Режим и ежедневие с бебе на 3 месеца

• 771
  • 40
  •   1
Отговори
# 15
Ние имаме една кошница с играчки и те им бяха достатъчни през първите 6 месеца. Активна гимнастика, огледалце, няколко дрънкалки/гризалки, меки книжки, гумени кубчета и комплект играчки на Oball. Чак абонаментни кутии не мисля, че има смисъл, могат да се измислят куп неща с подръчни материали. А пък и любимите "играчки" на бебето така или иначе са мама и тати.

Последна редакция: вт, 20 яну 2026, 11:34 от Tessaria

# 16
И кутии, и "точни книжки" с нереални рисунки, и карти, да не зачеквам музикални и светещи джунджурии, са направени само, за да се купят. Консуматорство. Трябва да върви търговията, съответно постонно се натяква как ако нямаш точно тази дървена кутия с чекмедже с топче, детето ти ще си остане глупаво.
Съвременният свят е толкова шарен, шумен и забързан, особено в големите градове, че възприятията на едно бебе са постоянно стимулирани. Често пъти прекалено. Аз съм на 433 месеца, не на 3, но като отида в някой по-голям магазин или ми се наложи да мина през тълпа, се натоварвам. Колкото с по-малко напрежение и очакване към самите нас за някакви чудеса в отглеждането подходим, толкова по-лесно минават десетките периоди в първата година. Не че после нещо става по-лесно, но си свикнал поне, а първите месеци ден с ден не си прилича. И да се направи график, след две седмици той вече няма да е актуален, защото и нуждите на детето са се променили, и етапът на развитие, и сезон, и родителите са на ръба си, и, и, и...

# 17
Благоря ви за отговорите. Наистина много сме се спекли.

Просто още до началото на втори месец беше някъв ад по 5 часа ревове нощем. Опитвахме се да следим сигналите й, но тя се прозяваше след 30-40мин и съответно през целият ден спеше. Което знаете не е добре. Но тя просто й доскучавала играта и започвала да се прозява. Никога не съм я хващала да се захласва на една страна.

Сега вече не можем и да искаме да й хванем сигналите, защото не ги показва. От седмица две не сме я виждали да се прозява или търка очи, дирекно превключва на плач.

Просто явно ние не можем да й сванем сигналите или не сме наблюдателни.
То и сега с нейното ядене на порции още повече фърляш боб гладна ли е или й се спи.

Количката има кош за кола, но не искаме да го използваме, тъй като не е полезен за гръбчето. А пък и е зима.

Наистина сами сме си го направили, но вече ни е страх дали вечерта пак няма да изпадне в истерия. Режима ни е някаква котва, но е котва и за нас.

# 18
  • София
Кошът не е ли специално за новородени? До 2-3 часа може да стои в него детето. Надали и на теб ще ти се обикаля по-дълго в студа, пък и с грейка няма да измръзне.
С толкова много игра явно сте я превъзбуждали и затова не е спяла. Същото е сега с плача. Децата се преуморяват от емоциите. Слагай я по корем и ѝ оставяй играчки пред нея, вместо да ѝ ги показваш ти или в активната гимнастика, докато не почне да се унася.
Спазвате ли "режим" светло-тъмно? Т.е. през деня да държите максимално светло, а нощем колкото е възможно по-тъмно (може съвсем заглушена светлина, колкото при нужда да може да обслужи те бебето)? Когато нощем плаче, вадите ли я от леглото (освен ако не е за кърмене)?

Последна редакция: вт, 20 яну 2026, 11:40 от Fever Ray

# 19
Будите ли я от дрямка, какво ви казва консултанта? По колко спи през деня?

# 20
3та тема само аз улавям без да следя, в която се тревожиш, че с бебето нещата не вървят по план, първо беше съня, после храненето, сега и активностите. Идеални клиенти сте на всякакви консултанти дето продават химерата, че можеш да вкараш детето в калъп и видиш ли, само ти твоето не успяваш.😄
Преди 6 месеца е рано да се говори за режим, а и бебче толкова бързо расте и се променя, че тъкмо ще си наложила един и ще е станало време за нов.
Отпусни я малко тая душа, че звучиш като кълбо от нерви и детето естествено го усеща.
Сиво им било ежедневието. Какво сте си представяли като сте ставали  родители? Че бебето на 2 месеца ще ви каже "мамо, тате, идете на театър, аз от 20 до 22 ще се гледам сама?" Или че пристига като тамагочи с инструкции?
По малко слушай и сравнявай с приятели, познати и непознати дето много се хвалят как с тяхното всичко върви по план график. Такива еднорози няма. Няма нужда да търчите към вкъщи. Няма нужда да се вкопчваш във фикс идеята че единствената цел на будното време на бебето е да го изморите, та да спи. Целта на будното време е да опознава света, мама и тати, да комуникира с тях и да получава обич. Така че наслади му се и му ги дай. Много скоро няма да има нужда от теб. Времето лети неусетно бързо, когато не си вторачена в него.❤️

# 21
Будите ли я от дрямка, какво ви казва консултанта? По колко спи през деня?

Няма смисъл да я будим. Тя не спи повече от 40 мин на дрямка. Спи колкото иска. Само  гледаме да не надвишава 4 часа. Нямаме консултант ами гледаме курсовете и се стараем да направим нещо.

# 22
Напълно подкрепям мнението, че при малко бебе няма как да има режим, и съм анти фен на всеки самопровъзгласил се консултант по сън и графици. Най-добре е да се водите по бебето и да не гоните графици по час, защото това само излишно натоварва и вас, и детето.
​Колкото до това как разбираме, че е превъзбудено, вашето е точно такова в момента, щом реве, мрънка и заспива трудно. Регресиите са нещо съвсем различно и при тях бебето започва да се буди по няколко пъти нощем. Моят съвет е да следвате нуждите на детето, вместо да се доверявате на измислени схеми.

# 23
За мен режимът е излишен и само докарва нерви за едно бебе, което постоянно се променя. И не, не е заради режима, че спи нощем, а защото бебетата към 2-3 месец започват да произвеждат мелатонин и да имат циркаден ритъм. Най-рано за някакъв гъвкав режим е като мине на минимум два дневни съня, даже и тогава е рано, най-добре на един дневен сън. Но дори и тогава - моето бебе на година и три месеца някой път заспива в 11, друг път в 12:30 И спи докато се събуди. Защо да го мъча детето със строг режим не знам.

На три месеца изобщо не съм следяла нищо. Слагам я на гърда и ако заспи, значи и се спи. Готово. Тя искаше само на ръце, затова имаше много бебеносене. Ако се чудите как да свършите нещо с бебето - бебеносене. Това е най-естественото нещо, бебетата са еволюирали да ги носят и да наблюдават обкръжаващата ги среда, не да играят с разни прехвалени играчки. И в раница или слинг се спи най-добре.

Изкарвайте бебето навън, докато е будно - това е най-добрата стимулация. От нашите научих трика - ако бебето или малкото дете мрънка и недоволства, изкарайте го навън и то веднага се успокоява.

Между другото, изобщо не съм се опитвала да я уча моята да играе сама. На три месеца искаше нон стоп на ръце и това и получаваше. И после пак много е била носена на ръце. Сега на година и три месеца търчи навсякъде и е супер самостоятелна.

# 24
Много ми "харесва" колко назидателно се изказват някои дами в темата. Особено такива с опит! Смятам, че всяка една от Вас е минала по този път с едни или други майчиния тревоги и това е най-естественото нещо за един нов и неопитен родител. Аз напълно разбирам дамата, която е започнала темата и преживявам подобен период с дъшеричката ми също на 3м. Знам колко е кофти животът ти да се е преобърнал на 360 градуса, да не знаеш все още къде се намираш и да имаш бебче с трудности в храненето, сънят и будното време...и знам колко самотно място може да бъде!
Не съдете, жената има нужда от подкрепа, защото този период може да изглежда наистина безкраен.
Следя темата с Вас, не сте сама Simple Smile

# 25
Аз направо съм шокирана. Ама наистина.
Какво толкова има да му мислиш за АКТИВНОСТТА на 3 месечно бебе? Като се събуди, ако има време до храненето го слагаш по корем. Ако не - след храненето. Даваш някоя дрънкалка или слагаш в люлка. Това е. Какви забавления, какво аниматорство? Чак чиниите да не можеш да си измиеш..
То е вярно това, че каквото сам човек си направи, никой не може.

# 26
  • София
То и аз разбирам тревогите ѝ, но не разбирам защо си ги причинява, както и на детето.
Помня преди години моя близка с близнаци, която гонеше графици.
Отидох у тях и я заварих ревяща на пода, докато децата ревяха в леглата си. От толкова следене, че и записване, беше нахранила едното дете 2 пъти и беше изпаднала в нервна криза защо повръща, докато се опитва да приспи другото, пищящо от глад. А тя беше като призрак - неизкъпана, проскубана, зор да следи графика.
Просто ѝ изхвърлих тефтера със записките и гледах децата, докато се приведе в приличен вид, а после цял ден обикаляхме навън и им даваше да ядат, когато ревнат, не по часовник. Още същата нощ децата бяха спали спокойно. Тя също. За 2-3 седмици само си направиха режим. И така си ги отгледа, без да следи часовника и разни гурута. Вече са на 22 г.
Колкото повече му "скачаш на главата" на бебето, толкова повече тормоз за цялото семейство.

# 27
Абе съгласна съм и не точно.
С близнаци съм и ако нямаха режим бях загубена и буквално и преносно. Пробвала съм да ги храня на поискване в началото - резултата беше цяла нощ без сън, защото все някое дете ядеше. Но те не се кърмени, при кърмене е по - различно може би.

# 28
Много ми "харесва" колко назидателно се изказват някои дами в темата. Особено такива с опит! Смятам, че всяка една от Вас е минала по този път с едни или други майчиния тревоги и това е най-естественото нещо за един нов и неопитен родител. Аз напълно разбирам дамата, която е започнала темата и преживявам подобен период с дъшеричката ми също на 3м. Знам колко е кофти животът ти да се е преобърнал на 360 градуса, да не знаеш все още къде се намираш и да имаш бебче с трудности в храненето, сънят и будното време...и знам колко самотно място може да бъде!
Не съдете, жената има нужда от подкрепа, защото този период може да изглежда наистина безкраен.
Следя темата с Вас, не сте сама Simple Smile

Никой не се е родил научен и не се става перфектната майка в мига на раждането. Майчинството е процес, учиш се в движение, а най-добрият учител е самото бебе. То ти показва как, кога и защо. Това, че много хора спестяват трудностите си, не означава, че не са минали през същите изпитания. Не мисля, че някой тук съди или обижда, просто споделяме опит. А истината е, че при 3-месечно бебе да гониш строги графици и режими често е най-голямата грешка. Важно е да се вслушваме в нуждите на детето.

# 29
Именно защото сме си блъскали главата със същите въпроси, й казваме да я отпусне малко. 🤗 По назад в профила ми се вижда как се самобичувах, че бебчето има по дълги интервали на будуване от препоръчваните по таблиците. Освен, че чувството на вина ми вгорчаваше живота, друго не постигнах😁 сега си играем, защото ни се играе, не за да се измори по бързо.
И нашия ден минава така. И аз като авторката се ядосвам като трябва да ходим на консултация при педиадъра, защото часовете все са по обяд и бута нашия сън. Ама минава и заминава. За всяко едно дете най важното нещо е мама да е спокойна. Ако тя е една бомба със закъснител, която е на тръни да не се разплаче в количката, то ще плаче. А какво правим навън? И ние сме с кош за новородено, гледа дърветата, говорим му, смеем се. Ако ти мислиш, че ще му е скучно и ще се ядосва и плаче, така и ще стане, защото то усеща твоето напрежение. И ние по цял ден се въртим в рутината събуждане, смяна на пампи, игра по коремче, хранене, смяна на пампи, игра по гръбче, приспиване. Приспиваме се с носене. Нямаме никакъв режим и всеки ден си е отделен танц с времето, да набавя нужните й часове сън. И моите чинии стоят неизмити. Наясно съм че е такъв етап от общото ни развитие. И не се самобичувам, че нещо не е наред.🤗
Абонаментните кутии са още едни пари на вятъра, улавящи на кукичка за долната устна притеснените родители, че нещо не правят както трябва и детето сакън не се развива по Монтесори от 40 дневно.😁

Общи условия

Активация на акаунт