Термин Ноември 2025 - Тема 3

• 31 505
  • 741
  •   1
Отговори
# 225
Проблемът е някъде по средата. Възможно е да е донякъде права, но с това отношение малко ме напрегна и мен. На всяко мое изречение репликираше. Каза ми дори да спра всички хапчета, излишни ми били, да пия само това за което имам дефицит (всички изследвания са моментни, не мога постоянно да се изследвам, че да знам кое ми е на дефицит). Споделих и че се колебая за болница и съм се насочила към правителствена болница и Токуда и тя ми се скара, как съм можела между най-голямата и най-малка да се колебая... Може пък и нея да я бият хормоните, сподели че днес и е последен ден на работа..

# 226
Моят преглед беше 120 лв. Имаше малко изоставане с часовете (40 мин по-късно влязох) прегледа е кратък, но той си гледа каквото трябва, диктува на сестрата, а след това и на вас посочва и обяснява.
Gersie, същите неща ми каза и на мен... И аз пуснах малко сълзи като излязох. Интересното е че в епикризата не е записала нещата които ми каза, освен за бъбреците на бебока, а пък е записала неща, които не ми каза... чудя се на кое да вярвам

Благодаря за съветите, записах си час за 08.07. при доктор Маринов. Каква е цената на прегледа, за тези които са минали вече.

# 227
Hristi Yana, благодаря!

# 228
Май е редно да се представя, след като така рязко излязох от мълчаливо четене. От София съм, нямам деца, след преизчисление заради по-кратък цикъл сега се водя 23+3

# 229
Hristi Yana, знаеш ли вече термин и пола, че да те добавя в списъчето на първата страница?

# 230
Зная ги, но от средата на май съм с проблеми и само лежа, всяка изминала седмица е празник за мен и не бих искала да ме вписвате. Преживях загуба преди 3 години в късна седмица и съм се превърнала в суеверна кукувичка. 😀

[quote author=Fayona link=topic=1786272.msg49924807#msg49924807 date=1751549458]
Hristi Yana, знаеш ли вече термин и пола, че да те добавя в списъчето на първата страница?
[/quote]

# 231
Gadolina аз се следя в Надежда и ходя там на ендокринолог - при д-р Хедър  , дадохме доста шанс на диетите преди да преминем към по сериозни мерки, просто при мен се оказа , че няма друг начин да сваля сутрешната захар, пращам резултати по вайбър и ако има нужда корегираме дозите, ако не си спазвам последната и на прегледите се разбираме за следваща дата ако няма нужда от някаква спешна мярка

P.s. Fayona добави моята девойка 🌺

# 232
Hristi Yana, няма проблеми, аз самата съм минала през 3 ранни загуби, но не си представям колко по-тежко ти е било с късна такава и колко притеснено ти е дори сега.. Heart Ще се радваме да се включваш в дискусиите, нека всичко този път мине наред и по-нататък направо всички да сме в списъка с родени бебчета! People Baby

# 233
Благодаря ти ❤️

Hristi Yana, няма проблеми, аз самата съм минала през 3 ранни загуби, но не си представям колко по-тежко ти е било с късна такава и колко притеснено ти е дори сега.. Heart Ще се радваме да се включваш в дискусиите, нека всичко този път мине наред и по-нататък направо всички да сме в списъка с родени бебчета! People Baby

# 234
Да ви споделя, минах втората ФМ в Марковс (21+4). Нещо ме жегна при прегледа. Каза ми че околоплодните ми води са повече отколкото трябва да са и заради това ме писа + 6 дена повече, т.е. 22+2. Малкия иначе е 479 гр., каза че има леко увеличени бъбречни легенчета до 6 мм. Съмнява се че това е възможно да е резултат от инсулинова резистентност, за която си бях направила ОГТТ и излезе инсулин 108 в 60 минута (тогавашния ендокринолог ми изписа (Холин+Инозитол). Естествено ми препоръча без бързи въглехидрати, което смятам да спазвам стриктно от сега нататък. Също така ме изпрати отново на ОГТТ след 24 г.с. За съжаление за лекарката която ми препоръча от "София мед",  Др Бояна Трифонова, първия свободен час е 19 август, когато по последна менструация ще съм 28 г.с. + 2, а по днешния ехограф 29 г.с. + 0. Според вас удачно ли ще е тогава да се прави теста и ако не, моля ви да ми препоръчате добър ендокринолог за София, който да се занимава с бременни. Също така към резултата от ФМ имам следната забележка: Забележка: "По-обстойна ехографска оценка на феталното сърце изисква преглед от педиатър кардиолог", ако някой може да ме посъветва какво трябва да изследвам и кога, понеже нищо не ми спомена на прегледа. Благодаря Simple Smile
Лекарите малко плашат родителите с тези им изказвания,на нас също на втора фм ни казаха че бебето има кисти в мозъка но не били нещо страшно,след това не успя да види сърчицето и каза съмнение за мкд. Силно се надявам всички да сме добре и бебенцетата да ни радват края на годината Simple Smile

# 235
Аз бих станала и бих си тръгнала от прегледа. А ако ме посрещне така на вратата, директно - чао! Какво означава ,,хормоните я бият,, ? Дайте и ние да се държим като изродки и да се оправдаваме с хормони? Дано наистина спрат да я посещават въпросната лекарка, в крайна сметка ти не си само специалист, а човек!

# 236
Съгласна съм с Хоуп. И аз бих си тръгнала, ама след като я поставя на мястото и тази. Като си помисля, че ми я бяха препоръчали и нея за фетална… искрено се радвам, че ходя на друго място. Моите фетални нямат нищо общо с това безобразно отношение. Голям червен хикс и слагам на тази лекарка завинаги. Явно си избива някакви комплекси, ама… по егати начина.. потресена съм от вашите истории Confused
Гуш на всички потърпевши Hug
Аз вече много уважавам ендокринолозите, които могат да преценят дали се или не се налага терапия по време на бременност за инсулинова резистентност и след това я следят и коригират при нужда. Кът са, но ги има. Ако имате съмнения в тази посока, търсете ги Blush

Последна редакция: чт, 03 юли 2025, 22:05 от -Sunshine-

# 237
gadolina, ако мога да те успокоя за бъбречните легенчета, при сина ми също АГ забеляза леко уголемяване на левия бъбрек по време на втората фетална морфология. Бих те посъветвала още в болницата след раждането да съобщиш, за да може там детето да бъде прегледано от специалист. Аз заведох сина ми при нефролог чак като беше на шест месеца когато по принцип се прави такъв профилактичен преглед и лекаря ми каза, че щеше да е хубаво още след раждането да бъде прегледан, за да се следи прогреса от началото. Не си спомням вече какъв беше размера на легенчето по време на ФМ, но при нефролога беше 9мм (първа степен хидронефроза). Лекаря ме успокои , че това е сравнително често срещано като проблем, особено при момченцата. Също така, много често се регулира от самосебе си, най-вече когато децата започнат да прекарват повече време изправени, така дренажа на урината се подобрява с помощта на гравитацията. Сега периодично го водим на преглед, за да следим подобрението и на последния преглед размера на бъбречното легенче вече беше 6мм. Така че, това не е нещо, което трябва да те притеснява, но е хубаво да се наблюдава периодично. 🤞

# 238
Наистина не зная как лекар, който те вижда за първи път преценява от пръв поглед, че коремът е прекалено голям, при положение, че всички имаме различно телосложение, височина, форма и стартираме от различни килограми. Преди да забременея винаги съм била с плосък корем, не натрениран, с плочки, но все пак бих казала стегнат. След като забременях започна постоянно да ми се подува понякога от запек и често от газове и беше ясно, че не е заради размера на бебето (тогава ембрион). В края на третия месец нещата се регулираха и имах съвсем малко коремче, но в последно време (вече съм 19та седмица) рязко наедря, а се храня както и преди бременноста, но си качвам. Такива изказвания на лекари във всички случаи карат жените да се чувстват зле и дори да са обективно прави, все си мисля, че има други начини да се дадат насоки към пациент за хранене и грижа за тялото на майката и за бебето.

# 239
Здравейте, дами! За пръв път се включвам, въпреки че ви чета отдавна. На 29 години съм, първа бременност термин 27.11 и очакваме момченце Blue Heart
Поводът да се включа в дискусията е въпросната д-р Елена Павлова. Искам да споделя и моя опит, за да уверя тези от вас, които са потърпевши от отношението й, че не сте единствени, напротив. На мен лично ми беше много полезно да прочета вашия опит, тъй като и аз не бях сигурна нормално ли е това отношение или не. Е, явно не е нормално и явно не е изолиран случай.
Отидох на първа фетална морфология в 12+2. С влизането попитах дали и мъжът ми може да влезе, при което директно се започна с пасивно агресивното поведение и тя едва ли не ми се изсмя, че питам, защото на всички други жени им били пускали мъжете, точно пък моя ли нямало. Ок, да кажем, че е чувство за хумор. След като легнах за самия преглед и започна да ме оглежда, ме попита защо съм дошла толкова рано. По ПРМ бях в 12г.с.+2. Тъй като тонът й беше остър, едва ли не ми се скара, аз се стреснах и не можах да й отговоря, започнах да пелтеча и накрая изтърсих, че не знам. Тя отново се засмя доста иронично и каза нещо от сорта, че поне съм честна, че не знам. На мен ми стана много неприятно, защото не съм идиот, знам в коя седмица се ходи на първа фетална. Казах й, че в сайта на Марковс пише, че трябва да отидем от 12+0 до 13+6. Тя отвърна, че знаела какво пише в сайта и това, което твърдя не е вярно. Ако желаете, момичета, отворете сайта и вижте какво пише. Предполагам вече знаете. Както и да е, реших да не споря. Всичко с бебето изглеждаше наред, слава богу, но ми каза, че имам повишен риск от прееклампсия. След като поговорихме по темата, се стигна до въпроса с храненето. Аз й обясних, вече очевидно притеснена, че единственото, което ми се яде са тестени неща, че не мога да ям месо и зеленчуци. Смятам, не малко от вас знаят и са преживели отвращение от различни храни в първия триместър. Напълно нормален симптом и доста тежък както физически,  така и психически. Сигурна съм, че всяка от нас е изпитвала вина, че просто не е в състояние да поеме полезна и разнообразна храна. Никой не си избира доброволно 3 месеца да кара на хляб и сирене. Тя ми обяви, че нямало значение какво на мен ми се яде в крайна сметка. Все едно аз си избирам от лиготия да спра 90% от храните, които съм консумирала до момента. Попита ме дали бих дала на детето си шоколад като ми поиска. Намеквайки, че едва ли не бих била некомпетентен родител, или може би, че е необходимо да контролирам поривите си за определени храни или и аз не знам? А и, разбира се, класиката. Попита ме колко кг съм качила до момента и на отговор два, ми се обясни, че бебето тежи 100гр. За справка, в момента съм 19 г.с. и станаха 3. Нито следящата ме лекарка е обезпокоена, нито някъде в милионите гайдове за качване на тегло по време на бременност пише, че съм извън нормата. 
 Може би всичко това звучи като дребнавост от моя страна, не знам. Но просто като прочетох какво сте писали и ми стана толкова гадно. Никой не заслужава подобно отношение, най-малкото бременни жени. Знам как си тръгнах от този преглед и предполагам и вие сте били със същите емоции. На мен лично ми беше обидно, неприятно и унизително. Това при положение, че имахме добри новини. Представям си, не дай боже, ако новините са лоши и бъдат поднесени с такава липса на такт, човечност и емпатия. Силно се надявам д-р Павлова да е много, много по-добър лекар, отколкото демонстрира, че е като човек.

Общи условия

Активация на акаунт