Декларация 7

• 379
  • 12
  •   1
Отговори
Здравейте! Имам нужда от съвет. Накратко - имах 2 невнесени здравни осигуровки септември 2024 и2025. Наскоро си ги платих онлайн през портала им. Но разбрах, че трябва да се подаде някаква декларация 7. Парите иначе са ми ги взели де… Никой никога не ми е споменавал за тази декларация. На 20 съм и ми е за пръв път да си плащам сама осигуровките… Сега ми е доста притеснено да не ме глобят! Някой имал ли е подобен случай? Ще съм благодарна да ме посъветвате какво да правя. Мисля да питам на място, но ми е притеснено какво ще ми кажат и да не ме глобят, тъй като доста съм надвишила срока за тази декларация.

# 1
Честно казано и аз не знаех за тази декларация, не ми се е налагало. Но можете да изтеглите образеца, за го попълните и да го занесете в офис на НАП, който ви е наблизо. Доколкото разбирам декларацията де подава до 25 число на следващия месец. Не мисля, че ще ви глобят, защото сте си внесли парите, а декларацията се подава на следващия месец, поне по указанията, които са дадени на сайта.
Това е да живееш в България - искаш да си изряден, а държавата те цака по всички възможни начини.
Реално е можело да не внасяте тези пари, защото до 3 месеца пропуснати не водят до прекъсване на здравноосигурителните права. Но вие сте отговорен човек и сте го направили. Както се казва , няма ненаказано добро.
Изтеглете декларацията от тук и попълнете, в първите работни дни я занесете в офис, а може и по пощата да се прати, ако нямате наблизо офис.
https://nra.bg/wps/portal/nra/documents/insurance/naredba.13/1ec … a9ca-aeb0821743ee

# 2
Ами исках да си ги платя да не ми стоят така неплатени. Осигуровките са от септември 2024 и септември 2025. Аз ги платих Ноември 2025. За това си мисля, че съм закъсняла със срока за тая декларация…  Ама тука е така… Искаш да си изряден и после се притесняваш да не те прецакат тройно…

# 3
  • Далечният изток
Няма срок декл. 7. Отивай след 10-ти, когато им заработят системите и я подай.
Никой няма да те прецака.
И как си изрядна, като дори не знаеш какво се прави, дали се подават декларации, как се плаща?!

# 4
Честно казано и аз не знаех за тази декларация, не ми се е налагало.

Това е да живееш в България - искаш да си изряден, а държавата те цака по всички възможни начини.

Моля обяснете в конкретния казус по кои точни начини те цака държавата!

# 5
Леле, бях забравила, че съществува такава декларация! Преди няколко месеца напуснах работа, сега май и аз трябва да подам. Такъв ми е спомена поне от преди.

# 6
Интересно ми е дали всички хора на 19-20 години са разбирали от всяка една сфера в живота… Да, опитвам се да съм изрядна и да разбера как трябва да се случват нещата.. На всички млади хора ли така ще скастряме крилата? Никой не е роден научен! Ако някой няма с какво да помогне, по-добре да подмине поста..

# 7
  • Далечният изток
Ами питайте. Без да обвинявате за всяко нещо държавата. Що не отиде първо в НАП, любезни са, щяха да ти кажат какво да правиш.

Помогнах ти. Да отидеш в НАП след 10-ти и че няма срок за подаване на декларацията. Това ако не е помощ, здраве да е!

Когато я подадеш, сумите, които си внесла, ще се обвържат.

# 8
Принципно допълнение:
Внасянето на пари по сметка на НАП не е достатъчно. За да се обвърже плащането със съответното задължение винаги се подава някакъв вид декларация.

При плащане само на здравна осигуровка е Декларация 7 - тя се подава при започване на осигуряването за здраве. Ако някой почне да Ви осигурява на друго основание (почване на работа, пенсиониране и т.н.) не се подава нова декларация за спиране.

Но на авторката, ще й искат 2 декларации 7, защото месеците не са един след друг.

# 9
Няма да ви глобят за неподадена декларация 7. Вървете и я подайте. Иначе здравните ви вноски ще стоят надвнесени, а периодите- без здравно осигуряване.
Декларация 7 се спира автоматично при започване на работа и започване на осигуряване на друго правно основание. При възникване отново на необходимост за осигиряване на собствено основание, декларация 7 се подава отново.

# 10
Декларация 7 може да се подаде и онлайн. Трябва да имаш ПИК от НАП обаче.
В този случай трябва да подадеш две декларации. Затова отиди на място, за да ти обяснят с какви дати да подадеш и си извади ПИК, за да можеш да се възползваш от онлайн услугите.

# 11
  • София
Може и онлайн да подадете декларациите. Трабва Ви ПИК от НАП.

# 12
  • Далечният изток
Трябва да знае периодите - от коя точно дата. Най-добре на място в НАП.

Общи условия

Активация на акаунт