Режим и ежедневие с бебе на 3 месеца

• 773
  • 40
  •   1
Отговори
# 30
Напълно съм съгласна с теб и подкрепям голяма част от написаното тук.
Това, което не ми допадна, е че някои коментари са един вид "ти луда ли си", а всички знаем, че една майка определено може да бъде и луда и нелогична и да изгуби лесно пътя. Просто призовавам за повече толерантност и съпричастност от тези, които вече са минали през това, но може би с по-различни терзания и проблеми. Всяко дете е с различен темперамент, някои изискват повече внимание и по-плавен преход към онази самостоятелност, към която се призовава. Казвам го от съвсем скромният си опит до момента.
Много ми "харесва" колко назидателно се изказват някои дами в темата. Особено такива с опит! Смятам, че всяка една от Вас е минала по този път с едни или други майчиния тревоги и това е най-естественото нещо за един нов и неопитен родител. Аз напълно разбирам дамата, която е започнала темата и преживявам подобен период с дъшеричката ми също на 3м. Знам колко е кофти животът ти да се е преобърнал на 360 градуса, да не знаеш все още къде се намираш и да имаш бебче с трудности в храненето, сънят и будното време...и знам колко самотно място може да бъде!
Не съдете, жената има нужда от подкрепа, защото този период може да изглежда наистина безкраен.
Следя темата с Вас, не сте сама Simple Smile

Никой не се е родил научен и не се става перфектната майка в мига на раждането. Майчинството е процес, учиш се в движение, а най-добрият учител е самото бебе. То ти показва как, кога и защо. Това, че много хора спестяват трудностите си, не означава, че не са минали през същите изпитания. Не мисля, че някой тук съди или обижда, просто споделяме опит. А истината е, че при 3-месечно бебе да гониш строги графици и режими често е най-голямата грешка. Важно е да се вслушваме в нуждите на детето.

# 31
Има си деца, които много лесно, още от раждането, си спазват режим, а при други всеки ден е различен. Ако ще и на челна стойка да застанеш, не можеш да му направиш режим, както пише в дебелите книги. Така че най-добре е човек да се води по детето, а не да изпада в ужас, че е заспало в 13ч , вместо в 12 ( примерно).
Според мен за някакъв режим може да се говори чак след първата година. Преди това е период на много бурно развитие и режимът на бебето се променя постоянно.
На мен най-лесно ми беше до 6м. Бебето го кърмех на поискване. Обикаляхме си навсякъде, където си пожелаехме. Когато огладнееше, го кърмих, когато му се спеше, си спеше в количката. И изобщо не съм гледала часовници.

# 32
Има си и бебета, които си искат режим. Ако нямат подходящ такъв, цяла нощ реват и “им растат зъбки” по няколко месеца…
Поздравления, че се стараете и си оправяте нещата. Не бъдете максималисти, достатъчно е да спазвате на 80 процента режима. Понякога може и да останете с бебето навън като се събуди, може да го оставяте на активна гимнастика да зяпа само, без да му показвате играчки. Като имате домакинска работа го взимате с вас и така.
Общо взето всички правят каквото и вие, само дето в своите очи, от дистанцията на времето, са били перфектни Simple Smile

# 33
  • София
Мен ме впечатлява това, че авторката непрекъснато говори за игри и забавление за бебето. Как не му е прегрял мозъка, не знам?
Съвсем нормално е да оставяте бебето да си блее, да си играе само с ръцете си примерно, да се отегчи и дори да заспи.

# 34
  • Ю Ес ъф Ей

Никой не се е родил научен и не се става перфектната майка в мига на раждането.
По повод перфектната майка, жената наскоро ми каза за концепцията Good enough parent. За тези, които не се чувстват перфектния родител (като мен), потърсете го в интернет.

# 35
Знам колко е кофти животът ти да се е преобърнал на 360 градуса

Ако са 360°, посоката, в която гледаш, е същата.
Ако не тези с опит и гледащи отстрани по-трезво, кои да се опитат да вразумят младата майка?

# 36
Всъщност виждаме, че авторката се мъчи да е перфектна, а я посъветвахме да се отпусне, защото знаем, че перфектни родители няма.

Последна редакция: ср, 21 яну 2026, 20:11 от Tessaria

# 37
Много остроумно за градусите...мисля, че разбрахте какво имам предвид Simple Smile животът се преобръща.
Не съм казала нищо за отправените послания, а за начинът...определено никоя майка няма нужда да се чувства нахокана, когато й е тежко и без това има чувството, че не се справя.

Знам колко е кофти животът ти да се е преобърнал на 360 градуса

Ако са 360°, посоката, в която гледаш, е същата.
Ако не тези с опит и гледащи отстрани по-трезво, кои да се опитат да вразумят младата майка?

# 38
Това е бг мама. Тук се начукват канчета в почти всяка тема. Даже в тази е по-малко изявено

# 39
  • София
Никой не виждам да начуква канчето на авторката.
Точно обратното.
Виждам напълно добронамерени съвети с цел да разреши проблема, на който търси решение.
Темата ѝ не е просто з споделяне. Тя пита как да се справи и как се справят или са се справили други хора. Затова получава и отговори по темата.
Добрият родител е точно този, който винаги се съмнява дали постъпва правилно и постоянно се опитва да направи най-доброто за детето си.
И какво по-хубаво от това да чуеш какъв е чуждият опит и да вземеш от него това, което ти е най-близо до собствените разбирания!?

# 40
Тя е много притеснителна и явно се вглежда доста във всичко. На мен например храненето ми е болна тема още от неонатология. И както си викам да не влизам във филми, около мен ме успокояват, че всичко е наред и да си се водя по бебето, в един момент пак бъгвам нещо и започвам да се притеснявам. И го разбирам това при авторката. Само че в повечето случаи аз наистина се водя по детето, защото като опитам да правя нещо по ‘схема’ или по ‘таблица’ всеедно напук ми прави и после реве и тя и аз. 😃 и за това и за съня за момента само наблюдавам признаците за сън и гледам да я сложа при ранните симптоми, да си ляга. От време на време засичам дремки, за да имам представа как се движат нещата.
За храненето обаче всичко записвам.. позволявам си да не се вторачвам, когато някоя баба я гледа, те и сами ми казват горе долу колко изпива, но не държа да знам и да ми казват точни милилитри. Сега от 2-3 седмици започнах захранването, другите ядат вече цели порции, заместват, започват второ хранене да вкарват, нашата още си опитва по малко. И няма вариант да я накарам за повече😆
И пет дена си повтарям всичко е наред, не може всички деца да са еднакви и да се движат по схеми, и една вечер (особено вечер) ме хващат мислите. Пък аз си знам, че съм добра майка, знам, че давам всичко от себе си, но нещо, което четох наскоро е, че ако някога си се питала дали си добра майка, то значи си добра майка.

Общи условия

Активация на акаунт