Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 38

• 16 356
  • 652
  •   1
Отговори
# 645
Същият въпрос. Предстои ми раждане. Мисля да взема ръчна помпа медела. Вчера бях на лекция в МД и от Нук дадоха шублер, при тях съм номер 16. Какви шишета с бавно течение да взема, когато не се получава кърменето и трябва ли към меделата някаква екстра приставка за по-малки зърна?

Да давам ли биберон (залъгалка) в началото или първо да се надяваме да установим някакво кърмене?

Аз ще съм секцио, 24ч. реанимация, та бебето 1 ден ще го правят каквото те си знаят, та очаквам труден старт.

# 646
Моята изкара година с Филипс авент natural response размер 2 и не е предпочитала шише изобщо. Може и размер 1, ако искате, аз просто имах двойката. Каквото и шише са вземете, важно е като го обърнете надолу да не капе. Ние пробвахме и доста други, но бебка ги отхвърли. В болницата беше с медела някакво което също е с бавна струя.

За фуниите за помпата - доколкото знам, не се взима приставка, а този размер фуния съвместим с помпата. Поне със спектрата е така. Размерът е много важен между другото. Също е важно и редовно да се подменят частите на помпата

# 647
Zimk02, много се молех на отговор от Вас! Благодаря!
Сутринта докато пишех се дърпаше, но наистина я съблякох гола и в крайна сметка засука и сега три пъти вече си се нахрани и от двете гърди, че зърната ми са различни и има и претенции за гърда.
Иначе не мога да давам явно от шише, те наистина всички капят бързо, но гледах да я храня повдигната и да чакам сама да цока.
Благодаря отново!

Ще имате не един или два подобни момента, когато бебето отказва да суче. Особено към 2-3 месец, когато започне т.н. "кърмаческа стачка". При мен го имаше и към 10-11 месеца. Важно е да си повратяте, че е нормално, че се случва на всички в някакъв момент и че ще мине. Не се упреквайте, не търсете вина в себе си (не, най-вероятно не е заради залъгалката Simple Smile ), сменете нещо в обстановката, пробвайте друга поза, съблечете бебето голо, дори съм чувала за майки, които влизат под душа с бебето или кърмят ходейки...Пробвате всичко, което ви хрумне, тук в темата винаги има идеи. Ако пак не стане - без паника, цедите и давате от шише (на това хранене). Важното е бебето да е нахранено! Сънените бебета обикновено не протестират, бебето може да суче и насън.

Относно шишетата, и аз препоръчвам на Филипс Авент natural response. С 0 капки е мнооооого трудно да се нахрани бебе, с 1 също, ние ползвахме 2ка и по някое време и 3ка. На мен любимо ми беше едно стъклено малко, предимно него ползвах.
 Ако се подготвяте за бебе - поръчайте си ги от Амазон, доста по-евтини са, отколкото в магазините в България.

# 648
Препоръчвате филипс авент размер 1-2 тоест за старт? Може би едно такова и едно друго да имам като начало да пробваме кое ще се възприеме и после като/ако притрябват повече, взимам от предпочитаното? Simple Smile
Направо и помпата от амазон ще поръчам тогава.

# 649
Има комплект 2-ка във вис виталис. Така и така се бях насочила към марката, благодаря ви за съвета!

# 650
При нас Nuk Perfect match размер S се харесват. Ако искате погледнете ги и тях.

# 651
Момичета, пак съм аз с ново 20. Бебето си суче както преди, до облекчаване на гърдата (само единия път днес предложих прословутата залъгалка за няколко секунди да се успокои първо). Гърдите ми (особено дясната) са твърди като камък с червени петънца. В момента слагам студени компреси, направих малко гимнастика, но моля за съвет. Мисля, че започвам и температура да вдигам. Четох книгата на Хедра още бременна, но се бъркам в тази ситуация повече ли да давам на бебето да суче или по-малко? Знам, че не се доизцежда, но дясната гърда е наистина много твърда и червена отдолу, а лявата отгоре. Кърмя на поискване, но бебето е поспаливо и ако мине повече време си го будя аз да посуче колкото може. Отварям да му стане хладно, събличам го, но не очаквах такива проблеми още на 5 ден при положение, че в болницата ме натискаха да дохранвам с адаптирано мляко.
Имаме постоянно пълни памперси, храни си се перфектно според мен.

Последна редакция: вт, 27 яну 2026, 18:30 от ms_97

# 652
Здравейте. Това е съвсем нормално “поведение” на гърдите при петдневно бебе. Слагайте бебето често на гърда (минимум 8-10 пъти), правете масаж с обратен натиск за омекотяване на гърдата, освен студени компреси правете такива с охладени, счукано зеле (сменяте като повехнат листата). Опитвайте да се регулира количеството само с бебето, но ако продължава да боли мнпгп и да не можете да търпите, изцеждането на 15-20-30 мл за малко облекчение няма да ви предизвика хиперлактация. Напълно нормално е в момента да имате усещане, че има страшно много мляко и гърдите ще се пръснат - тялото все още не знае колко мляко трябва и произвежда с пълна пара. Първият месец обичайно жените имат физиологична хиперлактация.
Ако действително вдигате температура, то може да приемате чист ибупрофен, тъй като действа и противовъзпалително, но стига да не скача рязко над 38,5 и да не я поддържате повече от 36 часа, може да овладеете състоянието.
Не пристягайте гърдите, не щавете с гореща вода и предлагайте често гърда, слушайки за преглъщания. Ако има проблем, пишете, но засега нещата звучат в норма.

Общи условия

Активация на акаунт