Счетоводител в нужда се познава 23

• 14 963
  • 418
  •   1
Отговори
# 360
Плащания,договори,банкови извлечения не им трябват.Търсят покупките,вероятно го пише в Искането,освен ако не са пуснали стандартна бланка.

# 361
  • Пловдив
Плащания,договори,банкови извлечения не им трябват.
амиии, ако е някоя "запретната" ще иска и тях..

# 362
Плащания,договори,банкови извлечения не им трябват.
амиии, ако е някоя "запретната" ще иска и тях..
Ами да се намира на работа.

# 363
Здравейте,получавам доходи от интернет продажби,които декларирам по чл.50.
Така вече 5 години,като тази седмица получих “Иск за получаване на документи и банкови извлечения”
Ясно ми е,че могат да се заядат за всяко нещо и искат всичко подробно описано ако имам договор със счетоводителка,каква програма ползва и тн.
Аз съм декларирала всичко сама и то не защото не съм искала да платя на счетоводител,а защото повечето стока е без фактура.
Срока е много кратък за да предоставя всички данни и исках съвета ви да се обърна ли към счетоводител за да може в документите да видят,че е имало такъв и нещата са изпипани,за да не ми наложат някаква глоба просто ей така защото мислят,че съм некомпетентна и по-лесно ще може да се заядат и дали на някой счетоводител ще му се занимава изобщо?
Моя съвет - първо - прочетете точка по точка какво ви искат да предоставите и на едно листче си напишете кое имате, кое не се отнася до вас. (в някои случаи остават разни текстове от предишни проверки).
Огледайте си кои от исканите документи са много.
Второ и много важно - обадете са на телефона на проверяващия. Трябва да е изписан някъде на края на искането. Без да издавате подробности (примерно, че нямате счетоводител) питайте дали не може да изпратите документите сканирани на ел.поща. По принцип така ги предпочитат. Второ питане - документи, които са много - могат ли да се редуцират до по-малък брой като се представят само тези с по-големи суми. Опитайте се да разберете каква е целта на проверката - да установят дали сте за регистрация по ДДС, да установят нещо пропуснато или някаква друга причина.
По принцип изобщо не е задължително да има равнение между подадените от куриерите суми и декларираните от вас. Защото продажбата на лични вещи не е облагаема и не се декларира. Т.е ако сте продала 10 телефона и един чифт ваши използвани обувки - прихода от обувките не участва в ГДД.
Най-важното - не се страхувайте. Не бесят, в най-лошия случай само глобяват. Simple Smile

ПП И да добавя - не давайте нито буква повече или по-различно от това, което са написали в искането. Ако имат нужда от пояснения - ще ви питат допълнително. Не обяснявайтр пространно какъв ви е бизнеса. Кратко и разбираемо. Многото обяснения водят до нови въпроси.

Последна редакция: пт, 09 яну 2026, 23:15 от dariVale

# 364
Здравейте,
Имам нужда от съвети.  От години не работя, не се осигурявам за пенсия, не получавам обезщетения, плащам само здравни осигуровки. Не съм пенсионер по болест. Не търся съжаление, само обяснявам ситуацията.

За щастие здравето ми леко се подобри - достатъчно, за да изпълнявам малки поръчки от вкъщи, но все още недостатъчно, за да търся работа на ТД. Имам вече и 2 малки поръчки.
В различни периоди съм била СОЛ, последно преди 10+ години, имам БУЛСТАТ, но дейността отдавна е спряна.

Въпросите ми са:
Имам ли право да работя само на граждански договори известно време? Примерно 5-6 месеца.

Ако не бъркам, при граждански договор на ниска сума (под МРЗ след приспадане на нормативно признати разходи) възложителят не плаща осигуровки. Ако обаче в същия месец след това получа още поръчки и плащанията са над МРЗ, трябва ли да довнасям осигуровки?

Благодаря на всички.

# 365
Ако се получи така, че сумите от всички граждански договори за един месец надхвърлят МРЗ, тогава всички възложители трябва да удържат осигуровки.
Няма ограничение за броя на граждански договори.
Особеното тук е, че вие трябва в годишната си данъчна декларация да.попълните таблица 2 за окончателния размер на осигурителния.си доход, тъй като може да се наложи.да довнасяте здравни осигуровки.

# 366
  • Стара Загора
Здравейте,
как подавате декларация обр. 6 за м. 12.2025 г. в частта с ДОД. Ползвам продукт заплати на Софтсистемс и там в указанията ми е написано, че ДОД се попълва превалутиран т.к. се удържа при окончателно изплащане на облагаемият доход. Заплатите за м. 12 се изплащат през м. 1.2026 г. А в указанията на НАП не прочетох такова нещо.
Благодаря!

# 367
Може ли да се превежда заплата по револют сметка?

# 368
Здравейте,получавам доходи от интернет продажби,които декларирам по чл.50.
Така вече 5 години,като тази седмица получих “Иск за получаване на документи и банкови извлечения”
Ясно ми е,че могат да се заядат за всяко нещо и искат всичко подробно описано ако имам договор със счетоводителка,каква програма ползва и тн.
Аз съм декларирала всичко сама и то не защото не съм искала да платя на счетоводител,а защото повечето стока е без фактура.
Срока е много кратък за да предоставя всички данни и исках съвета ви да се обърна ли към счетоводител за да може в документите да видят,че е имало такъв и нещата са изпипани,за да не ми наложат някаква глоба просто ей така защото мислят,че съм некомпетентна и по-лесно ще може да се заядат и дали на някой счетоводител ще му се занимава изобщо?
Може да поискате удължаване на срока за подаване на документи по искането. Зависи като доход от какъв вид дейност сте декларирали дохода . Ако може да изготвите исканите документи и справки  сама нямате нужда от счетоводител в противен случай по-добре намерете счетоводител.

# 369
tan_co всички декларации за 2025г се подават в лв...вкл.декл.6
The invisible не виждам пречка заплатата да се плаща по Револют - това е банкова сметка.

Последна редакция: пн, 12 яну 2026, 14:49 от ЗориБ

# 370
  • Стара Загора
Благодаря Зори!

# 371
...

Последна редакция: вт, 13 яну 2026, 19:34 от dariVale

# 372
  • БГ
Само аптеката коже да каже, ноо
Ако е дебитно известие, също както и КИ следва да е издадено към някоя/и конкретни фактури. В 12.2025 не коже да е в евро документа, даже и двойното обозначаване не е задължително за фактурите. Има и друго, питайте ги.

Последна редакция: вт, 13 яну 2026, 20:11 от ONE665

# 373
Потребителката помоли да не се цитира, защото ще трие.
Редно ще е да редактирате мнението.

# 374
  • БГ
Форума не ми разрешава да си изтрия мнението. Щепиша на модератор.

Добавено: Пемахнала аъм и цитата.

Общи условия

Активация на акаунт