Счетоводител в нужда се познава 23

• 14 984
  • 418
  •   1
Отговори
# 390
Права си не зададох коректно въпроса.
ЛЛ издават ли все още болнични листи на хартия, които да се представят на работодателя?
Не са преставали да го правят. Не ми е попадала информация за промяна след Нова година, но няма да се учудя накъде да са натикали текст с малки букви.

# 391
  • до най-прекрасния мъж
Издават, тази седмица получихме вече четири броя болнични, издадени на хартия.
Програмите ги настроиха още преди празниците, работим безпроблемно и счетоводство, и ТРЗ за януари.

# 392
От една ФБ група  прочетох, че служители са казали, че имат издадени б.л. но не и на хартия.

# 393
От една ФБ група  прочетох, че служители са казали, че имат издадени б.л. но не и на хартия.
Някой лекар му е свършила хартията или е решил, че е скъпа, да не се охарчва.
Фирмата няма как да има достъп до болничния ако няма номера му. За което трябва хартия.

# 394

Една снимка на чата.

# 395
Няма такова нещо. Няма промяна за болничните. Има нов електронен портал, но данните не се виждат
Да, има много и всякакви проверки. Вместо да има съдействие и разяснения, има само проверки
Докато не извъртим няколко заплати и всички отчети за 2025,  няма да гърмя шампанско. Има доста работа и мегдан за грешки

# 396
Здравейте, дружество с неусвоени аванси към края на 2025 г., задължено ли е било да ги приключи (не знам дали това е правилния термин) до края на същата година, заради преминаването към евро?

# 397
Ако правилно разбирам, имате платен аванс от клиент, за доставка на стока примерно и сделката ще се осъществи тази година. Аванса се превалутира, няма задължение за приключване.

# 398
Здравейте, дружество с неусвоени аванси към края на 2025 г., задължено ли е било да ги приключи (не знам дали това е правилния термин) до края на същата година, заради преминаването към евро?
Не е ясно питането. Какво е "не усвоени аванси"? Раздадени и не отчетено харченето им ли? Ако е така - водите ги според счетоводната си политика. Задължително към 01.01. вземане в евро. Когато бъдат отчетени ако има върнати пари - според ситуацията - ако върнат левове и имате левова каса - пъхвате ги там и когато ги смените за Евро - в евровата каса.
Ако върнат евро - директно в еврова каса. Ако няма за връщане - най-лесно - заприхождвате разходооправдателните документи в Евро.

Ако става въпрос за платени аванси към доставчици и получени от клиенти - в еврова равностойност, както е казала колежката в предходен пост. Тк или иначе сделките ще приключват в евро през тази година.

# 399
  • София
В ревизия съм вече година. За 2400.00 лева възстановяване, получих акт, обжалвах, Одоп го отмени и на 23.12. получих заповед за нова ревизия за същия период Confused. Чакам поредното искане за документи, съсипват от проверки и тормоз дребния бизнес, а акулите кротко поглъщат всичко.

# 400
Неусвоен аванс означава, че сделката е приключена, т.е. първо сте взели аванс от клиента, после сте извършили доставка на клиента, пуснали сте нулева фактура, в която е приспаднат част от аванса, но малка част от него е останала неусвоена. За неусвоения аванс сте пуснали кредитно известие и вие трябва да върнете парите по кредитното известие на клиента. Обикновено най-честата причина за неусвоения аванс е доставено по-малко количество от предвиденото в аванса - например при товаренето на зърнени култури, торове, количеството не винаги може да се предвиди за да е точно колкото  аванса.. Аз смятам, че е добре да се "приключи" неусвоения аванс, тъй като самия термин "неусвоен аванс" означава, че сделката е приключила. А приключването означава, че сте върнали парите на клиента по кредитното известие.

Обаче, има и друга хипотеза - при многократни сделки с един и същ клиент. Имам земеделци, които зареждат газьол от Лукойл. Плащат примерно 10000лв. аванс, но като налеят горивото в резервоара, то е за 9900лв примерно. За 100лв. неусвоен аванс Лукойл не пускат кредитно известие, а при следваща доставка в нулевата фактура приспадат първо тези 100лв аванс, и на следващ ред във фактурата  приспадат  новия аванс за новата доставка. Така във всеки един момент от времето има неусвоен аванс / малка част е, но го има/ и никога не се приключва, освен ако земеделският производител не се откаже да зарежда дизел от Лукойл и премине примерно към Трансойл. Тогава неусвоеният аванс се приключва, като се издаде кредитно известие за него и има плащане по  кредитно известие.
В предвид гореизложените ситуации, смятам че при еднократни сделки с клиент е добре неусвоеният аванс да се приключва непосредствено след осъществяване на доставката, а при многократно повтарящи се  сделки в годината с един и същ клиент, при които сделки се изиска авансово плащане, да не се приключва, въпреки превалутирането,. Просто в следваща доставка ще се приспадне евровата равностойност.

Последна редакция: чт, 15 яну 2026, 07:41 от lu_lu

# 401
Да споделя най-отвратителното положение в най-новата борба на държавата със спекулата. Потвърдено днес на 100%.
Откакто НАП имат онлайн връзка с касовите апарати, за която плащат стопанските субекти всяка касова бележка с целия си текст е НАЛИЧНА в масивите им. Т.е те спокойно могат да пуснат една търсачка по ключова дума, за какъвто период си желаят и да получат подробни данни за движението на цените по артикули. След което да отсеят само тези при които има повишение и да правят проверките целенасочено.
Вместо това обаче проверките били  "на случаен принцип" (или по сигнали).
Т.е тормозим всички равнопоставено. Честито на печелившите от държавната лотария.
На всичкото това институционално безсилие кусур ни беше поредния опит за въвеждане на СУПТО. Видно е, че администрацията не ползва събраните данни за да улесни данъкоплатците, които са си и платили на всичкото отгоре за това.
Извинявам се на когото съм досадила със жалбите си

# 402
  • В полите на Пирин планина
Казано "под сурдинка" в момента проверяват само сигнали, които не са никак малко и правят сравнение между цените от октомври, ноември и декември 2025 с цените от 01.01.2026 г.
При всички случаи съставят акт за неправомерно увеличение, ако има някакво, дори и минимално увеличение (примерно, ако си закръглил в евро цената нагоре) и търсят обосновка на увеличението. След това дали ще има глоба (вероятно)...

# 403
И аз да попитам ей така да си сверя часовника-сега салдата към 01,01,2026г. трябва да ги преизчисля в евро .
Така?

# 404
  • В полите на Пирин планина
И аз да попитам ей така да си сверя часовника-сега салдата към 01,01,2026г. трябва да ги преизчисля в евро .
Така?

Реално салдата към 31.12.2025 на 01.01.2026 трябва да са вече в евро, като с касата в левове е леко по-специфично, защото левовете вече не са основна валута, а един вид "чужда"...

Общи условия

Активация на акаунт