Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 38

• 17 074
  • 689
  •   2
Отговори
# 675
E.S, имаш ли хормонални проблеми, ПКЯ, щитовидна жлеза, диабет, инсулинова резистентност? Понякога тези неща се отразяват на количеството.
Каква е схемата на цедене в момента? Колко пъти по колко време?

Честно казано, "за теб е по-добре да спреш" е доста субективно твърдение. Аз не бих се наела да го кажа на някоя жена. За теб важно ли е да кърмиш? Ако е важно, 50 мл на хранене са много повече от 0 мл на хранене. Ако не е, тогава седят различно нещата. Не е нужно да отговаряш на мен, а на себе си. За мен беше много важно да кърмя и мисълта да спра беше по-мъчителна от болката, температурата, мастита, рефлукса на бебето, страховете около ниското наддаване и силиконовите зърна (кърмих една година и три месеца с тях). В техните очи може сега да е мъчително, обаче не се знае дали спирането няма да се отрази по-зле психически. Ако оставим този фактор, който не е никак маловажен настрана, 50 мл по 8 хранения на ден са цели 30 процента от млякото на бебето. Това са имуноглобулини, пробиотик, естествена храна. На мен тези акушерки не ми се виждат много подкрепящи - по-добре е да спреш, сонатата е трудна, ще се депресираш...

# 676
Според мен си запиши консултация при Хедра или Ася Демирева. Те говорят с видео и може да имате успех, да не би да не слагаше бебето правилно и да ти дадът съвети как да продължиш. Поне да знаеш, че и това си пробвала. Щом искаш не се отказвай. Дори и с помпа и шише пак даваш кърма на бебето си. Не спирай да го слагаш на гърда.
Ние имахме стачка в 4тия месец и бяхме една седмица на кърма от шише. Беше ужасно за мен. Също така, това, че изцеждаш 50мл не значи че нямаш кърма. Аз също не мога да изцедя повече от 50, а бебето ми вече 7ми месец е на кърма и качва по 500гр на месец.
Стискай зъби бебчо е малък има надежди да се справите.
Но според мен се чуи с доказан консултант, за да може да се действа бързо 🌷

# 677
E.S.,  моето бебе първия месец не можеше да суче. Борихме се всекидневно, то реве а гърда, извива се, аз рева, то ядеше предимно АМ, защото нямах нерви да се цедя по 12 пъти на денонощие, едвам успявах по 3 пъти. Към края на първия месец успя да засуче със силиконови зърна, борих се няколко седмици и тях да махна. Беше болезнено, спасяваха ме сребърни капачета, иначе не можех да търпя никакви дрехи да се докосват до зърната. Всяко хранене беше мъчене на гърда, после дохранване с АМ. Всяко! Чак някъде трети месец бебето се научи да суче добре, тогава някакси и кърмата се увеличи - най-накрая започнах да усещам прословутата жажда по време на кърмене!
Колкото и малко кърма да имаш, тя пак е безценна за бебето - просто всички невероятно важно съставки като антитела, ензими, антибактериални съставки и тн са концентрирани в по-малко количество!

Кърмихме се до 1г5м, когато сам се отби - аз исках още да кърмя. Въпреки ужасния старт и почти постоянното дохранване, съм много щастлива и убедена, че всичко си струваше.

# 678
Може ли да споделиш какво са тези сребърни капачета?

E.S.,  моето бебе първия месец не можеше да суче. Борихме се всекидневно, то реве а гърда, извива се, аз рева, то ядеше предимно АМ, защото нямах нерви да се цедя по 12 пъти на денонощие, едвам успявах по 3 пъти. Към края на първия месец успя да засуче със силиконови зърна, борих се няколко седмици и тях да махна. Беше болезнено, спасяваха ме сребърни капачета, иначе не можех да търпя никакви дрехи да се докосват до зърната. Всяко хранене беше мъчене на гърда, после дохранване с АМ. Всяко! Чак някъде трети месец бебето се научи да суче добре, тогава някакси и кърмата се увеличи - най-накрая започнах да усещам прословутата жажда по време на кърмене!
Колкото и малко кърма да имаш, тя пак е безценна за бебето - просто всички невероятно важно съставки като антитела, ензими, антибактериални съставки и тн са концентрирани в по-малко количество!

Кърмихме се до 1г5м, когато сам се отби - аз исках още да кърмя. Въпреки ужасния старт и почти постоянното дохранване, съм много щастлива и убедена, че всичко си струваше.

# 679
E.S., какъв модел точно Medela използваш, защото има значение?
Аз някак успявам да цедя вече 13 месеца, така че не е задължително да падне количество. Добре е да масажираш гърдата по време на цедене, защото понякога помпите оставят малки бучици и трябва помощ с ръка, за да се изцеди качествено.
Помпата може да ти е от полза сега да увеличиш количество. Това би довело и до спадане на стреса за теб.
Съветвам те на първо място да се грижиш за себе си - храни се пълноценно, пий много течности, почивай, доколкото е възможно и не изисквай твърде много от себе си. Цеди на 3 часа с чорап на помпата, за да не се вглеждаш много в изцеденото количество, докато цедиш.
Слагай все пак бебето на гърда, но без напрежение дали ще засуче и колко ще изяде. Не се знае, кога ще стане магията и ще засуче без проблем.
Но не забравяй, че кърменето не е задължително условие за добрата майка. Чудесно е, че се стараеш да даваш най-доброто възможно за детето си - това е условието за добра майка. Най-доброто обаче в различните случаи е различно. Самонаблюдавай се дали борбата за кърмене не те депресира и ако трябва, преразгледай кое е най-доброто.

Последна редакция: пн, 02 фев 2026, 08:47 от mаrtIna

# 680
Здравейте,
отговарям по ред:
Бебето наддава добре – от тази гледна точка всичко е наред.
Нямам здравословни проблеми.
Цедя се на няколко часа или когато усетя, че гърдите натежават, обикновено по 20–25 минути.
Вече имах консултация с Ася Демирева.
Използвам помпа Medela Solo Hands-Free.
По време на всяко цедене масажирам и притискам гърдите, тъй като имам по-голям бюст и така успявам да изцедя по-добро количество – това е и препоръка от Ася.
Благодаря за съветите.

# 681
Щом бебето наддава добре, не виждам как е възможно да няма достатъчно кърма

# 682
E.S., супер е, че детето наддава добре.
Предполагам, че и Ася Демирева ти го е казала, ако сте го обсъждали, но hands free помпите не изцеждат много добре. Добавям линк към видео на Хедра по темата: Източник: Facebook https://share.google/sISOUK6HeYYr72ZO0
Чела съм, а и моите наблюдения са, че са по-ефективни, ако при цедене се мине всяка гърда по 2 пъти + масажиране.
Все пак масово не се препоръчва да се използват като основна помпа, тъй като оставят неизвадено мляко. Ще ти дам пример от моя опит. Моята hends free е на Momcozy, добра е, но понякога вади 80-90, а непосредствено след нея Medela Solo вади още 50-60-70.
Мисълта ми е, че тези 50, които вадиш, не са показателни. А ако искаш да кърмиш чрез изцеждане известно време, според мен, ще ти е необходимо да инвестираш в друга помпа.

Последна редакция: пн, 02 фев 2026, 00:11 от mаrtIna

# 683
Защото всеки път давам я дохранвам с АМ.
Дори когато се опитам да я кърмя няколко часа, тя плаче от глад и само бутилка след всяко хранене успява да я успокои.
Това според мен не е дохранване, защото тя изяжда цяла порция от милилитрите, които трябва
По-скоро ме ползва като биберон, защото не иска да засуче без силиконовите зърна.

# 684
Разбирам. Наистина хендс фри помпите не са най добрият вариант. Препоръчвам спектра с1 или с2

# 685
Тоест се препоръчва ръчна помпа? Има обаче един проблем, на повечето помпи не им пише разбера на фунията. Коя ръчна помпа бихте препоръчали, защото аз съм с размер 24мм и трудно намирам помпа. Вече две електрически сменям, даже мъжът ми беше купил една ръчна, понеже беше в магазина, и като се прибра наложих фунията на гърдата си и се оказа че е 19мм широка без реално никъде да е описано...

# 686
Спектра С1 и С2 са електрически, не ръчни. Не са хендс фри, защото трябва да се държат фуниите, докато се цеди. Може да се ползва специален сутиен за цедене, който ги държи на място и тогава ръцете са свободни, но помпата е голяма и тежка и не става за разхождане насам-натам. Аз имам този на momcozy и е става, но не е нещо кой знае какво.

Повечето помпи идват със стандартни 24 и 28 мм. Другите размери трябва да се поръчат отделно и може да няма точно на тази марка, но да има съвместими. Например maymom в Амазон има всякакви размери фунии, съвместими със спектра.

Десии, а пробвахте ли 19-те мм? Може да паснат

# 687
Zimk02, много ми е малко 19мм... Преди да родя бях 21мм, а в родилното когато реших да я сложа фунията установих, че зърната ми се търкат и веднага смених на 24мм.

# 688
Има много електрически, които са си ок. Ръчните мисля, че ще изморят ръката при дълго цедене, иначе с тях вие задавате ритъма.
Аз съм доволна от Medela Solo като и купувам консумативите от немския Amazon. Преди години съм ползвала Nuk и ми беше ок, но за спорадично цедене. Доколкото знам и на Avent не са лоши.
Със Спектрата не се спогодихме. Може би, защото съм с по-малки гърди, а нейната фуния е по-дълбока и ми е трудно да избутвам бучките при цедене. А и за нея открих само съвместими, а не оригинални части. Иначе вакуумът и е несравнимо по-силен и има супер много възможности за персонализация на засмукването.
Като цяло много части за помпи има и в Озон/Рая тойс, а каквото липсва, немският Амазон доставя за десетина дни. Ако ползвате Амазон, комбинирайте с препарати или козметика, за да хванете безплатна доставка над 50 евро.

# 689
Честно казано, на мен цедене на няколко часа като натежат гърдите ми се струва недостатъчно. Целят се 6-8 изцеждания на денонощие, задължително след кърмене. 2-3-4 биха били ок, ако количеството трябва малко да се бутне нагоре, но не е и ако е нужно стабилно увеличаване.

Общи условия

Активация на акаунт