добре. Този път определено не си давам зор толкова, защото доста се изморявам покрай сина ми (или просто си ме мързи повече и се оправдавам с детето 😅). Той е около 10кг и по няколко пъти на ден го вдигам, отделно по стълбите го нося като излизаме, защото сме на трети етаж без асансьор.

Относно храненето, много ми се хапват сладки неща и всеки ден си позволявам по нещо. Хапвам фурми доста. Месо също почти не ям, но това май по-скоро е заради жегите, защото всяко лято съм така. Карам основно на плодове, салати и сандвичи. Като идем при свекито само не прощавам на манджите, защото готви много вкусно. 😀

От днес съм 23г.с., а утре съм на втора ФМ и много се вълнувам. Миналата седмица на прегледа бях +3кг от началните, но тепърва предстои голямото качване. От както мина периода с гаденето и повръщането, ужасно бързо ми минава времето тази бременност. Чак не мога да повярвам, че вече започвам шести месец. 🥹

Последна редакция: вт, 01 юли 2025, 07:24 от zoya.

# 188
Аз днес бях на ФМ, бебка е добре, укротила е още растежа и вече отговаря на 22+2 (по календар трябва да е 22+1). Доста мърдаше, особено с юмручетата, та си беше предизвикателство всичко да се измери. За момента е застанала седалищно, но има много време това да го коригира. Трябваше и да ме изпрати да се разходя и да ям и пия вода, че "да се напълни стомахчето" и да го види и него, та се разходихме да храна за 20 минути и после се върнахме да довърши прегледа. Килограмите ми все още я притесняват (качила съм 10 кг от началото), възмути се, че дори инозитол не ми е предписан от ендокринолога и ми предписа тя, така че от днес с чиста съвест него ще си го пия и се надявам да забавя още повече качването на килограми. Каза и да съм по-строга с диетата, че явно моят метаболизъм само с малко ограничения не се справя.

# 189
Днес за първи път усетих бебока доста силно (21+2, предна плацента), сутринта като се събудих,  все едно направи салто. Беше хем стряскащо, хем ми стана много мило. Четвъртък съм на втора фетална, нямам търпение да видя как се развива и да мога да му направя снимки, че при този при който се следя, много оскъдно всеки път от към снимки.
Купих си топка за пилатес, гледам всеки ден да ходя по 10000 крачки, спрях сладкото, но все си качвам килограми и целулита ми доста се увеличи.
Да ви питам за море и басейни какво са ви съветвали. Предстои ми почивка края на месеца (на нашето море) и се чудя мога ли да влизам в морето или по-скоро да пропускам.

# 190
Килограми и аз качвам здраво, но не се и ограничавам особено. С първата бременност пак качих доста. Миналата седмица кръвната ми захар излезе нормална и аз допълнително се успокоих. Grinning
Гадолина, аз следящия аг пропуснах да го питам, но вчера имах консултация с нефролог, когото попитах за нашия басейн, в който слагаме само бърз и бавен хлор и ми отговори толкова уклончиво, че даже нямам и намерение да питам за море вече.

# 191
Аз откакто не ям никакво сладко и тесто (само по една филийка ръжен хляб и то не всеки ден) и намалих картофите и ориза, забелязвам, че качвам с доста по-бавни темпове. От началото на бременността до 15 г.с. +5 кг.
С храненето внимавам последния месец и от 15 г.с. до днес - 19 г.с. съм качила само 1 кг. Аз имам висок риск и за развитие на гестационен диабет и прееклампсия и трябва много да внимавам с килограмите, защото са предпоставка. Бебчо се развива добре слава Богу дано и занапред е така, дори по повечето параметри надминаваше с няколко дни.
За влизането в морето, моята лекарка каза в България - не, в Гърция - може. За басейни не съм я питала, но и без това никога не съм им била фен. Края на тази седмица заминаваме живот и здраве за Гърция и си мисля да не рискувам дори и там да влизам. Много съм страхлива, но все пак ако не издържа ще се топна за малко, с успокоението, че ми е дала карт бланш.

# 192
Foxy9 и Vertex благодаря за отговорите и съветите! Така е, няма кой знае какво да направя освен да си поддържам имунитета и хигиената. Казаха ми през септември тази година пак да отида на преглед, за да видят как са нещата, но като питах АГ последния път, тя ме посъветва да изчакам с цитонамазката за след като родя, тъй че мисля да я направя след това, пък дано да е правилното решение... Мерси:))

# 193
Момичета, някоя с нисък общ белтък?
Предната бременност падна чак 7ми месец, сега съм 5ти е и под долна граница, много се изненадах, че толкова рано.
Отделно хемоглобина ми се е сгромолясал. Ама очаквано, аз съм таласемия.

# 194
И аз да се отчета - минах на втората фетална, толкова ми е мило все още.. 🥺❤️ Бебчо е 400 грама, лекарят каза, че всичко е наред, което ме накара малко да отдъхна, че съм ви споделяла каква паника съм 😅 Видяхме личицето, как се прозява, как показва крачета..такава емоция ❤️❤️❤️

Общи условия

Активация на акаунт