Режим и ежедневие с бебе на 3 месеца

• 244
  • 12
  •   3
Отговори
Имаме бебе на 3 месеца и тя ни е първото.
Закупихме си курса на "Мамо спи ми се" и се опитваме да следим някакъв режим.

Обаче ежедневието ни е доста сиво. Прекарваме будното й време в активности и непрекъснато някой е с нея. В началото не се усещаше толкова, тъй като будуваше малко.

Сега вече будува по 2:00-2:30 часа. Излизаме с количката само когато е време да спи. През останалото време сме вкъщи. Щом се събуди или стане време да се събужда и фъчим към вкъщи за да може да бъде активна. Чудим се как да идем на лекар за да не разбутаме нещо в режима и тя да ревне. Най - ме притеснява да не се разплаче като идем някъде. Веднъж отидохме с нея в дм-а и се разплака. Беше будното й време и щом я сложим в количка или в колата когато трябва да будува и надига един вой.

Гледам майките навън с количките, повечето бебета са будни. Не плачат. Вече си мислим, че нещо бъркаме.

Вие какво правите с бебетата си? Кога излизате, колко стоите на вън? Ако е будно и сте на вън как го измаряте? Времето на вън извън количката брои ли се за активно време или е пасивно?
Какво правите вкъщи. Как например хем гледате домакинството и гледате будно бебе?

Хайде например като започне само да си играе и да лази, ясно. Ама аз не мога да я оставя на гимнастиката и за 5 мин. Бързо й омръзва. Вече не знам какво да я правя. Прекарваме по 9-10 часа на ден в това да й обръщаме внимание. То е хубаво за нея, но ментални ние сме като затворници.

Не разбираме нещо. Какво се прави с бебе? Как ви минава един ден? Нашият буквално е Става, яде, играе, разходки из стаите, сън, става яде, играе, разходки, малко книжки, разходка в количката. И това е цял ден, всеки ден. Не се отделяме и за минута от нея. Не съм я оставяла в шезлонга например и да ида да си измия чиниите. Не. Буквално само играем и това е.

Определено не може само това да е. Кажете ми вие какво правите.

Последна редакция: пн, 19 яну 2026, 18:39 от Moderator3

# 1
  • Ю Ес ъф Ей

Не разбираме нещо. Какво се прави с бебе? Как ви минава един ден? Нашият буквално е Става, яде, играе, разходки из стаите, сън, става яде, играе, разходки, малко книжки, разходка в количката. И това е цял ден, всеки ден. Не се отделяме и за минута от нея. Не съм я оставяла в шезлонга например и да ида да си измия чиниите. Не. Буквално само играем и това е.

Същото вече 10 месеца. Не сте само вие.
Нашата обаче не плаче освен ако не я оставим сама в стаята. Обаче е суперактивно бебе и ни изморява и двамата. Не я оставяме сама и за минута.
За времето откакто се е родлаи сме излизали само веднъж от къщи на един фестивал в квартала без да броим ходенето на лекар, покупки и градината. Аз все чакам това време да си играе сама.
И аз се чудя как другите родители намират време и енергия за разходки из планини, почивки и по-големи пътувания.

# 2

Същото вече 10 месеца. Не сте само вие.
Нашата обаче не плаче освен ако не я оставим сама в стаята. Обаче е суперактивно бебе и ни изморява и двамата. Не я оставяме сама и за минута.
За времето откакто се е родлаи сме излизали само веднъж от къщи на един фестивал в квартала без да броим ходенето на лекар, покупки и градината. Аз все чакам това време да си играе сама.
И аз се чудя как другите родители намират време и енергия за разходки из планини, почивки и по-големи пътувания.

Аз не се притеснявам за времето. Просто се чудя, как го правят. Например искаме да се приберем в родният ни град за 1 ден дори. Но хабер идея си нямам как ще стане. Ок ще пътуваме докато спи, но какво будуване ще направи, къде ще спи? Ще спи ли? Ще реве ли? Какво ще правим докато сме н гости. Как се прави изобщо.

# 3
Аз не си представям толкова стриктно да спазвам график, особено с бебе. Аз съм с двумесечно бебе и нашето ежедневие си е пак така сън, ядене, активно време.

# 4
  • София
5 бебета изгледах, водейки се по тях, без да гоня графици и часове.
И сме пътували, и сме били по цял ден навън.
Колкото повече се бориш да наложиш режим, толкова по-лошо.
Излизането също е рутина. Детето бързо научава, че през деня е време за разходки и за излизания, през нощта е за сън. Просто му трябва време да го разбере и да не тичате постоянно напред-назсд.

# 5
Бебето се напасва по графика на родителите, не обратното. Едното беше по-кротко, с другото нищо не можеше да се направи. Като реве - реве, аз имам задължения, които чакат неволята. Закачах бебето за мен в слинга да зяпа наоколо и правех всичко и ходех навсякъде, където се налага. Не съм следила график или точно време всеки ден какво прави. Като сме вкъщи - по корем, за да се развива правилно. На 5 месеца и двамата пропълзяха и си щъкаха по пода.

В първата "отчетна" тема имаше една майка с второ дете, която на въпрос от друга първескиня, като мен, "Какво правите, когато са будни и се занимават сами?" беше отговорила "НЕ ГО ПИПАМ!". Беше ми странно тогава и още го помня, ама после много добре разбрах какво е имала предвид. Не е нужно да сме шутове в 100% от времето, за да се брои, че не ощетяваме бебето.

# 6
Аз защо излизате само, когато бебето спи? С малко бебе е много лесно. Излизате навън, когато искате, разхождате я,, ако се разплаче давате играчки, пеете, залисвате, от време на време и на ръце и така. Като се измори бебето, ще си поспи в количката.
С пътуването е същото. Пътуваме с малкия, откакто се е родил. Никога не сме съобразявали пътуването с времето за спане. Слагате бебето в столчето за кола. То се залисва да гледа навън и по някое време заспива. Ако е дълъг пътя, спирате за почивка, вадите бебето от столчето и така. На гости същата работа. Играете с бебето, когато е будно, а когато му се спи, си спи.
Не се фиксирайте толкова в режими и часове. Хубаво е да има някакъв режим, но е много малко бебето. Водете се по него.
А в къщи е ясно, че ще се занимавате с него  през цялото време. Домакинстваме и готвене, когато спи или таткото се върне от работа и поеме бебето ( или обратното).

# 7
Режимът е хубаво нещо, но вие буквално сте се вкарали в затвор. На 3 месеца бебето няма нужда от аниматор на пълен работен ден, нито от 10 часа непрекъснато забавление. Като го занимавате толкова много, вие просто го превъзбуждате и после е нормално да плаче в количката или в магазина, защото нервната му система не издържа на такова темпо.
​Ние на тази възраст изобщо не сме седели само затворени вкъщи, излизахме редовно, макар че лятото се ограничавахме заради жегите. Само веднъж направихме грешката да излезем на 40 градуса, бебето прегря и се наложи да стои под климатика на ниски градуси, за да се нормализират нещата, та оттогава само вечер или пък се качвахме на колата и отивахме някъде на по-прохладно място, за да се разходим спокойно. Навън е най-добрата активност, защото бебето гледа листата, светлината и хората, а това го измаря много по-добре от разходките из стаите.
​Вкъщи го оставях на килимчето със сензорни играчки, книжки или карти и си вършех работата без притеснения. Не е нужно да сте над него всяка секунда, дори е вредно, защото така не го учите на никаква самостоятелност. Тези бъдувания са му твърде много за тази възраст, затова "фъчите" към вкъщи и се притеснявате, просто детето е преуморено от толкова внимание. Оставете го малко на мира да си разглежда сензорните играчки само, докато вие си измиете чиниите или просто си починете. Когато порасне и започне да лази и да търси внимание, ще си спомняте с носталгия за това време. Не ставайте роби на курсове, детето има нужда от спокойни родители, а не от затворници.

# 8
Прекалено много го занимавате, оставяйте го малко и само да се занимава, иначе никога няма да свикне. С двете ми деца не съм спазвала строги графици, нито съм се правила на шут. Прекарвахме колкото може повече време навън, на бебетата им е интересно да зяпат от количката. Вкъщи като се събудеха и ги нахранех, първо ги оставях да да се занимават сами в гимнастиката или на килимчето с играчки. Докато са спокойни си вършех мои неща, докато не се размрънкат да им обърна внимание.

А пътуването хич не е драма, бебето си спи в столчето, като се събуди го занимаваш с играчки и т.н., нищо сложно няма. Правят се почивки на 2 часа, да изкарате бебето от столчето за малко; аз използвах това време да ги нахраня.

# 9
Добре, а как разбирате, че това бебе се е уморило? Как разбирате колко да го държите будно за да не се и преумори? Как разбирате кога да мине на тихи игри?

В началото пробвахме с това да й следваме сигналите, но тя ни подвеждаше. Прозяваше се щом й доскучее. Спеше почти през целият ден. Вечерите от 19 до 2 беше ад. Сега поне с режим сме спокойни, кое колко време и нямаме такива 5-6 часови истерии.

Много искам да сме по гъвкави. Но тя просто в количката будна не може да остане. Тя е с коша за новородени и нищо не вижда. Дали ако я взема на ръце (друга беля) ще гледа наоколо и ще се измаря? А пък и не знам, да размахваме играчки на вън не ми се нрави. А и нали движение трябва да има и да седи по корем.

И друг въпрос, как на 3 месеца да я оставя сама да играе? То тогава спира на едно място и зяпва. Няма лошо, но няма никаква активност така.

Не че примираме от кеф да й обръщаме толкова внимание, но не знаем как да я държим активна и да я оставим сама или не знам как да съм сигурна че се измаря докато е будна. Защото ако пък не я изморим то няма да спи.

# 10
Чета ви и се чудя... За каква игра и играчки на 3-месечно иде реч?! 3-месечните не играят, нямат играчки. Anguished Гукат и се смеят, държат дрънкулки и стискат силно пръст и други предмети, чешат си зъбките с чесалки. Rolling Eyes От 3 до 6 месеца, единствената ни "играчка" е било музикална люлка. Rolling Eyes Но една активна гимнастика би било напълно достатъчна за игра. Аз такава не съм купувала. Отглеждах си 3-месечното на дивана в кухнята, за да може да мия и чиниите, да го къпя сама на мивката, да си "говорим"... Книжки на 3-месечно?! Open Mouth Само музика съм пускала...
Моето мразеше количка. Решението беше разходки в кенгуру. Слинг не съм пробвала. Не е имало драма със спането в собствено легло. И там си имахме още една "играчка" - музикална въртележка, която се пускаше преди да заспи. Обикновено заспиваше след дундуркане на ръце и приспивна песничка.
На тази възраст играчки няма, има само дрънкулки, активна гимнастика, музика... Бебето още стои по гръб и не се обръща само по корем.

# 11
Каква активност точно очакваш от тримесечно? Да лежи и да си зяпа играчките му стига, визуалната стимулация е достатъчна на едно бебе, на тази възраст не са особено физически активни. И времето по корем не е нужно да е буквално лежане по корем. Целта на упражнението е заякване на мускулите на гърба и врата, което става и като докато я носите на ръце, да си зяпа наоколо. Можете и да я возите в количката легнала по корем, моите обожаваха да си зяпат от количката така.

Пък и как иначе ще я провокираш да започне да се движи, да посяга към играчките, да се върти? Ако постоянно я размятате и забавлявате, тя сама няма да има причина да прави нещо по-различно от това да лежи на едно място. Оставето го да му е скучно малко на това бебе, да си изучава средата само, полезно е за развитието им.

Вия явно я преуморявате, затова трудно заспива.

amy_nka, има си играчки, които им помагат да упражняват фината и грубата моторика, а меките книжки са много полезни за визуална и тактилна стимулация. Бебешки книжки им четем от новородени, като част от ритуала за приспиване. Моите зверчета от тримесечни си живееха на пода на килимчето за игра, забавляваха се сами с играчките си и в активната гимнастика, и доста бързо се научиха да се обръщат и да пълзят.

# 12
  • Ю Ес ъф Ей
Чета ви и се чудя... За каква игра и играчки на 3-месечно иде реч?! 3-месечните не играят, нямат играчки. Anguished
Това трябва да го покажа на жената. Тя се абонира за lovevery още на първия месец след раждането и почти веднага почнаха да пристигат играчките. На всеки 3 месеца нови. За развитие на тези сетива, за развитие на онези рефлекси и т.н. Плюс отделно купува и индивидуални от други марки. Някои играчки дъщеря и веднъж не ги е докоснала. Обаче играчки имат за какво ли не общо взето от още като са новородени. То баба ми все играчки е имала, ама сега като казват експертите, че трябват аз мога ли да споря с нея...

Общи условия

Активация на акаунт