Въпрос за хидроизолация на основи

• 294
  • 6
  •   1
Отговори
Строителят и архитектът (не се харесват) спорят за хидроизолацията как се правело най добре за да няма влага и мухъл в приземния етаж. Моля да ми кажете дали е правилно, въобще не знам :

1.  с XPS топлоизолация и дренажна мембрана - се опаковат основите
2.  прокопава се канал около къщата за дренаж и се слагат тръби за отвеждане на водата
Това достаъчно ли е за да няма мухъл и влага в приземния етаж и основите?

Благодаря

# 1
Кое е по-добре не знам, защото не съм специалист в областта. На нас ни казаха да изолираме по втория метод.

# 2
  • София
Направете хубава хидроизолация на основата.
Един пробив ви трябва, а водата си намира път и ще се видите в чудо.

# 3
да, но аз се чудя кое е , специалистите всеки различно казва

# 4
Не съм специалист, мога само да кажа за моята къща как е:
-  обмазваща хидроизолация (добавка в бетон за водоплътност) на ивични основи
-  XPS под армирана бетонова настилка , по под и сутеренни стени
- дренаж около къщата с тръби за отвеждане на водата (и с водата от покрива) в резервоар.

# 5
  • Варна
Решението трябва да е съобразено и с геоложкия доклад, има ли подпочвени води, хидроложки особености  и др. фактори. Погледнете и глава втора от НАРЕДБА № РД-02-20-2 ОТ 8 ЮНИ 2016 Г. ЗА ПРОЕКТИРАНЕ, ИЗПЪЛНЕНИЕ, КОНТРОЛ И ПРИЕМАНЕ НА ХИДРОИЗОЛАЦИОННИ СИСТЕМИ НА СТРОЕЖИТЕ

# 6
Проектанският екип би трябвало да Ви даде решение.
За съжаление доста често не го правят с извинението, че това струвало пари, каквото и да означава това.
Опция 1 и 2 са за две съвсем различни неща.
Първата е за топлоизолация на основите, което според моето мнение трябва да се прави на всяка една съвременна къща.
А втората опция е дренаж на основите, което за мен лично е различно от хидроизолация на основите. До колкото знам дренаж се прави, ако има високи подпочвени води, а това може да се докаже с геоложкия доклад на място. Трябва да има и къде да се заусти дренажът.

Ардекс знам, че имат доста добри системи за хидроизолация.

ПП. избирането на добър проектантски екип пести пари и време.

Общи условия

Активация на акаунт