Счетоводител в нужда се познава 23

• 15 370
  • 434
  •   3
Отговори
# 420
  • Пловдив
В сайта на НАП няма как Simple Smile
Пускате по мейла, по-скоро на линка в мейла, който са ви пратили.

# 421
Явно може тк е даден като 1ви вариант.
“Чрез портала на НАП -Ел.услуги,модул”Връчване и предоставяне на клиентите на НАП в рамките на контролни производства”

# 422
  • Пловдив
Явно може тк е даден като 1ви вариант.
“Чрез портала на НАП -Ел.услуги,модул”Връчване и предоставяне на клиентите на НАП в рамките на контролни производства”
да де...и аз това написах Simple Smile
Ама за да стане следваш линка даден в мейла. С ел.подпис.

# 423
  • В полите на Пирин планина
Аз лично предпочитам чрез системата за електронно представяне в сайта на НАП. Имайте предвид, че има изикване за големината на файловете и броя файлове, които се прикачват с едно придружително писмо.
По e-mail ми се е случвало да ми връща файлове, заради размер или препълнена пощенска кутия на инспектора, след това да ми звънят, че нещо не е изпратено, да го пращам пак и пак...

# 424
  • Пловдив
Да, Лейди...омотах се Simple Smile и аз тази система визирах, а и самата проверяваща ще е доволна, щото и се качват директно в производството Wink
До 5 МВ е позволено.

# 425
  • София
С риск да задам глупав въпрос,но.. сега след като ще платя осигуровките си за декември вече в евро, предполагам трябва още сега да коригирам и сумите в шаблона за Д1 в софтуера на НАП от ЛВ в ЕВРО, по официалния курс, а не чак следващия месец, нали така?

# 426
Да, Лейди...омотах се Simple Smile и аз тази система визирах, а и самата проверяваща ще е доволна, щото и се качват директно в производството Wink
До 5 МВ е позволено.
Това възможно ли е да кача,банкови извлечения,фактурите и 300 касови бележки.
Надявам се системата да е така направена,че да не е много детайлна🥹

# 427
LoLo30 , за декември 2025 в декл.1 осигуритения доход е в лева, системата сама ще го превалутира.
DTDT5, като започнете да прикачвате документи в самото контролно производство, четете указанията, може да.поеме огромно количество информация, но до 5 мб на файл; просто се ограничете в точно това, което са поискали от вас.

# 428
Дами,преди седмица пусках тук запитване относно “Искане за предоставяне на домументи и писмени обяснения от задължено лице” във връзка с проверка.
Имам си професия,но продавам и чрез Еконт и тк исках да покажа по-голям доход за одобрение за жилищен кредит пуснах по-голям оборот от минали години на ГДД и веднага проверка.

Приготвила съм си фактури,касови бележки,банкови извлечения и искам да питам по запознатите с такава проверка по мейл ли е по-добре да се пуснат документите или в сайта на НАП?
Какви са тия 300 бр касови бележки?

# 429
Здравейте!
Имам нужда от счетоводител за различни въпроси, свързани с прибиране от Англия в България. Може ли някакви контакти на ЛС?
Благодаря предварително!

# 430
Дами,преди седмица пусках тук запитване относно “Искане за предоставяне на домументи и писмени обяснения от задължено лице” във връзка с проверка.
Имам си професия,но продавам и чрез Еконт и тк исках да покажа по-голям доход за одобрение за жилищен кредит пуснах по-голям оборот от минали години на ГДД и веднага проверка.

Приготвила съм си фактури,касови бележки,банкови извлечения и искам да питам по запознатите с такава проверка по мейл ли е по-добре да се пуснат документите или в сайта на НАП?
Какви са тия 300 бр касови бележки?
Имам много лични продажби,предполагам,че искат документ за покупката на тези неща,а и относно търговските изобщо не дават фактури,затова ще ползвам тези,които имам и ще добавя и касови бележки

# 431
Мисля, че и миналата седмица писах - не си усложнявай живота и не давай излишно много документи. Личните продажби никого не интересуват. Само търговските.
Вадиш списък от куриерите с наложените платежи. Излизат доста подробни с дати, дестинация, получател. Правиш ги на табличка и отбелязваш кое е лична вещ. За които вещи е очевидно, че са лични не посочваш от къде си ги купила, още по-малко касови бележки.
Които биха били спорни - уточняваш устно с проверяващия дали иска документи за произход. По принцип не си длъжна да пазиш касови бележки и чак се чудя, че го правиш.
Относно търговската дейност - показваш каквито документи имаш и толкова. Вкл. за което нямаш фактура - евентуално стокови, поръчка, бележка от куриер за получаване. По принцип няма да бъдеш глобена, че нямаш документи за покупка на всички неща от търговската дейност. Някои, които са заредени от китайските сайтове и без това са безфактурни.
Т.е прегледай каквото си нагласила да пращаш и отсей само важното. Тия 300 бележки със сигурност бих ги спестила на проверяващите.
Съсредоточи се върху писменото обяснение на дейността и приходите, които си декларирала.
Вероятно търсят колко е лично, колко - търговско и дали не си за регистрация по ДДС.
Разбери едно - данъчните не правят цялостни проверки за да проникнат в бизнеса ти в дълбочина. Всяка проверка има поставени от началството два - три съществени въпроса, на които инспекторите трябва да намерят отговорите. Нищо извън поставените "теми" не ги интересува и не го гледат. Просто нямат време. Силно подозирам и че се дразнят на такъв порой от документи, които трябва да опишат в заключителните си доклади.
Изясни си в разговор с тях какво ги интересува и им дай само това.
Повтарям - не е задължително да имаш фактури за всички закупени неща в търговската дейност. Когато няма фактура или тя не отговаря на закона (има задължителни реквизити, които трябва да съдържа) доставната стойност се приема за 0 лв и се плаща данък върху целия приход от продажбата.
Ако пък дейността ти е от типа свободна професия, НПР съвсем не им трябват 100 фактури. Малко, колкото да се убедят, че не си измисля приходи и действително правиш нещо.

Подаването на документите става с ПИК в сайта на НАП по описания в искането начин.
Има една онлайн програма  I love PDF. Ползвай я да обединиш сканираните документи. Примерно в един файл да има много страници. Има опция за намаляване размера на файловете - пак в същата програма, за да станат по-малки от 5 МВ.
В едно писмо можеш да подаваш до 10 бр. файлове. Аз съм пускала и 12, когато са по-малки. Внимателно следвай всички стъпки.
След като приключиш процеса ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се обади на инспектора да провери дали са качени, за да не стане някой фал.
Най-добре е качване през системата.

Последна редакция: пн, 19 яну 2026, 09:55 от dariVale

# 432
  • БГ
Скрит текст:
До КЛЕН достъп има амо производителя (от опит).  Вече как я ползват и двли е друга работа.
Че ще ви натоварят са давате инфо ще ви натоварят. Успех.

SAF-T няма да отпадне. То от европата идва. А те трудно се отказват особено като си и вярват.
Опит от вчера (и не само) - фирмата, която поддържа касовия апарат (съвсем различно е от производителя) вади КЛЕН за какъвто период си искаш. При това - в текстов файл. Преобразувах си го в pdf и сега ще работя върху pdf-а. С инструментите на PDF ще направя отметки на боновете и ще им ги експортирам.
Ненавиждам изхабяването на метри касова лента, да не говорим колко трудно се чете информацията от нея.

Предстои ми да чета определения и тълкувания какво е "съществено" повишение на цените в сферата на услугите.
Защото там 10% от стойността са материали и режийни, другото е труда на "услугващия". Кой ще ми каже на мен на каква стойност да оценявам труда си. Искам да попрочета дали ще бъдат приети аргументи за повишение от типа: 12% повишение на МРЗ, 5% (повишение РЗ на администрацията) за компенсиране на инфлацията.
Нормално е всеки продаващ труда си да се стреми да запази съотношението възнаграждение/МРЗ.

SAF-T знам, че няма да отпадне. Но да е се прилага за малките фирми, че е страшно натоварващо. Примерно разни дребни дружества с по пет ф-ри, без банкова сметка и мижав оборот ми идват в началото на годината и накуп въвеждам всичко. Колко трябва да плаща този човек за да се поддържам във форма да му подавам сафа?
Ами онези - на патент? А то машинния превод на директивата е "всички". (Умишлено използвам термина "машинен превод", защото доста от европейските директви са точно така пренесени в нашето законодателство - като преведени с Гугъл.)

Да фирмите за поддръжка на КА могат (пак чрез производителя) да четат КЛЕН и го правят като услуга към клиентите си, но  НАП не го получава като информация автоматизирано.  Какво им пречи да си го изискат от фирмите за поддръжка, да видят какво има по кленовете, да си сравнят каквото им дойде на акъла и чак тогава да пишем обяснения. Но нали е по лесно счетоводството да смели вси и всьо и после да се изтъпанят, как са свършили работата, че и бонуси да получат. (Както с автоматичното попълване на доходите за ГДД50). А счетоводителите какво отнасят.
Успех с проверката. И да ви глобят не могат да ви накарат да си върнете старите цени, да вземат да си помислят и анализират, дали няма бизнеса, който оцелее, да си калкулира в бъдещите цени  и актовете дето ще напишат.

# 433
Мисля, че и миналата седмица писах - не си усложнявай живота и не давай излишно много документи. Личните продажби никого не интересуват. Само търговските.
Вадиш списък от куриерите с наложените платежи. Излизат доста подробни с дати, дестинация, получател. Правиш ги на табличка и отбелязваш кое е лична вещ. За които вещи е очевидно, че са лични не посочваш от къде си ги купила, още по-малко касови бележки.
Които биха били спорни - уточняваш устно с проверяващия дали иска документи за произход. По принцип не си длъжна да пазиш касови бележки и чак се чудя, че го правиш.
Относно търговската дейност - показваш каквито документи имаш и толкова. Вкл. за което нямаш фактура - евентуално стокови, поръчка, бележка от куриер за получаване. По принцип няма да бъдеш глобена, че нямаш документи за покупка на всички неща от търговската дейност. Някои, които са заредени от китайските сайтове и без това са безфактурни.
Т.е прегледай каквото си нагласила да пращаш и отсей само важното. Тия 300 бележки със сигурност бих ги спестила на проверяващите.
Съсредоточи се върху писменото обяснение на дейността и приходите, които си декларирала.
Вероятно търсят колко е лично, колко - търговско и дали не си за регистрация по ДДС.
Разбери едно - данъчните не правят цялостни проверки за да проникнат в бизнеса ти в дълбочина. Всяка проверка има поставени от началството два - три съществени въпроса, на които инспекторите трябва да намерят отговорите. Нищо извън поставените "теми" не ги интересува и не го гледат. Просто нямат време. Силно подозирам и че се дразнят на такъв порой от документи, които трябва да опишат в заключителните си доклади.
Изясни си в разговор с тях какво ги интересува и им дай само това.
Повтарям - не е задължително да имаш фактури за всички закупени неща в търговската дейност. Когато няма фактура или тя не отговаря на закона (има задължителни реквизити, които трябва да съдържа) доставната стойност се приема за 0 лв и се плаща данък върху целия приход от продажбата.
Ако пък дейността ти е от типа свободна професия, НПР съвсем не им трябват 100 фактури. Малко, колкото да се убедят, че не си измисля приходи и действително правиш нещо.

Подаването на документите става с ПИК в сайта на НАП по описания в искането начин.
Има една онлайн програма  I love PDF. Ползвай я да обединиш сканираните документи. Примерно в един файл да има много страници. Има опция за намаляване размера на файловете - пак в същата програма, за да станат по-малки от 5 МВ.
В едно писмо можеш да подаваш до 10 бр. файлове. Аз съм пускала и 12, когато са по-малки. Внимателно следвай всички стъпки.
След като приключиш процеса ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се обади на инспектора да провери дали са качени, за да не стане някой фал.
Най-добре е качване през системата.
Благодаря ти от сърце за вниманието и старанието да обесниш всичко толкова ясно к полезно!
Това ме беше страх,че може да нямам фактура за някой артикул.
Благодаря много

# 434
  • Пловдив
Момичета, за Еоод, което не е по ДДС, какво е специфичното към края на 2025?

Общи условия

Активация на акаунт