Вкарване в регулация

• 700
  • 18
  •   1
Отговори
Здравейте!
Моля по-запознатите и тези преминали през процеса по вкарване на парцел в регулация да споделят полезна информация.
Харесахме си един парцел извън регулация. На 100м има регулация и новопостроени къщи. Земеделска земя е, категория 9, НТП изоставена нива. Имате ли представа колко време и средства отнема смяната на предназначение и вкарване в регулация? Също така мога ли някъде да попитам дали би имало някакъв проблем с тези стъпки преди да сме закупили? Искаме да си строим къща в близките 3-4г, та не ми се иска след като сме купили и някъде по веригата да ни кажат "това не може" примерно.
 В общината ли да търся информация, в ДФЗ ли..?
Моля давайте съвети и споделете как е било при тези, които са преминали по този път.
За област Стара Загора става дума, ако е от значение

# 1
Първо вижте дали може да смените в служба "Земеделие" предназначението, да стане земеделска земя за неземеделски нужди. 9 категория може и да не може, зависи какъв е бонитетът на преобладаващите земеделски земи в землището. Ако девета категория е сред най-високите, а останалите са между 9-12 (по-неплодородни), може и да не разрешат.  Около Стара Загора обаче мисля (Тракийска низина), че са по-плодородни земите и имате шанс да стане. Комисия трябва да даде разрешение

После в общината чрез частичен ПУП на достатъчно по площ място може да се вкара в регулация или чрез изменение на ПУП, да се разшири съществуващият ПУП, щом в близост има и при в регулация. При всички случаи, ако имотът е малък, трябва да има и други желаещи съседни собственици за това. Не ми се вярва за нещо с площ 1-2 дка (1000-2000 кв.м) да направят подобни промени.

# 2
Ние сега сменяме предназначението на една нива, пета категория, до сега нещата се точат над година и всеки момент очакваме да стане готово. Ангажирали сме адвокат, защото е голямо търчане и разнасяне на документи. Тази нива хем се обработва заедно с други наоколо от арендатори, но и има доста съседни ниви с вече сменено предназначение, на някои вече а построени къщички. Така че наистина това е голям коз - да има земи, които вече са в регулация в близост.

# 3
Да, защото се назначават дати комисии да се събират, сега е отпускарски сезон вече, от нужните хора все някой е в отпуск, проекти за пуп, издаване на заповеди, обнародване в ДВ... Аз съм сменяла, вкарвал в регулация, отнема време, но става в крайна сметка. После пак може да има разправии с водопроводи, електропроводи и пр.

# 4
Има и фирми, които се занимават с това, имат съответните връзки и им придвижват по-бързо нещата. Може да се консултирате с такава фирма, но не е евтино.

# 5
Има и фирми, които се занимават с това, имат съответните връзки и им придвижват по-бързо нещата. Може да се консултирате с такава фирма, но не е евтино.
Можете ли да споделите какви са тези фирми, имена? Намерих една - mapex, която пише че прави и предварително проучване на имот, което ми се струва чудесно. Предварително да знаем реално дали ще бъде възможно всичко и ако да колко време и средства ще отнеме.
Споделете ако знаете за други подобни

# 6
Можете ли да споделите какви са тези фирми, имена? Намерих една - mapex, която пише че прави и предварително проучване на имот, което ми се струва чудесно. Предварително да знаем реално дали ще бъде възможно всичко и ако да колко време и средства ще отнеме.

Имотът (изоставената нива) чия собственост е? Ако е общинска, те ще свършат голяма част от работата. Иначе провери за геодезически фирми в района.

# 7
Ще потърся. Главно ми се иска предварително проучване някъде да се направи, за да имаме  представа дали ще си заслужава всичко.
Земята е частна собственост иначе

# 8
  • София
...9 категория може и да не може, зависи какъв е бонитетът на преобладаващите земеделски земи в землището. Ако девета категория е сред най-високите, а останалите са между 9-12 (по-неплодородни), може и да не разрешат...
Земеделската земя може да е от 1-ва до 10-та категория,  като 10-та е най-лошата.
Потърсете кантора, която ще направи проучвания, ще процедира ПУП, ще съгласува с дружествата за комунални услуги, ще внесе документите за одобрение.
Ще трябва да платите и такса за изваждане на земята от земеделския фонд, ако Ви разрешат, разбира се.

# 9

За вашата област не знам фирми.

# 10
...9 категория може и да не може, зависи какъв е бонитетът на преобладаващите земеделски земи в землището. Ако девета категория е сред най-високите, а останалите са между 9-12 (по-неплодородни), може и да не разрешат...
Земеделската земя може да е от 1-ва до 10-та категория,  като 10-та е най-лошата.
Потърсете кантора, която ще направи проучвания, ще процедира ПУП, ще съгласува с дружествата за комунални услуги, ще внесе документите за одобрение.
Ще трябва да платите и такса за изваждане на земята от земеделския фонд, ако Ви разрешат, разбира се.

Да, написала съм 12, вместо 10. Останалото, мисля, че е ясно - за около Стара Загора вероятно 9 е ниска категория (неплодородни земи), но има места в България, където масово са 9-та категория. Геодезическа фирма е по-добре от кантора, тъй като кантора пак би възложила на геодезическа фирма скици и проект за ПУП.

# 11
Геодезическа фирма е по-добре от кантора, тъй като кантора пак би възложила на геодезическа фирма скици и проект за ПУП.
Не е така. Геодезистите имат много малко общо с промяната на предназначението. При смяната се изработва План за застрояване (архитект или урбанист) и схеми Ел, ВиК. Ако се прокарват нови подземни мрежи се прави трасировъчен план със сервитути (това вече се изработва от геодезист), но за 1 имот не ни се е налагало.
Най-важното условие за да се осъществят горните дейности е да е предвидена възможност за промяна на предназначението по ОУПО. Ако не е - за 1 имот няма да допуснат изменение на ОУПО.
Ако е за повече зависи от благоволението на общинската администрация, в частност общинския съвет (пари, пари и пак пари).
След като измените ОУПО (за 1 имот е убийствено), тогава вече може да стартирате по-горната процедура.

# 12
За един имот изобщо няма смисъл, освен ако не говорим за повече декари земеделска земя, които да са достатъчни сами по себе си за частичен ПУП.

Аз пак не разбрах юридическа кантора какво повече ще свърши, освен да вземе допълнителни такси за всяка дейност, която ще възложи на геодезисти, урбанист и пр., за всяка дейност на поземлената комисия, общината и съда пак ще вземе допълнително на тарифата на съответната служба. Скиците и измерванията се извършват от геодезисти, те работят съобразно съответните нормативни актове, юристите няма да работят по различни. Урбанизъм се завършва в УАСГ, Геодезически факултет мисля (специалността е сравнително нова и не съм в течение), обикновено урбанистите работят в геодезически фирми, може и в архитектурни, да речем, но не са в юридически кантори. За архитект, архитектът на общината дава разрешение, дори и при външен архитект пак не може да мине без архитекта на общината. Ама както някой каза, най-добрата фирма ще е тази, която има най-дебели връзки със съответната община, че да съкрати сроковете максимално. Може и юридическа кантора да бъде.

# 13
И дори след 3- 4 години да успеете да смените предназначението после дупе да ви е яко с кихане на кинти за докарване на ток, вода и канал(ако въобще такива има в близост до нивата).  В повечето случаи се налага изграждане на трафопост, стълбове, сондажи за вода, ако Басейнова дирекция изощо ви даде разрешение за такива, взимане на проби и устанявяне на качеството на подземната, сондажна вода от РЗИ относно това, дали въобще става за питейни нужди(в повечето случаи не става), а само за битови. Задължително монтиране на хидрофорни  помпи, изграждане на изгребни ями(вкопаване на огромни резервоари), които се поддържат от фирми на абонамент, за перманентното им изпомпавне. В много от случаите и монтаж на локални пречиствателни станции за битовите(най-вече ако са твърди с отлагане на котлен камък) и отпадни води. Междувременно трябва бързо да се проектира, да получите разрешение за строеж и да стартирате сроежът, за да не изтече срокът на разрешението за промяна предназначението на земята(т.е. в рамките ня 5-6 години). До тогава горните комуникации следва да са изградени. И накрая като теглите чертата уж евтиният поземлен имот ще ви излезе златен, а нервите по превръщането му в място за живеене ще са ви се стопили.

# 14
Всъщност "нивите", които сме гледали са в съседство с регулация, както и с новопостроени къщи. Не искаме да си строим къща на 1-2-5км от населеното място..
 По-скоро се интерсувах дали би било бавно и скъпо всичко, ако примерно на 100м има ток, вода, регулация..

Общи условия

Активация на акаунт