Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 38

• 5 899
  • 222
  •   1
Отговори
# 210
+1, но за мен пробвай и топъл компрес, на мен той ми помогна за разширяването на каналите, а след няколко дни започнах студени за да намалям оттока. Виж кой от двата ще помогне при теб 🤞
Белушани, спокойно, и аз бях така! Абсолютно по същия начин, както го описваш. Гърдите ми бяха като плондери, имах чувството, че ще експлодират. Бебето отказваше да засуче, изобщо не можеше да захапе защото зърното беше станало огромно и твърдо…И аз бях след секцио, 3ти/4ти ден в болницата..Като се присетя и лошо ми става!

Първо и най-важно - успокой се, ще мине за няколко дни, временно състояние е, няма да направиш мастит. Това, което задължително трябва да правиш е студен компрес по много пъти на ден. Аз си замразявах напоени с вода дамски превръзки в камерата - много са удобни за тази цел.
Второ - масаж на гърдите с цел избутване на лимфата и омекотяване на зърното - виж в линка. Мен ме спаси тази статия на Хедра:

https://xedra.wordpress.com/2017/02/01/engorgement/

Трето - можеш да пиеш чист Ибопруфен (не Нурофен - той е с примеси).

Бебето ще се научи да суче, спокойно, просто в момента хем не може още, хем заради отока съвсем не успява.

# 211
Здравейте, може ли някой консултант по кърмене да се включи:
Склонна съм към проява на паник атаки и депресивни състояния.
Родих преди 4 дни и от вчера не съм спряла да плача и да се тревожа (още сме в болницата и малкия е почти целия ден с мен).
Кърмя го, но ми се иска да приема и Пниксен, който е на билкова основа за да се опитам да се успокоя.
Знаете ли дали е съвместим с кърменето?

Пробвай да го потърсиш тук, най-добре по съставките - предполагам ги пише на латиница на опаковката.

https://www.e-lactation.com/en/

Първите няколко седмици (и месеци) са много, много тежки. Ако не усещаш достатъчно подкрепа от близките си, наистина не се колебай да потърсиш помощ от психолог защото следродилната депресия е често срещано заболяване!

Всичко ще е наред! ❤
Благодаря за подкрепата!
Ще проверя съставките. Според лекарите може веднага след кърмене за да има поне 2 ч. Преди следващото кърмене.

# 212
Много ви благодаря на всички!
Герка, поне 5 пъти прочетох статията, благодаря ти!
От вчера след обяд бебка засука отново. Доизцеждам по малко след нея, ако има болка и напрежение. До омекване не мога да ги докарам ама се чувствам доооста по-добре.

# 213
Белушани, дай си няколко дни, няма как да не омекнат! 😉 Браво на бебчо!

# 214
Дами, дано питам на правилното място:)
Наложи се да спра с даването на кърма за около 10 дни поради антибиотично лечение несъвместимо с кърменето.
Да уточня, аз на практика не кърмех, а само изцеждах и давах от шише. Имах много малко кърма. Успявах да събера по 30-40 мл. на цедене.
Спрях да се цедя докато бях на антибиотици като през това време нищо не е протичало, не са се втърдявали гърдите и т.н.
Сега въпросите ми са няколко - колко време след антибиотикка мога да пробвам отново (приключих с него на 8.10)?
И всъщност по-големия въпрос - има ли надежда да очаквам, че ако стимулирам с помпата въобще ще потече отново нещо? Разбира се, бих пробвала и с бебето на гърда, но той поначало изобщо не искаше да засуква, а какво остава сега след като свикна на шише.

# 215
Колко време след спиране на прием на антибиотик кърмата е чиста от него зависи от продължителността на приема, състава на антибиотика, колко пъти дневно е приеман и най вероятно индивидуалността на твоя организъм.
И сама знаеш обаче, че е било тотална грешка да спираш да се цедиш по време на приема. Напротив, продължаваш си. Помпата по принцип е именно затова дори бебето да суче, ако поради прием на медикаменти да не може да го храниш, да се поддържа лактацията. Защото за лактацията няма значение на какви лекарства си, спре ли да се изпразва гърдата продължително време, тя намалява. Започвай да цедиш докато се информираш дали млякото вече е без съдържание на антибиотик ❤️

# 216
От вчера след обяд бебка засука отново. Доизцеждам по малко след нея, ако има болка и напрежение. До омекване не мога да ги докарам ама се чувствам доооста по-добре.

Препоръчвам да не изцеждаш нищо след кърмене. Така става хиперлактация и се стимулира още мляко и по-твърди ще станат.

# 217

Препоръчвам да не изцеждаш нищо след кърмене. Така става хиперлактация и се стимулира още мляко и по-твърди ще станат.
Не съм много съгласна, от това което чета, на момичето сега и тръгва кърмата. Лично според мен, ако не изцежда до облекчение, ще си докара някой мастит…
П.С. Така ме съветваха и акушерките в болницата ✌

# 218
Точно обратното е. С изцеждането се стимулира повече производство и тогава маститът става по-вероятен. И аз така цедях след всяко хранене (но бебето отначало не захапваше, та се налагаше от шише, а и се роди преждевременно) и имах хиперлактация и болезнени бучки и точно спирането на цеденето и студените компреси облекчиха нещата. Но до поне 6-ия месец имах прекалено много кърма и редовно пръсках бебето и тя се давеше и ни беше голям проблем, защото и гърда отказваше с това пръскане.

Цеденето след хранене е за тези с недостатъчно кърма да стимулира да се прави повече. Ако не е такъв случаят, не бива да се цеди. Цеденето има смисъл, ако майката няма да може да кърми в определен момент и бебето трябва да яде от шише и се цеди само да се замести хранене, не самоцелно. Точно цеденето е рисков фактор за мастит и първата препоръка при мастит е да се спре с цеденето освен ако бебето не яде от шише

# 219
Zimk е права.
При някои жени (като мен и Белушани) “слизането” на кърмата е съпроводено с ужасен оток на гърдите. Който не го е преживял, не може да разбере за какво става въпрос. Този оток не е защото гърдите са препълнени с мляко, а си е оток - лимфа и кръв. Затова и цеденето след кърмене не ги облекчава и продължават да са твърди. При мен цеденето с помпата в болницата (не особено добра помпа) не вадеше нищо!! Едва няколко капки, буквално капки! На ръка също излизаха само няколко капки. Едва вкъщи, след като имах достъп до хубава помпа (Спектра) и неограничени студени компреси, нещата почнаха да се нормализират. А и все пак минаха няколко дни.

# 220
При мен дори спектрата не изцеди нищо в болницата, но бебка - да.
И при описаната ситуация цеденето е само на ръка и то преди да засуче бебето. След като е сукало - не.

Основната полза от това да се цеди на ръка е, че това е единственият начин да се освободи гърдата чрез изтичане от място с по-високо налягане (вътре в гърдата) към място с по-ниско.
Сукането и помпите представляват по-високо налягане извън нея, което е стимулира още повече.

Момичета, някоя от вас приема ли еутирокс и как го съчетава с кърменето? Правите ли някаква пауза след приема му преди следващото слагане на бебето на гърда?

# 221
Доколкото разбирам, еутироксът замества хормона, който би трябвало да е там естествено. Не е проблем за кърменето

# 222
Зимк е права. Докато се пробвах да кърмя не съм следяла кога ще изпия лекарството и кога ще сложа детето на гърда. Ендокриноложката също нищо не ми казвала за изчакване.

Общи условия

Активация на акаунт