Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ШЕСТА ТЕМА

• 12 419
  • 307
  •   3
Отговори
# 300
Тази икейската я имам и не ми харесва изобщо за квасен хляб. Винаги, когато пека, трябва да вадя хляба от нея, да го обърна и да обеля хартията за печене, и да пека още, за да се запече и долната част, която стои сурова някак. Друго не съм пекла в нея, но предпочитам стъкло.

# 301
А да знаеш къде в София продават истински хляб с квас? Искам да опитам, за да мога да сравня с моя.

Иначе почти никога нямам търпение да го изчакам да изстине Smile

Потърсих в Гугъл преди да публикувам и ми попадна една пекарна Artisan Bakery. Ще се метна скоро да купя едно хлебче, че и други неща си набелязах.

Лемънкейк, много неприятно, аз не бих си го причинила също. Но пък тази форма се купува като топъл хляб. Много я хвалят в групата Страст в квас. Даже мислех и аз да си я взема, но ти ме отказа сякаш.

# 302
Да . Мокря си ръцете и мисля, че по този начин му вкарвам повече вода и не мога да го стегна.
Следващия път когато меся, ще снимам процеса и ще кача снимките за да ми кажете къде бъркам.

# 303
30% екосем пълнозърнесто и останалото е София мел класик. 
Но аз малко си объркат кваса, защото преди две хранения нямах бяло, с каквото го храня обикновено, и сложих пълнозърнесто.

# 304
  • Sofia
Бриз, мокренето на ръцете добавя вода, да, но не чак толкова, все пак аз ги изтръсквам, не вкарвам решаващо количество. И започни с по-малко вода тогава.  А сгъванията помагат да се стегне тесто с по голяма хидратация.  Друг вариант е да добавиш например сусам - той гълта вода.  но пак трабва ако не сгъвания ламинация да направиш, за да го вложиш.  Освен това, ако ползваш пз брашно, неговите трици нарязват глутена, затова аз ги отсявам и добавам след като съм го развила.

Джоли, вземи някое чисто брашно (без добавки), вместо София мел, просто ензимите в него не се спогажат особено с кваса, идват му в повече.  
В Била има Съединение, само дето последните два пъти като ходих го нямаше, та не знам какъв му е случая...  Или Балван ако има около теб или Евамел екстра.  Иначе и Капутото е хубаво, но е по-скъпо.

Барбалена, не знам квасни пекарни, не живея в центъра на София където смятам, че може би има повече.
Мога да ти предложа да ти пратя  хляб.

Последна редакция: пт, 06 фев 2026, 09:36 от Morena

# 305
Раздвижили сте темата Simple Smile
Аз днес забърках пълна импровизация. 50/50 ръж и лимец + семена каквито имах. Сложих лъжица сусамов тахан и малко сироп от фурми. Стана доста вкусен!

А в хладилника чака бяло хлебче за печене утре и тесто за кроасани. 😊

Барбалена, от пекарна съм пробвала веднъж преди години квасен хляб и беше ужасен. По-добре Морена да ти прати 😅
И моите бяха влажни в началото. От недовтасване беше при мен.

# 306
Барбалена, ако имаш път към ИКЕА (по спомен доставките са доста бавни, преди години съм поръчвала), и ти се харчат пари - пробвай я.
Аз имам проблем с фурната така или иначе - в чугуна ми прави долната кора на камък, а в тази стоманена тънкушка (много е тънка формата и пет пъти проверявах дали наистина е стомана) не ми изпича долната кора. Иди разбери какво се случва…
Нямам ФБ и не мога да чета в квасните групи, но щом има доволни, това леко ме учудва. А може пък и при мен да е проблемът. Така че, ако ти се рискува и занимава, пробвай.
Prime, звучи много вкусно! А тестото за кроасани и то ли е от квас?

# 307
Олее, Морена, много щедро предложение е това Heart И квас предлагаш, че и хляб Hug Но дори и насоките са достатъчни. Хайде, ще пробвам първо хляба от тази пекарна и ако ми се стори, че нещо не е ОК, ще пиша пак Hug

Lemon, аз по-скоро ще трябва някаква чугунена форма да мисля, че тостерен хляб пека по-рядко засега.

Общи условия

Активация на акаунт