Мнения за неелитни училища след седми клас в София - Тема 12

• 49 456
  • 751
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Здравейте,

Изнасям въпроса си самостоятелно.

Моля за мнения за Професионална механоелектротехника " Н.Й. Вапцаров?
Има ли деца от малцинствата?
На две близки приятелки синовете учат там. Приеха ги миналата година с доста нисък бал. Просто на децата не им се учеше и това беше добър вариант ,като локация и да избегнат кварталното. Училището е малко ,а от миналата година са само две паралелки. Делят сградата с Първа частна английска  гимназия. Майките нямат оплаквания , децата също не са споделяли да се случва нещо кой знае какво в лошия смисъл. Всички взимат стипендия - 50 лв. само , защото са се записали. Но истината е , че  не се учи и нивото е доста ниско. Нормално е имайки предвид бала с който влязоха. Все пак в годините ,ако им стане интересно биха излязли с професия, което е по-добре от обикновена гимназия.

А знаете ли дали са на две смени или само първа смяна?

# 136
Мисля, че да , но не съм съвсем сигурна. Ще питам .

# 137
  • София
Мецане, разбрал си почти всичко, само леко уточнение в тази част:
[ Трети и четвърти профил се избират в 10 клас. Има наредба точно какви могат да бъдат и каква комбинация могат да бъдат. Конкретното училище може да не предлага всички комбинации или всички профили от наредбата, но които предлага, трябва да са според нея (например физика и биология не може).
Изискването за конкретните два задължителни предмета за даден профил важи само за първите два профилиращи предмета, които се определят с ДПП - те трябва да са такива, че да формират съответния профил по Наредбата. 3/4 профилиращи предмети вече се избират свободно и не са обвързани от посоченото в Наредбата. Т.е. 3 и 4 профилиращи предмети могат да бъдат биология и физика, бел и математика, история и химия и т.н. - каквото ти душа сака, стига училището да дава възможност да ги комбинираш така.

# 138
Мнения за 93 СУ? И това ми попада в полезрението като интересно и, което би заинтересувало моята дъщеря.
Също и за 36 СУ, ако знаете нещо?
В 93 СУ има две профилирани паралелки, едната е с криминология и руски, другата е с журналистика и английски. Not great, not terrible, както се казва в един известен сериал. Има читави учители, има и читави деца, но не са мнозинство. Ако някой се интересува от повече информация, може да ми пише.
В ДПП за 2025/2026 няма такива паралелки. Или аз не гледам където трябва...Има 2 с Обществени науки с АЕ/РЕ и РЕ/ АЕ. Третата е СХН АЕ/РЕ.

# 139
  • Sofia
За 93 СУ това, което прочетох в сайта им (много добре направен между другото) има 4 паралелки тази година. 2 са Обществени науки - едната е Криминалистика и криминология с руски, другата е Национална сигурност с руски, третата е Обществени науки - Журналистика с английски и четвъртата е STEM Софтуерни и хардуерни науки.

# 140
За тези, които не са ориентирани с профилите, съветът ми е при равни други условия да избират големи училища (с повече от 3-4 паралелки в гимназия). Особено ако са се насочили към чужди езици.
За Вапцаров единственото хубаво нещо, което могат да кажа - както една дама спомена по-горе - всичките им паралелки са защитени, следователно всяко дете получава стипендия без значение успеха.

# 141
За предприемачески кои са задължителни- предприемачесто и география ли? И после учебните планове ли да гледам, за да придобия представа за 11 и 12 клас?
Детето се е вторачило в едно квартално училище с такъв профил. Отворих учебните планове за 11 и 12 клас, на едно място видях български разширено, което леко ме успокои. Но иначе другото е информационни технологии, технологии и предприемачество. Много далечни от него, според мен....СТЕМ паралелки са и двете паралелки, които предлага училището.
Май ще чакам точките и ще се обаждам на всяко училище:), за което има шанс.

# 142
За предприемачески кои са задължителни- предприемачесто и география ли? И после учебните планове ли да гледам, за да придобия представа за 11 и 12 клас?
Детето се е вторачило в едно квартално училище с такъв профил. Отворих учебните планове за 11 и 12 клас, на едно място видях български разширено, което леко ме успокои. Но иначе другото е информационни технологии, технологии и предприемачество. Много далечни от него, според мен....СТЕМ паралелки са и двете паралелки, които предлага училището.
Май ще чакам точките и ще се обаждам на всяко училище:)
Да, внимателно гледайте училищните учебни планове за 11 и 12 клас за същия профил.
От Наредба 7: "профил "Предприемачески" със задължителни профилиращи учебни предмети предприемачество и информационни технологии или предприемачество и география и икономика"

# 143
Не знам тия деца дават ли си сметка колко тежък профил е географията...,  повечето му приятели искат там, а като ги гледам колко са ученолюбиви, лошо ми става...

# 144
Не знам тия деца дават ли си сметка колко тежък профил е географията..., всичките му приятели искат там, а като ги гледам колко са ученолюбиви, лошо ми става...
Профилираната подготовка като цяло си е тежичка - математика и физика, химия и биология. Аз съм също в подобно положение, моето едвам ще завърши гимназия с тежки профили или - недей си боже БЕЛ и история, ама избирам на принципа на най-малкото зло.

# 145
На мен БЕЛ и история, колкото и да са сложни, ми звучат по-добре от всичко друго.
Останалото са все тежки науки, но никой не ме пита.

# 146
  • у дома
На мен БЕЛ и история, колкото и да са сложни, ми звучат по-добре от всичко друго.
Останалото са все тежки науки, но никой не ме пита.
При нас и философията не беше труден и деца даже писаха ДЗИ по този предмет.

# 147
Здравейте, заради подценяване на НВО по математика, така мечтаните испанска или френска гимназия отпадат. Може ли да препоръчате, кое от неелитните гимназии с езикова насоченост е най-добре за момиче с около 440 точки? Насочваме се към 31?

Или по-добре е Търговско-банковата гимназия?

Мерси предварително.

# 148
Здравейте, заради подценяване на НВО по математика, така мечтаните испанска или френска гимназия отпадат. Може ли да препоръчате, кое от неелитните гимназии с езикова насоченост е най-добре за момиче с около 440 точки? Насочваме се към 31?

Или по-добре е Търговско-банковата гимназия?

Мерси предварително.

За дете с езикова насоченост, поне според мен, е съвсем в другата крайност НТБГ... То не е профилирано, а професионално и съответно не се изучава задълбочено език, а специални предмети в областта на финансите и банковото дело.

За езиков профил около бала, който сте посочили, аз лично бих избрала 32-ро и/или 35-то, както и 133-то, (зависи какъв език искате да е водещ) преди 31-во. Отделно, ако баловете паднат малко, имате реални шансове за 1-ва английска (миналата година са били малко на 450, като гледам).

# 149
Да, мерси много. Ако баловете паднат, имаме шансове и за Френската, но аз не мисля, че ще паднат. А и да паднат, няма да е с 10+ точки. Разбира се, аз казвам 440 точки, според това, което детето казва, като грешки. Реалният резултат, може и да е по-нисък.

Благодаря, още веднъж. Ще поразгледаме 32 и 35. А за икономическа гимназия, се замислихме от гледна точка на "по-предпочитано училище от останалите" и като опция за смяна на насоката.
Търсим "най-добрата среда".

Общи условия

Активация на акаунт