Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ШЕСТА ТЕМА

• 13 160
  • 333
  •   2
Отговори
# 330
  • Sofia
Но това зашиване реално отгоре ли ти остава, Моренка? Защото съм видяла, че остава отдолу при печене, т.е. грам не спомага за отваряне, ... Какво означава, че добавяш трици повече, отколкото отсяваш - че почваш с идеята за 350гр брашно в хляба, но накрая става 370гр брашно и трици,така ли? Откъм полезност добавянето на трици е ок, но не компенсира факта, че ям бялото брашно - крайно не искам да ям бяло брашно в хляб. Но ще се жертвам известно време и количество... хихихи голяма жертва Simple Smile

И да попитам,остатъкът ми днес съм го забравила 12 часа на стайна темп,а не в хладилник: тъкмо мислех събота да стане на палачинки:)Simple Smile Дали съм го развалила? Не мирише лошо,само е станал много течен.
Моля, пак заповядай! Simple Smile
Отдолу е зашитото, нали обръщам тестото за печенето.  И не е целта да е отгоре и да се отвори то, а както писах създава напрежение/ опъва тестото (представи си го като надуваш балон...) , за да "цъфне/да се разпука при печенето. Нали виждаш моя хляб как е с това "зашиване". Simple Smile

Остатъчния престоял на стайна Т щом е течен, най вероятно е и кисел, пробвай.   Него дори трябва повече от Кваса да го мислиш, защото ти е застарховка, ако с кваса нещо...  но ако останеш без застраховката... не е добре.

Триците (те са доста леки), не съм ги мислила, като част от грамажа на брашното, просто поръсвам допълнително, освен тези които съм отсяла  от пз то брашно, което влагам.
Ще снимам следващия път, отсятото от 10% пз и колко добавям аз.

# 331
За остатъчния да кажа, смело слагай в палачинки. Аз съм слагала доста престоял остатъчен и няма проблем ако ръснеш малко сода бикарбонат. Убива киселото и стават пухкави.

# 332
Моят квас днес сутринта беше изригнал и направих по някаква елементарна рецепта мъфини. Станаха топ и децата ги ядоха с удоволствие. Необходимо е 1 ч ч квас, така че за големи оливания е супер.
Правих хляб вчера през деня и го сложих към 21ч вечерта в хладилник. Стоя 24 ч там, мислех, че ще се е бъгнал нещо, ама доста приятно ме изненада.
Нямам търпение да го разрежа…
Единственият проблем за момента, е че не се е отворил равномерно в двете половини. Не знам разреза ли е виновен (аз) или финалното оформяне (пак аз). Но при този конкретно правих втори разрез на 6-та минута и мисля, че се получи добре.

# 333
мерси, ще го ползвам значи със сода или бакпулвер, а веднага ще отделя нов остатък застраховка Simple Smile

сега разбрах за плетенето, да, прави смисъл, разбрах!

а за отсятото също - ти пресяваш брашното преди да го ползваш, та това отсятото имаш предвид го връщаш, заедно с малко добавени трици, ясно

Общи условия

Активация на акаунт