Мнения за неелитни училища след седми клас в София - Тема 12

• 49 515
  • 751
  •   1
Отговори
# 165
Към момента са за деца с нисък бал просто. Жалко, защото пък специалностите са хубави на хартия. Моето иска тази със самолетите.

# 166
Благодаря много на всички. Списъка започна да се увеличава, което обаче, не ни улеснява.
Най-добре да изчакаме разултатите засега Simple Smile

Не е лошо да изчакате статистиката, може да се окаже, че с тези точки ще има доста по-различен шанс отколкото очаквате.
Колкото до ФЕ - 133 знам че имат страхотен учител.
12 не било зле а в 35 - направо са си супер френската.

За испанският - дочух че 127 е доста добър вариант.
Френският в 12то е в профил Предприемачески и последните години няма профил френски език в 11 и 12 клас. Миналата година това ни отказа да го пишем в желанията (а живеем до него). Имайте го предвид.
А френския не се ли води 1 или 2 профил, които продължава нагоре? Уж ги схващам тези профили, а все нещо не ми е ясно...Или е предприемачески- основния, а след това се избира нещо друго- странично, без да е език? То става много сложно с избора след това, ако е така.

# 167
  • София
Ако профилът е Предприемачески, езикът не е профил. Би могъл да бъде избран като 3/4 профил в 10 клас, ако училището го предложи. Езикът е задължителен профилиращ предмет само за паралелките, които са с профил Чужди езици.

# 168
157-мо не е за човек с 440 точки бал.

# 169
157-мо не е за човек с 440 точки бал.

В какъв смисъл?
Не го разбирам това?

# 170
Нивото е ниско и не е подходящо за   дете с такъв бал

# 171
Да, мерси много. Ако баловете паднат, имаме шансове и за Френската, но аз не мисля, че ще паднат. А и да паднат, няма да е с 10+ точки. Разбира се, аз казвам 440 точки, според това, което детето казва, като грешки. Реалният резултат, може и да е по-нисък.

Благодаря, още веднъж. Ще поразгледаме 32 и 35. А за икономическа гимназия, се замислихме от гледна точка на "по-предпочитано училище от останалите" и като опция за смяна на насоката.
Търсим "най-добрата среда".
Ние сме в същата ситуация, само, че с момче и приблизителен бал 430. Желанието ни беше езиковите, но няма шанс според мен. 35 не е лошо и ни е много близо, но комбинациите с езици не ни харесват. Той иска немски и английски. 32-ро самото училище като база ме отблъсква. Няма двор, нищо. И остава 31, което засега ни е вариант. Не иска икономическа насоченост. Мислехме за 51- Компютърна графика, но от тази година са го направили с езици английски и японски, миналата беше английски и немски. И не знам, не ни остават много опции.

# 172
35то е за предпочитане пред 31во. Немски и руски не е толкова лош вариант.

# 173
Някой има ли представа кога се качват на сайтовете на училищата учебните планове? Предвид многото промени в паралелките се оказа, че наличните  не са актуални. А ми се иска да знам какви профили ще има в 11 и 12 клас.

# 174
И според мен 35-то е за предпочитане пред 31-во.
Sheila22, няма как да знаете от сега. Някакъв ориентир могат да ви бъдат досегашните планове. Предполагам, че дори и да се обадите в училището (или училищата), които ви интересуват, информацията пак ще е предпоследна.

Последна редакция: пн, 23 юни 2025, 16:12 от Tisisat

# 175
  • София
Училищните учебни планове се приемат година за година, така че в момента няма как да видите учебните планове за 11-ти и 12-ти клас, които ще се отнасят за вашия випуск. Настоящите такива са за учебната 2024/2025 и могат да ви бъдат ориентир за това какви 3 и 4 профил предлага училището към настоящия момент.

Последна редакция: пн, 23 юни 2025, 18:12 от sanaka

# 176
Правете си обаче сметка, че при такъв вариант отпада възможността за лесен ДЗИ по английски.

# 177
Аз не съм против руския, просто синът ми не го иска. А и от гледна точки на два нови езика за него не е добра опция. Той говори добре английски, и на този етап това е основния му език. Иска ми се да научи още един, но два нови ще му е свръх възможностите. И френски не ни е опция също. Иначе дразнещо е, да, че за този бал, няма избор.

Последна редакция: пн, 23 юни 2025, 20:30 от bubanka

# 178
Явно ще си събира желаещи за конкретно тези 2 езика (35-то) . За нас и двата са крайно нежеланите, така, че дори и и да стига балът, не ни е в полезрението. Ще търсим нещо с английски, защото 2 нови езика ми се струват много, но пък...знае ли човек как ще се развият нещата занапред...

# 179
Не се хейти,  хората се дразнят, че е вързан с немския в две високобалови училища, вместо да е по избор. Ако вместо руски, беше немски и арабски задължително, и вие щяхте да недоволствате, а не да се чудите както сега, защо хората не го искали.
Ходете си в руския център и си го учете, не транслирайте вашите предпочитания на други

Аз не съм против руския, просто синът ми не го иска. А и от гледна точки на два нови езика за него не е добра опция. Той говори добре английски, и на този етап това е основния му език. Иска ми се да научи още един, но два нови ще му е свръх възможностите. И френски не ни е опция също. Иначе дразнещо е, да, че за този бал, няма избор.

В действителност в 8-ми клас в профил "Чужди езици", се изучава само първият език от профила (т.е. НЕ). Вторият език започва в 9-ти клас с 2 часа/седмично. Училищата могат да добавят малко към тези 2 часа, но май повече от общо 4 няма никъде. Можете да погледнете в учебните планове на съответното училище - виждат си се и брой часове, и хорариуми.

Общи условия

Активация на акаунт