Какво повече НЯМА да купя - 28

• 92 648
  • 715
  •   1
Отговори
# 675
Водите на марките на Била и Лидл ги купувам за вкъщи. Но Кауфландската марка е направо отвратителна.

# 676
Да, чешмяната вода наистина не става. Много хора не искат да купуват бутилирана вода заради вредата от пластмасите. Съвсем на скоро научих, че водопроводите вече повече от 20 години са от пластмаса и то не каква, а от PVC !!!
Ето малко повече за PVC-то и си представете какво тече от чешмите, което минава през 20 годишни тръби, направо се самоубиваме:

Защо PVC пластмасовите продукти не могат да се използват за съхранение на храна?
Jul 31, 2023
Поливинилхлоридът също често се използва като пластмаса, той се състои от поливинилхлоридна смола, пластификатор и антиоксидантна смола, сама по себе си не е токсична. Въпреки това, основните добавки като пластификатор и антиоксидант са токсични, пластификаторът в PVC пластмасите за ежедневна употреба използва главно дибутил терефталат, диоктил фталат и т.н. Тези химикали са токсични, а антиоксидантът оловен стеарат на PVC също е токсичен. Продуктите от поливинилхлорид (pvc), съдържащи антиоксиданти от оловна сол, ще утаят оловото, когато влязат в контакт с етанол, етер и други разтворители. Поливинилхлорид, съдържащ оловна сол, се използва като опаковки за храни и пържени сладкиши, пържени сладкиши, пържена риба, варени месни продукти, сладкиши и закуски, което ще доведе до разпространение на оловни молекули към мазнината, така че не можете да използвате поливинилхлоридни пластмасови торбички за съхранение на храна , особено мазна храна.

В допълнение, пластмасовите продукти от поливинилхлорид при по-високи температури, като около 50 градуса C, ще разлагат бавно хлороводорода, този газ е вреден за човешкото тяло, така че продуктите от поливинилхлорид не трябва да се използват като опаковки за храни. Бакелитът (фенолна пластмаса) съдържа свободен фенол и формалдехид, който е токсичен за човешкото тяло и не е подходящ за съхранение и опаковане на храни. Въпреки че електрическият нефрит (пластмаса от алдехид от урина) няма мирис и вкус, той ще утаи свободен формалдехид, когато се използва във вряща вода при 100 градуса C или като контейнер за храна с оцет, което е вредно за човешкото тяло, така че не е подходящи за съдове за хранене или опаковане на храни. Отпадъчна пластмаса (някои може да добавят малко нов материал) по-нова, поради сложния си състав е трудно да се гарантира, че не е токсична, така че обикновено не се използва като контейнери и опаковки за храна.

# 677
  • Пловдив
Повечето водопроводни тръби са HDPE с различно фи

Онези, които ползваме в дома си от бойлер към ВиК, муфи и подобни са pvc.
При рециклирането е проблем с тях, защото отделят отрови. Още има живи хора от района на Асеновград, които са рециклирали навремето pvc, повечето работещи там са отключили онкологични заболявания. Предполагам, че днес, където се рециклира методът ще е подобрен.

# 678
  • София
Голяма част от жените искаме да работим и ни е приятно. 😜
Минерални води купувам все по-рядко, предпочитам да си филтрирам чешмяната, въпреки, че нашата не е лоша.
Сирене Ел Би купувахме и вкъщи наскоро и не беше зле, въпреки, че не ни е любимо. Попадали сме на такова с вкус на синьо, но на друга марка. Може да е заради начина на съхранение или наистина партидата. Но не беше развалено или гадно.

# 679
  • Deutschland
Тракийска шарена сол от бг магазина повече НЕ. Няма вкус на шарена сол, а и ми люти. Ползвам такава за питки, сандвичи, пици, остава и кафето сутрин да ръся. Преди имаше една в жълти пакети на Маестро, биваше. Не беше тракийска, а обикновена.

# 680
  • Пловдив
Ами моите роднини не са били партийни симпатизанти имаме снимки от 70+ и някоя година, където майка, татко, баба, дядо, сестрите ми, вуйчо, учинайка и братовчеди са на море заедно.
В по-късни времена последното семейно море ни беше 95 година бунгала в Ахтопол, само с родители и сестра ми. Тогава бях дете. След това вече, чак като започнах работа поднових морските почивки.

Няма да купя този серум, не ми харесва текстурата

# 681
Няма повече да купя дрехи от Н&М. Дори от премиум колекцията им много бързо се износват, разшиват, пуловерите стават с Типченица.... А и толкова нискокачествени изкуствени материи ползват... Разочароват ме поне от 2 години.

# 682
Еlektra, аз пък се обличам само от H&M. Да, това не е марка за най-качествените дрехи на света. Винаги са си били в тази ниша, никога не са били нещо по-специално. Само че са на разумни цени.

За мен най-голямото разочарование по отношение на дрехите е Тему. Имам чувството, че"подобряват" с разни програми всяка една дреха. Наживо получаваш например обикновен прав панталон изкуственяк, а на снимката го докарали като торбест ленен. На фона на тях H&M напрраво са ми супер. Още повече, че не чакам 2 седмици доствка.

Последна редакция: вт, 06 яну 2026, 11:58 от Защо ме търсиш?

# 683
  • Пловдив
За Тему трябва да се четат описанията.
Масово летните дрешки с лимони и подобни, които се продаваха масаво тук ся от там, но на завишени цени.

# 684
Едно уточнение- на ХМ цените са разумни на промоция, иначе- не. Аз също се включвам към недоволните от ХМ. Качеството им се занижи последните години.

# 685
  • Sofia
Прекалено солен и скърцащ/като пясък/ е пълнежа 😖

# 686
  • Mediterraneo
Няма какво да сте разочаровани от Шейн, Тему и подобни. Чете се описанието внимателно, ако пише 100% памук, ще дойде памук със сигурност. Аз разглеждах едни рокли с такъв състав, харесах, поръчах, пристигна найлон. Зачетох се, установих, че грешката е моя, точно на този десен пише, че е полиестер. Поисках рефънд, даже не си искаха парцала обратно.
И още нещо, не разбирам защо в БГ не се ползва услугата за връщане към продавача. Като не си доволен, връщаш без особени обяснения. Супер коректни са винаги.

# 687
Чета и описанията, и коментарите. Много силно модифицират снимките с разни програми. Не става дума само за материи, а и за кройки.
Що се касае до това
... ако пише 100% памук, ще дойде памук със сигурност.
... не мисля. Китайската представа за тази материя е заляла света до степен, в която вече и ние забравихме що е то памук.

# 688
  • Mediterraneo
И аз не мисля. Но и нищо не пречи да си купиш дреха от нашумели продавачки в БГ, няма да изброявам модерни "марки", чиито неща са точно от китайски сайтове и да платиш петорна цена. Някой спомена десените с лимончета...

# 689
Да, всичко се произвежда в Китай, то е ясно. Но всеки с маниите си де. Аз все търся да е с по-малко примеси. Сега тези дни в търсене на хавлиени кърпи взех едни от Zara. Естествено и на тях не им вярвам, че е 100% памук. Обаче каква бе изненадата ми когато ги пуснах на по-висок градус в пералнята и те се свиха. Изобщо не очаквах.
С други думи и аз се наигравам понякога с моя зор памук или лен.
Доколкото аз зная в Китай имало много нива на качество. Предполагам обаче, че в Тему са ниските такива.

p.s. Какво е нашумели продавачки в БГ? Все пак в 21-ви век отдавна попретръпнахме на брандове.

Общи условия

Активация на акаунт