Мнения за неелитни училища след седми клас в София - Тема 12

• 49 332
  • 751
  •   1
Отговори
# 75
  • София
За ранното профилиране - въобще не разчитайте, особено на биология като трети предмет. Докато стигнат 10 клас, остават 5 желаещи в класа за биология и може да им предложат съвсем други профили.

Много зависи от изискванията за бал!!!
Аз лично ще търся нещо с български и английски, там може да вържем повече точки.

# 76
  • София
Момичета,  във френската балът  с латински кръжи около моя полиглот. Прото аз се чудя, дали средата е ок.. ма то .. средата те си я създават и избират. В истерия съм май вече а.. хахах ще ми мине хаха
Само искам да обърна внимание на това, че баш в тази паралелка трети/четвърти профил са биология и химия. Точно заради латинския я проучвах, класиците, докоснали се до Марта, си го обичат явно 😉
Във ФЕГ профилите са свободно избираеми. Всеки ученик , от който и да е клас може да избере химия и билогия, както и всеки друг предмет, който желае.Изключително рядко класират децата при избор на профил примерно по трето желание.
Паралелката с латински е СТЕМ, няма избор на профил, различен от биология и химия. Звънях да питам.

# 77
Паралелката с латински е СТЕМ, няма избор на профил, различен от биология и химия. Звънях да питам.
[/quote]
Не съм се изразила точно. Имам предвид, че и  другите деца  извън тази паралелка могат да изберат също биология и химия.

# 78
Здравейте! Благодаря за новата тема. Ще следя и аз.
Тъй като видях, че сте писали за 19 СУ, което ни е съвсем близо, като локация и е един от резервните ни варианти, бихте ли споделили актуано мнение за него - дисциплина, среда, отношение към децата? Също и 2-ро СУ?
Благодаря!
Здравейте, за 19 СУ може да намерите някои стари мои мнения тук, подробно са описани нещата и все още са актуални.
Мога да потвърдя, че е добър избор за деца с не толкова висок бал. Немският е на ниво, подготвени преподаватели, а може да се избере и като профилиращ предмет след 10 клас. В края на 9. клас има изпит за ниво В1, а в края на 11-ти – за В2. Имаха и нейтив преподавател по немски в 9. клас. Който има желание да учи езика, го учи.
В 9. клас имаха екскурзия (едноседмична) до Германия, Швейцария и Италия, а в 11. клас – до Англия, Австрия и Унгария.
Профилиращи предмети са Предприемачество и ИТ, като след 10 клас трябва да се избират още два. Дъщеря ми си избра немски и география. Някои избраха история, други биология, трети философия. За други предмети не се събраха желаещи. Дъщеря ми много искаше физика, но за нея, както и за математика, нямаше достатъчно деца.
Вторият език, както вече знаете, е скандинавски. Дъщеря ми е с норвежки, доволна е, макар миналата година известно време да бяха без учител. Завършват с ниво А1 и не могат да избират втория език като профилиращ предмет.
Много благодаря за подробната информация и позитивното мнение! Ще разгледам и по-старите Ви мнения. След вчерашния изпит по математика, най-вероятно ще се наложи да се преориентираме и ние. Да, видях, че втория език е скандинавски, но това не ми се струва лош вариант.

# 79
Здравейте,за профил ,, природни науки,, как бихте подредили следните училища:1,7,12,22,32,119 127,18..
Благодаря предварително 🙂

# 80
Здравейте! Благодаря за новата тема. Ще следя и аз.
Тъй като видях, че сте писали за 19 СУ, което ни е съвсем близо, като локация и е един от резервните ни варианти, бихте ли споделили актуано мнение за него - дисциплина, среда, отношение към децата? Също и 2-ро СУ?
Благодаря!
Здравейте, за 19 СУ може да намерите някои стари мои мнения тук, подробно са описани нещата и все още са актуални.
Мога да потвърдя, че е добър избор за деца с не толкова висок бал. Немският е на ниво, подготвени преподаватели, а може да се избере и като профилиращ предмет след 10 клас. В края на 9. клас има изпит за ниво В1, а в края на 11-ти – за В2. Имаха и нейтив преподавател по немски в 9. клас. Който има желание да учи езика, го учи.
В 9. клас имаха екскурзия (едноседмична) до Германия, Швейцария и Италия, а в 11. клас – до Англия, Австрия и Унгария.
Профилиращи предмети са Предприемачество и ИТ, като след 10 клас трябва да се избират още два. Дъщеря ми си избра немски и география. Някои избраха история, други биология, трети философия. За други предмети не се събраха желаещи. Дъщеря ми много искаше физика, но за нея, както и за математика, нямаше достатъчно деца.
Вторият език, както вече знаете, е скандинавски. Дъщеря ми е с норвежки, доволна е, макар миналата година известно време да бяха без учител. Завършват с ниво А1 и не могат да избират втория език като профилиращ предмет.
Много благодаря за подробната информация и позитивното мнение! Ще разгледам и по-старите Ви мнения. След вчерашния изпит по математика, най-вероятно ще се наложи да се преориентираме и ние. Да, видях, че втория език е скандинавски, но това не ми се струва лош вариант.
Току-що си открих две грозни грешки, които налагат бърза корекция:-)
- втората екскурзия беше след 10. клас.
- нивото на втория език в края на завършването е А2, а не А1. За съжаление дори А2 не е заветното разговорно ниво, а просто "поназнайване" на езика. Въпреки това е достатъчно да събуди интереса на детето, ако реши да продължи по-нататък в тази посока - например, да учи Скандинавистика.

# 81
  • София
В 127 не учихме особено много природни науки, да не кажа хич.
Дъщерята го завърши преди 2 г, точно тази паралелка.

# 82
Значи 127-мо ще отпадне ,интересува се от химия детето ми .

# 83
  • у дома
Значи 127-мо ще отпадне ,интересува се от химия детето ми .
Тази год приятелско дете го завърши и е доволно от химията,нямам идея дали учителите,водещи пп са различни.

Последна редакция: сб, 21 юни 2025, 21:17 от svetlaem

# 84
  • София
Здравейте, понеже се коментира 19-то, да дам и моите пет стотинки. В момента там са децата ми, 4-ти и 7- ми клас. За съжаление, въобще не съм съгласна с изразеното мнение, че след 7- ми клас е добър вариант. Проблемите са толкова много до тук, като например, че децата останаха без учител по математика в продължение на месеци от 5-ти до 7- ми клас. Като гледам как учителите си събират големите ученици от кафетата наоколо, и няма никаква дисциплина, много се надявам да успее да се класира някъде по добре. Директорката, е магьосница да хвърля прах в очите, колко е дейна, но реално прогони всички учители, които вдъхновяват децата за учене и остави, само такива, които нещо на нея и изнасят, но положението е плачевно. Още повече се говори, че основната учителка по скандинавски езици сега напуска и въобще не знам, дали ще успее до новата учебна година да намери друг. Пак казвам, не можаха да се задържат дори тези по математика. Като цяло, в деня на отворени врати всички не бяха себе си, присъстваха в няколко часа, пълен театър. Не навивам никой, просто изразявам мнение, като родител с две деца там. Мнението ми се потвърди и от една класация, която бях гледала , с какъв бал приемат софийските училища в седми клас, и какви са резултатите от матурите в 10- ти. 19- то слиза като подготовка с близо 20 места надолу. Примерно смг  и още няколко задържат нивото, приемат в 7- ми клас с примерно 480 точки в 10- ти клас резултатите са 480. Докато 19- то приема примерно с 400 в 10- ти клас общата оценка е 250. Въобще не мисля, че е добър вариант, съжалявам. Дори това, което обясняват иновативно с кабинети за интерактивно обучение, реално има един кабинет, в които децата от всички паралелки я влязат по веднъж в месеца, я не. Огромно разминаване на обещанията на директорката и реалността.

# 85
  • у дома
Много интересно от къде в 10 кл тези 480т като тогава не се кандидатства и няма такава статистика.

# 86
Много интересно от къде в 10 кл тези 480т като тогава не се кандидатства и няма такава статистика.
Предполагам се има предвид 190 (сборът от НВО мат и бел). По инерция е написан стандартния бал при кандидатстване с такива резултати.

# 87
  • София
Не съм цитирала точно точките, просто съм дала пример с някакви произволни цифри. По важното е, че нивото в 19- то пада изключително много, което прави децата много неподготвени за кандидатстване след 12- ти клас.

# 88
Национална търговско банкова
Национална финансово стопанска
Някой с мнение за тези двете?

# 89
Нямам мнение, но  съм с едно на ум по темата. Субективно отрицателно. Така, че не съм критерий Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт