Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 38

• 15 724
  • 624
  •   2
Отговори
# 90
“Явно в спокойствието е ключа и в това да не се отказваш”

Абсолютно вярно!! Браво на теб!

За колекторите не мога да дам мнение, аз не съм ползвала. Само ми бяха казали, че този на HAAKAA бил много добър.

“Ако я сложа на гърда и си заспи блажено, да я пробвам ли и с АМ или да я оставям да си спинка?”

Аз не бих я будила.

# 91
В родилното си спеше перфектно на гърда като беше само, но нали ми вкараха стрес. Иначе взехме везна и ако е вярна, все още не е вдигнала рожденното тегло, но наближава.
Иначе си като я кърмя, точно към 1 я будя и после към 3 и нещо 4.

# 92
Новородените с ниско тегло може доста да спят, но това не значи, че са се наяли, може просто да нямат сили да се събудят. Заспиването на гърда в този период не е показателно, че се е нахранило. Също и ако има жълтеница - може да е летаргия, не ситост. Затова се будят и затова и добавки може да се налагат, докато не се стигне рожденото тегло. Просто казвам, има си особености на тези уязвими бебчета, и аз бях с такова. Хубаво е, че наддава 😊

# 93
Здравейте, майчета! Имам бебче на 2+++ месеца, което е само на кърма, във вторник вечерта ака за последно и от тогава нищо. Четох, че в този период бебчетата започват да усвояват кърмата и може и до 10 дни да не акат. Бебето е спокойно, хапва си, играе си, усмихва се, от време на време връща по малко мляко, но това не се случва само сега. Има по 6,7 напишкани памперси на денонощие. Единствено повече пръцка. В сряда сме на ежемесечната консултация и ще го обсъдя с педиатъра, но вие понякога давате по-адекватни съвети… та, въпросът ми е настъпил ли е момента да пристъпя към клизмичка или друг метод да го подпомогна или да изчакам още малко? И друго, мислите ли, че смяната на обстановката може да му повлияло в това отношение?

# 94
Клизма изобщо не бих правила на бебе по никое време. Може да пробвате бебешки масаж. Също и ако се напъва, да го държите в ей тази позиция, много по-лесно е за изхождане:

# 95
Масажи правя на коремчето по часовниковата стрелка няколко пъти на ден, отделно е гимнастиката и карането на колело с крачетата… ще почакам тогава още малко… Simple Smile
Клизма изобщо не бих правила на бебе по никое време. Може да пробвате бебешки масаж. Също и ако се напъва, да го държите в ей тази позиция, много по-лесно е за изхождане:

# 96
https://youtu.be/Fcn6gVX5y4I?si=MhFG5xpuKq0RJRPw

Може след едно хубаво хранене да пробвате ей това примерно за 10-15 минути

# 97
Момичета, на 16 дни сме, изключително кърмене. Вечер за огромно наше щастие си спинка по 3-4 часа между храненията, през деня са малко по на често, понякога се храним почти час,  и след час и малко пак търси. Обаче суче до насита по около 40-50 минути. Много рядко се насища само с 20 (по 10 на гърда). Или пък суче до отказ 25-30 мин на едната и само няколко минути на другата.
Пробвах по утвърдената схема по 15 минути на гърда. Обаче просто не е доволна. Търси настъпателно пак да суче, никакви биберони не иска и докато не й дам, не се успокоява и не заспива. Имаме по няколко тежки напишкани памперси и от 4 до 7 наакани. Давам и Био амика изписани в болницата, по 5-6 капки преди кърмене с лъжичка, че имаше доста напрегнато коремче от лактозата явно и с капките акането се оправи иначе посиняваше от плач.
Въпросът ми е, възможно ли е да й давам прекалено много?
Какъв е стандартът като време на всяка гърда?

# 98
Здравейте ! Бебето ми е на 9 месеца, кърмено е, заместено има само едно хранене. По неприятно стечение на обстоятелствата се налага да приемам медикамент, който не е съвместим с кърменето час по-скоро. По какъв начин да постъпя, за да е по-безболезнено ? Не отказва АМ от шише, но пък търси гърда, особено преди сън и нощен и обеден …

# 99
Момичета, на 16 дни сме, изключително кърмене. Вечер за огромно наше щастие си спинка по 3-4 часа между храненията, през деня са малко по на често, понякога се храним почти час,  и след час и малко пак търси. Обаче суче до насита по около 40-50 минути. Много рядко се насища само с 20 (по 10 на гърда). Или пък суче до отказ 25-30 мин на едната и само няколко минути на другата.
Пробвах по утвърдената схема по 15 минути на гърда. Обаче просто не е доволна. Търси настъпателно пак да суче, никакви биберони не иска и докато не й дам, не се успокоява и не заспива. Имаме по няколко тежки напишкани памперси и от 4 до 7 наакани. Давам и Био амика изписани в болницата, по 5-6 капки преди кърмене с лъжичка, че имаше доста напрегнато коремче от лактозата явно и с капките акането се оправи иначе посиняваше от плач.
Въпросът ми е, възможно ли е да й давам прекалено много?
Какъв е стандартът като време на всяка гърда?

Няма как да дадете на бебето твърде много от гърда. Невъзможно е. Няма такова нещо като "утвърдена схема" за кърмене. Щом бебето качва, пишка и спи спокойно, значи си получава нужното. Напълно нормално е на тази възраст (че и по-късно) да суче по толкова дълго. То си знае колко му трябва, за да расте и дори и само за успокоение да суче, е добре за нервната му система. А и така стимулира производството на повече мляко. Не го ограничавайте - майките, които кърмят под час и ограничават времето на гърда, изведнъж се чудят защо почва да им намалява кърмата след 6-12 седмици. Само гледайте да редувате и двете гърди на всяко хранене. Вече ако имате хиперлактация, тогава след 6-7 седмици е добре да храните само от едната на хранене, но повечето жени нямат хиперлактация.

# 100
https://youtu.be/Fcn6gVX5y4I?si=MhFG5xpuKq0RJRPw

Може след едно хубаво хранене да пробвате ей това примерно за 10-15 минути

Много благодаря за споделеното клипче! ❤
Детето е на АМ и кърма като съотношението е 80% АМ и 20% кърма, а от няколко дена даваме и пробиотичните капки на биогайа по препоръка на педи, тъй като детето не се изхожда толкова редовно колкото в началото, а доста се напъва и отказва да спи. Правих масажи предните дни, но без резултат, а сега с тези масажни движения стана от раз 😁

# 101
  • София
Първият месец имах чувството, че 24/7 кърмех, това мое бебе беше като лепенка велкро.Действително кърменето ни продължаваше по час и имах чувство, че само това правим.
Говорих с консултант, обсъдихме, че в началото е нормално и ако искам да кърмя , да се водя по бебето.
Така и направих, просто в началото е така ...  моето бебе се роди 2.730 , така че нямаше и толкова сила, колкото едно 3+ кг бебе, понякога предремваше на гърда, аз се мъчех да го будя, то пак си дремеше ...
Бебешки работи, нормални са, порастват и в един момент започват за минутки да се нацокват, стават като помпички!
Кураж и според мен недей да го кърмиш под часовник и да го махаш, ако още суче и чуваш как преглъща.

# 102
Благодаря Ви, момичета, за успокоението🤗🩷 и моята майчина интуиция така ми говори, но 2 консултантки по кърмене, едната в Селена, ми казаха по 10-15 мин на гърда и да съм пришпорвала бебчето щипейки го да не прави паузи а постоянно да суче. Което за мен е абсурдно и противоестествено. Чувствам, че паузите са й необходими. Не говорим за заспиване, а за почивка от активно сукане. Педиатърът пък даже ми каза 15 мин на хранене и да редувам гърдите на всяко хранене, а след хранене да цедя с помпата колко оставало да съм проверяла. Всички тези съвети ми звучат като пряк път към отказване от кърмене, а не стимулиране. А и как може бебе на 5 дни, на 15 дни и на 5 месеца все по този "калъп" да суче според тях?!

За доизцеждането с помпа от Zimk02 помня, че не е ок, защото мога да си предизвикам хиперлактация и наистина се доверявам на потребностите и скоростта на пиене на бебето, не искам да се дави от силна струя на свръх стимулирани гърди.. макар че имам синята спектра.
Обаче Педиатъра ми каза, че колко време ще кърмя било и до ген. Майка ми е имала кърма само 2 месеца. Аз искам поне 8-9.
Дали и кога във времето ще е удачно да включа помпа и евентуално да замразя малко кърма за запас?

# 103
Този метод с по 15 минути на гърда и доизцеждане има смисъл, ако бебето не суче добре или има някакъв друг проблем с лактацията. А това за щипенето на бебето е за преди бебето да си стигне рожденото тегло или ако има проблеми с наддаването. Ако бебето вече е над две седмици, качва си нормално, памперсите са добре, няма жълтеница, няма нужда от нито едно от тези неща вече.

Това с продължителността на кърменето, че била до ген е голяма смешка. Да, зависи от това дали има две Х хромозоми 🙄. Кърмата се регулира някъде към 12-та седмица и тялото почва да произвежда според търсене и предлагане, преди това е и хормонално. Ако се кърми на поискване, не се отбива през нощта бебето (някои не се будят през нощта, но повечето кърмени бебета си сучат през нощта), не се ограничава изобщо, не спира кърмата. Може временно да намалее, ако се върне цикълът например, но с търсене и предлагане ще има кърма, докато има сукане.

По принцип съветът е помпа към 6-7 седмици след раждането, ако не се е налагало преди това. Ако ще се въвежда помпа, значи се въвежда и шише, иначе няма смисъл от цеденето. След четвъртия месец ако бебето не е пило от шише, е много трудно да се научи. Шишето трябва да тече бавно, по-напред в темата сме писали. Вие си решавате дали имате нужда бебето да може да пие от шише - дали ще искате или ще се налага друг да го храни първата година от време на време. Шишетата трябва да се отбият до годината така или иначе.

Друг вариант е след 6-ия месец бебето да пие изцедена кърма от сламка или отворена чаша. Но може и да не иска. Моето на 10 месеца вече си пие вода от сламка или чашка, но не сме пробвали кърма. Мъжът ми веднъж пробва, докато бях на работа и не се е получило, но не сме се опитвали след това.

Та накратко - цедене след 6-7 седмица по желание. Но ако създаде проблем като бучки например и бебето не пие от шише, по-добре без.

Последна редакция: нд, 24 авг 2025, 23:56 от Zimk02

# 104
Момичета, някоя от вас да е забелязала фуниите на Спектра да не отговарят на размерите си?
Преди два дни си взех Спектра като преди това бях с Medela Solo и хендсфри на MamaCozy. И двете ги ползвах с един и същ размер фуния, определен след мерене и дори тестване с по-малка и по-голяма, и всичко беше точно. Затова и директно поръчах същия размер на Spektra, но с нея зърното се разтяга във фунията, както по принцип показват, че се случва при твърде голяма фуния и съм в чуденка дали трябва да мина на по-малък размер, въпреки че на измерване не би трябвало.

Последна редакция: пн, 25 авг 2025, 08:27 от mаrtIna

Общи условия

Активация на акаунт