Мнения за неелитни училища след седми клас в София - Тема 12

• 49 382
  • 751
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Мнения за 93 СУ? И това ми попада в полезрението като интересно и, което би заинтересувало моята дъщеря.
Също и за 36 СУ, ако знаете нещо?
В 93 СУ има две профилирани паралелки, едната е с криминология и руски, другата е с журналистика и английски. Not great, not terrible, както се казва в един известен сериал. Има читави учители, има и читави деца, но не са мнозинство. Ако някой се интересува от повече информация, може да ми пише.

# 91
Не съм цитирала точно точките, просто съм дала пример с някакви произволни цифри. По важното е, че нивото в 19- то пада изключително много, което прави децата много неподготвени за кандидатстване след 12- ти клас.
То във всички пада в 10 клас, защото никой не ходи на уроци.
В 12 се вдига отново Simple Smile

# 92
Хора, толкова не съм в час, чак се чувствам виновна.. Гледам се вълнувате от профилиране след 10-ти клас. Изобщо не знам за какво иде реч, направо ме   е срам. Оценките от сега ще имат ли значение за това "профилиране" каквото ѝ да значи? Само и  тук да вметна, че ми трябват контурни карти по география, ако някой може да снима и  да ми прати ще дам мейл, че е на кантар момчето. Любезно е пропуснал, че му трябват в новото училище.

# 93
Национална търговско банкова
Национална финансово стопанска
Някой с мнение за тези двете?
Нямам преки наблюдения, но ги хвалят. Дават по-добра подготовка от УНСС. Преди да ги пишете, преценете много добре, дали детето иска да се занимава с икономика в бъдеще. Набляга се много на специалните предмети, но не и на езика. Ще трябва да детето да го доучва извън училище. Преди години се наложих над дъщеря ми да напише 32-пред НТБГ, защото тя не проявяваше интерес към икономиката, но искаше да отиде там, защото и звучало по престижно. Беше ясно, че няма да се класира в ЕГ и ще влезе по следващото желание. Към днешна дата не съжаляваме, защото завърши Интериорен дизайн и си работи по специалноста. В 32-ро научи английски, което е необходимия минимум за новите поколения.

# 94
За НТБ и НФСГ - мое познато дете учи в НТБ, банково дело. Доволно е. Училищата са елитни, децата са много добри и интелигентни. Не прекаляват с ученето обаче. Имайте предвид, че това са професионал ни училища в областта на икономиката и финансите. Всичко, което ще научат там, спокойно могат да го научат във висшето образование, ако искат това. Лично за мен не си струва да се специализира в тази област в средното, освен ако детето много силно не го влече.

# 95
Национална търговско банкова
Национална финансово стопанска
Някой с мнение за тези двете?

Защо в неелитните училища? И двете са доста добри за икономически насочени деца. Според мен по-ниският бал се дължи на това, че родителите не искат от сега да насочват децата към икономика. Ако детето има интерес, училищата дават идеална подготовка за по-нагоре. Аз самата съм завършила икономически, макар и не от тези двете училища..... За кандидат-студенския изпит по икономика се готвих сама по два учебника за десет дни. Вярно, че изкарах 4,50, ама ми беше достатъчно. В университета ми беше супер леко, докато колегите ми се чудеха къде се намират.

# 96
А къде точно се намира 93 СУ, с трамвай 20 удобно ли е да се стигне?

# 97
  • София
В Гео Милев. Да, става, с трамвай 20.
Две приятелки на дъщеря ми учеха там. Не се учи особено много.

# 98
Супер, за нас е Simple Smile

# 99
Здравейте, понеже се коментира 19-то, да дам и моите пет стотинки. В момента там са децата ми, 4-ти и 7- ми клас. За съжаление, въобще не съм съгласна с изразеното мнение, че след 7- ми клас е добър вариант. Проблемите са толкова много до тук, като например, че децата останаха без учител по математика в продължение на месеци от 5-ти до 7- ми клас. Като гледам как учителите си събират големите ученици от кафетата наоколо, и няма никаква дисциплина, много се надявам да успее да се класира някъде по добре. Директорката, е магьосница да хвърля прах в очите, колко е дейна, но реално прогони всички учители, които вдъхновяват децата за учене и остави, само такива, които нещо на нея и изнасят, но положението е плачевно. Още повече се говори, че основната учителка по скандинавски езици сега напуска и въобще не знам, дали ще успее до новата учебна година да намери друг. Пак казвам, не можаха да се задържат дори тези по математика. Като цяло, в деня на отворени врати всички не бяха себе си, присъстваха в няколко часа, пълен театър. Не навивам никой, просто изразявам мнение, като родител с две деца там. Мнението ми се потвърди и от една класация, която бях гледала , с какъв бал приемат софийските училища в седми клас, и какви са резултатите от матурите в 10- ти. 19- то слиза като подготовка с близо 20 места надолу. Примерно смг  и още няколко задържат нивото, приемат в 7- ми клас с примерно 480 точки в 10- ти клас резултатите са 480. Докато 19- то приема примерно с 400 в 10- ти клас общата оценка е 250. Въобще не мисля, че е добър вариант, съжалявам. Дори това, което обясняват иновативно с кабинети за интерактивно обучение, реално има един кабинет, в които децата от всички паралелки я влязат по веднъж в месеца, я не. Огромно разминаване на обещанията на директорката и реалността.
Без да имам намерение да влизам с спор с Вас, ще разкажа следното.
И двете ми дъщери бяха до 7. клас в 30 СУ. Мога да кажа, че обучението от 5. до 7. клас беше пълна пародия. Текучество на учители, незаинтересованост от тяхна страна, неглижиране на елементарни задължения и отговорности, лошо отношение към учениците. Естествено, и децата на тази възраст допринасят за общата картина. Почти всяка седмица между учители и ученици възникваха трагикомични ситуации, на които човек се чуди да се смее ли, да плаче ли. След 7. клас обаче ситуацията е много различна, и това не е тайна за никого. Тук има едва съфорумка, Просто_майка, която има отлични отзиви за гимназиалното обучение с езиков профил ИЕ. Аз знам, че наистина е така. На един колега дъщеря му завърши 30 СУ с ИЕ и природни науки, сега учи медицина, училището й е дало много добра основа, доволни са и тя, и родителите й (майка й е лекар). И за мен е загадка защо масово се фаворизира гимназиалното обучение на сметка на прогимназиалното. Имам колежка, чието дете учи в Питагор и не мисли, да го оставя там, нито да продължава в друго частно. Насочили са се към НПМГ и според мен ще успеят. На въпроса защо е избрала частно училище, където сумите са доста високи, тя ми отговори „Защото от пети до седми клас навсякъде в държавните е зле и никъде не ги подготвят адекватно“.
Що се отнася до 19 СУ в гимназиален етап – като се изключи това, че известно време наистина бяха без учител по норвежки, текучество на учители не е имало. Основната учителка по скандинавски езици напусна още преди 2 години и след това са само мъже, които добре се справят. Конкретно по математика, една и съща госпожа (Теодора Венева) й преподава вече 4 години. Подготовката по другите предмети също е на ниво, особено профилиращите след 10 клас. Известно е, че директорката не се ползва с много добро име (и мен ме притесняваше това навремето), но моите впечатления са, че „пакостите“, което е направила, са най-вече при началното и прогимназиалното обучение, не при гимназиалното.
Сега, за дисциплината и за учениците по кафета наоколо – да, това е така. Но учениците с цигари и кафета ги има навсякъде, а и да не забравяме все пак, че училището не е елитно. Дъщеря ми (която е доста будно дете и чете много) например, почти не успя да си намери приятели сред съучениците – смята ги за „тиктокъри“, момчетата за инфантилни, момичетата за твърде повърхностни (занимавали се с клюки, обсъждали коя как била облечена, колко била дебела и т.н.). Но това е положението, след като не успя да изкара добър бал преди години, трябваше да се задоволим с 19 СУ, а то не е никак лошо училище, поне по отношение на учители. Пак ще кажа, който има желание да учи – учи, никой не му пречи.

Последна редакция: нд, 22 юни 2025, 13:04 от Dimi Avram 703940

# 100
Изключително полезно мнение, много Ви благодаря!

# 101
  • София
В доста училища е така. В 22-ро прогимназията е пълна скръб, а гимназията е на достатъчно високо ниво и наплива за там всяка година е огромен. Затова е добре да се търсят мнения основно за гимназията, защото там нещата в повечето училища са доста различни

# 102
  • Сф
Здравейте,за профил ,, природни науки,, как бихте подредили следните училища:1,7,12,22,32,119 127,18..
Благодаря предварително 🙂
В 134 то е на високо ниво профила.

# 103
Здравейте,за профил ,, природни науки,, как бихте подредили следните училища:1,7,12,22,32,119 127,18..
Благодаря предварително 🙂
Аз лично - 32, 22, 127, 18, 7, 1, 119, 12. Вижре предпочитанието и към езиците. Също и балообразуването.

# 104
  • София
Също не искам да влизам в спор, просто споделих лични впечатления. По принцип дете, което иска да учи и има лична амбиция, навсякъде ще се справя и ще има шансове за университет. Въпроса е точно в това, което и Вие споделяте, че средата за съжаление, масово не е ок. И да децата, които учат ще останат като аутсайдери в класа си, а все пак, това е и социално израстване. На мен ми прави впечатление, че горните класове ходят без учебници, просто по една дамска чанта. Иначе да, кафета и цигари има навсякъде. Но по информация на учители от горните класове, масово не влизат в час и за това не им се прави забележка. Просто смятам, че някаква дисциплина трябва да се наложи. Затова казвам, че искрено се надявам, бала на детето ми да му стигне, за да се премести. И само да допълня, че заставм зад позицията си, че текучество на учители има и в горните класове и масово в училището.

Общи условия

Активация на акаунт