Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ШЕСТА ТЕМА

• 9 941
  • 207
  •   1
Отговори
# 150
  • Sofia
здравейте, дали и как успявате да хванете кваса в неговия пик?
вчера вечерта подготвих квас, който да ползвам и да правя хляб,
днес сутринта го намерих качил се нагоре, обаче виждам следите по бурканчето, че е спаднал ... в кухята е около 20 градуса, не повече
все пак го използвах, замесих ... защото само един път успях да го намеря неспаднал Sad
а като го употребя пораснал, но спаднал малко (както днес), това предполагам, че се отразява на хляба, как мислите?
Зависи кога е спаднал, щом виждаш следи по бурканчето, вероятно не е скоро. Опитай го в такъв момент следващ път, за да видиш дали е кисел и такъв не е добре да вагаш в хляб.
Ето четиво от мен, което ще ти е от полза - https://morrennaa.blogspot.com/2024/12/blog-post.html

# 151
Момичета, тръгнах да правя тостерен хляб по тази рецепта, но стана много късно. На следния етап съм: второ сгъване и трябва да изчакам да удвои размера си. След това има оформяне и още едно втасване за 3-4 часа. Какво мога да направя, за да не ставам по нощите за оформям, то и печенето трябва да е нощно...

https://www.cookwithasmile.com/%D0%BC%D0%B5%D0%BA-%D1%82%D0%BE%D … 0%B2%D0%B0%D1%81/

# 152
Аз бих оформила и оставила да втаса в хладилника, след това сутринта бих извадила да си довтаса и да се надигне и после бих изпекла. Не знам дали може и дали е правилно, но в тази ситуация това ми идва като идея.

# 153
  • Sofia
Момичета, тръгнах да правя тостерен хляб по тази рецепта, но стана много късно. На следния етап съм: второ сгъване и трябва да изчакам да удвои размера си. След това има оформяне и още едно втасване за 3-4 часа. Какво мога да направя, за да не ставам по нощите за оформям, то и печенето трябва да е нощно...
Ако имаш възможност да го оставиш след сгъването на 10-12 градуса ще е най добре.  Ще го оформиш сутринта (може да е по раничко) и после ще си втасва на топло преди печенето.
Иначе както е писала Lemoncupcakes.  Изчакай го колкото можеш сега, оформи  и прибирай в хладилника.

# 154
Заспала съм с децата и станах преди час, оформих го и го прибрах в хладилника. Благодаря за съветите, момичета Heart Мъжът ми ще е много доволен, че утре ще има хляб с квас. След дълга пауза от 3-4 месеца и квас, който почти убих, но все пак успях да реанимирам, това е вторият ми хляб. Струва ми се, че имаше доста въздушни джобчета, но на вкус поне би трябвало да е добре. Утре ще снимам 🤗

# 155
Добро утро, според мен не се получи добре хлябът, но мъжът ми го хареса много и се изяде Blush

Скрит текст:

В 7:00 забърках вода и брашно за автолиза, но имам въпрос за кваса, който ще добавя. Снощи го захраних в съотношение 1:2.5 и днес вече е утроил размера си. Това освежен квас ли се води, мога ли да го използвам? Или трябва да отделя нов в съотношение 1:1 и да го чакам да се удвои?

В хладилника пък имам хляб с лук и ще го пека малко по-късно. Планирала съм и домашен пастет Heart Eyes Дано се получи, защото този път се старах много. Предимно започвам направо с ферментолиза, а този път с по-добро планиране имах 2 часа автолиза. Правих и сгъване на плик, и ламиниране, които обикновено пропускам, добавих и лук, 5 пъти stretch&fold. Изчаках според мен да удвои обема си, като обикновено и тук досега май избързвах. И сега се притеснявам да не оплесквам нещата на финала, защото нямам усет, кога настъпва моментът на печене. Прибрах го в хладилника вчера към 19:30. Не ми се струва да е втасал кой знае колко

# 156
  • Sofia
Барбалена, хляба който си показала е чудесен. Simple Smile Просто съдът е големичък за това тесто.

...В 7:00 забърках вода и брашно за автолиза, но имам въпрос за кваса, който ще добавя. Снощи го захраних в съотношение 1:2.5 и днес вече е утроил размера си. Това освежен квас ли се води, мога ли да го използвам? Или трябва да отделя нов в съотношение 1:1 и да го чакам да се удвои? ...
Такааа, квасът ти живее в хладилника ли?  Ако да, зависи през колко време го храниш/колко е кисел, за да знаеш колко пъти да го освежаваш - 1-2-3 пъти... Или пробвай го в пик, за да видиш как е вкусът.  Съотношението ти е странно (1:2:5)... Но пък ако сега ти е кисел и има нужда от освежаване с 1:1:1, ще е готов след поне 5-6 часа, пак е малко късно за замесване.  Много зависи от температурата у вас, какво е брашното ти и колко е водата..

...

В хладилника пък имам хляб с лук и ще го пека малко по-късно. ...  Предимно започвам направо с ферментолиза, а този път с по-добро планиране имах 2 часа автолиза. Правих и сгъване на плик, и ламиниране, които обикновено пропускам, добавих и лук, 5 пъти stretch&fold. Изчаках според мен да удвои обема си, като обикновено и тук досега май избързвах. И сега се притеснявам да не оплесквам нещата на финала, защото нямам усет, кога настъпва моментът на печене. Прибрах го в хладилника вчера към 19:30. Не ми се струва да е втасал кой знае колко
Автолизата къде я държиш (на каква Т имам предвид)?  А какви са ти брашното и хидратацията?
Ще изчакам да ми отговориш, за да коментирам процедурите.  
Относно втасването, то  се случва предимно на топло, преди прибирането в хладилника, тогава трябва да е добре втасало. В хладилник довтасва съвсем малко и то не може да компенсира, ако преди това не  втасало добре.  Вариант е след хладилника да довтасва на топло, но тогава (ако не е тостерен), е трудно да направиш разрез преди печенето.  
За втасването (първото, преди оформяне) гледай да е поне двойно... да е подвижно при разклащане на  купата, да изглежда подпухнало - това е втасало тесто.

Последна редакция: чт, 11 дек 2025, 09:31 от Morena

# 157
Морена, на плота живее квасът ми засега. Не съм написала правилно съотношението: 1 : 2.5 : 2.5 (не съм го закръглила, защото като ми се отплесне ръката с водата, слагам същото количество вода). Брашното е София Мел пица. За днешния хляб отворих Съединение, беше с добри отзиви в Страст с квас. Температурата в момента е 21.4 градуса, но е променлива. Готви се, пече се, понякога пускам печка. Но не стига повече от 24 градуса.

Рецептата е тази:
350 гр бяло пшенично брашно София Мел Пица
260 вода
70 гр квас
7 гр сол

09:10 - автолиза
10:50 - добавяне на квас
11:30 - добавяне на сол (трябваше в 11:20, забавих се малко)
12:00 - сгъване на плик
12:30 - ламиниране
от 13:00 до 15:00 - 5 пъти stretch & fold
Тук вече не съм си записвавала часове, но насипната ферментация до беше докъм 19:00 , предоформяне и оформяне. Към 19:30 - 20:00 го прибрах в хладилиника. Мисля, че вече мога да го пека?

# 158
  • Sofia
Морена, на плота живее квасът ми засега. Не съм написала правилно съотношението: 1 : 2.5 : 2.5 (не съм го закръглила, защото като ми се отплесне ръката с водата, слагам същото количество вода). Брашното е София Мел пица. За днешния хляб отворих Съединение, беше с добри отзиви в Страст с квас. Температурата в момента е 21.4 градуса, но е променлива. Готви се, пече се, понякога пускам печка. Но не стига повече от 24 градуса.

Рецептата е тази:
350 гр бяло пшенично брашно София Мел Пица
260 вода
70 гр квас
7 гр сол

09:10 - автолиза
10:50 - добавяне на квас
11:30 - добавяне на сол (трябваше в 11:20, забавих се малко)
12:00 - сгъване на плик
12:30 - ламиниране
от 13:00 до 15:00 - 5 пъти stretch & fold
Тук вече не съм си записвавала часове, но насипната ферментация до беше докъм 19:00 , предоформяне и оформяне. Към 19:30 - 20:00 го прибрах в хладилиника. Мисля, че вече мога да го пека?
Добре, че живе на плота. Simple Smile  И така вече изглежда логично съотношението ти, предвид и температурата у вас.  Ползвай си го значи, няма нужа от освежаване квас, който живее на топло (не в хладилник).

Да, Съединение е чудесно брашно, държи се по добре от 10.6г ли беше  протеини (че нямам в момента).
Но забелязваш ли разлики в тестата с  двете брашна?
Една и съща рецепта, дава различни теста, щом е различно брашното.

А защо предоформяш (така допълнително обезвъздушаваш тестото), то се ползва, когато делиш едно тесто на две (или повече), за два (или повече) хляба.  Иначе няма особен смисъл.

Ламинацията  и сгъванията се правят при добре отпуснато тесто. Та предлагам ти да пропуснеш  "сгъването на плик" преди ламнацията. И ако тестото ти не е отпуснато, прави 3-4 вътрешни сгъвания.

Тампературата ти е добра за автолиза, за тестото са нужни повече часове, около 8-10 за насипната ферментация.

Последна редакция: чт, 11 дек 2025, 10:42 от Morena

# 159
Благодаря ти, Морена! Heart

Не знам защо предоформям Grinning Явно не съм разбрала, че се прави при по-голямо тесто. Благодаря и за другите насоки. Ще пробвам по-дълга насипна ферментация този път. Ще пека върху камък за пица, защото все още нямам по-подходящ съд. Бях писала преди, че съм пробвала да пека в емайлиран чугун и в гледжосан глинен съд, но имам чувството, че не им се отразява добре високата температура. Отгоре ще захлупя с една стоманена тенджера.

# 160
  • Sofia
Пак заповядай! Simple Smile
Камъка трябва да загряваш дълго (50-60мин.), ползвай си тавата от фурната (за 25-30мин. е готова) и ако имаш още една тава, я сложи под горния реотан (тя ще ти е "капак") за първата част от печенето, както и пара на дъното на фурната. Simple Smile

Последна редакция: чт, 11 дек 2025, 13:01 от Morena

# 161
Барбалена, супер изглежда хлебчето! Покажи после и това с лука.

Аз не мога да се оправя с това открито печене Sad
Искам да пека два хляба едновременно, затова се опитвам. Иначе в чугунената тенджера става топ!
Утре пак ще пека два и ще видим как ще са.

Morena, искала си да напишеш втората тава под горния реотан предполагам.

# 162
  • Sofia
Благодаря, Prime, редактирах. Simple Smile
А какво не ти се получава с откритото печене?

# 163
Ами не ми се отваря оптимално хляба. Ще го снимам. А и ми се допират двата хляба в тавата, понеже са с по 500гр брашто и единият е кръгъл, а другият овален...

# 164
  • Sofia
Ами не ми се отваря оптимално хляба. Ще го снимам. А и ми се допират двата хляба в тавата, понеже са с по 500гр брашто и единият е кръгъл, а другият овален...
Предполагм, че нямаш два овални банетона ли?  Ако е така и искаш да печеш по два хляба, може би е оправдано да си вземш още един овален.  Иначе държат ли форма, да не се разливат?

Общи условия

Активация на акаунт